απο tvxs.gr
Κατά 1.250 φορές μεγαλύτερα από το φυσιολογικό είναι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στη θάλασσα μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοιχτά από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα στην βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας. Τα επίπεδα είναι οχτώ φορές μεγαλύτερα από εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας στο ίδιο σημείο. Η κατάσταση είναι «απρόβλεπτη», παραδέχτηκε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.
Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco) καιοι μετρήσεις έγιναν περίπου 300 μέτρα από την ακτή. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ιάπωνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που επλήγη από τον σεισμό, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.
Εν τω μεταξύ, οι Ιαπωνικές αρχές εντόπισαν οκτώ ραδιενεργές ουσίες σε στάσιμο νερό σε υπόγειο τμήματος του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με μια ανάλυση της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Τα υψηλότερα επίπεδα που βρέθηκαν στο νερό στο τμήμα 1 του εργοστασίου ήταν αυτά του καισίου 137, το οποίο καταγράφηκε σε επίπεδο 1,8 εκατ. μπεκερέλ. Στο νερό περιέχονταν επίσης τα ισότοπα του καισίου 134 και 136 καθώς και ιώδιο-131.
Μετά την εν λόγω ανακοίνωση, η εταιρία Tokyo Electric Power Co. δεσμεύθηκε να απολυμάνει το νερό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις για ψύξη του αντιδραστήρα. Σημειώνεται ότι χτες ανακοινώθηκε πως τρεις εργαζόμενοι που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ψύξης του αντιδραστήρα Νο3 εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό που ήταν 10.000 φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο. Συνολικά δεκαεπτά εργαζόμενοι στο εργοστάσιο έχουν υποστεί μόλυνση από ραδιενέργεια. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει μόνο όσους έχουν εκτεθεί σε πάνω από 100 μιλισίβερτ ραδιενέργειας, που είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο έκθεσης για τους εργαζόμενους σε πυρηνικές εγκαταστάσεις κατ' έτος.
Οι επιχειρήσεις για την ψύξη των αντιδραστήρων καθυστερούν ιδιαίτερα από τα ραδιενεργό νερό που ανιχνεύτηκε και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των μηχανικών. Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να έχει υποστεί ζημιές. Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα χρησιμοποιείται πλέον θαλασσινό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, αλλά γλυκό, με την προσδοκία αυτό να είναι περισσότερο αποτελεσματικό.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο υποστήριξε σήμερα ότι η κατάσταση στον πληγέντα πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. Στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας και την ψύξη των αντιδραστήρων του σταθμού εργάζονται περισσότεροι από 700 μηχανικοί. Δύο από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού θεωρούνται τώρα ασφαλείς, αλλά η κατάσταση των άλλων τεσσάρων εξακολουθεί να είναι ασταθής και περιστασιακά υπάρχει εκπομπή ατμού και καπνού. Από την πλευρά η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία και η πίεση σε όλους τους αντιδραστήρες του σταθμού.
Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 χρησιμοποιείται πλέον γλυκό νερό, καθώς το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα επιτάχυνε τη διάβρωση και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους.
Εξάλλου, οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η ραδιενέργεια θα μπορούσε να περάσει στο νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος και στη συνέχεια στην τροφική αλυσίδα. Αξιωματούχοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι μετά από οχτώ ημέρες η ραδιενέργεια δεν θα αποτελεί πλέον κίνδυνο.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας δήλωσε ότι το ραδιενεργό ιώδιο θα εξαπλωθεί λόγω των ρευμάτων, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου για τις θαλάσσιες μορφές ζωής, καθώς δεν θα υπάρχει ο χρόνος να το απορροφήσουν. «Και μιας και το ιώδιο έχει χρόνο μισής ζωής ισοτόπου οκτώ ημερών, μέχρι την ώρα που οι πολίτες θα καταναλώσουν τα προϊόντα της θάλασσας, η ποσότητά του αναμένεται να έχει μειωθεί σημαντικά» είπε ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα.
H ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ένα αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι όμως επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε και σε άλλο λαχανικό,που προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Πρόκειται για ένα μαρούλι με κόκκινα φύλλα στο οποίο καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτό μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Υπενθυμίζεται ότι οι ιαπωνικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα της εβδομάδας την πώληση περισσότερων από 10 λαχανικών και γάλακτος από τέσσερις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, μεταξύ των οποίων και η Ιμπαράκι, λόγω του εντοπισμού ενός αφύσικα υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας. Παράλληλα, πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ρωσία και η Ταϊβάν, όπως και οι χώρες μέλη της ΕΕ, έχουν ανακοινώσει μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών φρέσκων προϊόντων από την Ιαπωνία.
Στο μεταξύ ξεπέρασε τους 10.000 ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι την 11η Μαρτίου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, ενώ οι αγνοούμενοι είναι περισσότεροι από 17.440. Χωρίς σπίτια έχουν μείνει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 250.000 ζουν σε καταυλισμούς, όπου το φαγητό, το νερό και τα καύσιμα δεν επαρκούν.
Μία αυτοκινητοπομπή με 17 φορτηγά που μεταφέρουν επισιτιστική και ιατρική βοήθεια από τη Γαλλία έφθασε σήμερα το πρωί στην περιοχή Σεντάι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας απ΄όπου θα γίνει η διανομή της αρωγής στις πληγείσες περιοχές από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Χτες, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Αντόνοφ 225 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ναρίτα, κοντά στο Τόκιο, με 150 τόνους έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας και τεχνικών μέσων για τις πληγείσες περιοχές. Κονσέρβες, σούπες, νερό και μάσκες αρχίζουν να διανέμονται στους πληγέντες.