αρτίκολο σεκόντο
η γη στην Ελλάδα είναι πεπερασμένη και το πρόβλημα με τα φωτοβολταικά είναι ότι δεν μπορείς να σπείρεις τίποτε κάτω από αυτά αρα ξεκινάμε από το αρνητικό ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν σε περιοχές που δεν είναι παραγωγικές... επίσης τα φωτοβολταικά έχουν το πρόβλημα ότι ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ οπότε θα πρέπει να στήσεις πανάκριβα συστήματα αποθήκευσης ενεργείας (όσο είναι αυτό δυνατόν)...
επίσης μεγάλες επιφάνειες φωτοβολταικών, λογω των ανακλάσεων του φωτός στο τζάμι που έχουν επάνω προκαλούν αλλαγες στο μικροκλίμα της περιοχής με πιθανή αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά...
οι ανεμογεννήτριες δεν προκαλούν τίποτε από όλα αυτά.. στήνονται πάνω σε βουνοκορφές (εντάξει θα πρέπει να γίνουν κάποιες επεμβάσεις στην χλωρίδα για την εγκατάσταση αλλά αυτές αποκαθίστανται φυσικά και οι θάμνοι ξαναγίνονται), μακρυά απο κατοικημένες περιοχές και απέχουν πολύ η μία από την άλλη.. επιπλέον για να στηθούν οι ανεμόμυλοι απαιτείται διάνοιξη δασικών δρόμων, τους οποίους οι φωνασκούντες κατα των αιολογικών λένε ότι καταστρέφουν αλλά στην πράξη προφυλάσσουν διότι έτσι υπάρχει πρόσβαση σε περίπτωση πυρκαιάς (εμπρησμού ή φυσικής ανάφλεξης)..
τα περί πολυλιών και θορύβους είναι παπαριές... όσο δε για την ομορφια του τοπίου πήγαινε στην ΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο 120 χλμ περίπου έχει αιολικά.. και δες το θέαμα από μακρυά.. είναι κάτι το πανέμορφο...
αυτά τα ολίγα...
Και οι ανεμογεννήτριες δεν λειτουργούν όταν δεν φυσάει.
Ούτε οι ανεμογεννήτριες ούτε τα φωτοβολταϊκά λύνουν το πρόβλημα της αδιάλειπτης παραγωγής ενέργειας. Η ενέργεια βάσης θα πρέπει να προέρχεται από σίγουρη πηγή όπως τα πυρηνικά ή τα υδροηλεκτρικά.
Υπάρχει πάρα πολλή γη ανεκμετάλλευτη στην Ελλάδα. Πέραν τούτου οι αποδόσεις των πανέλων αυξάνουν καθώς η τεχνολογία προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς (και ακόμη είμαστε στην αρχή) οπότε κάλλιστα μέσα σε 10 χρόνια μπορεί να αλλάξει κάποιος τα πανέλα και να παράγει 3πλάσια ενέργεια.
Το ηλιακό φως που αντανακλάται από τα πανέλα είναι μόνον το 4% του συνολικού. Δεδομένου ότι τα πανέλα είναι είτε στην στέγη είτε σε κάποια απόσταση από την περίμετρο στα πάρκα η επίδραση στο περιβάλλον είναι ελάχιστη. Πέραν τούτου και εδώ η τεχνολογία προχωρά και με τα νανοϋλικά η αντανάκλαση θα περιοριστεί και άλλο.
Τέλος πλησιάζουμε στο στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι ο νόμος του Moore που ισχύει ή σε 3 χρόνια θα ισχύει και για τα πανέλα.
Η ηλιακή ενέργεια που φθάνει στην γη είναι τεραστίου μεγέθους, κάτι που δεν το συνειδητοποιούμε.
Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα φθάνει η ενέργεια που καταναλώνει όλη η ανθρωπότητα μέσα σε μία μέρα, σε 90 λεπτά η ενέργεια ενός έτους και σε 5 μέρες η ενέργεια του συνόλου των στερεών, υγρών και αερίων αποθεμάτων, δηλαδή άνρθακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Στο ενεργειακό μίγμα όλες οι μορφές ενέργειας πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους.
Την στιγμή όμως αυτή το βάρος θα πρέπει να δοθεί στις ΑΠΕ και στα πυρηνικά.
Με την έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία η ανθρωπότητα θα καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της.