Νέα

17 Νοέμβρη.. Παρά(Ξένη) μέρα

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα LeonAth
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 407
  • Εμφανίσεις 21K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Gangbanger96

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαρ 2024
Μηνύματα
424
Like
635
Πόντοι
81
Στα γεγονότα των ημερών,πέρα από ενόπλους σκοπευτές και πάσης φύσεως ενόπλους,έχουν υπάρξει ένοπλες συμπλοκές και παράπλευρες απώλειες.

Ας μείνουμε στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει φάει την προπαγάνδα ότι μέσα στο Πολυτεχνείο υπήρξαν νεκροί και ότι το κεφάλι στο προαύλιο είναι προς τιμήν τους..
Μιλάμε για συστηματική πλύση εγκεφάλου από τα σχολικά χρόνια..
Ένα κλικ κάτω από Βόρεια Κορέα..
Ρε μλκ, έχει διαφορά αν ο νεκρός βρέθηκε στην Τσιμισκή ή στην Εθνικής Αμύνης πχ? Είναι θέμα χώρου?
 

alexandros 85

Σεβαστός
Εγγρ.
10 Αυγ 2021
Μηνύματα
1.069
Κριτικές
17
Like
2.827
Πόντοι
1.206
Ξέρει κανείς τι γίνεται κέντρο Αθήνας;
 

Valkanios Poutsaras

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2023
Μηνύματα
1.216
Like
4.512
Πόντοι
456
Ρε μλκ, έχει διαφορά αν ο νεκρός βρέθηκε στην Τσιμισκή ή στην Εθνικής Αμύνης πχ? Είναι θέμα χώρου?

Έχει,γιατί το να καπηλεύεσαι νεκρούς για να εξυπηρετήσεις το αφήγημά σου, είναι από τις κλασσικές μεθόδους χειραγώγησης συνειδήσεων.

Σκατά στους φασίστες, αριστερούς και δεξιούς,όπως και στα αφηγήματά τους
 

Anemodoura

Ανώτερος
Εγγρ.
19 Δεκ 2007
Μηνύματα
15.657
Like
36.172
Πόντοι
9.931
Η αριστερά έχτισε το μύθο ότι με το Πολυτεχνείο έπεσε η χούντα, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Με το Πολυτεχνείο έπεσε ο Παπαδόπουλος και ήρθε ο Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των συνεργατών και φίλων του Ιωαννίδη ειχε ηδη κανονιστεί να «φαγωθει» ο Παπαδοπουλος προτού το Πολυτεχνείο.
Οπότε το Πολυτεχνειο ουτε την Χουντα εριξε, ουτε τον Παπαδοπουλο.

Αν δεν γινόντουσαν τα γεγονότα της Κυπρου παιζει να είχαμε Χουντα ακομα για 2-3 χρόνια.
 

Spieler

Σεβαστός
Εγγρ.
5 Ιαν 2024
Μηνύματα
1.029
Κριτικές
31
Like
2.719
Πόντοι
1.206
Χωρίς να έχω ζήσει την εποχή, αυτό που έχω καταλάβει από τα όσα έχω διαβάσει εδώ και κει και από ιστορίες που έχω ακούσει, είναι ότι κάποιοι είχαν μαγκιά να μπουν άοπλοι σε ένα κτήριο και να διαμαρτυρηθούν απέναντι σε ένα καθεστώς που δεν ήταν εκλεγμένο και δεν είχε και φόβο να βασανίσει και να σκοτώσει κόσμο αν χρειαζόταν. ΟΚ, κάποιοι το εξαργύρωσαν αυτό μετά το 1974, αλλά at that given time σίγουρα οι τύποι είχαν balls. Επειδή οι Έλληνες είμαστε συμφεροντολόγοι και κλασομπανιέρες οι τύποι αυτοί και όσοι βοηθούσαν απέξω ήταν μερικές χιλιάδες, δηλαδή η εξέγερση αυτή δεν ήταν κάτι τόσο μαζικό όσο το παρουσιάζουμε εκ των υστέρων στις σχολικές γιορτές κλπ. Πολλοί όμως που έκαναν δουλίτσες με τη Χούντα και πίπες στους καραβανέους έλεγαν ότι είχαν κάποια σχέση με το Πολυτεχνείο για να το παίξουν αντιστασιακοί, αριστεροί κλπ. στις επόμενες δεκαετίες όταν αυτές οι πολιτικές ταυτότητες έγιναν της μόδας λόγω ΠΑΣΟΚ κλπ.
 
Τελευταία τροποποίηση:

Geroxekoutis

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Σεπ 2023
Μηνύματα
775
Κριτικές
24
Like
12.930
Πόντοι
3.236
Θα υπάρχει πρόσβαση οδικώς προς την Οδό Ονείρων σήμερα ή θα έχουν κλείσει όλη την περιοχή? Να ξέρουμε, αν είναι να παραγγείλουμε delivery στο σπίτι.
 

Makedonas1971

Σεβαστός
Εγγρ.
12 Ιουν 2018
Μηνύματα
3.318
Κριτικές
9
Like
8.321
Πόντοι
2.036
Ακόμη συζητάτε γι αυτήν την απάτη; Πάει τελείωσε, η ζημιά έγινε και η πατρίδα έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να γίνει ένα ελεύθερο και προοδευτικό κράτος. ευκαιρία να μεγαλουργεί όπως στο παρελθόν. Καθείστε τώρα, τέτοιοι που 'σαστε, να σας κυβερνάνε τ' αυτιστικό απογαμήδι του Τέρυ, ο άχρηστος κηφήνας κουραδόμαγκας της Κουμουνδούρου και όλοι οι παρελθόντος και μέλλοντες χαραμοφάηδες αμόρφωτοι...
 

james tiberius kirk

Σπουδαίος
Εγγρ.
4 Φεβ 2013
Μηνύματα
5.092
Κριτικές
5
Like
8.369
Πόντοι
2.356
Δέκα χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2014, ο Τζίμης Πανούσης μας άφησε ένα ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑΣ σχετικά με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τη στάση του ΚΚΕ απέναντί τους και τη γενικότερη πορεία του κομμουνισμού στην Ελλάδα, από το 1974 και μετά.
Χειμαρρώδης, πικραμένος, αληθινός, μας είπε πράγματα που οι επίσημοι φορείς δε θα έλεγαν ποτέ.
Ο Τζίμης έφυγε από τη ζωή περίπου τρία χρόνια αργότερα.
Σε ευχαριστούμε για το απόσταγμα ιστορικής μνήμης, Τζιμάκο:
 

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.819
Like
1.511
Πόντοι
266
Σίγουρα και οι 24 νεκροί θα μπορούσαν να ζουν ακόμη, δεν ήταν απειλή για κανέναν, τους έφαγαν τζάμπα.
Η αριστερά έχτισε το μύθο ότι με το Πολυτεχνείο έπεσε η χούντα, κάτι που δεν είναι αλήθεια. Με το Πολυτεχνείο έπεσε ο Παπαδόπουλος και ήρθε ο Ιωαννίδης. Αν δεν ήταν τα γεγονότα στην Κύπρο, ποιος ξέρει τι θα γινόταν με τη χούντα. Θα πηγαίναμε σε κυβέρνηση Καραμανλή - φερετζέ των συνταγματαρχών μέχρι να πεθάνουν όπως έγινε με το Φράνκο; Θα πιανόμασταν στο άρμα της ΕΟΚ και θα αποχωρούσαν αναγκαταστικά;

Μην ξεχνάμε ότι ένα από τους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι ένα παιδί 7 χρονών. Ποιος καριόλης του έριξε στο ψαχνό; Δικάστηκε ποτέ; Αυτοί οι ελεύθεροι σκοπευτές έκατσαν ποτέ στο σκαμνί;
Σίγουρα είναι σημαντικό που έγινε δίκη συνταγματαρχών και δίκη βασανιστών, σε άλλες χώρες που είχαν χούντα δεν έγινε καν αυτό.

Το σίγουρο είναι ότι σαν ιστορικά γεγονότα οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Φέτος άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου - ασχολήθηκε κανείς; Ενδιαφέρεται κανείς;
πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε τις ποινές σε βάρος είκοσι από τους κατηγορούμενους, ενώ απάλλαξε τους υπόλοιπους δώδεκα.

  • Δημήτριος Ιωαννίδης (επικεφαλής της στρατιωτικής αστυνομίας - ΕΣΑ την εποχή της εξέγερσης): 7 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 7 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 38 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Γεώργιος Παπαδόπουλος (εν ενεργεία δικτάτορας την εποχή της εξέγερσης): 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες από πρόθεση και απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και δεκαετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Σταύρος Βαρνάβας (αντιστράτηγος ε.α.): 3 φορές ισόβια για ηθική αυτουργία σε 3 ανθρωποκτονίες από πρόθεση και 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε 17 απόπειρες ανθρωποκτονιών και πρόκληση διάπραξης κακουργημάτων, καθώς και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.
  • Νικόλαος Ντερτιλής (ταξίαρχος ε.α.): Ισόβια κάθειρξη και διαρκής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για ανθρωποκτονία από πρόθεση του φοιτητή Μυρογιάννη.
  • Άλλοι τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη κατά συγχώνευση για ηθική αυτουργία σε συνολικά 12 ανθρωποκτονίες και 56 απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και σε δεκαετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
  • Άλλοι 12 κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν με ελαφρύτερες ποινές, από 5 μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη για διάφορες κατηγορίες, κυρίως για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες. (Για ποινές μικρότερες του ενός έτους υπήρχε δικαίωμα εξαγοράς).
 

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.819
Like
1.511
Πόντοι
266
Η περίφημη "γενιά του Πολυτεχνείου" όπως και η γενιά του Μάη του 68 στη Γαλλία, χαρακτηρίστικε από όσους ανήλθαν στην εξουσία εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους (την όποια παρουσία τους για την ακρίβεια) στην κατάληψη. Υπάρχουν και πιο έντιμοι που δε διεκδίκησαν τίποτα, κάποιοι μάλιστα σαν τον Παπαχρήστο έχουν δηλώσει αηδιασμένοι.
Στους νεότερους όλο το σκηνικό χούντα-Πολυτεχνείο-Κύπρος δε λέει τίποτα, μία ακόμη μέρα για να μη κάνουν μάθημα. Ακόμη και στη δική μου γενιά μας δίδασκαν τη μούφα για νεκρούς στα κάγκλα του Πολυτεχνείου, το Πολυτεχνείο που έριξε τη χούντα, εκατοντάδες νεκροί και αντίστοιχες μαλακίες. Και στους ακροδεξιούς βέβαια λένε ότι η εικόνα του τανκ ήταν γυρισμένη από το ΚΚΕ σε στούντιο, ότι οι φοιτητές έφυγαν επειδή έπεσαν δακρυγόνα, μηδέν νεκροί ,προβοκάτσια των Αμερικάνων για να πέσει ο Παπαδόπουλος που ήταν αντιαμερικάνος μέγας και θα μας έκανε Σαουδική Αραβία και αντίστοιχες πίπες. Για τους μπαχαλάκηδες μια πολύ καλή ευκαιρία να εκτονώσουν το μίσο τους, να κάνουν τη φιγούρα τους και να αποδείξουν ότι και καλά είναι αγωνιστές.

Σαν φοιτητής αλλά και αργότερα, πήγα και σε πορείες, έχω διαβάσει, έχω συζητήσει με συνομήλικους των γονιών μου που έζησαν τα γεγονότα, έχω ακούσει όλες τις πλευρές. Αυτό που μένει για μένα είναι το εξής:
- Ο Παπαδόπουλος έβαλε ελεύθερους σκοπευτές να ρίχνουν σε αόπλους. Οχι άοπλους μπαχαλάκηδες, όχι σε σεσημασμένους αντιστασιακούς, άοπλους πολίτες. 24 νεκροί άοπλοι πολίτες.
- Η κατάληψη του Πολυτεχνείου που αποτελεί συνέχεια της κατάληψης της Νομικής είχε σαν βαθύτερο αίτιο την προσπάθεια της χούντας να το γυρίσει σε συγκεκαλυμένη δικτατορία με εκλογές και Μαρκεζίνη σκιώδη πρωθυπουργό και αφορμή τις φοιτητικές εκλογές. Στην κατάληψη πήγαν φοιτητές, αριστεροί ,αναρχικοί, ανένταχτοι και πολλοί νέοι από περιέργεια. Γύρω από το Πολυτεχνείο μαζεύτηκε πολύ κόσμος κυρίως από περιέργεια και για να διαμαρτυρηθεί. Ήταν η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία της επταετίας ,η πρώτη ήταν λίγο πριν οι αγρότες από τα Μέγαρα.
- Το ΚΚΕ που σήμερα μας το παίζει μπροστάρης ήταν ενατίον της κατάληψης. Ήθελαν να γίνουν φοιτητικές εκλογές επειδή πίστευαν ότι θα έδειχναν τη δύναμή τους. Στα μέλη τους έλεγαν να μην πάνε. Έφτασαν δε και στο σημείο κάποιοι πιο φανατικοί του ΚΚΕ να ισχυρίζονται ότι το Πολυτεχνείο είχε οργανωθεί από τη CIA.
- Σήμερα στην πορεία πάνε κάποιοι μεγαλύτεροι που συνήθως είναι οργανωμένοι στην αριστερά και πάνε σε όλες τις πορείες, αριστεροί φοιτητές και κάποιοι έντεχνοι ρομαντικοί. Γενικά ο κόσμος είναι όλο και λιγότερος. Οι μπαχαλάκηδες το έχουν κάνει έθιμο να τα σπάνε 17 Νοέμβρη ,όπως είναι και έθιμο να τα σπάνε 6 Δεκέμβρη. Τα παιδιά είναι των παραδόσεων.
Γενικως στα μυνήματα σου σου έχεις μία ψύχραιμη φωνή
Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο σου

1 όχι μόνο το κκε
Αλλά και το κκε εσωτερικού
Ήταν εναντίον της κατάληψης
Γιατι σταμάταγε τον μερικό εκδημοκρατισμό με το μαρκεζίνη που είχαν μερικως υποστηρίξει δρακόπουλος και κύρκος
Κάποιοι που παρουσιάζονται σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές το λένε μάλιστα


Αρχικά στο πολυτεχνείο μαζεύτηκαν κυριως ακροαριστεροι και αναρχικοί
Και για αυτό στην αρχή υπήρχαν και συνθήματα κάτω το κεφάλαιο και λοιπά

Και το κκε εσωτερικού και το κκε
Βλέπε ρήγας και αντιεφεέ προσπαθήσαν στις συνελεύσεις των σχολών για αν θα γίνει η κατάληψη ή όχι να τορπιλίσουν την κατάληψη
Όταν όμως είδαν ότι είχαν μειοψηφία
Από κει και πέρα συμμετείχαν στις καταλήψεις

2 όπως σωστά έγραψες υπήρχε και παιδάκι νεκρό
Από πυρά τανκς στου ζωγράφου
Είναι ερωτηματικό αν πρέπει να θεωρείται για μένα νεκρός του πολυτεχνείου ή όχι όπως και τρεις τέσσερις άλλοι
Ας πούμε μία μεγάλη κυρία στην ταράτσα της στους αγίους αναργύρους από πυρά τανκς

Από κει και πέρα υπήρχαν στο μπαχαλο εκείνων των ημερών και ένοπλοι πού προσπάθησαν να καταλάβουν μάλιστα την νομαρχία αθηνών και το υπουργείο δημοσίας τάξεως
Και που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς αντίστασης των αστυνομικών
Κάποιες περιγραφές για αυτό μπορείς να τα βρεις από site αναρχικών
Στο τέλος του μηνύματος σου έχω μία τέτοια περιγραφή

3 η αντιμετώπιση των φοιτητών από τους περισσότερο μεγαλύτερους εκείνη την εποχή
Να το πω ευγενικά
Δεν είχε και μεγάλη στήριξη

Οι απόψεις των φοιτητών και οι απόψεις των μεγαλύτερων είχαν μεγάλη απόκλιση

Και επειδή θα μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι προσωπική μου άποψη από τα προσωπικά μου βιώματα
Ισχυρή ένδειξη για αυτό
Υπάρχει στα αποτελέσματα των εκλογών του 1974

Η νέα δημοκρατία στις εκλογές πήρε πάνω από 50%
Και η δαπ η φοιτητική παράταξη της νέας δημοκρατίας στις πρώτες ελεύθερες φοιτητικές εκλογές πήρε 10%

Τι λένε οι αναρχικοί
Από το βιβλίο του καλιβρετάκη


Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, θα σταθούμε λίγο στην Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, για να υπογραμμίσουμε και τον τίτλο του βιβλίου.
Η πρώτη αναφορά για διαδηλώσεις γίνεται από τον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών Λουκά Χριστολουκά. «Την 14.30 ώραν περίπου επραγματοποιήθησαν αι πρώται πορείαι 1.000 ατόμων […] κατευθύνονται προς Ομόνοια Αιόλου, Σταδίου, Πεζματζόγλου, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Πολυτεχνείον».
Κατά τις 15.30, σύμφωνα με αναφορές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, «ομάδες διαδηλωτών, 500 περίπου άτομα, ανέβηκαν την οδό Αιόλου-Σταδίου» με σκοπό να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος. […] «έφτασαν μέχρι την Κοραή […]». «Μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, η διαδήλωση δεν προχώρησε προς το Σύνταγμα. Όμως μετά από λίγο ξαναεμφανίστηκε στην Πανεπιστημίου».
Περίπου στις 18.00 αναφέρεται από τους ασύρματους της αστυνομίας διαδήλωση 2.000-3.000 ατόμων που κινούνται στην οδό Σταδίου. Οι μπάτσοι παίρνουν εντολή να «ανακοπούν» αλλά οι διαδηλωτές τούς επιτίθενται «αποδεκατίζοντάς» τους (κατά την έκφραση του Χριστολουκά). Η πορεία διαλύεται λίγο αργότερα, με τη συνδρομή ενισχύσεων από μεριάς των κατασταλτικών δυνάμεων, αλλά οι διαδηλωτές ανασυντάσσονται λίγο πιο κάτω, στα Χαυτεία. Χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Διονύσιος Ζιάννης, σύμφωνα με αναφορά του, εγκλωβίζεται μαζί με 70 περίπου αστυνομικούς, από πορεία περίπου 5.000-6.000 διαδηλωτών «με κακές διαθέσεις .[…] Συγχρόνως άλλοι διαδηλωταί ήρχοντο από πίσω [σημ. ΛΚ: από την Σταδίου, προφανώς επιστρέφοντας από την Κλαυθμώνος]». Τραυματίζεται, σύμφωνα με την αναφορά του, ο ίδιος στο κεφάλι από καρέκλα που του πέταξε διαδηλωτής, καθώς και άλλοι 3-4 μπάτσοι. Την μονάδα του απεγκλώβισε η μονάδα του αστυνομικού διευθυντή Αθανάσιου Καρανίκα, με χρήση (για πρώτη φορά) δακρυγόνων.
Γύρω στις 19.00 πραγματοποιείται μερική κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας Αττικής, στην οδό Αιόλου 102, «ακριβώς δηλαδή στο σημείο των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομικής δύναμης Ζιάννη, στα Χαυτεία».
Από τις επιθέσεις που καταγράφονται, «η σημαντικότερη από κάθε άποψη φαίνεται ότι εκτυλίχθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, που βρισκόταν τότε επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου 48, στη διασταύρωση με τις οδούς Μάρνη και Αβέρωφ (στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας). […]
Γύρω στις 19.30, μια ομάδα διαδηλωτών προερχόμενη από την πλευρά του Πολυτεχνείου, κατέβηκε την οδό Αβέρωφ κινούμενη στο πεζοδρόμιο απέναντι από τη γωνία του υπουργείου, με συνθήματα «Κάτω ο φασισμός» και «ΕΣΑ, SS, βασανιστές». Λίγο αργότερα, «παρατηρήθηκε κίνηση μεγάλου πλήθους, το οποίο όπως αποδείχθηκε αργότερα, έφευγε για να αποφύγει τα δακρυγόνα που είχαν ριχθεί στην περιοχή της Ομόνοιας», αναφέρει ο ανθυπομοίραρχος Νικόλαος Κέφης, «τότε όμως δεν το ξέραμε». Κατόπιν αυτού, ο συνταγματάρχης Καραγιάννης διέταξε να διανεμηθούν στους άνδρες της φρουράς υποπολυβόλα τύπου Thomson και τουφέκια τύπου Enfield.
Γύρω στις 20.00 με 20.30, που ήταν -ας μην το ξεχνάμε- η ώρα που άρχισε ο βομβαρδισμός της περιμέτρου του Πολυτεχνείου με δακρυγόνες βολίδες, 300-500 περίπου διαδηλωτές εγκατέλειψαν την οδό Πατησίων -που είχε πνιγεί από τα αέρια- και κατέβηκαν τρέχοντας την οδό Αβέρωφ
[…]
Η φρουρά αρχικά αιφνιδιάστηκε από τα «στίφη των αναρχικών αριθμούμενα εις πολλάς εκατοντάδας[…]», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του φρούραρχου, αλλά τελικά απώθησε τους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο
Περίπου στις 20.30 με 21.00, οι διαδηλωτές επανακάμπτουν και κατορθώνουν να φτάσουν στην είσοδο του υπουργείου. Η φρουρά προσπαθεί να κλείσει την πύλη, όμως περίπου 30 διαδηλωτές εισβάλουν στον προθάλαμο και φτάνουν στον ανελκυστήρα. «Τότε ο αντισυνταγματάρχης Ηλίας Δαδώλης πήρε ένα υποπολυβόλο Thomson κι έριξε πρώτος μια ριπή και αμέσως μετά η υπόλοιπη φρουρά, οπισθοχωρώντας προς τη σκάλα, άρχισε να πυροβολεί. Προ των πυρών, οι διαδηλωτές υποχώρησαν στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, προς την κατεύθυνση της οδού Ηπείρου. […]
Πληροφορούμενοι την εξέλιξη των γεγονότων, ο Παπαδόπουλος με τον αρχηγό του μικτού Επιτελείου αντιστράτηγο Σταύρο Βαρνάβα έδωσαν το πράσινο φως για χρήση όπλων, προκειμένου να «διαφυλάξουν το Υπουργείο». Ο στρατηγός Βαρνάβας, ειδικότερα, διέταξε ρητά «Βαράτε στο ψαχνό» […]
Από τη στιγμή εκείνη, κάθε εμφάνιση διαδηλωτών στην περιοχή γινόταν δεκτή με πυκνά πυρά και αρκετοί κατέφευγαν στις γύρω πολυκατοικίες για να προφυλαχθούν, ενώ ορισμένοι έστηναν οδοφράγματα με αυτοκίνητα, σιδηρά στέγαστρα στάσεων λεωφορείων κ.τ.λ.» […]
Συσπείρωση Αναρχικών
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.243, Δεκέμβριος 2023

Κοινοποιήστε:​

 
  • Like
Αντιδράσεις: Nubic

gnnakos

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
13 Απρ 2019
Μηνύματα
1.781
Κριτικές
101
Like
14.993
Πόντοι
25.186

sex volcano

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Μηνύματα
27.404
Κριτικές
185
Like
45.763
Πόντοι
26.141
Γενικως στα μυνήματα σου σου έχεις μία ψύχραιμη φωνή
Μερικές παρατηρήσεις πάνω στο κείμενο σου

1 όχι μόνο το κκε
Αλλά και το κκε εσωτερικού
Ήταν εναντίον της κατάληψης
Γιατι σταμάταγε τον μερικό εκδημοκρατισμό με το μαρκεζίνη που είχαν μερικως υποστηρίξει δρακόπουλος και κύρκος
Κάποιοι που παρουσιάζονται σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές το λένε μάλιστα


Αρχικά στο πολυτεχνείο μαζεύτηκαν κυριως ακροαριστεροι και αναρχικοί
Και για αυτό στην αρχή υπήρχαν και συνθήματα κάτω το κεφάλαιο και λοιπά

Και το κκε εσωτερικού και το κκε
Βλέπε ρήγας και αντιεφεέ προσπαθήσαν στις συνελεύσεις των σχολών για αν θα γίνει η κατάληψη ή όχι να τορπιλίσουν την κατάληψη
Όταν όμως είδαν ότι είχαν μειοψηφία
Από κει και πέρα συμμετείχαν στις καταλήψεις

2 όπως σωστά έγραψες υπήρχε και παιδάκι νεκρό
Από πυρά τανκς στου ζωγράφου
Είναι ερωτηματικό αν πρέπει να θεωρείται για μένα νεκρός του πολυτεχνείου ή όχι όπως και τρεις τέσσερις άλλοι
Ας πούμε μία μεγάλη κυρία στην ταράτσα της στους αγίους αναργύρους από πυρά τανκς

Από κει και πέρα υπήρχαν στο μπαχαλο εκείνων των ημερών και ένοπλοι πού προσπάθησαν να καταλάβουν μάλιστα την νομαρχία αθηνών και το υπουργείο δημοσίας τάξεως
Και που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς αντίστασης των αστυνομικών
Κάποιες περιγραφές για αυτό μπορείς να τα βρεις από site αναρχικών
Στο τέλος του μηνύματος σου έχω μία τέτοια περιγραφή

3 η αντιμετώπιση των φοιτητών από τους περισσότερο μεγαλύτερους εκείνη την εποχή
Να το πω ευγενικά
Δεν είχε και μεγάλη στήριξη

Οι απόψεις των φοιτητών και οι απόψεις των μεγαλύτερων είχαν μεγάλη απόκλιση

Και επειδή θα μπορεί να πει κανείς ότι αυτό είναι προσωπική μου άποψη από τα προσωπικά μου βιώματα
Ισχυρή ένδειξη για αυτό
Υπάρχει στα αποτελέσματα των εκλογών του 1974

Η νέα δημοκρατία στις εκλογές πήρε πάνω από 50%
Και η δαπ η φοιτητική παράταξη της νέας δημοκρατίας στις πρώτες ελεύθερες φοιτητικές εκλογές πήρε 10%

Τι λένε οι αναρχικοί
Από το βιβλίο του καλιβρετάκη


Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, θα σταθούμε λίγο στην Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973, για να υπογραμμίσουμε και τον τίτλο του βιβλίου.
Η πρώτη αναφορά για διαδηλώσεις γίνεται από τον αστυνομικό διευθυντή Αθηνών Λουκά Χριστολουκά. «Την 14.30 ώραν περίπου επραγματοποιήθησαν αι πρώται πορείαι 1.000 ατόμων […] κατευθύνονται προς Ομόνοια Αιόλου, Σταδίου, Πεζματζόγλου, Πανεπιστημίου, Πατησίων, Πολυτεχνείον».
Κατά τις 15.30, σύμφωνα με αναφορές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου, «ομάδες διαδηλωτών, 500 περίπου άτομα, ανέβηκαν την οδό Αιόλου-Σταδίου» με σκοπό να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος. […] «έφτασαν μέχρι την Κοραή […]». «Μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, η διαδήλωση δεν προχώρησε προς το Σύνταγμα. Όμως μετά από λίγο ξαναεμφανίστηκε στην Πανεπιστημίου».
Περίπου στις 18.00 αναφέρεται από τους ασύρματους της αστυνομίας διαδήλωση 2.000-3.000 ατόμων που κινούνται στην οδό Σταδίου. Οι μπάτσοι παίρνουν εντολή να «ανακοπούν» αλλά οι διαδηλωτές τούς επιτίθενται «αποδεκατίζοντάς» τους (κατά την έκφραση του Χριστολουκά). Η πορεία διαλύεται λίγο αργότερα, με τη συνδρομή ενισχύσεων από μεριάς των κατασταλτικών δυνάμεων, αλλά οι διαδηλωτές ανασυντάσσονται λίγο πιο κάτω, στα Χαυτεία. Χαρακτηριστικά ο αστυνομικός διευθυντής Διονύσιος Ζιάννης, σύμφωνα με αναφορά του, εγκλωβίζεται μαζί με 70 περίπου αστυνομικούς, από πορεία περίπου 5.000-6.000 διαδηλωτών «με κακές διαθέσεις .[…] Συγχρόνως άλλοι διαδηλωταί ήρχοντο από πίσω [σημ. ΛΚ: από την Σταδίου, προφανώς επιστρέφοντας από την Κλαυθμώνος]». Τραυματίζεται, σύμφωνα με την αναφορά του, ο ίδιος στο κεφάλι από καρέκλα που του πέταξε διαδηλωτής, καθώς και άλλοι 3-4 μπάτσοι. Την μονάδα του απεγκλώβισε η μονάδα του αστυνομικού διευθυντή Αθανάσιου Καρανίκα, με χρήση (για πρώτη φορά) δακρυγόνων.
Γύρω στις 19.00 πραγματοποιείται μερική κατάληψη του κτιρίου της Νομαρχίας Αττικής, στην οδό Αιόλου 102, «ακριβώς δηλαδή στο σημείο των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομικής δύναμης Ζιάννη, στα Χαυτεία».
Από τις επιθέσεις που καταγράφονται, «η σημαντικότερη από κάθε άποψη φαίνεται ότι εκτυλίχθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, που βρισκόταν τότε επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου 48, στη διασταύρωση με τις οδούς Μάρνη και Αβέρωφ (στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Εργατικό Κέντρο Αθήνας). […]
Γύρω στις 19.30, μια ομάδα διαδηλωτών προερχόμενη από την πλευρά του Πολυτεχνείου, κατέβηκε την οδό Αβέρωφ κινούμενη στο πεζοδρόμιο απέναντι από τη γωνία του υπουργείου, με συνθήματα «Κάτω ο φασισμός» και «ΕΣΑ, SS, βασανιστές». Λίγο αργότερα, «παρατηρήθηκε κίνηση μεγάλου πλήθους, το οποίο όπως αποδείχθηκε αργότερα, έφευγε για να αποφύγει τα δακρυγόνα που είχαν ριχθεί στην περιοχή της Ομόνοιας», αναφέρει ο ανθυπομοίραρχος Νικόλαος Κέφης, «τότε όμως δεν το ξέραμε». Κατόπιν αυτού, ο συνταγματάρχης Καραγιάννης διέταξε να διανεμηθούν στους άνδρες της φρουράς υποπολυβόλα τύπου Thomson και τουφέκια τύπου Enfield.
Γύρω στις 20.00 με 20.30, που ήταν -ας μην το ξεχνάμε- η ώρα που άρχισε ο βομβαρδισμός της περιμέτρου του Πολυτεχνείου με δακρυγόνες βολίδες, 300-500 περίπου διαδηλωτές εγκατέλειψαν την οδό Πατησίων -που είχε πνιγεί από τα αέρια- και κατέβηκαν τρέχοντας την οδό Αβέρωφ
[…]
Η φρουρά αρχικά αιφνιδιάστηκε από τα «στίφη των αναρχικών αριθμούμενα εις πολλάς εκατοντάδας[…]», κατά τη χαρακτηριστική έκφραση του φρούραρχου, αλλά τελικά απώθησε τους διαδηλωτές σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από το κτίριο
Περίπου στις 20.30 με 21.00, οι διαδηλωτές επανακάμπτουν και κατορθώνουν να φτάσουν στην είσοδο του υπουργείου. Η φρουρά προσπαθεί να κλείσει την πύλη, όμως περίπου 30 διαδηλωτές εισβάλουν στον προθάλαμο και φτάνουν στον ανελκυστήρα. «Τότε ο αντισυνταγματάρχης Ηλίας Δαδώλης πήρε ένα υποπολυβόλο Thomson κι έριξε πρώτος μια ριπή και αμέσως μετά η υπόλοιπη φρουρά, οπισθοχωρώντας προς τη σκάλα, άρχισε να πυροβολεί. Προ των πυρών, οι διαδηλωτές υποχώρησαν στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, προς την κατεύθυνση της οδού Ηπείρου. […]
Πληροφορούμενοι την εξέλιξη των γεγονότων, ο Παπαδόπουλος με τον αρχηγό του μικτού Επιτελείου αντιστράτηγο Σταύρο Βαρνάβα έδωσαν το πράσινο φως για χρήση όπλων, προκειμένου να «διαφυλάξουν το Υπουργείο». Ο στρατηγός Βαρνάβας, ειδικότερα, διέταξε ρητά «Βαράτε στο ψαχνό» […]
Από τη στιγμή εκείνη, κάθε εμφάνιση διαδηλωτών στην περιοχή γινόταν δεκτή με πυκνά πυρά και αρκετοί κατέφευγαν στις γύρω πολυκατοικίες για να προφυλαχθούν, ενώ ορισμένοι έστηναν οδοφράγματα με αυτοκίνητα, σιδηρά στέγαστρα στάσεων λεωφορείων κ.τ.λ.» […]
Συσπείρωση Αναρχικών
Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.243, Δεκέμβριος 2023

Κοινοποιήστε:​

Σταμάτα ρε φασίστα να σπιλωνεις το Πολυτεχνείο
Φασίστες μεοδημοκρατες δεν χωράνε σε αυτό το νήμα

Ντροπή της ελληνικής διδασκαλίας ....
Άκου εκεί.θα μιλήσει ένας χουντικός της Νέας Δημοκρατίας για Πολυτεχνείο
Ελπίζω την ημέρα αυτή να μην έκανες μάθημα γιορτή στην σιθουσα
 

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.819
Like
1.511
Πόντοι
266
Σταμάτα ρε φασίστα να σπιλωνεις το Πολυτεχνείο
Φασίστες μεοδημοκρατες δεν χωράνε σε αυτό το νήμα

Ντροπή της ελληνικής διδασκαλίας ....
Άκου εκεί.θα μιλήσει ένας χουντικός της Νέας Δημοκρατίας για Πολυτεχνείο
Ελπίζω την ημέρα αυτή να μην έκανες μάθημα γιορτή στην σιθουσα
Σαν δεν ντρέπεσαι
Όταν εγώ την έλεγα
Σόλους τους τύπους που ήταν υπέρ της χούντας παραδείγματος χάρη στον τέλη και όχι μόνο εσύ δεν έλεγες κουβέντα
 

sex volcano

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Μηνύματα
27.404
Κριτικές
185
Like
45.763
Πόντοι
26.141
Σαν δεν ντρέπεσαι
Όταν εγώ την έλεγα
Σόλους τους τύπους που ήταν υπέρ της χούντας παραδείγματος χάρη στον τέλη και όχι μόνο εσύ δεν έλεγες κουβέντα
Sorry τότε
Τι έλεγες ;; Ότι ισχυρό ΚΚΕ ισχυρός λαός
Ψωμί παιδεία ελευθερία ;; Η Παπαδόπουλος αρχηγέ

Νέα Δημοκρατία ίσον χούντα
 

daima703

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2019
Μηνύματα
5.819
Like
1.511
Πόντοι
266
Sorry τότε
Τι έλεγες ;; Ότι ισχυρό ΚΚΕ ισχυρός λαός
Ψωμί παιδεία ελευθερία ;; Η Παπαδόπουλος αρχηγέ

Νέα Δημοκρατία ίσον χούντα
Υπάρχουν αριστερές και δεξιές χούντες
Χούντα για μένα είναι όσα κόμματα δεν επιτρέπουν τον πολυκομματισμό
Υπό αυτή την έννοια
Χούντα είχαμε σε όλες τις χώρες της σοβιετικής ένωσης στη γερμανία επι ναζισμού
Και στην ιταλία και ισπανία επί φασισμού

Και σε πολλές άλλες χώρες δορυφόρους της σοβιετικής ένωσης

Και χούντα έχουμε βέβαια και σόλες στις στρατιωτικές δικτατορίες

Πάω τώρα να δω τον αγώνα
 

sex volcano

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
15 Οκτ 2012
Μηνύματα
27.404
Κριτικές
185
Like
45.763
Πόντοι
26.141
Υπάρχουν αριστερές και δεξιές χούντες
Χούντα για μένα είναι όσα κόμματα δεν επιτρέπουν τον πολυκομματισμό
Υπό αυτή την έννοια
Χούντα είχαμε σε όλες τις χώρες της σοβιετικής ένωσης στη γερμανία επι ναζισμού
Και στην ιταλία και ισπανία επί φασισμού

Και σε πολλές άλλες χώρες δορυφόρους της σοβιετικής ένωσης

Και χούντα έχουμε βέβαια και σόλες στις στρατιωτικές δικτατορίες

Πάω τώρα να δω τον αγώνα
Η σκληρότερη χούντα είμαι του μπάσταρδου Μητσοτάκη
Ένας με τους ναζί η οικογένεια του
 

Valkanios Poutsaras

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
22 Οκτ 2023
Μηνύματα
1.216
Like
4.512
Πόντοι
456
Πληρης πολιτική εκμετάλλευση, η μονη χωρα που υφίσταται ακόμα η λέξη φασισμός ειναι η Ελλάδα!

ΑΕΚ: Κατέθεσαν στεφάνι στο Πολυτεχνείο οι αντιφασίστες οπαδοί της Ένωσης:headbang:

Οι φασίστες δεν κατεθεσαν;;


Μην ασχολείσαι με καραμαλάκες που το παίζουν αντιφασίστες,αλλά μπορεί να φάνε λάχανο κάποιον επειδή απλά φοράει άλλη φανέλα.

Οι οπαδοί ομάδων είναι παγκοσμίως από τα μεγαλύτερα ΝΑΥΑΓΙΑ της ζωής..
 

teaserman

Σπουδαίος
Εγγρ.
20 Νοε 2015
Μηνύματα
4.608
Κριτικές
1
Like
7.802
Πόντοι
2.306
Ασχετως με το τι εγινε και δεν εγινε στις 17 Νοεμβριου του 1974, το Πολυτεχνειο ηταν ενα κινημα νεων και φοιτητων οι οποιοι ηθελαν την ανατροπη του καθεστωτος Παπαδοπουλου.
Και για να ταμπουρωθεις στο Πολυτεχνειο χρειαζοταν η αποκοτια το θαρρος που χαρακτηριζει ολους τους νεους απο καταβολη κοσμου.
Επισης το σιγουρο ειναι οτι δεν εριξε το Πολυτεχνειο την χουντα οπως και οτι πολλοι τενεκεδες εκμεταλλευτηκαν το γεγονος για να αποκτησουν πολιτικη καρριερα.
Γιατι στο Πολυτεχνειο ειχε και τενεκεδες, δεν ηταν ολοι μεσα προτυπα πολιτκης ηθικης και σκεψης.
Νεοι ηταν που ηθελαν να διωξουν το κατεστημενο, οπως παντου και παντα σε διαφορα μηκη και πλατη της γης.
Τωρα αν αυτο στενοχωρει τον καθε φασιστα, ακροδεξιο, δοσιλογο κακομοιρη που ονειρευεται οτι η Ελλαδα θα ηταν παντοκρατορισσα αν ειχαν μεινει οι συνταγματαρχεοι, στα τριχωτα μας παπαρια.
Ο κοσμος κυλαει, η ιστορια κυλησε και μας εφερε εδω που ειμαστε με τα καλα μας και τα κακα μας.
Δεν ειναι καθολου τυχαιο ομως οτι ο υμνος μας ειγαι ωδη για την ελευθερια, μπορει να μην ξερουμε τι σκριβως σημαινει η λεξη, αλλα αυτη μας καθοριζει σαν λαο.
Ακομα και οταν μας οδηγει σε λαθος δρομο, που τον πλακοστρωνουν λογης λογης «δημοκρατες» σαλτιμπαγκοι και απατεωνες.
Καλυτερα ετσι παρα κατω απο την υπερτατη σοφια καποιου «πεφωτισμενου ηγετη»….
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom