Κοιτάξτε τώρα πόσο αφιλόξενη χώρα είναι για το μέσο τουρίστα.Π.χ. ταξί.Ολοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή Yandex taxi που είναι σα ρωσικό Uber με επαγγελματίες ταρίφες.Αν δεν έχεις την εφαρμογή ή δεν αγοράσεις κάρτα Sim για Wifi στο αεροδρόμιο την πούτσισες.Η διαδρομή κανονικά με Yandex Taxi από Σερεμέντιεβο ή Ντομοντέντοβο κοστίζει κάπου 1000 ρούβλια με το φτηνό ταξί(έχει κατηγορία economy,comfort,comfort plus και business) μάξιμουμ 1500 για το business taxi.Δηλαδή 12 ευρώ.
Ρωτάω στο επίσημο ταξί του αεροδρομίου και μου δείχνουν τιοκατάλογο και καλά με τιμή ταξί για κέντρο στα 8000 ρούβλια!8 φορές πιο ακριβά από το Yandex.Μόλις λέω όχι με κυνηγάν να διαπραγματευτούν.Κάνω το λάθος να βγω στο ψωλόκρυο αντί να μείνω εντός πιστεύοντας οτι θα υπήρχαν ταξί έξω όπως σε όλα τα αεροδρόμια και θα διαπραγματευόμουν λογική τιμή.Αμ δε.Είναι όλα yandex taxi που δε σε παίρνουν αν δεν έχεις παραγγείλει ονλάιν.Πού να εγγραφείς στα σκοτάδια και το ψωλόκρυο.Τελικά βρίσκω έναν τύπο διαπραγματεύομαι μια τιμή στα 2500 ρούβλια στα ρωσικά και μπαίνω.
Σκεφτείτε τι περιμένει τον άτυχο τουρίστα που δεν έχει ιδέα από όλα αυτά.Αν παραγγείλεις ταξί μέσω booking είναι σκανδαλωδώς ακριβό,3 φορές πάνω από yandex για το ίδιο όχημα.Μιλάμε για 4000 ρούβλια το φτηνότερο.Τα ξενοδοχεία έχουν αρχή να μην ανακατεύονται με τα ταξιά.
Γενικά Ρωσία στην αρχή τρως τρελά πακέτα με τα συστήματα,τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς μέχρι να καταλάβεις πώς λειτουργεί το σύστημα.Αμα έχεις γκόμενα βέβαια σε βοηθάει σημαντικά σου λύνει πολλά πρακτικά προβλήματα.
Στον έλεγχο διαβατηρίων παραλίγο να μη με αφήσουν να περάσω όταν διαπίστωσαν οτι είχα κάνει δεκάδες ταξίδια Ουκρανία.Περίμενα κάπου μισή ώρα να ελέγξει ο υπάλληλος ξανά και ξανά βίζες,διαβατήρια,στοιχεία,μου είπε 3 φορές να βγάλω τη μάσκα,μου έπιασε κουβέντα στα ρωσικά αν είμαι από Ουκρανία γενικά μου έσπασε τα αρχίδια.Και πάλι ήθελε να βγει από το κουβούκλιο να συμβουλευτεί άλλον.
Δε μιλάμε που σου παίρνουν τη σειρά,χώνονται μπροστά,κάνουν του κόσμου τις μαλακίες,και υπάλληλοι παντού ψιλοκάφροι.Η άλλη υπάλληλος πέταξε το κινητό μου στο αεροδρόμιο στα πράγματα ενός άλλου τύπου στον έλεγχο αποσκευών που μπορούσε ο τύπος να το έχει ψειρίσει χαλαρά.
Τέτοια καραγκιοζιλίκια με ληστρικές ταρίφες για ξένους,διπλές τιμές,άτομα να σου παίρνουν τη σειρά,προβλήματα στον έλεγχο διαβατηρίων,καφρίλες υπαλλήλων στη μάπα σου,να μη μιλάει κανένας αγγλικά έπαιζαν μέχρι προ δεκαετίας και Ουκρανία.Πλέον όμως όχι για αυτό λέμε οτι Ουκρανία είναι όλα σχετικά πολύ ευκολότερα είναι πολύ πιο εξευρωπαισμένη.Εχει και τα αρνητικά του αυτό σε ό,τι αφορά ανεξέλεγκτη είσοδο σεξοτουριστών και συμπεριφορές από γκόμενες.Ρωσία είναι όλα πολύ πιο δύσκολα αλλά η δυσκολία ανταμοίβεται.Ακριβώς λόγω ψωλόκρυου,προβλημάτων,βίζας,περιορισμών κτλ δεν πατάνε παρά ελάχιστοι σχετικά ξένοι σεξοτουρίστες οπότε πλασάρεσαι για μπίζνεσμαν όπως οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται στη χώρα.Εχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αυθεντική η χώρα εισπράττεις γνήσια ρωσική εμπειρία άλλος πλανήτης.