Δυστυχώς η αγορά αυτοκινήτου, όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα στην Ελλάδα όπου επικρατεί το ψέμα και η απάτη, είναι πολύ δύσκολη. Δύσκολη είναι επίσης και η πώληση του μεταχειρισμένου σου, είτε σε ιδιώτη, είτε σε μάντρα. Τα τελευταία δύο αυτοκίνητά μου είχα την τύχη να τα αγοράσω από δικούς μου ανθρώπους. Ας μην ξεχνάμε όμως και αλλού παράγοντες που δυσκολεύουν την αγορά και χρήση ενός αυτοκινήτου: φορολογία που αλλάζει, ανάγκες του ιδιοκτήτη που αλλάζουν, τόπος και τρόπος κυκλοφορίας, φύλαξη κλπ.
Βασικά στοιχεία στην αγορά μεταχειρισμένου για εμένα είναι:
* Αγορά από ιδιώτη και μάλιστα, αν γίνεται, από άνθρωπο που ξέρεις καλά.
* Αποφεύγεις τον έμπορο, εκτός κι να τον ξέρεις κι αυτόν χρόνια, ή έχεις καλές συστάσεις από φίλους σου που έχουν πάρει αμάξι από αυτόν και το έχουν χρόνια.
* Δεν ασχολείσαι με χιλιόμετρα, σέρβις, λαμαρίνες κλπ. Ασχολείσαι με βασικά σημεία του αυτοκινήτου που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή σου ή τη σωματική σου ακεραιότητα σε μια δυσκολη στιγμή: σύστημα διεύθυνσης, σύστημα πέδησης, κινητήρα, σασί, αερόσακους.
* Προσπαθείς να βρεις ανθρώπους που σου λένε την αλήθεια, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα συμβιβαστείς με ένα αμάξι που δεν θα είναι αυτό που ονειρευόσουν.
Πάντως, αν αγόραζα από έμπορο, θα προτιμούσα κάποιον που πουλάει και καινούρια και έχει μικρό στοκ μεταχειρισμένων...Αυτό όμως σημαίνει ότι θα περιοριστείς σε μια δυο μάρκες.