μάλλον γιατί ήσουν καλοβολεψάκιας κ δεν είχες κανά οικονομικό θεματάκι
εγώ που έτυχε να βγάλω το πολυτεχνείο στα 5+3 χρόνια, γιατί δούλευα σε δουλειές του κώλου από τα 18 μου, κ από το 4ο έτος δούλευα κανονικά σε τεχνικό γραφείο σα βοηθός μηχανικού (δεν είχα σφραγίδα, αφού δεν είχα πτυχίο) κάνοντας κανονικά δουλειές μηχανικού, γιατί να με διαγράψουνε ρε καραγκιόζη?
Κ πώς θα αποδείκνυα ότι δούλευα? Με την ανασφάλιστη εργασία σα delivery? Τι θα τους πήγαινα?
Ή στο τεχνικό γραφείο πώς? Με τις μηνιαίες συμβάσεις έργου? Χωρίς ένσημα κ τίποτα? Γιατί θα έπρεπε να είσαι αυτοαπασχολούμενος σαν ελεύθερος κ καλά, με την αλητεία των συμβάσεων αυτών, άρα να πληρώνεις μόνος σου ΤΕΒΕ, άρα από τα 650 (ναι, τόσα τρομακτικά λεφτά έπαιρνα για δουλειά μηχανικού) τα 300 να τα βάζω στο ΤΕΒΕ, γιατί ο εργοδότης χέστηκε να μου πληρώνει ασφάλειες κ να με απασχολεί κανονικά σα μισθωτό?
Εεεε εξυπνάκια? Να διαγραφώ εγώ ε?
Θα μου πεις η λύση είναι να συγκεντρωθείς αποκλειστικά στις σπουδές σου, κ άμα δεν την παλεύεις οικονομικά, να πάρεις δάνειο, στα πρότυπα του america κ του uk. Κ μετά να έχω μια θηλιά στο λαιμό μου μέχρι να φτάσω τα 40.
Λέει ο άλλος ο πανέξυπνος πιο πάνω ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια φταίνε που βγαίνουν άνεργοι. Όοοοοοοοοοοοχι, δε φταίει το ότι δεν υπάρχουν δουλειές, τα ελληνικά πανεπιστήμια φταίνε που βγάζουν άχρηστους. Δε φταίει που κλείνει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο, με αποτέλεσμα οι γιατροί να την κοπανάνε προς εξωτερικό, δε φταίει που δεν υπάρχει ρευστό για να τρέξουν έργα, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να την κοπανάνε προς βορρά που υπάρχει πραγματική έλλειψη σε μηχανικούς. Κ να ανταγωνίζονται ισάξια μηχανικούς απόφοιτους από εξωτερικό. Δε φταίει η όλη η κατάρρευση της οικονομίας που δε βρίσκει κανείς δουλειά. Όποιος με σοβαρές σπουδές κάνει αιτήσεις για δουλειά στο εξωτερικό, καταλήγει με προτάσεις άνω των 50.000e ετησίως έξω, ενώ εδώ σαπίζει (αν είναι τυχερός) με 1000άρι. Αυτοί από πού αποφοιτήσαν ρε τραχανάδες μου? Από ελληνικά πανεπιστήμια αποφοιτήσανε.
Βγαίνει ο κάθε αγράμματος, ή βολεψάκιας, ή περαστικός από ένα δημόσιο ίδρυμα κ λέει το μακρύ του κ το κοντό του, ρίχνοντας χολή στα ελληνικά πανεπιστήμια για να δικαιολογήσει τη δικιά του ματαιοδοξία κ την ανικανότητα να σταθεί εκεί μέσα, χωρίς να μην έχει καμία σχέση πλέον με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην οποία μπορεί να πέρασε πριν κάτι δεκαετίες. Άιντε κάντε μια βόλτα κ μιλήστε με τον πραγματικό ζωντανό πυρήνα των πανεπιστημίων, τους υποψήφιους διδάκτορες, τους ερευνητές, τους επιστημονικούς συνεργάτες, δείτε τι ΠΑΠΑΔΕΣ κάνουν με υποχρηματοδότηση, δείτε ανταγωνιστικές δουλειές τους, δείτε τι κομμάτι από την ευρωπαική πίτα των ερευνητικών κονδηλίων τραβάνε, πώς τους παρακαλάνε κολοσσοί να πάνε να δουλέψουν σαν seniors στα RnD τμήματά τους κ αυτοί προτιμούν από μεράκι να κάτσουν στο μπουρδέλο που λέγεται 'ελλάντα' κ να αμοίβονται τρίχες, κ να έχουν κάτι άσχετους τραχανάδες σαν του λόγου σας να τους σέρνουν τα απίστευτα.
Εεε όχι ρε φίλε, μπορεί να τελείωσα πριν 2-3 χρόνια, έκανα το σκατό μου παξιμάδι με οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη, αλλά αυτό που ξέρω είναι βάζοντας επιπλέον ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ στην ανώτατη εκπαίδευση (δίδακτρα κ πληρωμή των συγγραμάτων) δε θα γινόταν με τίποτα να αποφοιτήσω. Ήδη τώρα, με τα μειωμένα κονδύλια κ τον αποκλεισμό στην πρόσβαση επιστημονικής βιβλιογραφίας, είναι σχεδόν αδύνατον να παράγεις σοβαρή έρευνα. Βλέπω την αναλογία στο προπτυχιακό επίπεδο κ τρομάζω