Ήμουν Σόφια, Βουλγαρία το περασμένο ΠΣΚΔ. Έμεινα με φίλους σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης (πολύ καλό και σχετικά φτηνό).
1) Εμπειρίες γενικές από Σόφια: καλή πολή, όμορφη, προσεγμένη, σχετικά καθαρή (το κέντρο), ασφαλής πλέον. Κατά τη γνώμη μου δεν έχει καμία σχέση με το πως ήταν κάποτε (δηλαδή οι κλοπές αυτοκινήτου, οι μικροκλοπές πορτοφολιών κλπ). Ισα ισα μάλιστα, τους Έλληνες μοιάζουν να τους σέβονται παραπάνω, μια και ξέρουν ότι θα τα 'ακουμπήσουν' λιγότερο ή περισσότερο.
2) Εμπειρίες από τιμές γενικά: αρκετά φτηνά, αλλά όχι όπως κάποτε. Τρως πολύ φτηνά, πίνεις ακόμη πιο φτηνά. Για παράδειγμα, σε κεντρικό καφέ/μπαρ της πόλης, παρέα 3 ατόμων, με κατανάλωση 3 διπλά ποτά έκαστος (τα οποία σερβίρονται σε νεροπότηρο γεμάτο και χωρίς πάγο!) κόστισαν γύρω στα 40 ευρώ σύνολο! Βέβαια μην περιμένετε ξηροκάρπια, φρούτα, νερό κλπ... Επίσης τα ταξί μέσα στην πόλη πάρα πολύ φτηνά, 1-2 ευρώ (μέχρι 5 λέβα) η μετακίνηση στο κέντρο. Προσοχή στις μετακινήσεις εκτός, γιατί έχουν περίεργες χρεώσεις. Π.χ. μετακίνηση 6 χιλιόμετρα εκτός πόλης, μας κόστισε γύρω στα 20+ ευρώ!
3) Αγορές: και πάλι, όχι όπως παλιά. Ελαφρώς φτηνότερα από Ελλάδα (σε μάρκες κλπ), ωραία εμπορικά κέντρα (το εντελώς κεντρικό τους στη Vitosha boulevard) και ειδικά το Sofia Mall λίγο πιο έξω. Οι τιμές σε ρούχα, κοσμήματα κλπ είναι ελαφρώς φτηνότερες, η ποιότητα (στα επώνυμα) η ίδια με της Ελλάδας, ωστόσο γνώμη μου είναι ότι είναι καλύτερα να περιμένει κανείς περίοδο εκπτώσεων στην Ελλάδα παρά να πάει για ψώνια Σόφια τουλάχιστον. Όσον αφορά στα φτηνότερα, σε λαϊκές κλπ (π.χ. Ιλιάντσι, έξω από την πόλη, με το τραμ Νο. 12), θα βρει πολύ φτηνά πράγματα κανείς, αλλά τελικά αν θέλει κανείς τόσο χαμηλή ποιότητα (μόνο τέτοια υπάρχει εκεί, ή αλλιώς πολύ ξεπερασμένη μόδα), καλύτερα να πάει σε αντίστοιχες λαϊκές της Ελλάδας ή στην Κινέζικη αγορά.
4) Γυναίκες: Όλες οι Βουλγάρες παααααρα πολύ ωραίες. Τρομερός συνδυασμός μελαχρινές με γαλανά/πράσινα μάτια (συνήθως). Αρκετά περιποιημένες, από τα 15χρονα+ πιπίνια, μέχρι και τις ωριμότερες 30+ κυρίες. Όλες ξέκωλες (π.χ. χαμηλοκάβαλα παντελόνια, με τα στριγκ να φαίνονται επιμελώς, κλπ). Γενικά έχουν αδυναμία σε ξένους, ειδικά σε Ελληνες, λόγω χρημάτων.
5) τάνες: έχει από τσιγγανάκια ή ψιλομπάζα των 30-50 λέβα (σε δρόμους, διασταυρώσεις κλπ κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και αλλού), αλλά διακριτικά (μια που ως γνωστό η πορνεία στη Βουλγαρία είναι παράνομη). Όπως είπαν και προηγούμενοι συναγωνιστές, το βασικό είναι τα 'κονέ'. Μη φανταστείτε κάτι δραματικό (όπως σε Ελλάδα). Έχετε 3 στάνταρ επιλογές: 1) ταξιτζήδες, 2) ρεσεψιόν ξενοδοχείου, 3) ίντερνετ. Κατά τη γνώμη μου η 3η επιλογή μοιάζει πιο σίγουρη και άνετη, γιατί μπορεί κανείς να ψάξει να βρεί ό,τι θέλει, όπως το θέλει, όπου και όσο το θέλει. Αλλά, πέρα από το αν αυτό τελικά που παίρνεις είναι αυτό που τελικά βλέπεις στις φωτογραφίες, είναι και θέμα επικοινωνίας. Σε λίγα από τα e-mail που έστειλα πήρα απάντηση (κι εστειλα πολλά!) και ακόμη κι όταν πήρα απάντηση, οδηγίες, διευθύνσεις κλπ, είτε κανείς δεν απάντησε είτε δε μιλούσαν Αγγλικά... Οπότε βασικό (έτσι κι αλλιώς) να ξέρει κανείς έστω λίγα Βουλγάρικα. Στάνταρ λύση είναι επίσης οι ταρίφες, πολλοί από τους οποίους μιλάνε στοιχειώδη Ελληνικά. Εννοείται βέβαια ότι παίρνουν μίζα, αλλά αν σκεφτείς πόσο ευγενικοί είναι, ότι σε πάνε όπου θες, σε περιμένουν να τελειώσεις, ότι αν δε σου αρέσει σε πάνε όπου αλλού θες, ότι συνήθως οι κοπέλες που σε πάνε είναι με άριστα το 10 τουλάχιστον 8άρια, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο... Επίσης, στάνταρ επιλογή είναι και οι ρεσεψιονίστες, οι οποίοι θα σου φέρουν ό,τι θες, όποτε θες, όσο το θες στο δωμάτιο. Μερικά ξενοδοχεία (π.χ. Ροντίνα) έχουν τάνες και μέσα στο ξενοδοχείο και ρεσεψιόν, οι οποίες περιμένουν... Να σημειώσω ότι όταν λέω για 'στάνταρ', εννοώ ότι ΔΕΝ υπάρχει ταξιτζής ή ξενοδοχείο που να ΜΗΝ έχει κονέ με τάνες! Ακόμη κι αν είναι ψαρωτικοί στην αρχή, με το χαμόγελο και τη συζήτηση θα πάρετε αυτό που θέλετε... Επίσης, στα ξενοδοχεία (και ειδικά σε αυτό που μένεις) σου φέρνει ο νταβατζής 2-3 κοπέλες, διαλέγεις όποια θες και μάλιστα μπορείς να 'παραγγείλεις' και κοπέλα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (π.χ. ψηλή, ξανθιά, με μεγάλα βυζιά κ.ά.). Η τιμή συνήθως ανά ώρα κυμαίνεται (είτε σε ξενοδοχείο είτε σε ρδελο) στα 100-150 λέβα. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και σίγουρα αξίζουν τα λεφτά τους (καμία σχέση με τα προαναφερθέντα τσιγγανάκια...) Επίσης, οι πιο πολλές κάνουν και εξτρά, με παραπάνω λεφτά (τα οποία και κρατάνε οι ίδιες, κρυφά από τους νταβάδες), όπως πίπα χωρίς προφυλακτικό, κώλο, κλπ.
Να αναφέρω κάτι που δεν είδα από άλλον συναγωνιστή: δεν παραξένεψε σε κανέναν ότι σε μία φτωχή Σόφια υπάρχουν τόσα πολλά καζίνο; Ότι όλα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και ότι συνήθως είναι πάντα άδεια (τουλάχιστον από τζογαδόρους); Και τελικά είχα δίκιο στις υποψίες μου (τις περισσότερες φορές): όποτε πήρα ταξιτζη και του είπα ότι θέλω κοπέλα, πάντα πήγαινε σε καζίνο (που τελικά ήταν αποκλειστικά ή εν μέρει βιτρίνα), το οποίο είτε είχπίσω δωμάτια είτε πάνω όροφο, όπου και ήταν 5-10 κοπέλες συνήθως, οι περισσότερες Βουλγάρες.
Τελική αποτίμηση - προσωπική γνώμη: Για Θεσσαλονικιούς ειδικά, δεν το συζητάω, η Σόφια είναι μια πολύ ωραία εκδρομη για 3ήμερο, ακόμη και με τρένο. Ωστόσο, είναι τελικά προτιμότερο, τα λεφτά που θα ακουμπήσεις σε τανες να τα δώσεις σε κεράσματα (δεδομένων και των χαμηλών τιμών) μια που όλες οι απλές (αλλά πολύ όμορφες και πεινασμένες) Βουλγάρες καμακώνουν αβέρτα! ΚΑΘΕ βραδυ γινόταν παιχνίδι (ακόμη και στο δρόμο), αρκεί να καταλάβουν ότι είστε άνετοι οικονομικά!... το οποίο και είναι εύκολο για το μέσο Ελληνα, μια που όλοι οι άλλοι θα πινουν αναψυκτικο, χυμο, νερό, άντε κρασί, ενώ εμείς μπυρες και ποτά εις τη νιοστή!
Αυτά τα 'ολίγα', όποιος θέλει άλλες διευκρινίσεις/λεπτομέρειες, με χαρά μου να βοηθήσω αν μπορώ...