Νέα

Τι σημαίνει η φράση, η λέξη, το όνομα

• Μέλος που άνοιξε το νήμα stabit
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 189
  • Εμφανίσεις 18K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
OP
OP
S

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Like
3
Πόντοι
16
Αριωνα? Εισαι ενημερο παιδι ;)

OP
OP
S

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Like
3
Πόντοι
16
Κατι μου λεει οτι θα μαθουμε πολλα απο σενα ;)

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
  Εγω παντως τσούλακι λεω το χαλακι της εξώπορτας και νομιζα οτι η τσουλα απο εκει εχει βγει!!!

Αλήθεια η λεξη ΓΚΟΜΕΝΑ απο που βγηκε καθως και η λέξη ΠΟΥΤΑΝΑ!!!

Ασχετο αλλα μου κανει τρομερη εντυπωση οτι ενω σχεδον σε ολες οι γνωσσες η λεξη με Ν σημαινει οχι (Nain,Non,No,Nicht) στα Ελληνικα η λεξη με Ν δειχνει καταφαση (ναι). ξερει κανεις για ειμαστε ετσι αναποδοι????

Επισκέπτης
  Εγω παντως τσούλακι λεω το χαλακι της εξώπορτας και νομιζα οτι η τσουλα απο εκει εχει βγει!!!

Αλήθεια η λεξη ΓΚΟΜΕΝΑ απο που βγηκε καθως και η λέξη ΠΟΥΤΑΝΑ!!!

Ασχετο αλλα μου κανει τρομερη εντυπωση οτι ενω σχεδον σε ολες οι γνωσσες η λεξη με Ν σημαινει οχι (Nain,Non,No,Nicht) στα Ελληνικα η λεξη με Ν δειχνει καταφαση (ναι). ξερει κανεις για ειμαστε ετσι αναποδοι????
αυτό το χαλάκι το λένε τσόλι.

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Ο πούτσος πιθανόν να βγαίνει από την σλαβική λέξη butsa που σημαίνει εξόγκωμα. :rockon: :rockon: :rockon:

Επισκέπτης
Η λέξη γκόμενα, είναι λατινικής προελεύσεως και προέρχεται από το «γούμενα» .

Γούμενες λέγονται τα σκληρά σκοινιά που χρησιμοποιούνται για να δένουν τα πλοία στον κάβο. έτσι λοιπόν ,οι λιμανίσιοι χρησιμοποιούσαν αυτό τον όρο για τις γυναίκες με τις οποίες αυτοί η κάποιος άλλος έκανε δεσμό και ως συνέπεια ήταν να τον αποκόψει από τους φίλους του, τις παρέες του και έτσι να τον έχει μόνο για αυτήν . Όπως λέει και η παροιμία «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». ...........

Ο όρος αυτός λοιπόν παρέμενε και όχι μόνο, επεκτάθηκε Και επικράτησε στις μέρες μας ώστε μια κοπελιά (κοπέλα) να την προσφωνούμε γκόμενα.

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Η πουτάνα βγαίνει από την ιταλική λέξη putta που σημαίνει μικρό κορίτσι !!!

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Η λέξη πούστης βγαίνει από την τούρκικη pust που σημαίνει παθητικός ομοφυλόφιλος !!!

Galb

Μέλος
Εγγρ.
30 Δεκ 2005
Κριτικές
8
Like
36
Πόντοι
16
Η λέξη μπουρνούζι βγαίνει από την τούρκικη burnuz που σημαίνει ρόμπα του μπάνιου.

Επισκέπτης
Η φράσις «άντε γαμήσου» αποτελεί γλωσσολογικώς συνδυασμόν του επιφωνήματος άντε (εκ του άγω = φέρω, οδηγώ, άγετε, άετε, άϊτε, άϊντε, άντε) , και την προστακτικήν του ρήματος γαμέω-ώ (= νυμφεύομαι, και μεταγενεστέρως = κάνω σέξ). Το «άντε γαμήσου» αποτελεί σήμερον συχνοτάτην βαρείαν ύβριν των λεξιπενικών νεοελλήνων, συμπληρουμένη πλειστάκις διά της λέξεως «ρε μαλάκα», ή «μωρή». Ως προς την εννοιολογικήν της υπόστασιν ισχύουν τα εξής:

Εάν η ύβρις «άντε γαμήσου» απευθύνεται προν άνδραν, ενέχει κυριολεκτικώς την έννοιαν της παραπομπής αυτού προς πρωκτικήν συνουσίαν, δηλαδή ο υβρίζων παραπέμπει τον αντίπαλον συνομιλητήν προς ομοφυλοφιλικήν πράξιν, συνεπώς η ύβρις εμπεριέχει στοιχεία λίαν αρνητικής τοποθετήσεως του ομιλητού επί της ομοφυλοφιλίας και σαφώς προσβάλει τον αποδέκτην ως αμφισβητούσα τον ερωτικόν του προσανατολισμόν. Η φράσις δηλαδή ταυτίζεται εννοιολογικώς με το «είσαι πούστης ρέ!» Μεταφορικώς όμως, μολονότι βαρεία, η ύβρις έχει ατονήσει συν τω χρόνω, με αποτέλεσμα σήμερον να σημαίνει απλώς «άει παράτα μας ρέ», «άσε μας ήσυχους», δηλαδή κατέστη πλέον soft ή light!

Αντιθέτως, εάν η ύβρις «άντε γαμήσου» εκστομίζεται προς γυναίκαν - σχετικώς ασύνηθες - εμπεριέχει το μήνυμα της παραπομπής της κυρίας προς ''θεραπευτικήν'' ετεροφυλοφυλικήν συνουσίαν. Αυτό αυτοδικαίως ερμηνεύεται ως άποψις του ομιλητού περί πεοπενίας της κυρίας (πεοπενική κυρία = ερωτικώς εστερημένη). Δηλαδή η ύβρις «άντε γαμήσου» απλώς διατυπούμενη σημαίνει «άντε κυρία μου να κάνεις έρωτα μπάς και ηρεμήσεις και βάλεις μυαλό». Αυτό καθομολογεί το γεγονός ότι εν τοις λαικοίς στρώμασι κυριαρχεί η άποψις ότι διά πάσαν νευρωσικήν ή ψυχοπαθολογικήν κακοδαιμονίαν των Ελληνίδων, πταίει πάντα η έλλειψις ερωτικών επαφών (σέξ). Παραδείγματα:

1) Μαρία: «Δε στο δίνω ρε κάθαρμα το διαζύγιο. Θα σε ταλαιπωρήσω τέσσερα χρόνια και θα σου φάω και όλη την περιουσία!» Κώστας: «Αντε και γαμήσου μωρή σκρόφα!».

2) Διαιτητής ποδοσφαίρου: «Επιμένω, έχεις κόκκινη κάρτα, ήταν φάουλ!» Ποδοσφαιριστής: «Αντε γαμήσου ρε μαλάκα!».

3) Υπουργός: «Κύριε Πρωθυπουργέ, έχω αντίθετη άποψη, δεν θα ψηφίσω το Νομοσχέδιο», «Αντε γαμήσου ρέ μαλάκα».

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ψυχολογία των Ύβρεων και των Ιδιωματισμών» του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα, εκδόσεις Ιδρύματος «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας», έτος 2002.

Tsolias.Psolias

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
8 Ιουλ 2007
Like
28
Πόντοι
166
Ο πούτσος πιθανόν να βγαίνει από την σλαβική λέξη butsa που σημαίνει εξόγκωμα. :rockon: :rockon: :rockon:

μάλλον θα βγαίνει από το γερμανικό ρήμα putzen=καθαρίζω. εξού και η φράση  "πουτάνες θα σας καθαρίσω όλες" :dancing: :dancing: :dancing:

lykaki

Μέλος
Εγγρ.
21 Μαρ 2007
Κριτικές
1
Like
2
Πόντοι
1

Τι ξερετε για τη φραση "Του Κουτρουλη ο γαμος"?

Εχω ακουσει οτι μετα τον γαμο του, ανοιξε ταβερνα με ψητα κρεατα , και εχει καλο κρασι !

Στον γαμο του θα εγινε μεγαλο γλεντι !

Οπως τα γραφει ο Ωριωνας θα`ναι !

nikos278

Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2007
Κριτικές
3
Like
10
Πόντοι
66
Η πουτάνα βγαίνει από την ιταλική λέξη putta που σημαίνει μικρό κορίτσι !!!
συγνωμη αλλα εχω την εντυπωση οτι πουτα στα ιταλικα ειναι η πορνη και οχι το μικρο κοριτσι

OP
OP
S

stabit

Μέλος
Εγγρ.
3 Σεπ 2007
Like
3
Πόντοι
16
Απο που προερχεται το " τιμη μου και κορωνα μου"?

brdlust

Ανώτερος
Εγγρ.
3 Δεκ 2005
Κριτικές
36
Like
12
Πόντοι
5.760
Η καριόλα είναι έπιπλο κομοδινο, φαίνεται τις γαμούσαν εκεί πάνω τις γκόμενες κάποτε
:dancing: :dancing: :dancing:

Όχι κομοδίνο... Κρεββάτι είναι η καριόλα. Στην Τσύπρον ακόμα έτσι το λένε

troueno

Μέλος
Εγγρ.
14 Απρ 2006
Κριτικές
1
Like
899
Πόντοι
96
  καριολα ειναι (μου φαινεται) ενας συγκεκριμενος τυπος κρεβατιου -ισως σιδερένιο με μεταλικο σουμιε και σιδερενιο προσκεφαλο.

Αληθεια η φραση "της πουτάνας το καγκελο" απο που προηλθε???

χχχχχ

Σεβαστός
Εγγρ.
4 Οκτ 2007
Κριτικές
35
Like
6
Πόντοι
1.230
   καριολα ειναι (μου φαινεται) ενας συγκεκριμενος τυπος κρεβατιου -ισως σιδερένιο με μεταλικο σουμιε και σιδερενιο προσκεφαλο.
Η καριόλα είναι το ξύλινο κρεβάτι. Μάλιστα είθιστε να την αγοράζει πάντα ο γαμπρός. Είχα ακούσει τον παππού μου (από Πελοπόνησο) να λέει σε ένα θείο μου που επρόκειτο να παντρευτεί παρουσία των γονέων της νύφης: "Να προσέξεις η καριόλα που θα αγοράσεις να είναι γερή γιατί εμείς είμαστε βαρβάτοι"

nikos278

Μέλος
Εγγρ.
8 Δεκ 2007
Κριτικές
3
Like
10
Πόντοι
66
εγω παντως ακουσα σε ενα σηριαλ οτι ειναι το μεγαλο διπλο ξυλινο κρεβατι

Επισκέπτης
Πως γεννήθηκε η έκφραση "δικηγόρος του διαβόλου"
Κατά τη διαδικασία αγιοποίησης ο λεγόμενος "δικηγόρος του διαβόλου" -σήμερα ονομάζεται προάγων της πίστης- ήταν επιφορτισμένος με την κριτική εξέταση των επιχειρημάτων του υποστηρικτή της οσιοποίησης.
Η αποστολή του τελευταίου ήταν να εκθέσει στη Συνέλευση για τις Υποθέσεις των Αγίων -οργανισμός που εξέταζε τις υποψηφιότητες οσιοποίησης- τα θαύματα που αποδίδονταν στον υποψήφιο άγιο.

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom