Νέα

Στα Σκόπια γκρεμίζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

• Μέλος που άνοιξε το νήμα Διαγραμμένο μέλος 136408
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 198
  • Εμφανίσεις 7K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 6 άτομα (0 μέλη και 6 επισκέπτες)

STELIOS77

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Δεκ 2005
Κριτικές
28
Like
2.826
Πόντοι
6.265
Η Ναυτική Αεροπορία δεν έλαβε μέρος στην εκστρατεία του Σαγγάριου, παρά το γεγονός ότι διέθετε έμπειρο προσωπικό και 15 αεροπλάνα βομβαρδισμού εν ενεργεία, αλλά διατέθηκε για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του Νοτίου Συγκροτήματος Μεραρχιών, το οποίο θα κάλυπτε τη δεξιά πλευρά της προελαύνουσας Στρατιάς. Η πικρία των στελεχών της Ναυτικής Αεροπορίας απέδωσε αυτό τον παραγκωνισμό στην προστριβή με τον αρχιστράτηγο. Το γεγονός αναφέρεται μόνο για να κατανοηθεί η αντίληψη που είχε και ο ίδιος ο αρχιστράτηγος για την αξία του αεροπορικού όπλου, αφήνοντας έξω από την κυρία προσπάθεια ένα έμπειρο και αξιόμαχο αεροπορικό τμήμα.

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
"Το ελληνικό αεροπορικό υλικό της περιόδου περιλάμβανε 120 αεροσκάφη, απομεινάρια του Α΄ ΠΠ. Τα 70 ανήκαν στη Στρατιωτική Αεροπορία (ΣΑ) και τα υπόλοιπα στη Ναυτική Αεροπορία (ΝΑ). Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, το Νοέμβριο του 1919 διέθετε 11 αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής και 19 γερμανικά."

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Δεν υπαρχει πουθενα οτι σκοτωθηκαν 30.000 Ελληνες στρατιωτες κατα τις μαχες τις προελασεις στην αγκυρα
Εγω θυμαμαι οτι στις μαχες στο Εσκι Σεχιρ, στο Καλε Γκροτο και στο Σαγγαριο ειχαμε 25.000 νεκρους, τα θυμαμαι απο την "μπλε ιστορια" των πανελληνιων. Και θυμαμαι και το σχολιο οτι "εκει χαθηκε ο ανθός του ελληνικου στρατού".
Εσυ απο πού ορμωμενος λες οτι "δεν υπαρχει"?

STELIOS77

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Δεκ 2005
Κριτικές
28
Like
2.826
Πόντοι
6.265
"Το εγω θυμαμαι " δεν ειναι πηγη

οι νεκροι στην προελαση προς την αγκυρα στις μαχες δηλαδη που λεγονται σαν μαχες του σαγγαριου δεν ηταν ουτε 4.000
οι τραυματιες φυσικα ηταν πολλαπλασιοι απο αυτο το νουμερο

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Εγω θυμαμαι οτι στις μαχες στο Εσκι Σεχιρ, στο Καλε Γκροτο και στο Σαγγαριο ειχαμε 25.000 νεκρους, τα θυμαμαι απο την "μπλε ιστορια" των πανελληνιων. Και θυμαμαι και το σχολιο οτι "εκει χαθηκε ο ανθός του ελληνικου στρατού".
Εσυ απο πού ορμωμενος λες οτι "δεν υπαρχει"?

alex :cheesy:

Εν ολίγοις, ο Στρατός το 1921 είχε υπεροπλία, γη, θαλασσα και αέρα.
Το 1922
Τούρκοι:
215.000, +50 αεροπλάνα που δώσαν οι Γάλλοι , νέο πυροβολικό

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
"Το εγω θυμαμαι " δεν ειναι πηγη

οι νεκροι στην προελαση προς την αγκυρα στις μαχες δηλαδη που λεγονται σαν μαχες του σαγγαριου δεν ηταν ουτε 4.000
οι τραυματιες φυσικα ηταν πολλαπλασιοι απο αυτο το νουμερο
Επειδη προφανως δεν εισαι τριτοδεσμιτης, να το επαναλαβω.
Στις πανελληνιες ειχαμε Ιστορια Μικρασιατικου Πολεμου.
Με πηγες σε καθε κεφαλαιο.
Και φωτογραφιες, και τα παντα. Ενα εξαιρετικο βιβλιο.
Δεν ειπα οτι "θυμαμαι". Τι παει να πει "το θυμαμαι δεν ειναι πηγη"?Ειπα οτι τα εχω διαβασει και τα εδωσα και εξετασεις.
Οι μαχες στο Σαγγαριο κοστισαν 25.000 νεκρους σε πολυ λιγες ημερες και ηταν ο βασικος λογος που εσπασε και το ηθικο του στρατου μας.
Τωρα γιατι εσυ θελεις να το αμφισβητησεις δεν ξερω.

Νεαρχος Κουκης

Σεβαστός
Εγγρ.
22 Οκτ 2014
Κριτικές
15
Like
6.093
Πόντοι
1.496
Για να κλεισω απο μενα,εβλεπα το τουρκικο σηριαλ που βγηκε σχετικα προσφατα σχετικα με τον ελληνοτουρκικο πολεμο,μικρασιατικη εκστρατεια για εμας.Οι Τουρκοι εχουν τη δυνατοτητα να κανουν μεγαλες,ακριβες και προσεγμενες παραγωγες με πλουσια εξωτερικα γυρισματα.Επιπλεον η τουρκικη γλωσσα ακουγεται ευχαριστα σε μενα εν σχεσει με τα βαρια ρωσικα η τα γεωργιανα η και τα γαλλικα.Εδειχνε λοιπον ενα περιστατικο οπου εχει τελειωσει η μαχη και κειτονται στοιβαγμενοι σωρο πλαι πλαι οι νεκροι Ελληνες στρατιωτες.Περναει ο Τουρκος στρατηγος και με βλεμμα θλιψης και συμπονετικο,στεκεται διπλα απο εναν Ελληνα στρατιωτη που ειναι νεκρος με την ελληνικη σημαια πλαι του.Τον κοιταζει στεναχωρημενος και λεει στον διπλανο του,Καημενα παιδια,ποιος σας εβαλε να ερθετε μεχρι εδω;Αλλο στιγμιοτυπο,περναει ενας Τουρκος στρατιωτης και σερνει ενα γαιδουρακι στο οποιο καθεται αμεριμνος ενας Ελληνας στρατιωτης.Τον σταματαει ενας Τουρκος στρατηγος και λεει στον Τουρκο στρατιωτη.-Που πηγαινεις; -Να,μου ειπανε να παω τον αιχμαλωτο στη διοικηση. -Και πηγαινεις εσυ με το ποδι κι εκεινος καβαλα;Κατεβασε τον γρηγορα να παει με τα ποδια.  -Αποκλειεται.Στο χωριο μου τους φιλοξενουμενος τους θεωρουμε ιερους. Και συνεχιζει.Ειναι και προπαγανδα βεβαια.

STELIOS77

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Δεκ 2005
Κριτικές
28
Like
2.826
Πόντοι
6.265
Mεχρι και σε τουρκικα το λενε

Yunan ordusunun zayiatı ise; 3758 ölü, 18.955 yaralı

3.758 Ελληνες σκοτωθηκαν και 18.955 τραυματιστηκαν

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Για να κλεισω απο μενα,εβλεπα το τουρκικο σηριαλ που βγηκε σχετικα προσφατα σχετικα με τον ελληνοτουρκικο πολεμο,μικρασιατικη εκστρατεια για εμας.Οι Τουρκοι εχουν τη δυνατοτητα να κανουν μεγαλες,ακριβες και προσεγμενες παραγωγες με πλουσια εξωτερικα γυρισματα.Επιπλεον η τουρκικη γλωσσα ακουγεται ευχαριστα σε μενα εν σχεσει με τα βαρια ρωσικα η τα γεωργιανα η και τα γαλλικα.Εδειχνε λοιπον ενα περιστατικο οπου εχει τελειωσει η μαχη και κειτονται στοιβαγμενοι σωρο πλαι πλαι οι νεκροι Ελληνες στρατιωτες.Περναει ο Τουρκος στρατηγος και με βλεμμα θλιψης και συμπονετικο,στεκεται διπλα απο εναν Ελληνα στρατιωτη που ειναι νεκρος με την ελληνικη σημαια πλαι του.Τον κοιταζει στεναχωρημενος και λεει στον διπλανο του,Καημενα παιδια,ποιος σας εβαλε να ερθετε μεχρι εδω;Αλλο στιγμιοτυπο,περναει ενας Τουρκος στρατιωτης και σερνει ενα γαιδουρακι στο οποιο καθεται αμεριμνος ενας Ελληνας στρατιωτης.Τον σταματαει ενας Τουρκος στρατηγος και λεει στον Τουρκο στρατιωτη.-Που πηγαινεις; -Να,μου ειπανε να παω τον αιχμαλωτο στη διοικηση. -Και πηγαινεις εσυ με το ποδι κι εκεινος καβαλα;Κατεβασε τον γρηγορα να παει με τα ποδια.  -Αποκλειεται.Στο χωριο μου τους φιλοξενουμενος τους θεωρουμε ιερους. Και συνεχιζει.Ειναι και προπαγανδα βεβαια.

:bounce:

Το διόρθωσα άνω, συνολικές απώλειες

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166

Σε 90000 στρατό, 25000 απώλειες σε αποτυχημένη επιχείρηση πώς λέγεται;

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Θελω να ειμαι σωστος. Βρηκα το βιβλιο. 25.000 "απωλειες" λεει, αρα εννοει και τους τραυματιες. Ανακαλώ.

STELIOS77

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Δεκ 2005
Κριτικές
28
Like
2.826
Πόντοι
6.265
Αποτυχημενη ενω εχει σπασει τις 4 απο τις 5 αμυνες ζωνες του εχθρου
και πηγαινει και για την πεμπτη αλλα πεφτει η ρουφιανο-εντολη μην συνεχιστε και σπασει και η τελευταια αμυνας τους..

και ενω εχεις παρομοιες απωλειες με τους τουρκους που ειναι σε θεση αμυνας και σε υψωματα οχυρωμενοι
δεν νομιζω..

αν δεν υπηρχε η ρουφιανοεντολη για το σταματημα μια ανασα πριν την αγκυρα σημερα στην ιστορια θα την λεγανε την μεγαλυτερη νικη με ακριβως τα ιδια δεδομενα

Θελω να ειμαι σωστος. Βρηκα το βιβλιο. 25.000 "απωλειες" λεει, αρα εννοει και τους τραυματιες. Ανακαλώ.
:rockon:

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Αποτυχημενη ενω εχει σπασει τις 4 απο τις 5 αμυνες ζωνες του εχθρου
και πηγαινει και για την πεμπτη αλλα πεφτει η ρουφιανο-εντολη μην συνεχιστε και σπασει και η τελευταια αμυνας τους..

και ενω εχεις παρομοιες απωλειες με τους τουρκους που ειναι σε θεση αμυνας και σε υψωματα οχυρωμενοι
δεν νομιζω..

αν δεν υπηρχε η ρουφιανοεντολη για το σταματημα μια ανασα πριν την αγκυρα σημερα στην ιστορια θα την λεγανε την μεγαλυτερη νικη με ακριβως τα ιδια δεδομενα

Ποια ρουφιανο εντολή;

Στη Δίκη όλοι λένε ότι έκαναν ότι μπορούσαν, υπήρχαν τεράστιες απώλειες και ο ανεφοδιασμός μακριά.
Όπως είχε τεθεί στην Κιουτάχεια δλδ.

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Επειδη δεν εχω διαβασει τι εχει γραφεί εως τωρα, εχει εξηγηθει τι στον πούτσο πηγαμε να κανουμε στην Αγκυρα?

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Επειδη δεν εχω διαβασει τι εχει γραφεί εως τωρα, εχει εξηγηθει τι στον πούτσο πηγαμε να κανουμε στην Αγκυρα?

Να σβήσουμε τον Κεμάλ και να αναγκάσουμε την Τουρκική κυβέρνηση σε αναγνώριση τηε Συνθήκης των Σεβρών.

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Να σβήσουμε τον Κεμάλ και να αναγκάσουμε την >Τουρκική κυβέρνηση σε αναγνώριση τηε Συνθήκης των Σεβρών.
Μαλιστα. Και αν καταλαμβαναμε την Αγκυρα τι τον εμποδιζε να μεταφερθεί εκατο χιλιομετρα ανατολικοτερα ας πουμε? Εμενα αυτη η απορια δεν μου λυθηκε ποτέ.

STELIOS77

Ανώτερος
Εγγρ.
8 Δεκ 2005
Κριτικές
28
Like
2.826
Πόντοι
6.265
Ποια ρουφιανο εντολή;

Στη Δίκη όλοι λένε ότι έκαναν ότι μπορούσαν, υπήρχαν τεράστιες απώλειες και ο ανεφοδιασμός μακριά.
Όπως είχε τεθεί στην Κιουτάχεια δλδ.

Τι εκαναν οτι μπορουσαν
η προελαση επρεπε να συνεχιστει   υπηρξε η ρουφιανο εντολη να σταματησουνε την προελαση ενω ειχανε φτασει μια ανασα απο την αγκυρα

ο στοχος ηταν στο 90% και σταματας?

alex71

Ανώτερος
Εγγρ.
5 Σεπ 2010
Κριτικές
1
Like
32.292
Πόντοι
8.006
Τι εκαναν οτι μπορουσαν
η προελαση επρεπε να συνεχιστει  υπηρξε η ρουφιανο εντολη να σταματησουνε την προελαση ενω ειχανε φτασει μια ανασα απο την αγκυρα

ο στοχος ηταν στο 90% και σταματας?
Η ιδια ρουφιανοεντολη που γυρισε τα υποβρυχια πισω στην Κυπρο το 1974?
Τι στο καλο, εμεις παντα ειμαστε ετοιμοι για νικη και καποιος ρουφιανος μας σταματαει? Περιεργο μού φαινεται.

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Μαλιστα. Και αν καταλαμβαναμε την Αγκυρα τι τον εμποδιζε να μεταφερθεί εκατο χιλιομετρα ανατολικοτερα ας πουμε? Εμενα αυτη η απορια δεν μου λυθηκε ποτέ.

Εάν αναγνώριζε η Τ. κυβέρνηση, ο στόχος είχε επιτευθχθεί, Είχε και ο Κεμάλ αντιπαλότητες.
Το σχεδιο ως αναμένοταν, όπως λένε μετά, απέτυχε. Και το χειρότερο η γραμμή υποχωρησης ήταην το Εσκι-Σεχίρ. Αφιόν Κραχισάρ,
όπως ξέρεις από το μπλε βιβλίο :cheesy:

leonoro

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
28 Δεκ 2006
Like
11
Πόντοι
166
Η ιδια ρουφιανοεντολη που γυρισε τα υποβρυχια πισω στην Κυπρο το 1974?
Τι στο καλο, εμεις παντα ειμαστε ετοιμοι για νικη και καποιος ρουφιανος μας σταματαει? Περιεργο μού φαινεται.

40 χιλ, έξω απο την οχυρωμένη Αγκυρα, μακρια από ανεφοδιασμό και το 30% του στρατού απώλειες δεν λέγεται 90% επιτυχία.
Ποιος ρουφιάνος έδωσε εντολή τύπε; Όλο το Επιτελείο εννοείς;

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom