Θεωρουταν μια χαρα. Ηταν καθολικοι, πολεμησαν κατα των μογγολων ( πολιορκησαν την Κρακοβια), πολεμουσαν κατα των Τουρκων και απελευθερωσαν και τη Βιεννη απο τους Τουρκους.
Σχετικα με τη φιλια Πολωνιας Ουγγαριας Πολωνοι εθελοντες της Πολωνικης λεγεώνας πολεμισαν μαζι με τους Ουγγρους στην επανασταση των Ουγγρων το 1848-1849.
Οντως το 1956 έγινε η εξέγερση στη Βουδαπέστη αλλά ξεκίνησε από την υποστήριξη των Ούγγρων εργατών στους Πολωνούς εργάτες που είχαν ξεσηκωθεί το 1956 στο Πόζναν.
Ηταν ενας απο τους λογους που εγινε η επανασταση στην Ουγγαρία αν και κατα τη γνωμη μου ο κυριος λογος ηταν η ελπιδα των Ουγγρων οτι μπορει να φυγουν τα Σοβιετικα στρατευματα οπως εφυγαν απο την Αυστρία ενα χρονο πριν το 1955.
Η Σοβιετικη Ενωση υποχρεωνε τα κρατη που ηταν μελη του αξονα να της δινουν ενα μερος του Α.Ε.Π τους σαν πολεμικη αποζημιωση αυτο ειχε σαν αποτελεσμα στα κρατη οπως η Ανατολικη Γερμανια και η Ουγγαρια να πεσει παρα πολυ το βιοτικο επιπεδο (30%-35% σε σχεση με το 1948).ο Λαος ηθελε τον Ιμρε Ναντ που ειχε κανει καποια φιλελευθερα ανοιγματα.
Η επανασταση στην Ουγγαρία ηταν πολυ βρωμικη γιατι και ο Ιμρε Ναντ που θελαν οι Ουγγροι και ο Γιάνος Κάνταρ ηταν και οι δυο χαφιέδες της НКВД.ο Γιάνος Κάνταρ που τυχαινει να ειναι και θειος της Ουγγαρέζας Γίδας μου εφαγε τον Λάσλο Ρά'ι'κ εκανε τα παντα για να εκτελεστει το 1949 ο Λάσλο Ρά'ι'κ ηταν ενας πραγματικος αγωνιστης που ειχε πολεμισει στην Ισπανια.Βεβαια και ο Κάνταρ την πληρωσε τον απρηλιο του 1951 επειδη και αυτον δεν τον γουσταρε ο Ματιας Ρακοσι τον καθερεσανε και μετα απο μερικες μερες τον συλλαβανε και τον κραταγανε στην Ουγγαρια και στην Ε.Σ.Σ.Δ οπως ειχε πει στη γιδα μου ηταν στο διπλα κελί απο τον Βασίλι Στάλιν τον γιο του Στάλιν,ο γιος του Στάλιν στη φυλακη ειχε γινει αναπηρος δεν μπορουσε λεει να περπατισει.Ο Ματιας Ρακοσι δεν γουσταρε και τον Ιμρε Ναντ και τον ειχε καθαιρεση.Επι Ρακοσι η ζωη στην Ουγγαρια ηταν μια κολαση!Απο τα 9.5 εκατομυρια κατοικους δικαστηκαν 1,5 εκατομυρια ανθρωποι και πηγαν φυλακη 400.000
Με το που πεθανε ο Στάλιν ανελαβε την εξουσια ο Ιμρε Ναντ.Ο Γιάνος Κάνταρ απελευθερωθηκε και γυρισε στην Ουγγαρια τον ιουλιο του 1956 ο Ιμρε Ναντ τον εκανε υπουργο και πηρε μερος στην επανασταση ΑΛΛΑ ξαφνικα καταλαβε οτι η θεση της Ουγγαριας ειναι με την Ε.Σ.Σ.Δ και φυγαδευτηκε απο τους Σοβιετικους
.Οι Σοβιετικοι ηθελαν να τον κανουνε υπουργο στην μετα κυβερνιση της Ουγγαριας.
Τωρα γιατι εγινε γενικος γραμματεας της Ουγγρικης Λα'ι'κης Δημοκρατιας?
Ο Τίτο που ο Κάνταρ ειχε γνωριστει οταν ειχε παει στη Γιουγκοσλαβια τον απρηλιο του 1944 με εντολη του Ουγγρικου κομμουνιστικου κομματος.Ο Τίτο συμπαθουσε τον Κάνταρ και στις συνομηλιες του Χρουσώφ με τον Τίτο σχετικα με το ποιος θα μπει γενικος γραμματεας του κομμουνιστικου κομματος της Ουγγαριας ο Τίτο επεισε τον Χρουσώφ να βαλει τον Κάνταρ σε αυτη τη θεση.
Αν και η γιδα μου μου λεει κατι αλλο,οτι ο θειος της ηταν τοσο ικανος που επεισε τον Χρουσώφ στις συνομηλιες οτι ειναι ο καταλληλοτερος για να κυβερνιση την Ουγγαρια και να της οδηγησει στον δρομο του Σοσιαλισμου!Εγω πιστευω την πρωτη εκδοχη.Δε νομιζω οτι αν ο Τίτο δεν ελεγε στον χρουσώφ οτι θελει τον Γιανος Κανταρ για γενικο γραμματεα στην Ουγγαρια ο Χρουσωφ θα τον διοριζε
Μετα ο θειος του Τρωκτικου που αυτη και η οικογενεια της εκλεβαν τα Σοβιετικα λεφτα για 33 χρονια
και η καργιολα μου δινει ψίχουλα
για να μην τα φαω λεει με της γκομενες
!ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΙΜΡΕ ΝΑΝΤ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕ τον επεισε να βγει απο τη Γιουγκοσλαβικη πρεσβεια που ειχε καταφυγει και τον συνελλαβε τον δικασε και τον εκτελεσε!
Οσο για τον Ματιας Ρακοσι που μετα την επανασταση ειχε καταφυγει στην Ε.Σ.Σ.Δ και οι Σοβιετικοι του ειχανε δωσει υπερησιακη βιλα με πολλες ανεσεις,αμαξι με σωφερ και ειχε προ'ι'οντα που οι Σοβιετικοι πολιτες μονο στους γάμους βλεπανε ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΟΣ ΚΑΝΤΑΡ τον στειλανε στο διαολο!Στην Κιργιζια
!
Το 1968 ο Κάνταρ τον λυπηθικε και αφησε τους Σοβιετικους να τον αφησουν να μεινει στο Νιζνι Νοβγκοροντ που τοτε λεγοταν Γκόρκι.
Η γιδα μου λεει οτι ο θειος της του ειχε κανει προταση να γυρισει στην Ουγγαρια με τον όρο να μην εμπλακει στην πολιτικη η αληθεια ειναι λιγο διαφορετικη οι όροι ηταν να βγει δημοσια και να παραδεχτει οτι η διακυβερνιση του ηταν λαθος και να ζητησει συγγνωμη απο το λαο.Ο Ματιας Ρακοσι Φυσικα και δεν το δεχτηκε και πεθανε ενα χρονο μετα στην Ε.Σ.Σ.Δ. Η γυναικα του Ματιας Ρακοσι που ηταν συνεχεια μαζι του ηταν σχιστοματα απο το Γιακουτσκ