Η περίφημη "γενιά του Πολυτεχνείου" όπως και η γενιά του Μάη του 68 στη Γαλλία, χαρακτηρίστικε από όσους ανήλθαν στην εξουσία εκμεταλλευόμενοι την παρουσία τους (την όποια παρουσία τους για την ακρίβεια) στην κατάληψη. Υπάρχουν και πιο έντιμοι που δε διεκδίκησαν τίποτα, κάποιοι μάλιστα σαν τον Παπαχρήστο έχουν δηλώσει αηδιασμένοι.
Στους νεότερους όλο το σκηνικό χούντα-Πολυτεχνείο-Κύπρος δε λέει τίποτα, μία ακόμη μέρα για να μη κάνουν μάθημα. Ακόμη και στη δική μου γενιά μας δίδασκαν τη μούφα για νεκρούς στα κάγκλα του Πολυτεχνείου, το Πολυτεχνείο που έριξε τη χούντα, εκατοντάδες νεκροί και αντίστοιχες μαλακίες. Και στους ακροδεξιούς βέβαια λένε ότι η εικόνα του τανκ ήταν γυρισμένη από το ΚΚΕ σε στούντιο, ότι οι φοιτητές έφυγαν επειδή έπεσαν δακρυγόνα, μηδέν νεκροί ,προβοκάτσια των Αμερικάνων για να πέσει ο Παπαδόπουλος που ήταν αντιαμερικάνος μέγας και θα μας έκανε Σαουδική Αραβία και αντίστοιχες πίπες. Για τους μπαχαλάκηδες μια πολύ καλή ευκαιρία να εκτονώσουν το μίσο τους, να κάνουν τη φιγούρα τους και να αποδείξουν ότι και καλά είναι αγωνιστές.
Σαν φοιτητής αλλά και αργότερα, πήγα και σε πορείες, έχω διαβάσει, έχω συζητήσει με συνομήλικους των γονιών μου που έζησαν τα γεγονότα, έχω ακούσει όλες τις πλευρές. Αυτό που μένει για μένα είναι το εξής:
- Ο Παπαδόπουλος έβαλε ελεύθερους σκοπευτές να ρίχνουν σε αόπλους. Οχι άοπλους μπαχαλάκηδες, όχι σε σεσημασμένους αντιστασιακούς, άοπλους πολίτες. 24 νεκροί άοπλοι πολίτες.
- Η κατάληψη του Πολυτεχνείου που αποτελεί συνέχεια της κατάληψης της Νομικής είχε σαν βαθύτερο αίτιο την προσπάθεια της χούντας να το γυρίσει σε συγκεκαλυμένη δικτατορία με εκλογές και Μαρκεζίνη σκιώδη πρωθυπουργό και αφορμή τις φοιτητικές εκλογές. Στην κατάληψη πήγαν φοιτητές, αριστεροί ,αναρχικοί, ανένταχτοι και πολλοί νέοι από περιέργεια. Γύρω από το Πολυτεχνείο μαζεύτηκε πολύ κόσμος κυρίως από περιέργεια και για να διαμαρτυρηθεί. Ήταν η δεύτερη μαζική διαμαρτυρία της επταετίας ,η πρώτη ήταν λίγο πριν οι αγρότες από τα Μέγαρα.
- Το ΚΚΕ που σήμερα μας το παίζει μπροστάρης ήταν ενατίον της κατάληψης. Ήθελαν να γίνουν φοιτητικές εκλογές επειδή πίστευαν ότι θα έδειχναν τη δύναμή τους. Στα μέλη τους έλεγαν να μην πάνε. Έφτασαν δε και στο σημείο κάποιοι πιο φανατικοί του ΚΚΕ να ισχυρίζονται ότι το Πολυτεχνείο είχε οργανωθεί από τη CIA.
- Σήμερα στην πορεία πάνε κάποιοι μεγαλύτεροι που συνήθως είναι οργανωμένοι στην αριστερά και πάνε σε όλες τις πορείες, αριστεροί φοιτητές και κάποιοι έντεχνοι ρομαντικοί. Γενικά ο κόσμος είναι όλο και λιγότερος. Οι μπαχαλάκηδες το έχουν κάνει έθιμο να τα σπάνε 17 Νοέμβρη ,όπως είναι και έθιμο να τα σπάνε 6 Δεκέμβρη. Τα παιδιά είναι των παραδόσεων.