«Μέχρι τις 10 Απριλίου κύριοι! Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε για οποιαδήποτε ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών που βρίσκονται στη χώρα μας, αφού υπάρχει η περίπτωση πολέμου»!
Αυτή ήταν η «προειδοποίηση» που απηύθυνε σήμερα Παρασκευή 5 Μαρτίου η ηγεσία της Βόρειας Κορέας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας.
Ωστόσο, η ίδια «προειδοποίηση» αφορά και όλες τις ξένες Πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ αφού η βορειοκορεατική κυβέρνηση τους «καλεί» να απομακρύνουν όλο το προσωπικό τους λόγω της απίστευτης κλιμάκωσης της έντασης τον τελευταίο καιρό, μια ένταση η οποία δεν κλιμακώνεται μόνο με λεκτικές απειλές αλλά δείχνει να παίρνει και μια πιο συγκεκριμένη και επικίνδυνη μορφή με κινήσεις όπως οι πρόσφατες τοποθετήσεις δύο πυραύλων μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan σε κινητούς εκτοξευτήρες στην ανατολική ακτή της Βορείου Κορέας.
Υπενθυμίζεται πως το βεληνεκές των συγκεκριμένων πυραύλων, μετά από κατάλληλη προσαρμογή, τους επιτρέπει να πλήξουν στόχους σε ακτίνα 4.000 χιλιομέτρων, θέτοντας στην κόκκινη ζώνη όχι μόνο ολόκληρη τη Νότιο Κορέα αλλά και την Ιαπωνία καθώς και τη νήσο Γκουάμ.
Στο τελεσίγραφο του Κιμ Γιόνγκ Ουν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόβ δήλωσε πως «η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα και όσον αφορά τη συγκεκριμένη «προειδοποίηση» περί απομάκρυνσης του διπλωματικού της προσωπικού, προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειές της με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία» αφ’ ενός μεν αφήνοντας έτσι την αίσθηση περί του «ενιαίου» της αντιμετώπισης του ζητήματος και αφ’ ετέρου δηλώνοντας με «προσεκτικό» τρόπο τη δυσαρέσκεια της χώρας του μπροστά στην επιλογή της Βόρειας Κορέας να πλησιάζει κάθε μέρα όλο και περισσότερο στο κατώφλι του πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο λίγο νωρίτερα το πρωί, ο Σεργκέι Λαβρόφ σε διπλωματική γλώσσα αρνήθηκε την εκκένωση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Πνομγιάνγκ, λέγοντας πως «η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πάντως δεν σχεδιάζει να προβεί στην άμεση απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού από την πρεσβεία της σε αυτό το στάδιο».
Η αλλαγή όμως της στάσης του ρώσου υπουργού, δείχνει πως, η αποφασιστικότητα της Πνομγιάνγκ, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δείχνει να έχει φέρει τη Βόρεια Κορέα σε προνομιακή θέση στη σκακιέρα ολόκληρης της Κορεατικής χερσονήσου, αφού καμιά πυρηνική απειλή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μπλόφα.
Το αμερικανικό ναυτικό, μετέφερε μια θαλάσσια πλατφόρμα ραντάρ κοντά στις βορειοκορεατικές ακτές, ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα, κάθε στρατιωτική κίνηση αλλά και οποιαδήποτε πιθανή εκτόξευση πυραύλου.