Η επιστημη που ρυθμιζει την κοινωνικη συμβιωση ειναι η Νομικη και ως εκ τουτου δεν συγκρινεται με καμια.
Καλημέρα.
Επιστήμες ειναι τα γνωστικά αντικείμενα που μελετούν μη ανθρωπογενείς καταστάσεις, δηλαδή δημιουργήματα θεϊκά, οχι ανθρώπινα. Αντικείμενα που διέπονται απο θεϊκούς νόμους και οχι ανθρώπινους, οπως φυσικές επιστήμες, ιατρικές, μηχανικές κλπ.
Τα θεωρητικά γνωστικά αντικείμενα οπως νομική, ιστορία, φιλολογία μελετούν ανθρώπινα κατασκευάσματα δηλαδή ιστορία, λογοτεχνία νόμους. Αυτά εχουν την ιδιότητα οτι εξαρτώνται απο την ανθρώπινη σκέψη και οχι απο τον Θεό.
Αφου το βάλαμε στη σωστή του βάση αυτό, πάμε παρακάτω. Αρα η φράση σου μετατρέπεται σε:
"Το γνωστικό αντικείμενο που ρυθμίζει την κοινωνική συμβίωση ειναι η νομική και ως εκ τούτου δε συγκρίνεται με καμία."
1) Δε τη ρυθμίζει και πολύ. Μέχρι ενα ρηχό επίπεδο τη ρυθμίζει λόγω των παθογενειών του νομικού συστήματος. Ασε δε το σωφρονιστικό σύστημα. Εντολές εκτέλεσης μέσα απο τη φυλακή. Αδιανόητα και γελοία πράγματα. Ολα κατ' επίφαση.
2)Φυσικά και συγκρίνεται. Ειναι ενα σύνολο απο κανόνες που τους σκέφτηκε κάποιος άνθρωπος. Οι επιστήμονες του CERN τι να πουν δηλαδή? οι πολιτικοί μηχανικοί που χτίζουν σπίτια? Οι επιστήμονες κάθε είδους που κάνουν δυνατή την επικοινωνία μέσα σε δευτερόλεπτα μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης? Οι γιατροί? Ειναι οι επιστήμονες που διατηρούν τη ζωή, αρα δε συγκρίνονται με κανένα.
3) Εχω παρατηρήσει οτι παρα πολλοί άνθρωποι επιστήμονες ή κύριοι θεωρητικών αντικειμένων λένε "η πρώτη επιστήμη ειναι η δικιά μου γιατι κάνει αυτό, βέεεβαια, είμαστε μεγάλοι και τρανοί" Εχουν την τάση δηλαδή να εξυψώνουν εαυτούς πάνω απο τους πάντες και να ιδανοκοποιούν τον τομέα τους. Ολοι κάτι θα βρούν να πουν για αυτό που κάνουν. Κα αντίστοιχα αυτό που λένε μπορεί να ειπωθεί για όλους τους άλλους τομείς ανθρώπινης γνώσης. Για αυτό στην Ελλάδα δε μιλάει ο χημικός με τον περιβαλοντολόγο και ο βιολόγος με το φαρμακοποιό.
Συμπέρασμα: Ας γίνουμε πιο ανοιχτόμυαλοι και δεκτικοί στα διαφορετικά απο εμας πράγματα και συστήματα. Θα ειναι καλύτερα.