Εν περιλήψει, σε σχέση με τα παραπάνω...
1. Είμαι 38 ετών, έχω παίξει μπάλα σε πολλές ομάδες (ως ερασιτέχνης), ακόμη παίζω, έχω παρακολουθήσει φανατικά ποδόσφαιρο από έξι χρόνων, έχω ζήσει χρόνια Εξωτερικό, και έχω ζήσει από κοντά κορυφαία πρωταθλήματα, ομάδες, παίκτες. Γενικά έχω καλή γνώση και ακόμη καλύτερη αντίληψη του παιγνιδιού. Παρακολουθώντας κάθε μάτς, το μάτι μου κόβει τι θα συμβεί δύο φάσεις παρακάτω. Όλοι οι γνωστοί λένε ότι έκανα απίστευτη μαλακία που αφιερώθηκα στο επιστημονιλίκι και δεν πήγα για προπονητής σε κάποια ακαδημία του Εξωτερικού.
2. Όλοι οι παίκτες έχουν δικαίωμα στο λάθος. Ακόμη και οι κορυφαίοι. Ο εν λόγω όμως, είναι ένα εγνωσμένης αξίας μουλάρι, που εμείς οι Γαύροι τρώμε στη μάπα μία ολόκληρη ζωή. Στις επιλογές του στο παιγνίδιτης Κυριακής, έδωσε μία σύνοψη της ασχετοσύνης και ανοησίας που κουβαλάει για μία ολόκληρη καρριέρα.
3. Κορυφαίο στο παιγνίδι της Κυριακής αποκαλούν τον Ανατόλ κάποια λαμόγια που ήδη λογαριάσουν πώς μπορούν να επιβιώσουν με κουτές ισορροπίες (π.χ. Sir Takis), οι αθλητικά ανίδεοι και ποδοσφαιρικά απαίδευτοι δημοσιογράφοι του στρατευμένου αθλητικού τύπου, άντε και κάποια "τσουκαλάκια". Παιδιά, ο τύπος ήταν σκέτη τρικυμία.
4. Ο Καστίγιο, θα 'πρεπε να κάνει γκολ τουλάχιστον μία από τις τέσσερις ευκαιρίες του. Δεν ήταν ΟΙ εύκολες φάσεις πάντως. Στην πρώτη φάση, που του 'τυχε θα΄'πρεπε να δώσει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, γιατί ο χρόνος που΄πήρετη μπάλα ήταν καλός και ο Γκούμας, που τον μάρκαρε είναι αργός και βλάκας μπακ. Και όμως. Του 'δωσε ο Καστίγιο το χρόνο να προφτάσει, να βάλει ποδαράκι και να του κόψει τη μπάλα σε κόρνερ. Στη φάση που πήρε τακουνάκι από τον Τοροσίδη, η μπάλα ανοίχτηκε πολύ γρήγορα, ο Καστίγιο δεν είχε πάρει καν τα βήματα και ο Έμπεντε, που 'ναι και ψηλός, βγήκε και σκέπασε τη φάση. Εύκολη υπόθεση δε θεωρώ κάν τη φάση με το πλασέ στα ουράνια. Το ψαλιδάκι απελπισίας του Οκκά, ΔΕ μπορεί να λογαριαστεί ως σοβαρή ασσίστ, η μπάλα του 'ρθε πολύ κοντά στον Έμπεντε που έλεγχε τη φάση. Η επιλογή του Καστίγιο ήταν βέβαια ήταν λάθος. Ήταν πολύ κοντά του ο Εμπέντε και ο ίδιος, βρισκόταν σε πολύ μικρή απόσταση από το τέρμα και μπροστά του βρισκόταν ένας ψηλός τερματοφύλακας για να πάει τελικά να περάσειτη μπάλα από πάνω. Κανονικά, θα 'πρεπε να παίξει τη μπάά ο Καστίγιο απαραιτήτως χαμηλά και να δοκιμάσει, είτε σε πρώτο χρόνο με το μυτάκι ένα γρήγορο χαμηλό πλασέ, ή, νατην ανοίξει λίγο πλάγια, ελπίζοντας είτε να βρεί ανοικτό παραθυράκι στην εστία, είτε να ανατραπεί από αντίπαλο.
5. Σε κακιά μέρα βρισκόταν βέβαια, όχι ο Ανατολάκης, που είναι αιώνιο, σταθερό μουλάρι, αλλά ο Καστίγιο. Σε μία συνηθισμένη του μέρα, θα 'χε σίγουρα σκοράρει.
6. Τη γνώμη μου για τον Καστίγιο την έχω γράψει περιληπτικά σε άλλο thread. Μπορεί να ξέρει εκατό καντάρια μπάλα, αλλά στο κεφαλάκι του έχει σκατά, και για μένα παίκτης που 'χει στο κεφαλάκι του σκατά, είναι σκατά-παίκτης. Το ποδόσφαιρο είναι πρωτίστως υπόθεση εγκεφαλική και γι' αυτό απαιτεί όχι μόνο ευστροφία, αλλά και ευφυία, όχι μόνο έμπνευση της στιγμής, αλλά και βάθος σκέψης, όχι μόνο ταλέντο και πάθος, αλλά και ωριμότητα και προσωπικότητα.