Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά δελτία,ο Κομαντάτε Φιντέλ Κάστρο παραιτήθηκε λόγω υγείας κ αναμένεται η διαδοχή του.
Ο Κομαντάτε Φιντέλ-η χρόνια ακίδα που ήταν χωμένη στα πλευρα των Αμερικάνων αποφάσισε να παραιτηθεί κάτω από το βάρος μάλλον της επιδείνωσης της υγείας του.
Προσωπικά ελπίζω να μην έχω πρόβλημα που έχω κανονίσει να πάω το καλοκαίρι στην Κούβα.
Fidel είναι μόνο ένας...
Όπως και Τίτο ήταν μόνο ένας.
Είναι προς τιμήν του ότι παραιτήθηκε πριν πεθάνει, και δεν κάθησε γαντζωμένος στην καρέκλα μέχρι να κλείσει τα μάτια του.
Δεν είναι προς τιμήν του όμως ότι βάζει στην καρέκλα τον αδερφό του (76 y.o.), λες και στην Κούβα δεν υπάρχει ένας 40ρης που να μπορεί να κάνει τη δουλειά. Τόσο (ή και μικρότερος) ήταν ο Φιντέλ όταν ηγήθηκε και κέρδισε την Κούβα από τον Μπατίστα.
Φαίνεται ότι δεν υπάρχει όμως.
Κακός προφήτης είμαι, αλλά η ιστορία διδάσκει, και θα δείτε τι θα γίνει εκεί:
Θα γίνει ότι έγινε και στη Γιουγκοσλαυία, αφού πέθανε ο Τίτο.
Η Γιουγκοσλαυία διαλύθηκε, γιατί αποτελούνταν απο πολλές εθνότητες σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχαν "ηγετικές" φυσιογνωμίες που ονειρευόντουσαν να ανεξαρτητοποιήσουν την επαρχία τους. Και βέβαια υπήρχε και η κατάλληλη βοήθεια απ έξω (EU, USA) στο να υποκινούν αυτές τις τάσεις.
Όταν φάνηκε ότι ο Μιλόσεβιτς ήταν σκληρό καρύδι (όχι βέβαια του επιπέδου του Τίτο, αλλά κάπως κράταγε), τον βομβάρδισαν και τελείωσε η υπόθεση.
Στην Κούβα δεν υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες (τάσεις αυτονομίας), αλλά υπάρχουν:
1) Αμερικάνικα συμφέροντα που θέλουν να "επενδύσουν" εκεί. Και στον τουρισμό (Florida weather and clima), και στα φτηνά μεροκάματα, και στη γεωργική παραγωγή.
2) Έλλειψη της υποστήρηξης που επί χρόνια προσέφερε η ΕΣΣΔ στο καθεστώς του Φιντέλ. Διότι δεν υπάρχει ΕΣΣΔ πλέον.
3) Κατάλοιπα του καθεστώτος Μπατίστα (που ζουν στο Μαϊάμι) και ονειρεύονται να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Απέναντι σε αυτά η Κούβα τι έχει να αντιπαραθέσει σήμερα?