Στον πολεμο οι σημαντικοτερες παραμετροι ειναι η γεωγραφια και η λογιστικη υποστηριξη.
Η τουρκια με το μεγαλο της στρατηγικο βαθος μπορεσε να αποροφησει την ελληνικη επιθεση. Οι γραμμες ανεφοδιασμου μας ειχαν απλωθει σε μεγαλο μηκος και οι τουρκοι με τονπολυαριθμο ιππικο τους μπορουσαν να τις παρενοχλουν.
Ειναι πολυ δυσκολο να αμυνθεις σε ανοικτο εδαφος. Στην αμυνα, θα πρεπει να απλωσεις τις δυναμεις σου κατα μηκος του μετωπου σχετικα ομοιομορφα. Το μονο που εχει να κανει ο επιτιθεμενος ειναι να συγκεντρωσει υπερτερες δυναμεις στο σημειο ενδιαφεροντος, να εξασφαλισει τοπικη υπεροχη περιπου 3/1 και να επιτεθει για να διασπασει την αμυνα. Αν δεν υπαρχουν εφεδριες να καλυφουν το κενο και χτυπησει τα κεντρα ελεγχου-διοικησης και τις γραμμες ανεφοδιαδμου, game over. Το σημαντικο ειναι οτι το ιδιο ισχυε και στο σαγγαριο και στο εσκι σεχιρ- αφιον καραχισαρ αλλα και μπροστα απο τη σμηρνη. Χωρις ενα βουνο, ενα ποταμι, δε μπορεις να αμυνθεις.
Αν στην ηπειρο το 1940 δεν ειχαμε την πινδο, τοτε οι ιταλοι θα ειχαν φτασει στην πατρα. Και την επομενη χρονια οι γερμανοι σταματησαν στα οχυρα τα οποια πλαγιοκοπησαν απο την κοιλαδα του αξιου, ανοικτο εδαφος τη φυλαξη του οποιου ειχαν αναλαβει οι αγγλοι. Οι ιδιοι ειχαν προτεινει συμπτηξη απο πριν στο νοτο κατι που ο παπαγος αρνηθηκε αποφασιζοντας να πολεμησει για την τιμη των οπλων. Ανάλογα, οι βουλγαροι στον α βαλκανικο προελασαν σε ολη την α. Θρακη που ειναι καμπος και σταματηθηκαν μονο στην τσατσλτζα που ειναι τα μονα υψωματα μπροστα απι την κωνσταντινουπολη. Οι ρωσοι στο κουρσκ ειχαν πεντε γραμμεσ αμυνας απι τις οποιες οι γερμανοι περασαν τις τρεις.
Αυτα ολα ειναι παραδείγματα που αποδεικνυουν οτι στην ιωνια ειμασταν, λογω της γεωγραφιας, χαμενοι απο χερι και δεν ειχαμε ελπιδα να νικησουμε, χωρις βοηθεια, οτι και να γινοτανε.
οντως η γεωγραφια παιζει μεγαλο ρολο . οσο για το πολυαριθμο ιππικο των τουρκων παραγνωριζεις πως τοτε οι ελληνες ηταν σχεδον διπλασιοι .