Νέα

Το πάρτι τελείωσε....

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα mgb
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 118
  • Εμφανίσεις 6K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

mgb

Μέλος
Εγγρ.
8 Ιαν 2008
Μηνύματα
33
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
0
Τα πάντα σχεδόν φορτώνονται σήμερα στη διεθνή οικονομική κρίση. Το πρόβλημα όμως της χώρας μας είναι εσωτερικό, δομικό. Δεν είναι εισαγόμενο από το εξωτερικό. Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα με μεγάλες εξαγωγές που θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές από την κάμψη της διεθνούς κατανάλωσης. Και συνακόλουθα να κλείσουν, αφήνοντας άνεργους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα προέρχεται από τις απηρχαιωμένες δομές της οικονομίας μας. Που η διεθνής κρίση απλά έφερε στην επιφάνεια. Γιατί δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Για χρόνια -από το 1981 ουσιαστικά- η χώρα ζει με δανεικά. Οι κυβερνήσεις κάνουν παροχές, δίνουν επιδοτήσεις, συντηρούν πεθαμένες ουσιαστικά βιομηχανίες και εταιρείες και μεγαλώνουν τον δημόσιο τομέα με δανεικά. Καλύπτουν τα ελλείμματα δανειζόμενοι από το εξωτερικό. Κι ο λαός αδιαφορεί μία και περνάει καλά. Θυμώνει μόνο όταν κάποιος προσπαθήσει να βάλει τάξη. Να του χαλάσει δηλαδή την βόλεψη. Να επιχειρήσει κάποιον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως όταν το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκάλυψε τις κρυφές εγγυήσεις που είχε δώσει το δημόσιο για τα δάνεια δημόσιων οργανισμών και άλλων φορέων. Και τις ενσωμάτωσε έντιμα στον προϋπολογισμό. Κι έκτοτε κατηγορείται πως... αύξησε το έλλειμμα!! Επειδή έφερε στο φως τις ταχυδακτυλουργίες! Κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά το 1981 που η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα όμως μπορούσαν μέχρι τώρα να καλύπτονται. Τώρα το πάρτι τελείωσε. Γιατί δεν είναι πλέον εύκολος ο δανεισμός. Για να βρούμε λεφτά σήμερα χρειάζεται να βγάλουμε ομόλογα με spread μεγαλύτερο κατά 7 περίπου μονάδες από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράσει τα δάνεια αυτά από τους φοβισμένους δανειστές μας. Μια άρνηση της ΕυρώπαΙκής Τράπεζας θα μας οδηγούσε αμέσως στην χρεοκοπία. Γιατί κανείς δεν δανείζει μία χώρα -ανεξάρτητα από το spread- που χρωστάει γενικά γύρω στα 800 δισ. ευρώ. Διότι απλά δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του. Χάρις λοιπόν στην Ευρώπη ακόμη αναπνέουμε. Γι΄ αυτό και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε δικαίωμα να μας βάζουν όρους, να μας τοποθετούν σε επιτήρηση και να εμφανίζονται σαν δάσκαλοι στο σχολείο. Καιρός είναι να το καταλάβουμε. Και να αρχίσουμε την δουλειά. Σοβαρά όμως και δίχως κουτοπονηριές. Οι σημερινές μας οικονομικές δομές θα μας στείλουν στην κόλαση. Να δούμε την αλήθεια, να κατανοήσουμε όλοι το πρόβλημα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας.

Καλό όμως είναι να σταματήσουν και κάποια άλλα παραμύθια. Όπως λ.χ. πως δεν θα πρέπει να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα. Μια και δεν φταίει σε τίποτα για τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Όπως για τίποτε δεν φταίνε και οι εργαζόμενοι για την κρίση που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού –δηλ. στις ΗΠΑ. Είναι όμως αληθινοί οι ισχυρισμοί αυτοί; Ποιος έπαιρνε με βάση ειδικά ψηφισμένους νόμους στις ΗΠΑ στεγαστικά δάνεια δίχως την ύπαρξη εγγυήσεων; Μήπως οι μεγαλοτραπεζίτες και οι βαθύπλουτοι βιομήχανοι; Γιατί το αμερικανικό κράτος είχε ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον τραπεζών που είχαν «τολμήσει» να δανείσουν εύπορους λευκούς αντί για πτωχούς –και δίχως εγγυήσεις βέβαια– μαύρους; Όταν ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων ποιοι ήσαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δάνεια βουλιάζοντας έτσι τις τράπεζες και τα χρηματο-οικονομικά προϊόντα στην ανυποληψία; Οι βαθύπλουτοι κεφαλαιοκράτες ή οι δανειολήπτες με την ανύπαρκτη οικονομική επιφάνεια;

Kαθ’ όσον αφορά την χώρα μας προσπαθώ, με δυσκολία είναι η αλήθεια, να καταλάβω ποιος ακριβώς κοροϊδεύει ποιόν.  Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει προέλθει από τον αλόγιστο δανεισμό. Που πραγματοποιήθηκε για να καλύψει δημόσιες δαπάνες που δεν μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός. Λεφτά δηλ. που ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν. Που ακριβώς δαπανήθηκαν οι πόροι αυτοί; Μήπως με τα δανεικά αυτά αγόρασαν καράβια οι εφοπλιστές ή οικοδόμησαν εργοστάσια οι μεγαλοβιομήχανοι; Η αλήθεια είναι πως με τα δανεικά αυτά το κράτος έκανε τον καλό στις λαϊκές τάξεις για να αντλήσει  εύνοια και ψήφους. Με τα λεφτά αυτά διορίσθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αχρείαστοι στην ουσία, υπάλληλοι στο δημόσιο. Με τέτοια χρήματα αυξήθηκαν θεαματικά συντάξεις και μισθοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι επιδοτήθηκαν αγροτικά προϊόντα –καμιά φορά έξω από τις προδιαγραφές και την παρακολούθηση των κοινοτικών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν περιουσίες μέσω κρατικών εργολαβιών και δημοσίων προμηθειών. Αντιπροσωπεύοντας ξένα προϊόντα οι πελάτες του δημοσίου πλούτιζαν υπερτιμολογώντας. Και πολλές φορές πουλώντας πράγματα άχρηστα ή και ελαττωματικά. Έτσι, κρατήθηκαν και στη ζωή άχρηστες δημόσιες ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας λεφτά στους απασχολούμενους, σ΄αυτές που όμως ποτέ τους δεν είχαν κερδίσει. Η Ολυμπιακή λ.χ. στοίχιζε ένα δισ. ευρώ την τριετία. Κι άλλα τόσα περίπου ο ΟΣΕ. Λεφτά που το κράτος δεν είχε. Λεφτά που το κράτος δανειζόταν.

Πως βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πλούσιοι ή έστω εύποροι Έλληνες –με ωραία σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, εκδρομές Χριστούγεννα και Πάσχα, να πλημμυρίζουν τα ακριβά εστιατόρια, τα σύγχρονα υπερκαταστήματα, τις πολυτελείς καφετέριες και τις εντυπωσιακές ντίσκο; Δίχως όμως η χώρα να παράγει ουσιαστικά τίποτε; Ανέβηκε το βιοτικό μας επίπεδο ενώ πέφταμε συνέχεια, θεαματικά μάλιστα, στην παραγωγικότητα, στις εξαγωγές, στην εκμεταλλεύσιμη οικονομικά έρευνα, στην εισαγωγή καινοτομιών, στην παραγωγή και σε τόσα άλλα.  Το κράτος φτώχαινε ενώ οι πολίτες γινόντουσαν πλουσιότεροι!! Γιατί συνέβαινε αυτό; Μα, επειδή δανειζόμασταν. Αν λοιπόν οφείλουμε τώρα όλοι να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα, αυτοί προς όφελος των οποίων βουλιάξαμε στα δανεικά δεν πρέπει να συνεισφέρουν;

Τι νόημα λοιπόν έχει το επιχείρημα πως ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη; Για ποιους δανειζόταν τόσες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο; Πως βρέθηκαν βιοπαλαιστές αγρότες στη Λάρισα με ομόλογα της Lehman Brothers στα χέρια; Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Όσο δυσάρεστα κι αν ακούγονται αυτά που οφείλουν να λεχθούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ λ.χ., την οποία η Αριστερά καταγγέλλει σαν νεοφιλελεύθερη, δημιούργησε στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία 695 καινούργιους δημόσιους φορείς, ινστιτούτα, εταιρίες, δ/νσεις, επιτροπές κλπ. Οφείλει η ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς να εξηγήσει τι σόι νεοφιλελευθερισμός είναι τούτος που διογκώνει το κράτος, αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες και πληθωρίζει τον αριθμό όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Όλες αυτές οι επιλογές όμως προφανέστατα έχουν την ευλογία της αριστεράς. Η οποία ούτε στιγμή δεν παύει να υπεραμύνεται των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ανεξάρτητα της προσφοράς τους και της χρησιμότητας του φορέα στον οποίο απασχολούνται.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που βολεύτηκαν στο δημόσιο κι απολαμβάνουν της ειδικής του εργασιακής προστασίας δεν έχουν ευθύνη για τα δημοσιονομικά μας χάλια; Αφού προσεληφθήκαν από ένα κράτος ουσιαστικά χρεοκοπημένο. Που είναι υποχρεωμένο να δανείζεται για να τους συντηρεί. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο όλοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μείωσης του χρέους;  Και ιδιαίτερα που συνέβαλαν για να αυξηθεί; Αθώοι λοιπόν δεν υπάρχουν. Και εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Τα σπασμένα από το πάρτι που τελειώνει όλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν.

Πηγη:
 
OP
OP
mgb

mgb

Μέλος
Εγγρ.
8 Ιαν 2008
Μηνύματα
33
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
0
Θα παρακαλουσα να αναρτωνται μονο εποικοδομητικα σχολια επι του αρθρου.
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Είναι κοντά στην αλήθεια, αλλά έχει και κάποιες αντιφάσεις οι οποίες προδίδουν μάλλον τον σκοπό για τον οποίο γράφτηκε.

π.χ. και μετά από μία γρήγορη ματιά, δεν βγάζεις άκρη εάν τελικά κατηγορεί ή όχι τους "εύπορους" (μάλλον δεν θέλει να το κάνει), αλλά τελικά αναφέρει ότι οι προμηθευτές του δημοσίου υπερτιμολογούν.

Οι εύποροι δεν υπερτιμολογούσαν δλδ ή μήπως κάποιοι δεν έγιναν κεφαλαιοκράτες και μεγάλοι και τρανοί επειδή υπερτιμολογούσαν?

Εν συντομία και μόνο το σχόλιό μου, γιατί τους έλληνες δημοσιογράφους τους έχω λίγο για τον πέο...
 

PILOTENIOS

Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2007
Μηνύματα
233
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Ξέχασε ο αρθρογραφος να γράψει στο τέλος ότι ζητάμε και συγνώμη από τις κυβερνήσεις που τις παρασύραμε να δανειστούν για μας..και τώρα με το δίκιο τους τα ζητάνε πίσω...

Για πολλές κλωτσιές λέμε....
 

rigormortis

Γλομπεο-Μύστης
Εγγρ.
23 Απρ 2008
Μηνύματα
10.644
Κριτικές
429
Like
5.094
Πόντοι
20.605
Αρκετα ενδιαφερον αρθρο ,μακαρι να χαν την στοιχειωδη παιδεια καποιοι να κατανοουν τετοια αρθρα ...αν διδασκονταν τα παιδακια απο το σχολειο τους ,για την οικονομικη κριση και τον υπερκαταναλωτισμο σιγουρα θα ηταν θετικο για την οικονομια της χωρας μας μακροπροθεσμα
 

voltaire45

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
1 Δεκ 2005
Μηνύματα
18.212
Κριτικές
1
Like
1.906
Πόντοι
366
Το πάρτυ το οποίο ζήσαμε δεν ήταν ελληνικό αλλά παγκόσμιο.
Η μεγαλύτερη απόδειξη για το πάρτυ στην Ελληνική κοινωνία βρίσκεται εδώ μέσα, σε αυτό εδώ το site.

(α) Πρώτη απόδειξη είναι το θέμα "Ταϋλάνδη sex trip". Θα ήταν αδιανόητο για την Eλληνική κοινωνία πριν από 10 ή 15 χρόνια το γεγονός ότι κάποιοι πηγαίνουν στην Ταϋλανδη για να πηδήξουν. Δεν λέω τι ήταν πρίν 20 ή 30 χρόνια. Επιστημονική φαντασία. Αν το έλεγε κάποιος θα τον θεωρούσαν τρελλό. Βλέπουμε όμως ότι ένα ταξιδάκι στην Ταϋλάνδη είναι εφικτό πρακτικά για οποιονδήποτε.
Για να γίνει αυτό συνέδραμαν πολλοί παράγοντες: τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, το Ίντερνετ, η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος των διαθέσιμων εισοδημάτων και κυρίως το δυνατό Ευρώ. Όταν είχαμε δραχμή τα ταξείδια στο εξωτερικό ήταν για πολύ λίγους. Ταξείδι μόνον και μόνον για να πηδήξεις;;;;; Δεν είμαστε με τα καλά μας.

(β). Δεύτερη απόδειξη είναι τα CT. Θα ήταν αδιανότητο πριν από 10 χρόνια να είχαμε σε ξενοδοχεία πουτάνες για να πηδήξουμε. Και τι ξενοδοχεία. Υπήρχε όμιλος Δασκαλαντωνάκη;
Πόσοι πήγαιναν στο Χίλτον για να ρήξουν έναν πήδο μίας ώρας; Με μία αλλά και με δύο γυναίκες που μπορεί να παίζουν και σε τσόντα. Πόσοι γαμούσαν πρωταγωνίστριες τσόντας ΜΩΡΕ;;;;;;;
Πολλοί οι παράγοντες και για αυτό αν και είναι ακριβώς ίδιοι με αυτούς του (α): τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, το Ίντερνετ, η παγκοσμιοποίηση, η άνοδος των διαθέσιμων εισοδημάτων, το δυνατό Ευρώ. Αλλά κυρίως η πτώση του Υπαρκτού Σοσιαλισμού.

(γ). Τρίτη απόδειξη είναι τα CG. Θα ήταν αδιανόητο πριν από 15 χρόνια να πέρνεις τηλέφωνο και σε 1-2 ώρες να έχεις το τεμάχιο στην πόρτα σου. Πριν από 20 χρόνια μπορεί να μην είχες καν τηλέφωνο.
Και πάλι οι λόγοι είναι ακριβώς ίδιοι με το (β). Αλλά ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ελκυστικό μεταναστευτικό προορισμό με ότι αυτό συνεπάγεται.

(δ). Οι ανταποκρίσεις από κάθε μέρος του κόσμου. Κούβα, Βραζιλία, Αργεντινή, Κίνα, Άγιος Δομίνικος, Ιαπωνία, Ρωσία. Γιά όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου υπάρχει μία ανταπόκριση από συναγωνιστή που βρέθηκε εκεί για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό.
Εδώ πρέπει να τονίσω ότι πριν από 15 χρόνια ελάχιστες ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν εκτός Ελλάδος. Σήμερα όχι μόνον υπάρχουν εταιρείες ή ιδιώτες που κάνουν δουλειές σε πολλά μέρη του κόσμου αλλά και στέλνουν τους υπαλλήλους τους οι οποίοι (ή οι ίδιοι αν πρόκειται για ιδιώτες) στέλνουν τις ανταποκρίσεις τους εδώ.
Οι λόγοι ξανά είναι παρόμοιοι με το (α) και θα έλεγα ότι ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Γιατί, είτε με δανεικά, είτε με το χρηματιστήριο, είτε με άλλα μέσα ανάπτυξη υπήρξε. Μπορεί τα νούμερα του ΑΕΠ να είναι ψεύτικα αλλά κάποια ανάπτυξη υπήρξε. Και εξ αιτίας της ανάπτυξης αυτής υπάρχουν περισσότερες εταιρείες που δραστηριποιούνται διεθνώς. Είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχουν πλέον κάποιες επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικά μεγέθη. Ποιός περίμενε ότι θα υπήρχαν ελληνικές εταιρείες με τις μετοχές τους στην Wall Street;

(ε). Η ίδια η ύπαρξη του Site. Πριν από 10 χρόνια η ύπαρξη site με τέτοιο περιεχόμενο θα ήταν αδιανόητη. Η ύπαρξη γενικά του ADSL θα ήταν αδιανόητη. Το ταπεινό μοντεμάκι μας πριν από 20 ή 30 χρόνια μπορεί να κόστιζε εκατοντάδες χιλιάδες και να έπιανε τον χώρο ενός μικρού δωματίου.
Πριν από 10 χρόνια η ύπαρξη ελεύθερου λογισμικού με το οποίο θα μπορούσες να φτιάξεις ένα forum ήταν άγνωστη. Ποιός θυμάται πόσο έκαναν οι Βάσεις Δεδομένων και το λογισμικό τους;
Ποιός θυμάται ποιά ήταν η μέγιστη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων;
Ποιός φαντάζεται την ζωή του χωρίς το Google;

Σήμερα, εδώ στο site υπάρχουν ένα εκατομμύριο post και όλα τα βρίσκει το Google και τίποτε δεν χάνεται. Ακόμη και οι απόλυτες ανοησίες.

Και όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν δεν υπήρχε παγκόσμια οικονομική πρόοδος, αν δεν υπήρχαν φτηνά κεφάλαια για να δανειστούν οι εταιρείες που κατασκευάζουν τα μόντεμ, τους δίσκους, τις μνήμες.
Αν δεν υπήρχαν τα hedge funds και τα παράγωγα ποιός θα χρηματοδοτούσε το Google; Ποιός θα έφτιαχνε την υποδομή για το YouTube ή για το Rapidshare;

Ποιός θα φανταζόνταν ποτέ ότι μέσα στο 2008 πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο πάνω από ένα δισεκατόμμυριο κινητά τηλέφωνα; Ποιός αντιλαμβάνεται ότι σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές κινητής τηλεφωνίας;
Ποιός θα φαντάζονταν GPS παντού;
Και τόσα άλλα που δεν έχει νόημα να αναφέρω. Αλλά το ερώτημα παραμένει: ΠΩΣ χρηματοδοτήθηκαν όλα αυτά; ΠΟΙΟΣ έβαλε τα λεφτά για τα εργοστάσια και την τεχνολογία;

Για όλους αυτούς τους λόγους όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο επικράτησε ένα ξέφρενο πάρτυ. Άλλοι ωφελήθηκαν υπέρμετρα, πολλοί αρκετά, μερικοί λίγο, λίγοι ελάχιστα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη ωφελήθηκε και είδε αλλαγές στην ζωή της. Και το πάρτυ ήταν ξέφρενο γιατί ποτέ στο παρελθόν τόσες τεχνολογικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές δεν έγιναν τόσο γρήγορα. Και επειδή έγιναν τόσο γρήγορα το πάρτυ έφθασε στο τέλος του. Ότι καίγεται γρήγορα πρέπει να τελειώνει και γρήγορα.

Είμαστε λοιπόν τυχεροί που ζήσαμε τέτοιο πάρτυ. 2 και 3 γεννιές πριν από εμάς ζήσαν πολέμους, κατοχή, πείνα και φτώχια. Τα 35 χρόνια από την μεταπολίτευση είναι ασήμαντος ιστορικά χρόνος. Και μην ξεχνάτε: μόνον 60 χρόνια έχουν περάσει από την λήξη του εμφύλιου στην Ελλάδα. Λίγο παραπάνω από μισός αιώνας.

Ζήσαμε ένα πάρτυ. Κάθε πάρτυ όμως πρέπει να τελειώνει.
Για να αρχίζει μετά ένα μεγαλύτερο.
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
Το πάρτυ το οποίο ζήσαμε δεν ήταν ελληνικό αλλά παγκόσμιο.
......
Ζήσαμε ένα πάρτυ. Κάθε πάρτυ όμως πρέπει να τελειώνει.
Για να αρχίζει μετά ένα μεγαλύτερο.

The show MUST go on!
 

PILOTENIOS

Μέλος
Εγγρ.
17 Σεπ 2007
Μηνύματα
233
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
1
Φίλε voltaire...διαβάζοντας το κειμενό σου ετοιμαζα την απάντηση όσπου η τελευταία φράση με έκοψε.....
Ναι ρε παιδιά, διάλειμα είναι για να αρχίσει το νέο πάρτυ. Μόνο που όσοι γρινιάζουν φροντίστε να πάρετε πρόσκληση γιατί αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο "περιορισμένες"
 

Duracell

Τιμημένος
Εγγρ.
18 Οκτ 2005
Μηνύματα
8.672
Like
86
Πόντοι
66
Είμαστε λοιπόν τυχεροί που ζήσαμε τέτοιο πάρτυ. 2 και 3 γεννιές πριν από εμάς ζήσαν πολέμους, κατοχή, πείνα και φτώχια. Τα 35 χρόνια από την μεταπολίτευση είναι ασήμαντος ιστορικά χρόνος.

+ 1000000...


Κάθε πάρτυ όμως πρέπει να τελειώνει.
Για να αρχίζει μετά ένα μεγαλύτερο.

Για όσους έχουμε μετρητά, ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ... ;)
 

SinBarr

Ανώτερος
Εγγρ.
12 Ιαν 2007
Μηνύματα
1.279
Κριτικές
18
Like
199
Πόντοι
5.775
Το τι θα συμβεί μεταξύ των πάρτυ είναι το (πιεστικό) ζήτημα....
 

Επισκέπτης
Ζήσαμε ένα πάρτυ. Κάθε πάρτυ όμως πρέπει να τελειώνει.
Για να αρχίζει μετά ένα μεγαλύτερο.
Πριν αρχισει το επομενο παρτυ θα προηγηθει το σπασιμο του σερβιτσιου και των επιπλων λογω μεθης.

Και ουτω καθεξης για το μεθεπομενο παρτυ.
 

axaxouxas

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Απρ 2007
Μηνύματα
21.957
Κριτικές
2
Like
8
Πόντοι
366
Για όσους έχουμε μετρητά, ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ... ;)

Εδω τι εννοεις αν επιτρεπεται .....?

εννοω αν δηλαδη αναφερεσαι σε χρηματιστηριακες αξιες η κτηματομεσιτικες

αν θελεις γινε λιγο πιο συγκεκριμενος
 

Zac Clouseau

Μέλος
Εγγρ.
10 Οκτ 2007
Μηνύματα
985
Like
8
Πόντοι
6
Από την διάρκεια κι ένταση της κρίσης που περνά ο καπιταλισμός και τα παρελκόμενα αμαξίδια του φτιάχνονται ορδές νεοπτωχων, να προστεθούν στους ήδη κατατρεγμένους κακόμοιρους, οι οποίοι δεν πρόκειται πλέον να σηκώσουν ποτέ μα ποτέ μα ποτέ πια κεφάλι. Η άλλοτε μεσαία τάξη, η αιχμή της ελπίδας, σε ελεύθερη πτώση.
Σύντομα και στην Γελλάδα θα έχουμε ένταση ταξικής υποβάθμισης κατά κλίμακα, ενώ μια ''ελίτ'' η οποία ούτως ή άλλως επιδερμικά περνά το κρυολόγημα θα χαλιβδώσει απίστευτα την μέγγενη γύρω από ότι εξουσιάζει και θα το επεκτείνει μέχρι στο πρότινος ανέφικτο να εξουσιαστεί.

Το πάρτι για μεγάλη μερίδα τελειώνει, όμως όπως λέει κι ο Ντιούρασελ ο έχων μετρητόν τώρα ξεκινά να το γλεντάει.
Και μάλιστα δεν έχει ξεκινήσει, γιατί αν κάτι δεν ξεφτιλιστεί τελείως δεν ξεπουλιέται. Παραδείγματα αρκετά, και θα έρθουν κι άλλα. Πάρε ένα κομμάτι ψωμούρα και νασαι κι ευτυσιχμένος που θα σε έχω σκλάβο, ένα τέτοιο στυλ...μεσαιανικό-φεουδαρχικό.
 

spiros1968

Μέλος
Εγγρ.
24 Οκτ 2006
Μηνύματα
1.578
Κριτικές
2
Like
51
Πόντοι
16
no money no honey no bugss bunny
 

scockfieldd

Μέλος
Εγγρ.
14 Δεκ 2008
Μηνύματα
134
Like
1
Πόντοι
1
Συμφωνώ ότι το πάρτυ για μιά μεγάλη μερίδα τελειώνει...αλλά ταυτόχρονα τώρα αρχίζει και για μια άλλη μερίδα ατόμων, τους μισθωτούς κάθε κατηγορίας όπου ουσιαστικά δεν τους πολυπιάνει η κρίση


Από την διάρκεια κι ένταση της κρίσης που περνά ο καπιταλισμός και τα παρελκόμενα αμαξίδια του φτιάχνονται ορδές νεοπτωχων, να προστεθούν στους ήδη κατατρεγμένους κακόμοιρους, οι οποίοι δεν πρόκειται πλέον να σηκώσουν ποτέ μα ποτέ μα ποτέ πια κεφάλι. Η άλλοτε μεσαία τάξη, η αιχμή της ελπίδας, σε ελεύθερη πτώση.
Σύντομα και στην Γελλάδα θα έχουμε ένταση ταξικής υποβάθμισης κατά κλίμακα, ενώ μια ''ελίτ'' η οποία ούτως ή άλλως επιδερμικά περνά το κρυολόγημα θα χαλιβδώσει απίστευτα την μέγγενη γύρω από ότι εξουσιάζει και θα το επεκτείνει μέχρι στο πρότινος ανέφικτο να εξουσιαστεί.

Το πάρτι για μεγάλη μερίδα τελειώνει, όμως όπως λέει κι ο Ντιούρασελ ο έχων μετρητόν τώρα ξεκινά να το γλεντάει.
Και μάλιστα δεν έχει ξεκινήσει, γιατί αν κάτι δεν ξεφτιλιστεί τελείως δεν ξεπουλιέται. Παραδείγματα αρκετά, και θα έρθουν κι άλλα. Πάρε ένα κομμάτι ψωμούρα και νασαι κι ευτυσιχμένος που θα σε έχω σκλάβο, ένα τέτοιο στυλ...μεσαιανικό-φεουδαρχικό.
 

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Μηνύματα
14.482
Like
11
Πόντοι
166
Τα πάντα σχεδόν φορτώνονται σήμερα στη διεθνή οικονομική κρίση. Το πρόβλημα όμως της χώρας μας είναι εσωτερικό, δομικό. Δεν είναι εισαγόμενο από το εξωτερικό. Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα με μεγάλες εξαγωγές που θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές από την κάμψη της διεθνούς κατανάλωσης. Και συνακόλουθα να κλείσουν, αφήνοντας άνεργους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα προέρχεται από τις απηρχαιωμένες δομές της οικονομίας μας. Που η διεθνής κρίση απλά έφερε στην επιφάνεια. Γιατί δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Για χρόνια -από το 1981 ουσιαστικά- η χώρα ζει με δανεικά. Οι κυβερνήσεις κάνουν παροχές, δίνουν επιδοτήσεις, συντηρούν πεθαμένες ουσιαστικά βιομηχανίες και εταιρείες και μεγαλώνουν τον δημόσιο τομέα με δανεικά. Καλύπτουν τα ελλείμματα δανειζόμενοι από το εξωτερικό. Κι ο λαός αδιαφορεί μία και περνάει καλά. Θυμώνει μόνο όταν κάποιος προσπαθήσει να βάλει τάξη. Να του χαλάσει δηλαδή την βόλεψη. Να επιχειρήσει κάποιον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως όταν το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκάλυψε τις κρυφές εγγυήσεις που είχε δώσει το δημόσιο για τα δάνεια δημόσιων οργανισμών και άλλων φορέων. Και τις ενσωμάτωσε έντιμα στον προϋπολογισμό. Κι έκτοτε κατηγορείται πως... αύξησε το έλλειμμα!! Επειδή έφερε στο φως τις ταχυδακτυλουργίες! Κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά το 1981 που η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα όμως μπορούσαν μέχρι τώρα να καλύπτονται. Τώρα το πάρτι τελείωσε. Γιατί δεν είναι πλέον εύκολος ο δανεισμός. Για να βρούμε λεφτά σήμερα χρειάζεται να βγάλουμε ομόλογα με spread μεγαλύτερο κατά 7 περίπου μονάδες από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράσει τα δάνεια αυτά από τους φοβισμένους δανειστές μας. Μια άρνηση της ΕυρώπαΙκής Τράπεζας θα μας οδηγούσε αμέσως στην χρεοκοπία. Γιατί κανείς δεν δανείζει μία χώρα -ανεξάρτητα από το spread- που χρωστάει γενικά γύρω στα 800 δισ. ευρώ. Διότι απλά δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του. Χάρις λοιπόν στην Ευρώπη ακόμη αναπνέουμε. Γι΄ αυτό και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε δικαίωμα να μας βάζουν όρους, να μας τοποθετούν σε επιτήρηση και να εμφανίζονται σαν δάσκαλοι στο σχολείο. Καιρός είναι να το καταλάβουμε. Και να αρχίσουμε την δουλειά. Σοβαρά όμως και δίχως κουτοπονηριές. Οι σημερινές μας οικονομικές δομές θα μας στείλουν στην κόλαση. Να δούμε την αλήθεια, να κατανοήσουμε όλοι το πρόβλημα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας.

Καλό όμως είναι να σταματήσουν και κάποια άλλα παραμύθια. Όπως λ.χ. πως δεν θα πρέπει να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα. Μια και δεν φταίει σε τίποτα για τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Όπως για τίποτε δεν φταίνε και οι εργαζόμενοι για την κρίση που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού –δηλ. στις ΗΠΑ. Είναι όμως αληθινοί οι ισχυρισμοί αυτοί; Ποιος έπαιρνε με βάση ειδικά ψηφισμένους νόμους στις ΗΠΑ στεγαστικά δάνεια δίχως την ύπαρξη εγγυήσεων; Μήπως οι μεγαλοτραπεζίτες και οι βαθύπλουτοι βιομήχανοι; Γιατί το αμερικανικό κράτος είχε ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον τραπεζών που είχαν «τολμήσει» να δανείσουν εύπορους λευκούς αντί για πτωχούς –και δίχως εγγυήσεις βέβαια– μαύρους; Όταν ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων ποιοι ήσαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δάνεια βουλιάζοντας έτσι τις τράπεζες και τα χρηματο-οικονομικά προϊόντα στην ανυποληψία; Οι βαθύπλουτοι κεφαλαιοκράτες ή οι δανειολήπτες με την ανύπαρκτη οικονομική επιφάνεια;

Kαθ’ όσον αφορά την χώρα μας προσπαθώ, με δυσκολία είναι η αλήθεια, να καταλάβω ποιος ακριβώς κοροϊδεύει ποιόν.  Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει προέλθει από τον αλόγιστο δανεισμό. Που πραγματοποιήθηκε για να καλύψει δημόσιες δαπάνες που δεν μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός. Λεφτά δηλ. που ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν. Που ακριβώς δαπανήθηκαν οι πόροι αυτοί; Μήπως με τα δανεικά αυτά αγόρασαν καράβια οι εφοπλιστές ή οικοδόμησαν εργοστάσια οι μεγαλοβιομήχανοι; Η αλήθεια είναι πως με τα δανεικά αυτά το κράτος έκανε τον καλό στις λαϊκές τάξεις για να αντλήσει  εύνοια και ψήφους. Με τα λεφτά αυτά διορίσθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αχρείαστοι στην ουσία, υπάλληλοι στο δημόσιο. Με τέτοια χρήματα αυξήθηκαν θεαματικά συντάξεις και μισθοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι επιδοτήθηκαν αγροτικά προϊόντα –καμιά φορά έξω από τις προδιαγραφές και την παρακολούθηση των κοινοτικών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν περιουσίες μέσω κρατικών εργολαβιών και δημοσίων προμηθειών. Αντιπροσωπεύοντας ξένα προϊόντα οι πελάτες του δημοσίου πλούτιζαν υπερτιμολογώντας. Και πολλές φορές πουλώντας πράγματα άχρηστα ή και ελαττωματικά. Έτσι, κρατήθηκαν και στη ζωή άχρηστες δημόσιες ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας λεφτά στους απασχολούμενους, σ΄αυτές που όμως ποτέ τους δεν είχαν κερδίσει. Η Ολυμπιακή λ.χ. στοίχιζε ένα δισ. ευρώ την τριετία. Κι άλλα τόσα περίπου ο ΟΣΕ. Λεφτά που το κράτος δεν είχε. Λεφτά που το κράτος δανειζόταν.

Πως βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πλούσιοι ή έστω εύποροι Έλληνες –με ωραία σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, εκδρομές Χριστούγεννα και Πάσχα, να πλημμυρίζουν τα ακριβά εστιατόρια, τα σύγχρονα υπερκαταστήματα, τις πολυτελείς καφετέριες και τις εντυπωσιακές ντίσκο; Δίχως όμως η χώρα να παράγει ουσιαστικά τίποτε; Ανέβηκε το βιοτικό μας επίπεδο ενώ πέφταμε συνέχεια, θεαματικά μάλιστα, στην παραγωγικότητα, στις εξαγωγές, στην εκμεταλλεύσιμη οικονομικά έρευνα, στην εισαγωγή καινοτομιών, στην παραγωγή και σε τόσα άλλα.  Το κράτος φτώχαινε ενώ οι πολίτες γινόντουσαν πλουσιότεροι!! Γιατί συνέβαινε αυτό; Μα, επειδή δανειζόμασταν. Αν λοιπόν οφείλουμε τώρα όλοι να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα, αυτοί προς όφελος των οποίων βουλιάξαμε στα δανεικά δεν πρέπει να συνεισφέρουν;

Τι νόημα λοιπόν έχει το επιχείρημα πως ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη; Για ποιους δανειζόταν τόσες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο; Πως βρέθηκαν βιοπαλαιστές αγρότες στη Λάρισα με ομόλογα της Lehman Brothers στα χέρια; Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Όσο δυσάρεστα κι αν ακούγονται αυτά που οφείλουν να λεχθούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ λ.χ., την οποία η Αριστερά καταγγέλλει σαν νεοφιλελεύθερη, δημιούργησε στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία 695 καινούργιους δημόσιους φορείς, ινστιτούτα, εταιρίες, δ/νσεις, επιτροπές κλπ. Οφείλει η ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς να εξηγήσει τι σόι νεοφιλελευθερισμός είναι τούτος που διογκώνει το κράτος, αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες και πληθωρίζει τον αριθμό όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Όλες αυτές οι επιλογές όμως προφανέστατα έχουν την ευλογία της αριστεράς. Η οποία ούτε στιγμή δεν παύει να υπεραμύνεται των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ανεξάρτητα της προσφοράς τους και της χρησιμότητας του φορέα στον οποίο απασχολούνται.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που βολεύτηκαν στο δημόσιο κι απολαμβάνουν της ειδικής του εργασιακής προστασίας δεν έχουν ευθύνη για τα δημοσιονομικά μας χάλια; Αφού προσεληφθήκαν από ένα κράτος ουσιαστικά χρεοκοπημένο. Που είναι υποχρεωμένο να δανείζεται για να τους συντηρεί. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο όλοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μείωσης του χρέους;  Και ιδιαίτερα που συνέβαλαν για να αυξηθεί; Αθώοι λοιπόν δεν υπάρχουν. Και εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Τα σπασμένα από το πάρτι που τελειώνει όλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν.

Πηγη:

Συγχαρητήρια. Κατά 80% περιγράφει την πραγματικότητα, αλλά θα δώσω σαν εκκίνηση το 1985. Και πριν χρωστάγαμε αλλά για άλλη μια φορά θα δηλώσω ότι απ' αρχής του Ελληνικού Κράτους μέχρι το 1981 οι ΔΥ ήταν 75000. Το 1989 ήταν 300000 και σήμερα πάνε να γίνουν 800000. Εκεί πηγαίνουν τα δάνεια. Είναι πραγματικά δύσκολη η αριθμητική
 

pepe_le_pew

Μέλος
Εγγρ.
28 Μαΐ 2008
Μηνύματα
1.709
Like
0
Πόντοι
16
 Αυτο μου θυμιζει καποτε που ειχα παει στο σπιτι ενος φιλου μου και γελαγε η πλιοπαρεα και ηταν μεσα στην καλη χαρα !! και μου λενε ασε μεγαλε ειχαμε παρει κατι πουτανες στο τηλέφωνο και καναμε παρτουζα αλλα εσυ αργησες

 - ΤΟ ΠΑΡΤΥ (με ουζα)ΤΕΛΕΙΩΣΕ !!!

καπιοι δυστυχως εξ υμων ειμαστε θυματα της κρισης του 1998 και του 2004 . Αυτο που μαλλον θα τελειωσει ειναι η παγκοσμιοποιηση !! με τις εισαγωγες και τις εξαγωγες σε 3ες χωρες εκλεισαν καποιοι μικροπαραγωγοι και μικροτεχνιτες για να ξαναανοιξουν αναγκαστικα τωρα (δλδ σε 5 χρονια για να ξανακλεισουν σε 15)

 Αντε και στο αλλο παρτυ να μας καλεσουν γιτι σε αυτο μας ξεχασαν

Συμφωνώ ότι το πάρτυ για μιά μεγάλη μερίδα τελειώνει...αλλά ταυτόχρονα τώρα αρχίζει και για μια άλλη μερίδα ατόμων, τους μισθωτούς κάθε κατηγορίας όπου ουσιαστικά δεν τους πολυπιάνει η κρίση
:think: Αν εννοεις με την εννοια του "ο βρεγμενος την βροχη δεν την φοβαται " συμφωνω απο την αλλη η Λατση τα ηξερα τα gucci απο τα 15 της , μια απλη τηλεφωνητρια τα εμεθε τωρα στην εποχη της ελπίδας  (για οσους ηλπιζαν για πολλοι την τελευταια 10ετια ψαχνουν μονιμη δουλεια):idiot:

ΥΓ κατα τα αλλα το αρθρο ακολοθουθει την γνωστη τακτικη του να φερνει αντιμετωπη την μια κοινωνικη ομαδα με την αλλη
-οι ελ. επαγγελματιες ειναι φοροφυγαδες
-οι επιχειρηματιες κλεφτες
- οι ΔΥ τεμπεληδες και φταινε για το χρεος
- Οι καλοπληρωμενοι ΙΥ ειναι golden boys
- Οι υπολοιποι ΙΥ ??
κλπ κλπ κλπ


 

pisoxostis

Μέγας
Εγγρ.
8 Σεπ 2005
Μηνύματα
3.138
Κριτικές
12
Like
53
Πόντοι
4.545
Τα πάντα σχεδόν φορτώνονται σήμερα στη διεθνή οικονομική κρίση. Το πρόβλημα όμως της χώρας μας είναι εσωτερικό, δομικό. Δεν είναι εισαγόμενο από το εξωτερικό. Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα με μεγάλες εξαγωγές που θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές από την κάμψη της διεθνούς κατανάλωσης. Και συνακόλουθα να κλείσουν, αφήνοντας άνεργους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα το πρόβλημα προέρχεται από τις απηρχαιωμένες δομές της οικονομίας μας. Που η διεθνής κρίση απλά έφερε στην επιφάνεια. Γιατί δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν. Για χρόνια -από το 1981 ουσιαστικά- η χώρα ζει με δανεικά. Οι κυβερνήσεις κάνουν παροχές, δίνουν επιδοτήσεις, συντηρούν πεθαμένες ουσιαστικά βιομηχανίες και εταιρείες και μεγαλώνουν τον δημόσιο τομέα με δανεικά. Καλύπτουν τα ελλείμματα δανειζόμενοι από το εξωτερικό. Κι ο λαός αδιαφορεί μία και περνάει καλά. Θυμώνει μόνο όταν κάποιος προσπαθήσει να βάλει τάξη. Να του χαλάσει δηλαδή την βόλεψη. Να επιχειρήσει κάποιον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως όταν το 1993 η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκάλυψε τις κρυφές εγγυήσεις που είχε δώσει το δημόσιο για τα δάνεια δημόσιων οργανισμών και άλλων φορέων. Και τις ενσωμάτωσε έντιμα στον προϋπολογισμό. Κι έκτοτε κατηγορείται πως... αύξησε το έλλειμμα!! Επειδή έφερε στο φως τις ταχυδακτυλουργίες! Κι ας ήταν η μοναδική φορά μετά το 1981 που η χώρα παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα.

Όλα όμως μπορούσαν μέχρι τώρα να καλύπτονται. Τώρα το πάρτι τελείωσε. Γιατί δεν είναι πλέον εύκολος ο δανεισμός. Για να βρούμε λεφτά σήμερα χρειάζεται να βγάλουμε ομόλογα με spread μεγαλύτερο κατά 7 περίπου μονάδες από το αντίστοιχο της Γερμανίας. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αγοράσει τα δάνεια αυτά από τους φοβισμένους δανειστές μας. Μια άρνηση της ΕυρώπαΙκής Τράπεζας θα μας οδηγούσε αμέσως στην χρεοκοπία. Γιατί κανείς δεν δανείζει μία χώρα -ανεξάρτητα από το spread- που χρωστάει γενικά γύρω στα 800 δισ. ευρώ. Διότι απλά δεν θέλει να χάσει τα λεφτά του. Χάρις λοιπόν στην Ευρώπη ακόμη αναπνέουμε. Γι΄ αυτό και οι Βρυξέλλες έχουν κάθε δικαίωμα να μας βάζουν όρους, να μας τοποθετούν σε επιτήρηση και να εμφανίζονται σαν δάσκαλοι στο σχολείο. Καιρός είναι να το καταλάβουμε. Και να αρχίσουμε την δουλειά. Σοβαρά όμως και δίχως κουτοπονηριές. Οι σημερινές μας οικονομικές δομές θα μας στείλουν στην κόλαση. Να δούμε την αλήθεια, να κατανοήσουμε όλοι το πρόβλημα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Είναι ο μοναδικός δρόμος σωτηρίας.

Καλό όμως είναι να σταματήσουν και κάποια άλλα παραμύθια. Όπως λ.χ. πως δεν θα πρέπει να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα. Μια και δεν φταίει σε τίποτα για τα αδιέξοδα στα οποία βρισκόμαστε. Όπως για τίποτε δεν φταίνε και οι εργαζόμενοι για την κρίση που ξέσπασε στην πρωτεύουσα του καπιταλισμού –δηλ. στις ΗΠΑ. Είναι όμως αληθινοί οι ισχυρισμοί αυτοί; Ποιος έπαιρνε με βάση ειδικά ψηφισμένους νόμους στις ΗΠΑ στεγαστικά δάνεια δίχως την ύπαρξη εγγυήσεων; Μήπως οι μεγαλοτραπεζίτες και οι βαθύπλουτοι βιομήχανοι; Γιατί το αμερικανικό κράτος είχε ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον τραπεζών που είχαν «τολμήσει» να δανείσουν εύπορους λευκούς αντί για πτωχούς –και δίχως εγγυήσεις βέβαια– μαύρους; Όταν ξέσπασε η φούσκα των ακινήτων ποιοι ήσαν εκείνοι που δεν μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα δάνεια βουλιάζοντας έτσι τις τράπεζες και τα χρηματο-οικονομικά προϊόντα στην ανυποληψία; Οι βαθύπλουτοι κεφαλαιοκράτες ή οι δανειολήπτες με την ανύπαρκτη οικονομική επιφάνεια;

Kαθ’ όσον αφορά την χώρα μας προσπαθώ, με δυσκολία είναι η αλήθεια, να καταλάβω ποιος ακριβώς κοροϊδεύει ποιόν.  Το εξωτερικό χρέος της χώρας έχει προέλθει από τον αλόγιστο δανεισμό. Που πραγματοποιήθηκε για να καλύψει δημόσιες δαπάνες που δεν μπορούσε να καλύψει ο προϋπολογισμός. Λεφτά δηλ. που ξοδεύτηκαν χωρίς να υπάρχουν. Που ακριβώς δαπανήθηκαν οι πόροι αυτοί; Μήπως με τα δανεικά αυτά αγόρασαν καράβια οι εφοπλιστές ή οικοδόμησαν εργοστάσια οι μεγαλοβιομήχανοι; Η αλήθεια είναι πως με τα δανεικά αυτά το κράτος έκανε τον καλό στις λαϊκές τάξεις για να αντλήσει  εύνοια και ψήφους. Με τα λεφτά αυτά διορίσθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, αχρείαστοι στην ουσία, υπάλληλοι στο δημόσιο. Με τέτοια χρήματα αυξήθηκαν θεαματικά συντάξεις και μισθοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κι επιδοτήθηκαν αγροτικά προϊόντα –καμιά φορά έξω από τις προδιαγραφές και την παρακολούθηση των κοινοτικών υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν περιουσίες μέσω κρατικών εργολαβιών και δημοσίων προμηθειών. Αντιπροσωπεύοντας ξένα προϊόντα οι πελάτες του δημοσίου πλούτιζαν υπερτιμολογώντας. Και πολλές φορές πουλώντας πράγματα άχρηστα ή και ελαττωματικά. Έτσι, κρατήθηκαν και στη ζωή άχρηστες δημόσιες ή και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μοιράζοντας λεφτά στους απασχολούμενους, σ΄αυτές που όμως ποτέ τους δεν είχαν κερδίσει. Η Ολυμπιακή λ.χ. στοίχιζε ένα δισ. ευρώ την τριετία. Κι άλλα τόσα περίπου ο ΟΣΕ. Λεφτά που το κράτος δεν είχε. Λεφτά που το κράτος δανειζόταν.

Πως βρέθηκαν ξαφνικά τόσοι πλούσιοι ή έστω εύποροι Έλληνες –με ωραία σπίτια, μεγάλα αυτοκίνητα, εκδρομές Χριστούγεννα και Πάσχα, να πλημμυρίζουν τα ακριβά εστιατόρια, τα σύγχρονα υπερκαταστήματα, τις πολυτελείς καφετέριες και τις εντυπωσιακές ντίσκο; Δίχως όμως η χώρα να παράγει ουσιαστικά τίποτε; Ανέβηκε το βιοτικό μας επίπεδο ενώ πέφταμε συνέχεια, θεαματικά μάλιστα, στην παραγωγικότητα, στις εξαγωγές, στην εκμεταλλεύσιμη οικονομικά έρευνα, στην εισαγωγή καινοτομιών, στην παραγωγή και σε τόσα άλλα.  Το κράτος φτώχαινε ενώ οι πολίτες γινόντουσαν πλουσιότεροι!! Γιατί συνέβαινε αυτό; Μα, επειδή δανειζόμασταν. Αν λοιπόν οφείλουμε τώρα όλοι να ανασκουμπωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα, αυτοί προς όφελος των οποίων βουλιάξαμε στα δανεικά δεν πρέπει να συνεισφέρουν;

Τι νόημα λοιπόν έχει το επιχείρημα πως ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη; Για ποιους δανειζόταν τόσες δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο; Πως βρέθηκαν βιοπαλαιστές αγρότες στη Λάρισα με ομόλογα της Lehman Brothers στα χέρια; Είναι ώρα πλέον να μιλήσουμε με την γλώσσα της αλήθειας. Όσο δυσάρεστα κι αν ακούγονται αυτά που οφείλουν να λεχθούν. Η κυβέρνηση της ΝΔ λ.χ., την οποία η Αριστερά καταγγέλλει σαν νεοφιλελεύθερη, δημιούργησε στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία 695 καινούργιους δημόσιους φορείς, ινστιτούτα, εταιρίες, δ/νσεις, επιτροπές κλπ. Οφείλει η ηγεσία των κομμάτων της Αριστεράς να εξηγήσει τι σόι νεοφιλελευθερισμός είναι τούτος που διογκώνει το κράτος, αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες και πληθωρίζει τον αριθμό όσων απασχολούνται στο δημόσιο. Όλες αυτές οι επιλογές όμως προφανέστατα έχουν την ευλογία της αριστεράς. Η οποία ούτε στιγμή δεν παύει να υπεραμύνεται των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ανεξάρτητα της προσφοράς τους και της χρησιμότητας του φορέα στον οποίο απασχολούνται.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που βολεύτηκαν στο δημόσιο κι απολαμβάνουν της ειδικής του εργασιακής προστασίας δεν έχουν ευθύνη για τα δημοσιονομικά μας χάλια; Αφού προσεληφθήκαν από ένα κράτος ουσιαστικά χρεοκοπημένο. Που είναι υποχρεωμένο να δανείζεται για να τους συντηρεί. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο όλοι να συνεισφέρουν στην προσπάθεια μείωσης του χρέους;  Και ιδιαίτερα που συνέβαλαν για να αυξηθεί; Αθώοι λοιπόν δεν υπάρχουν. Και εξαιρέσεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Τα σπασμένα από το πάρτι που τελειώνει όλοι θα κληθούν να τα πληρώσουν.

Πηγη:

Μαλακιες. Εγω που δεν ειμαι Δημοσιος υπαλληλος, πληρωνω φορους χωρις να παιρνω τιποτα απο το κρατος,
δεν οφειλω τιποτα σε κανεναν. Να πανε να γαμηθουνε λοιπον .
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom