Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η Βενεζουέλα
Στα πρόθυρα στάσης πληρωμών βρίσκεται η Βενεζουέλα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών του Χάρβαρντ, Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ, καθώς οι τιμές των ομολόγων του Δημοσίου της υποχωρούν και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η τιμή των ομολόγων της Βενεζουέλας που λήγουν το 2027 υποχωρεί σε επίπεδα κοντά στα 62 σεντς του δολαρίου και οι αποδόσεις τους βρίσκονται πάνω από το 16%. Στο μεταξύ, η ανεπάρκεια διαθεσίμων δολαρίου, εν μέρει απότοκος μιας δεκαετίας ελέγχων στην κατοχή συναλλάγματος, δυσχεραίνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλύψει βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Το αρνητικό κλίμα εναντίον της επέτεινε άρθρο των δύο καθηγητών του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Project Syndicate και μιλάει για ακραία κακοδιαχείριση της οικονομίας της, που έχει φέρει το ΑΕΠ της σε επίπεδα κατά 2% κατώτερα εκείνων της δεκαετίας του 1970. Στο ίδιο άρθρο οι δύο καθηγητές δίνουν σχεδόν 100% πιθανότητα μιας πτώχευσης του Καράκας. Σε τηλεφωνική συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg, η Κάρμεν Ράινχαρτ τόνισε πως «στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλές πτωχεύσεις και η οικονομία καταρρέει» και συνέστησε στη χώρα «να βάλει σε τάξη τα του οίκου της και αν μπορεί να το επιτύχει μέσω μιας στάσης πληρωμών, δεν θα ήταν κακό κάτι τέτοιο».
Εχει προηγηθεί ανάλογη σύσταση από δύο συναδέλφους των Ράινχαρτ και Ρογκόφ, τους επίσης καθηγητές του Χάρβαρντ Ρικάρντο Χάουζμαν και Μιγκέλ Ανχελ Σάντος, οι οποίοι υποστήριξαν πως το Καράκας πρέπει να εξετάσει την προοπτική μιας στάσης πληρωμών καθώς έχει πολλά μη εξυπηρετούμενα χρέη. Προς επίρρωσιν των εκτιμήσεών τους, η συμβουλευτική Ecoanalitica με έδρα στο Καράκας αναφέρει πως τα χρέη του κράτους σε επιχειρήσεις και αεροπορικές εταιρείες ανέρχονται σε περίπου 21 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της JPMorgan Chase & Co. το χρέος της Βενεζουέλας είναι το πλέον επισφαλές στον κόσμο, με τις αποδόσεις των ομολόγων της να υπερβαίνουν κατά 16,07% εκείνες των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου. Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της χώρας έναντι κινδύνου χρεοκοπίας είναι επίσης το υψηλότερο στον κόσμο.
Η Βενεζουέλα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν πληγεί από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου καθώς τα έσοδά της από τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» αντιπροσωπεύουν το 97% των εσόδων της σε δολάριο. Οπως τονίζει η κ. Ράινχαρτ, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα καλπάζει με 63% διαβρώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων. Σύμφωνα δε με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ποσοστό των κατοίκων της που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας έχει ανέλθει στο 32% μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Νικόλας Μαδούρο, ενώ το 2012 βρισκόταν στα ιστορικά χαμηλά του 25%.
Μέχρι στιγμής, πάντως, το Καράκας έχει αποφύγει μια στάση πληρωμών. Στις 8 Οκτωβρίου αποπλήρωσε ομόλογα αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Δεν μπόρεσε, όμως, να ανακόψει την υποχώρηση των ομολόγων της, που τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν χάσει το 22% της αξίας τους.
Εχει, όμως, αναγκαστεί να καταφύγει στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, που έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών και συγκεκριμένα στα 19,8 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ο Σεμπάστιαν Μπριότζο, στέλεχος της Standard & Poor’s, θεωρεί περιορισμένο τον κίνδυνο να κηρύξει άμεσα στάση πληρωμών το Καράκας.
Τον περασμένο μήνα, η S&P’s υποβάθμισε τη Βενεζουέλα στο CCC+, που συνεπάγεται τουλάχιστον 50% πιθανότητα πτώχευσης τα επόμενα δύο έτη.
παει και η βενεζουελα του τσιπουρα