Νέα

Το κατοχικό δάνειο. Πόσα μας χρωστάει η Γερμανία

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα pouranger
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 50
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
Επειδή  μιλάμε  για  το  Κατοχικό  Δάνειο
Καλό  είναι  να  ξέρουμε  γιατί  μιλάμε
Σήμερα  τα  όσα  μας  οφείλει  η Γερμανία  ανέρχονται  κατά  τον Καζάκη  σε  125 δις ευρώ.
Ας  δούμε  ένα  άρθρο  του  μαθηματικού - Πολιτειολόγου Τάσου Μηνά  Ηλιαδάκη , για  ενημέρωση

Μετά  ο  καθένας  εισφέρει  ό,τι  επιθυμεί  στη  συζήτηση


Του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη*

Α. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ. Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ’αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της. Αυτά ήταν υπερπολλαπλάσια από εκείνα των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Ελλάδα ανεφοδίαζε με τρόφιμα το μέτωπο της Λιβύης.

Στόχος των στρατευμάτων αυτών ήταν τα πετρέλαια της Λιβύης-Μ. Ανατολής και η ενίσχυση της άμυνας των Βαλκανίων. Από τα τελευταία εξασφάλιζε στην πολεμική του βιομηχανία το 20% του αντιμονίου, το 50% των ορυκτελαίων, το 60% του βωξίτη και το 100% του νικελίου. Την ίδια στιγμή για τους συμμάχους η μοναδική πύλη των Βαλκανίων ήταν και παρέμενε η Ελλάδα.

Λόγω αυτών, η γερμανική απαίτηση για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα ήταν ανελαστική και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις 1 ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου2 που απειλούσε με παραίτηση. Παράλληλα ο Μουσολίνι όπως και ο Γερμανός πληρεξούσιος για την Ελλάδα, Γκύντερ Αλτενμπουργκ3 πίεζαν το Βερολίνο να μειώσει τα έξοδα κατοχής για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των μοναδικά υπέρογκων δαπανών κατοχής συνόδευε η “παντός αγαθού” λεηλασία του τόπου,4 φυσικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο λιμός. Ο Αλτενμπουργκ από τις πρώτες ημέρες προειδοποιούσε το Βερολίνο για τον επερχόμενο υποσιτισμό5. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, νούτσιος Α. Ρονκάλι, ο μετέπειτα πάπας Ιωάνης ΚΓ’, μετά από έρευνες του, διαπίστωνε τριπλασιασμό των θανάτων σε Αθήνα-Πειραιά λόγω λιμού τον χειμώνα 1941-426 και ο Γκαίμπελς σημείωνε στο ημερολόγιό του, “.... η πείνα (στην Ελλάδα) έχει καταστεί ενδημική νόσος. Στους δρόμους της Αθήνας οι άνθρωποι πεθαίνουν κατά χιλιάδες από εξάντληση”7 . Το πρόβλημα του λιμού καθιστούσε οξύτερο το Λονδίνο που είχε κηρύξει την Ελλάδα σε επισιτιστική καραντίνα για να εξωθήσει τον ελληνικό πληθυσμό προς την αντίσταση8.

Η πείνα, η ανομία και τα φιλοαγγλικά αισθήματα γίνονταν τόσο απειλητικά που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να τα αγνοήσουν. Ο υποσιτισμός τους απασχολούσε γιατί υποκινούσε λαϊκές αντιδράσεις και την αντίσταση9.

Έτσι οι Δυνάμεις Κατοχής οδηγήθηκαν σε μια αδήριτη πραγματικότητα δύο ανελαστικών και αντικρουομένων απαιτήσεων. Από τη μια η κεφαλαιοδότηση από την  Ελλάδα τον στρατιωτικών επιχειρήσεων του άξονα στην ευρύτερη περιοχή της και από την άλλη η πείνα που οδηγούσε στην εξέγερση και στην αντίσταση.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι Δυνάμεις Κατοχής, τον Οκτώβριο του 1941, θα στείλουν στην Ελλάδα οικονομικούς τεχνοκράτες, δίχως όμως κάποιο αποτέλεσμα10. Στη συνέχεια το πρόβλημα θα απασχολήσει και θα λάβει οξύτατη μορφή στην ιταλογερμανική Δημοσιονομική Συνδιάσκεψη εμπειρογνωμόνων, από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 1942 στη Ρώμη. Η γερμανική επιμονή για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα οδηγούσε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη.

Τότε ο Ιταλός τραπεζίτης και οικονομικός πληρεξούσιος της Ιταλίας στην Ελλάδα, Ντ’Αγκοστίνι, θα προτείνει τη λύση του δανείου. Δηλαδή οι πέρα από τις δαπάνες κατοχής αναλήψεις να χρεώνονται από την Ελλάδα ως δάνειο προς την Γερμανία και την Ιταλία.

Β. ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Η σχετική δανειακή συμφωνία θα υπογραφεί στις 14.3.1942 από τους πληρεξούσιους της Γερμανίας και της Ιταλίας στην Ελλάδα, αντίστοιχα Άλτενμπουργκ και Γκίτζι. Η Ελλάδα δεν είχε προσκληθεί και δεν ήταν παρούσα. Στην Ελλάδα την ανακοίνωσε μετά από εννιά μέρες ο Άλτενμπουργκ με την ρηματική διακοίνωση 160/23.3.1942” και ο Γκίτζι με το σημείωμά του Νο4/6406/461/23.3.1942.

Σύμφωνα μ’αυτήν12 .

• Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται κατά μήνα να καταβάλλει έξοδα κατοχής 1,5 δισ. δρχ. (άρθρο 2).

• Οι αναλήψεις από την Τράπεζα της Ελλάδος (στο εξής ΤΕ), άνω του ποσού αυτού θα χρεώνονται στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας ως άτοκο, σε δραχμές δάνειο της Ελλάδας προς αυτές (άρθρο 3).

• Η επιστροφή του δανείου θα γινόταν αργότερα (αρθ. 4).

• Η συμφωνία είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942 (άρθρ. 5).

Η δανειακή σύμβαση αποτελούσε μια συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας που επιβαλλόταν στην Ελλάδα υποχρεωτικά εκτελεστή (αναγκαστική). Οι δανειακές αναλήψεις θα είχαν την μορφή μηνιαίων προκαταβολών, το ύψος και η διάρκεια των οποίων δεν προσδιοριζόταν. Επίσης δεν προσδιοριζόταν πότε θα άρχιζε η εξόφληση του, ενώ προσδιοριζόταν ότι ήταν άτοκο και σε δραχμές.

Με το εμπιστευτικό έγγραφο 409/2.4.1942 ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έδινε εντολή στην ΤΕ να συμμορφωθεί με τη ρηματική διακοίνωση του Αλτενμπουργκ και να αρχίσει να καταβάλει τις δανειακές προκαταβολές13.

Την αρχική αυτή αναγκαστική σύμβαση ακολούθησαν τρεις τροποποιήσεις με κοινή βούληση των συμβαλλομένων. Αυτές μετατρέπουν την αρχική αναγκαστική σύμβαση σε συμβατική. Δηλαδή το δάνειο παύει να είναι αναγκαστικό και μεταπίπτει σε κοινό συμβατικό δάνειο.

Με την πρώτη τροποποίηση (2.12.1942) ορίζεται ότι τα δανειακά ποσά είναι αναπροσαρμοζόμενα και θα αρχίσουν να επιστρέφονται από τον Απρίλιο του 1943 (άρθρο β, παράγραφοι 2 και 3).

Μάλιστα κατέβαλαν και δύο εξοφλητικές δόσεις του δανείου και στη συνέχεια σταμάτησαν την επιστροφή του, οπότε μεταπίπτει σε έντοκο λόγω υπερημερίας. Δηλαδή το δάνειο είχε μετατραπεί σε σταθερού νομίσματος και έντοκο.

Το ύψος του δανείου κατά την ΤΕ ανέρχεται (δίχως τους τόκους) σε 227.940.201 εκ. δολ. το 194414 και κατά τον Αλτενμπουργκ 400 εκ. μετακατοχικά μάρκα 15 . Με τις αναπροσαρμογές και τους τόκους ανέρχεται σε κάποιες δεκάδες δισ. ευρώ.

Επομένως το κατοχικό δάνειο είναι συμβατικό και όχι αναγκαστικό, σταθερού νομίσματος και από τον Απρίλιο του 1943 έντοκο. Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας και όχι επανορθωτική. Ως τέτοια δεν εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου 1953 που αναστέλει την καταβολή των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.

Γ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Η Ελλάδα στη διάσκεψη των επανορθώσεων του 1945, στη διάσκεψη των Παρισίων το 1946 και στη διάσκεψη των υπεξ των τεσσάρων Μ.Δ. το Νοέμβριο του 1947, διαχώρισε το κατοχικό δάνειο από τις επανορθώσεις και ζητούσε την επιστροφή του16 .

Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο17 .

• Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

•Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.

• Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.

Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.

• Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.

• Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε υπεξ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.

• Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.

Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα.

• Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.

• Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.

• Υστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).

Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε18 (αντίστοιχα το 1956 και 1971).

Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγελλάριος Ερχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί ναζί: “Η Ελλάδα είναι στημμένη σαν λεμόνι”, έλεγε ο Γκίτζι19. Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι “... οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους...”20. Αλλά και ο Γερμανός υπ. Οικονομίμας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, “η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία αλλη χώρα της Ευρώπης”21.

Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό δανεισμό.

Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική Γερμανία.

Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελλάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι’αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.

1. National Archires, Waschington, DC: Τ. 120/2481/Ε259713-715, “Promemoria”, 23.9.1942 και Τ-120/166/81370-5, Altenburg-Berlin, 4.9.42).

2. Σωτ. Γκοτζαμάνης, κατοχικό δάνειο και δαπάναι κατοχής, Θεσ/κη 1954, σ. 5 Γ. Τσολάκογλου, Απομνημονεύματα, Αθήνα 1950, σ. 210, 212, 215, 218, 219, 234.

Κ. Λογοθετόπουλος, Ιδού η αλήθεια, Αθήνα 1948, σ. 49.

3. National Archives, ο.π.

4. Τ. Ηλιαδάκης, Οι επανορθώσεις και το γερματικό κατοχικό δάνειο, εκδ. Δετοράκη, Αθήνα 1997, σ. 83-101.

5. Ηλιαδάκης, σ. 111

Heinz Richter, Δύο επαναστάσεις και αντεπαναστάσεις στην Ελλάδα, Εξάντας Αθήνα, 1975 σ. 155, 157.

6. Ηλιαδάκης ο.π.

7. Χ. Φλάισερ, Στέμμα και Σβάστικα, Παπαζήσης, Αθήνα (χ.χ.), Τ1, σ. 194.

8. W. Medlicott, The economic Blockade, Λονδίνο, 1959, Τ2, σ. 254.

Η. Βενέζης, Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Εστία, Αθήνα, 1981, σ. 113.

9. Richter, Τ. σ. 155 σημείωση, 255, 257.

10. Γκοτζαμάνης, σ. 2 Τσολάκογλου, σ. 208-210.

11. Αρχεία ΥΠΕΞ, έκθεση Λαμπρούκου, σ. 9-11.

Λογοθετόπουλος, σ. 48, Τσολάκογλου, σ. 211, Γκοτζαμάνης, σ. 3, 23, 24, 31.

Α. Αγγελόπουλος, Οικονομικά Τ.Α., Παπαζήσης, Αθήνα 1974, σ. 142, 167, 179, 190, 191.

12. Τη δανειακή σύμβαση βλέπε· Ηλιαδάκης, σ. 297.

13. Αρχεία ΤΕ, φάκελος κατοχικού δανείου, σημείωμα Ι. Πασσιά και το έγγραφο 409/2.4.1942.

14. Αρχεία ΤΕ, φάκελος κατοχικού δανείου, σημείωμα Ι. Πασσιά, σ. 4.

15. Β. Μαθιόπουλος, “400 εκ. μάρκα μας χρωστά η Βόνη”, Βήμα, 2.6.1991.

16. Ηλιαδάκης, σ. 158, 164, 171.

17. Ηλιαδάκης, σ. 200, 202, 203-205

Αγγελόπουλος, Οικονομικά, Τ. σ. 201-205, 209.

Βήμα 18.10.1966, σ. 7 έκθεση Α. Παπανδρέου και επιστολή Κάιζερ, σ. 9.

Πρακτικά Βουλής 28.5.1991 αγόρευση Α. Παπανδρέου.

18. Ηλιαδάκης, σ. 212-213.

19. Mark Mazower, Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 1994, σ. 93.

20. G. Ciano, tagebucher 1939-1943 Βern 1946, σ. 353.

21. Γερμανοελληνικά Οικονομικά Νέα, Τι/Ιούνιος 1943, σ. 2.
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
Έχεις ξεχάσει και κάτι ακόμα. Νομίζω από το Α ΠΠ, αλλά δε θυμάμαι ακριβή ποσά
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.
 

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Μηνύματα
15.106
Like
28
Πόντοι
166
φυσικά, όλα τα δάνεια που έχουμε πάρει από την γερμανία αναφέρουν όρο ο οποίος δεν επιτρέπει την εξίσωση του εν λόγω χρέους με το εκάστοτε δάνειο, οπότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε στους γερμανούς τα δάνεια, ανεξάρτητα από το αν αυτοί μας χρωστάνε ή όχι.
 

alpula

Τιμημένος
Εγγρ.
25 Οκτ 2005
Μηνύματα
15.197
Κριτικές
41
Like
25.587
Πόντοι
17.470
να ανοιξουμε και ενα thread να γραψουμε ποσα μας χρωσταει ο Χριστοφορακος,ο Τσουκατος,η οικογενεια Μητσοτακη,ο Σιμητης κ.α πολλοι!
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
κάθε δάνειο έχει και τόκο
στο ΣΚΑΙ είχαν πει ότι το σώμα του δανείου το 45 ήταν 6 δις σημερινά λεφτά χωρίς τους τόκους
με αυτούς υπολόγισε κοντά στα 200
 

Arch_On

Νέο Μέλος
Εγγρ.
1 Ιουν 2011
Μηνύματα
4
Like
0
Πόντοι
0
απλα να συμπληρωσω εδω μια ανακριβεια του ποστερ, οτι κατα την περιοδο του πολεμου δεν ητανε γνωστα και δεν γινοτανε εκμεταλευση οποιουδηποτε κοιτασματος πετρελαιου στην Λιβύη. 
Αυτα γινανε μεταπολεμικα και σιγουρα οι ιταλοι το φυσανε και δεν κρυωνει ακομα.
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
φυσικά, όλα τα δάνεια που έχουμε πάρει από την γερμανία αναφέρουν όρο ο οποίος δεν επιτρέπει την εξίσωση του εν λόγω χρέους με το εκάστοτε δάνειο, οπότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε στους γερμανούς τα δάνεια, ανεξάρτητα από το αν αυτοί μας χρωστάνε ή όχι.
Κάπου είχα διαβάσει ότι στους Γερμανούς χρωστάμε περί τα 40δις. Οι Γερμανοί περίπου 150. Πρέπει να είσαι και πολύ Μ-Α-Λ-Α-Κ-Α-Σ να δεχτείς τέτοιον όρο. Με μια εξίσωση ξεπληρώναμε και Γερμανούς και το 1/3 του χρέους και αν θέλαμε καταστρέφαμε και τη Γερμανική οικονομία (σόρρυ αλλά τους έχω άχτι εδώ και 15 χρόνια). Τότε να βλέπαμε κουνηματα η Μέρκελ και η κάθε Μέρκελ.
Εδώ πάνε ιδιώτες για να δικαιωθούν για το Δίστομο οι Γερμανοί βουλευτές φωνάζουν, η κυβέρνηση τους ασχολείται με το θέμα και οι δικοί μας (αριστεροί, δεξιοί κεντρώοι) ζντην μπούτζα τους.....
 

Arch_On

Νέο Μέλος
Εγγρ.
1 Ιουν 2011
Μηνύματα
4
Like
0
Πόντοι
0
ειναι το αναγκαστικό δάνειο που μετατράπηκε σε συμβατικό
οι διαφορές κλήρινγκ - τριμερεις εμπορικές συμφωνίες
οι πολεμικές αποζημιωσεις λογω των καταστροφων κατα την διαρκεια της πολεμικης εμπλοκης και της κατοχης οποιουδήποτε πράγματος, εμπορικος στολος, υποδομη συγκοινωνιες, κλπ
οι αποζημιωσεις για τα θυματα της κατοχης, εκτελεσεις, απο λιμο κλπ

σιγουρα ολα μαζι με τους τοκους και τα πανωτοκια που θα πρεπει να εχουνε (μονο αυτοι ειναι μαγκες τελικα ομως)
πιανουμε κοντα στο 1 τρις ευρω.
ας μας πληρωσουνε

αν εχουνε αρχιδια, οι εδω αρχηγοι
ας κανουνε εγγραφή στον προυπολογισμο του κράτους αυτο το ποσο ως απαιτητό απο την γερμανια, και να δεις οτι και τα σπρεντ στρωνουν, και η οικονομια και γαμας λιγο τον σπορο του χιτλερ που κουνιεται τωρα
 
OP
OP
pouranger

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.

Σωστό

Επικαιροποιημένα  είναι  και  αυτά  κάπου  125  δις

Πάμε  λοιπόν  στα  250 δις  ευρώ  όσο  και  το χρέος .

Με  τη  σκανδαλώδη  δανειακή  σύμβαση  δεχθήκαμε  να  μη  μπορούμε  να  συμψηφίσουμε  τα  χρήματα  αυτά  με  το χρέος  μας .
 
OP
OP
pouranger

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
Πάμε  λοιπόν  γερά  και  δυνατά .
Κανένας  δεν δίνει  αυτά  τα  χρήματα  έτσι  
Και  ποτέ  δεν παίρνεις  όσα  σου  χρωστάνε  σε  ανάλογες  συνθήκες.
Αλλά  είναι  ένα  πολύ  καλό  διαπραγματευτικό  χαρτί .
Το  οποίο ούτε  ο Σαμαράς  είναι  διατεθειμένος  να  παίξει .

Από  τις  κρατικές  πολεμικές  αποζημιώσεις  έχουμε  παραιτηθεί.
Τα  λέμε  παραπάνω .
Όχι  όμως  από  τις  ατομικές  αγωγές .
Κάτι  σηκώνεται  σε  αυτόν  τον  τομέα  αυτές  τις  ημέρες .
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
Σωστό

Επικαιροποιημένα  είναι  και  αυτά  κάπου  125  δις

Πάμε  λοιπόν  στα  250 δις  ευρώ  όσο  και  το χρέος .

Με  τη  σκανδαλώδη  δανειακή  σύμβαση  δεχθήκαμε  να  μη  μπορούμε  να  συμψηφίσουμε  τα  χρήματα  αυτά  με  το χρέος  μας .
ναι άλλα το μνημόνιο ένα
παραιτείται αξιώσεων isn't it?
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
Πάμε  λοιπόν  γερά  και  δυνατά .
Κανένας  δεν δίνει  αυτά  τα  χρήματα  έτσι  
Και  ποτέ  δεν παίρνεις  όσα  σου  χρωστάνε  σε  ανάλογες  συνθήκες.
Αλλά  είναι  ένα  πολύ  καλό  διαπραγματευτικό  χαρτί .
Το  οποίο ούτε  ο Σαμαράς  είναι  διατεθειμένος  να  παίξει .

Από  τις  κρατικές  πολεμικές  αποζημιώσεις  έχουμε  παραιτηθεί.
Τα  λέμε  παραπάνω .
Όχι  όμως  από  τις  ατομικές  αγωγές .
Κάτι  σηκώνεται  σε  αυτόν  τον  τομέα  αυτές  τις  ημέρες .
Αν βρεις έναν πολιτικό που να είναι διαθετιμένος να παίξει αυτό το χαρτί χωρίς να κάνει λαικισμό τύπου ΠΑΣΟΚ 74-81 και μετά να κάνει τον Κινέζο, κλωνοποιησέ τον για να έχουν και οι επόμενες γενιές.

Τα λεφτά που μας χρωστάει η Γερμανία με τόκια και πανοτόκια είναι περίπου 150δις. Έτσι είχα διαβάσει. Βέβαια αν ήμασταν μάγκες θα τους πετούσαμε και ένα πρόστιμο 50δις που καθηστέρησαν να μας πληρώσουν  :grin:.
Πάντως "είναι πολλά τα λεφτά Άρη" !!!
 

gregory35

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
30 Ιουλ 2010
Μηνύματα
14.285
Κριτικές
25
Like
1.435
Πόντοι
966
ναι άλλα το μνημόνιο ένα
παραιτείται αξιώσεων isn't it?
Γιατί τους έχεις για μαλάκες τους Γερμανούς;;;;;

Πήρε ο μαλάκας τη πρόταση του άλλου του μαλάκα "με το πιστόλι στο τραπέζι" και την υιοθέτησε. Βέβαια ξέχασαν να τους πουν ότι το πιστόλι πρέπει να το κρατάμε εμείς! Το ακούμπησε ο μαλάκας στο τραπέζι το άρπαξαν οι Γερμανοί και τώρα μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο. Σε κάθε δόση κάνει πως τους τρώει το δάκτυλό τους.
Εκεί μου μας χρώσταγαν.....λέει ο λαός.
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
Γιατί τους έχεις για μαλάκες τους Γερμανούς;;;;;

Πήρε ο μαλάκας τη πρόταση του άλλου του μαλάκα "με το πιστόλι στο τραπέζι" και την υιοθέτησε. Βέβαια ξέχασαν να τους πουν ότι το πιστόλι πρέπει να το κρατάμε εμείς! Το ακούμπησε ο μαλάκας στο τραπέζι το άρπαξαν οι Γερμανοί και τώρα μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο. Σε κάθε δόση κάνει πως τους τρώει το δάκτυλό τους.
Εκεί μου μας χρώσταγαν.....λέει ο λαός.
ακριβώς!!!
πέρα από το ηλίθιο επιχείρημα για μισθούς και συντάξεις
δεν είπαν ότι για τις απαιτήσεις αρμοδιότητα έχουν τα δικαστήρια που εφαρμόζουν τον πιο φιλικό νόμο για τους δανειστές
τον αγγλικό
 
OP
OP
pouranger

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
ναι άλλα το μνημόνιο ένα
παραιτείται αξιώσεων isn't it?


Δεν  υπάρχει παραίτηση  από  τις  αξιώσεις  μας
Ο δανειστής  μας  , έχει  τη  δυνατότητα  να  μη  κάμει  δεκτή  την  κοινή  εκχώρηση  χρέους  από  την  Ελλάδα  στο  ΔΝΤ  ύψους  χ  δις  ευρώ  από αυτή  την  αιτία , ως  αποπληρωμή  του  δανείου
Δεν  περιέχεται  στο μνημόνιο , αλλά  στη  Δανειακή  σύμβαση , η  οποία  λόγω  του  ότι  δεν έχει ψηφισθεί  από 180 βουλευτες  με  τη  συνταγματική  διαδικασία  είναι  άκυρη , υπό  προϋποθέσεις .

Ερευνάτε  τας  γραφάς  όπως  είπε  ο Χριστούλης  και  μη  πιστεύετε  άκριτα  ότι  σας  υπαγορεύουν .
 
OP
OP
pouranger

pouranger

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Δεκ 2007
Μηνύματα
8.379
Κριτικές
10
Like
9
Πόντοι
1.290
απλα να συμπληρωσω εδω μια ανακριβεια του ποστερ, οτι κατα την περιοδο του πολεμου δεν ητανε γνωστα και δεν γινοτανε εκμεταλευση οποιουδηποτε κοιτασματος πετρελαιου στην Λιβύη. 
Αυτα γινανε μεταπολεμικα και σιγουρα οι ιταλοι το φυσανε και δεν κρυωνει ακομα.
Εγώ  είπα  δεν είμαι  πλήρως  ενημερωμένος
Διαβάζω
Κάποιος  φίλος  στο ποστ  των  αγανακτισμένων  ζήτησε  ενημέρωση .
Ως  ενημέρωση  και  αρχή  συζήτησης  νομίζω  πως  είναι  κατατοπιστικό.
Δεν  είναι  δικό  μου  κείμενο
Αναφέρω  πηγή .
 

Wonderful

Μέλος
Εγγρ.
21 Ιαν 2010
Μηνύματα
5.759
Κριτικές
1
Like
0
Πόντοι
66
Δεν  υπάρχει παραίτηση  από  τις  αξιώσεις  μας
Ο δανειστής  μας  , έχει  τη  δυνατότητα  να  μη  κάμει  δεκτή  την  κοινή  εκχώρηση  χρέους  από  την  Ελλάδα  στο  ΔΝΤ  ύψους  χ  δις  ευρώ  από αυτή  την  αιτία , ως  αποπληρωμή  του  δανείου
Δεν  περιέχεται  στο μνημόνιο , αλλά  στη  Δανειακή  σύμβαση , η  οποία  λόγω  του  ότι  δεν έχει ψηφισθεί  από 180 βουλευτες  με  τη  συνταγματική  διαδικασία  είναι  άκυρη , υπό  προϋποθέσεις .

Ερευνάτε  τας  γραφάς  όπως  είπε  ο Χριστούλης  και  μη  πιστεύετε  άκριτα  ότι  σας  υπαγορεύουν .
έχεις δίκηο
για αυτό και η ερώτηση
επειδή λοιπόν δεν ισχύει στο μνημόνιο1
γιατί να μην υπάρχει στο μνημόνιο2 με πρόσχημα εθνικής προσπάθειας
think..
 

geoMan

Ανώτερος
Εγγρ.
24 Μαΐ 2009
Μηνύματα
28.008
Κριτικές
16
Like
15.000
Πόντοι
6.515
Οι Γερμανια μετα τον Β' Παγκοσμιο δεχθηκε 300.000 Ελληνες μεταναστες που εσωσαν τη ζωη τους και σε μεγαλο βαθμο τις ζωες συγγενων και φιλων μετα τη συμφορα του εμφυλιου και την απολυτη φτωχια.

Οι Γερμανοι θα υποδεχθουν παλι ορδες 25αρηδων Ελληνοπουλων που εχουν σπουδασει και δεν εχει πως να τους απορροφησει η ελληνικη μη παραγωγικη βαση.

Ο μεσος Γερμανος δεν εχει ιδιόκτητο σπιτι, ενω ο μεσος Ελληνας εχει και εξοχικο (αυθαιρετο ή μη).

Οι παπαγαλοι των ΜΜΕ βριζουν τους Γερμανους γιατι δεν μπορουν αλλο να πληρωνουν για να αμοιβονται οι καθε λογης Φωτοπουλοι με 6.000/μηνα

 

jo145

Τιμημένος
Εγγρ.
19 Ιουν 2010
Μηνύματα
18.417
Κριτικές
69
Like
19
Πόντοι
1.246
Συνυπολογιστε και καμια 50 ρια ευρω απο απο υπηρεσιες που πληρωθηκαν αλλα δεν αποδοθηκαν
(μασαζ , 69 κλτ ) σε Γερμανιδα ιεροδουλο ...

Παλιογερμαναραδες  :tickedoff: μας χρωστατε πολλα
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom