Νέα

Σε θάνατο ο Σαντάμ

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα stavros51
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 23
  • Εμφανίσεις 3K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
60
Πόντοι
66

Μόλις ανακοινώθηκε στην Τεχεράνη η απόφαση του δικαστηρίου που δίκαζε τον Σαντάμ Χουσεϊν.
Σε θάνατο δι? απαγχονισμού.
Το ίδιο και για τον ετεροθαλή αδερφό του, ακόμα έναν, και μικρότερες ποινές (15 χρόνια) για διάφορους άλλους.
Ένας κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Μερικές σκέψεις:

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο τύπος ήταν καθίκι του κερατά, και είχε περάσει από λεπίδι (και άλλα μέσα) ένα σωρό κόσμο.

Όμως:

Η δίκη του στο Ιράκ έγινε:
-Μετά από την εισβολή μιας ξένης δύναμης (και ποιας!) και την «επικράτησή της».
-Τον σχηματισμό κυβέρνησης που (προφανώς) συνεργάζεται με τους ξένους κατακτητές.
-Την σύνθεση ενός δικαστηρίου που (προφανώς) έχει διοριστεί από αυτή την κυβέρνηση.
-Την ταυτόχρονη ύπαρξη οργανωμένης αντίστασης μεγάλης κλίμακας στους κατακτητές (και στο νέο καθεστώς) που και αν ακόμα δεν σημαίνει ότι δικαιώνει το παλιό του Σαντάμ, σίγουρα δείχνει ότι «κάτι δεν πάει καλά» με το νέο.

Η καταδίκη του πρώην δικτάτορα (και η εκτέλεση της ποινής ? που υπό άλλες συνθήκες ίσως ήταν δίκαιη και επιβεβλημένη μετά από όσα έχει κάνει ο τύπος στη χώρα του) κάτω από αυτές τις συνθήκες πρόκειται να:
1) Τον «ηρωοποιήσει».
2) Δώσει την εντύπωση σε λαϊκές μάζες που ήταν «αδιάφορες» με τα πολιτικά της χώρας τους ότι «οι ξένοι ήρθαν εδώ και κάνουν ό,τι θέλουν».
3) Δίνει στον υπόλοιπο κόσμο ζωντανότερα την εντύπωση ότι η μεγάλη χώρα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού εφαρμόζει δικό της δίκαιο, ετσιθελικώς, με μεθόδους καθαρά αποικιοκρατικές, έστω και αν προσπαθεί να τις ντύσει με τον «εξευγενισμένο» μανδύα της «δημοκρατίας» που έφερε στην ξένη και μακρυνή χώρα.

Πιθανότατα, ο Σαντάμ ΕΠΡΕΠΕ να δικαστεί και να καταδικαστεί.
Υπήρξαν στο παρελθόν και άλλοι βίαιοι θάνατοι πρώην δικτατόρων, και μάλιστα με συνθήκες πολύ λιγότερο «εξευγενισμένες» από όσο η «δίκη» του Σαντάμ (Μουσολίνι, Τσαουσέσκου, κλπ).
Αυτούς όμως, τους έφαγε η οργή του κόσμου!

Το Σαντάμ θα τον φάνε τα αμερικάνικα συμφέροντα για τα πετρέλαια.

Και αυτό ΔΕΝ θα σημάνει καλή συνέχεια...

 

Ropaloforos

Μέλος
Εγγρ.
3 Δεκ 2005
Μηνύματα
885
Like
11
Πόντοι
6
Τα ίδια με Μιλόσεβιτς πάνω κάτω. Κάθε λαός θέλει να λυντσάρει μόνος του, τον δικό του δυνάστη ρε γαμώτο!
 

in_between

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2005
Μηνύματα
244
Like
0
Πόντοι
1
Συμφωνώ πλήρως με όλα όσα αναφέρει στο αρχικό του post (μάλλον Bagdad, παραδρομή!) ο stavros53 εκτός από το τελευταίο...

Δεν είμαστε προφήτες ... και με την Ιστορία δεν παίζεις! Κανείς...
 

germaon

Σεβαστός
Εγγρ.
29 Απρ 2006
Μηνύματα
1.655
Κριτικές
18
Like
15
Πόντοι
2.007
Αυτα γινονται οταν δικαζουν οι νικητες...Μην πατε μακρια... Ας θυμηθουμε την (παρο)δίκη της Νυρεμβεργης! >:( >:(
 

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
820
Like
6
Πόντοι
6
Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στην ποινή αυτή δε θα γίνουν ποτέ γνωστοί.

Όσον αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η "απονομή δικαιοσύνης" έλαβε χώρα, αυτές χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητα, στα όρια του γραφικού αλλά και του θράσους.

Ο Μιλόσεβιτς (άλλος εχθρός των Αμερικανών) ήταν πιο ζόρικος από το Σαντάμ που απεδείχθη πολύ κατώτερος του αναμενομένου.

Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα, κατά τη γνωμη μου αυτοί είναι αρκετά σύνθετοι αλλά με απλά λόγια, προσπάθησαν οι αμερικάνοϊ:

1. Να κατευνάσουν την οργή των σιιτών τους οποίους είχε σκισει ο σαντάμ. Οι Σιίτες είναι αυτοί που τώρα δημιουργούν και το σημαντικότερο πρόβλημα στην "Δημοκρατικοποίηση" του Ιράκ, οδηγώντας τη χώρα στον εμφύλιο ή και στο διαμελισμό.

2. Μέσω της απόφασης, να επιχειρήσουν βελτίωση της εικόνας τους απέναντι στους Σιίτες. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή είναι απλά μια ενέργεια από "δέσμη" ενεργειών που αποσκοπούν στη βελτίωση της εικονας τους. Θα δείξει, μπορεί να κάνω λάθος.

3. Τα 1 και 2 σχετίζονται φυσικά με το εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στο Γιώργο τον Μπούς το μικρό, η αποτυχία του Ιράκ. Πρόβλημα όχι ψυχολογικό αλλά εκλογικό. Όπως φαίνεται οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν τον πούλο στις εκλογές για Κονγκρεσσο - Γερουσία και πηγαίνουν σε προεδρικές εκλογές με σοβαρό μειονέκτημα. Στον λίγο καιρό που μένει ο Γιώργος θα προσπαθήσει να βελτιώσει την "εικόνα" της Αμερικής αλλά και της πολιτικής του.

Όπως είπε και ο Σταύρος, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με απονομή δικαιοσύνης από το λαό, αλλά με την αξιοποίηση/ χρησιμοποίηση ενός επικοινωνιακού/ μαρκετίστικου εργαλείου με πολύ σημαντική αξία σαν brand name.
 

str81977

Τιμημένος
Εγγρ.
17 Απρ 2006
Μηνύματα
13.679
Κριτικές
2
Like
6
Πόντοι
166
Αυτα γινονται οταν δικαζουν οι νικητες...Μην πατε μακρια... Ας θυμηθουμε την (παρο)δίκη της Νυρεμβεργης! >:( >:(

Υπονοείς ότι αυτοί καταδικάστηκαν στη δίκη της Νυρεμβέργης ΔΕΝ ήταν ένοχοι; Αν και η συγκεκριμένη δίκη κάθε άλλο παρά άψογη ήταν, κυρίως όσον αφορά στην προετοιμασία της αφόύ έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι επιδιώξεις και των τριών δυνάμεων (αλλά και των γάλλων) και κυρίως των Σοβιετικών που δεν ήθελαν με τίποτα να ακουστεί το συμφωνο Ρίπεντρωφ- Μολότωφ αλλά και οι δικές τους γενοκτονίες πριν και μετά τον πόλεμο, η ετυμηγορία ήταν ορθή...Δε νομίζω ότι θα ήταν δυνατό να κυκλοφορούν ελέυθεροι ο Γκαίρινγκ ή ο Κάιτελ....

Το ίδιο ισχύει και για το Σαντάμ...Έπρεπε να τιμωρηθεί..Όπως πρέπει να τιμωρηθούν και οι ως το 1991 σύμμαχοί του, όπως πρέπει να τιμωρηθούν και όσοι εισέβαλλαν στο Ιράκ. Αλλά με το σκεπτικό ότι κάποιοι μοιραία θα μείνουν ατιμώρητοι ή ότι σε ανώμαλες πολιτειακές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατη μια έντελώς δίκαιη δίκη θα πρέπει οι εγκληματίες αυτού του επιπέδου να πηγαίνουν απλά σπίτι τους;

Και το δικαστήριο αυτό που καταδίκασε το Σανταμ ήταν ιρακινό και τον καταδίκασε για εγκλήματα κατά του ιρακινού λαού..Πιο πολύ με ενόχλησε η κάθε ΝτεΠόντ και το Διεθνές Δικαστήριο παρά αυτό...
 

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
820
Like
6
Πόντοι
6
Ο φιλοναζιστής germaon για ακόμα μια φορά έχασε την ουσία του θέματος, χάνοντας και το δέντρο και το δάσος
 

lautrec

Μέλος
Εγγρ.
6 Αυγ 2006
Μηνύματα
62
Like
2
Πόντοι
0
Καλώς ή κακώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές.

Ως προς το Σαντάμ, πολλοί, γύρω στους 400,  ακόμα και ορκισμένοι αντίπαλλοι του, όλοι τους προσωπικότητες του Ιρακ, υπέγραψαν ένα ψήφισμα και το επέδωσαν στον πρεσβευτή των ΗΠΑ. Περιληπτικά το ψηφισμα αυτό προτείνει τον Σαντάμ ως τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να φέρει την ειρήνη στο Ιράκ!

Και το πιο περίεργο είναι πως αυτή είναι η αλήθεια...
 

in_between

Μέλος
Εγγρ.
31 Δεκ 2005
Μηνύματα
244
Like
0
Πόντοι
1
"Ξεστρατίζετε" εσείς, ΞΕΣΤΡΑΤΙΖΩ κι' εγώ....

Τέλος πάντων!

Από πού προκύπτει ότι ο Σλόμπο ήταν εχθρός των Αμερικανών; ʼμα έχεις τέτοιους εχθρούς, τί να τους κάνεις τους φίλους;!;

Από ΑΠΟΛΥΤΑ ηθική σκοπιά οι δίκες της Νυρεμβέργης έμπαζαν γιατί δικαστές και κατηγορούμενοι ήσαν αντίδικοι και εχθροί...
Αλλά ποιος παίρνει μέρος σε έναν Παγκόσμιο Πόλεμο για να κάτσει να τον δικάσουν αν και όταν νικήσει;!; Και άντε ότι ξεφουρνίζει το αστείο ο νικητής: Παιδιά, τώρα που νίκησα, δικάστε με!!!... Πας εσύ να τον δικάσεις;;;

Από πιο ηθική σκοπιά: ας είχαν τα αρχίδια οι κατηγορούμενοι εκεί να αυτοκτονήσουν όπως οι άλλοι... Τόσες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είχαν σκοτωθεί ... ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;;; Γιατί;;;

Σεμνά και ταπεινά λέω ότι έχω ανοίξει ένα πιο πιασάρικο και επίκαιρο θέμα.

Ψέμματα για το πιο επίκαιρο αλλά ... Παίρνω το θάρρος να ξεφουρνίσω αυτή την πα...ρόλα γιατί σε αυτό το post εδώ έθεσα ήδη τρία ερωτήματα πάνω στο Θέμα τούτου του thread.... Και πάλι συγνώμη αλλά δεν θα χάσετε και στο άλλο!...
 

mounitsa

Ενεργό Μέλος
Εγγρ.
21 Οκτ 2006
Μηνύματα
20.880
Like
13
Πόντοι
366
Ειτε ειναι καθικι ή μπασταρδος ή δυναστης ή λυτρωτης οπως θελετε πειτε τον ο καθε λαος πρεπει να ειναι σε θεση να παιρνει μονος του τις αποφασεις του......και ΑΝ δεν μπορει και ΑΝ ζητησει βοηθεια τοτε να την παιρνει........
 

sas1977

Τιμημένος
Εγγρ.
16 Σεπ 2005
Μηνύματα
1.025
Κριτικές
2
Like
41
Πόντοι
16
«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»...!!!  :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff:
 

sxsitegr

Μέλος
Εγγρ.
28 Οκτ 2005
Μηνύματα
900
Like
2
Πόντοι
6
Δίνω τρεις μήνες, μέχρι να βγει ο πρώτος "αριστερός" και να ονοματίσει τον Σαντάμ "μαχητή της ελευθερίας" και "μάρτυρα στον αγώνα κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού". Αν δεν δούμε κανένα αφιέρωμα σε φεστιβάλ της ΚΝΕ.
 

studian

Μέλος
Εγγρ.
24 Αυγ 2006
Μηνύματα
1.297
Like
9
Πόντοι
16
Πρώτον, είμαι κατά της θανατικής ποινής για τον οποιονδήποτε.
Δεύτερον, ο Σαντάμ έπρεπε να δικαστεί στην ανώτερη προβλεπόμενη ποινή για τα εγκλήματα του.
Τρίτον, αν μπούμε σε ΄μια συζήτηση για το αν οι αμερικάνοι νομιμοποιούνται να δικάσουν, αν το δικαστήριο το συγκεκριμένο είχε νομιμοποίηση, αν, αν, αν.... πιστεύω ότι χάνουμε την ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο Σαντάμ ήταν ένας κατά συρροήν εγκληματίας.
Τέταρτον, είμαι της άποψης ότι οι αμερικάνοι θα έπρεπε να την είχαν κάνει από το Ιράκ εδώ και πολύ καιρό ή να μην είχαν εισβάλει καθόλου. γιατί δεν είναι κανενός δουλειά να επιβάλει στον άλλο οτιδήποτε. Ακόμα και την δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την ελευθερία.
 

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
820
Like
6
Πόντοι
6
Οι Αμερικάνοι είναι παγιδευμένοι στο Ιράκ. Δεν μπορούν να φύγουν έτσι εύκολα.

Τα σενάρια προβλέπουν μέχρι και διαμελισμό της χώρας σε 3 περιοχές, κάτι που όμως θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή για λόγους που πολύ ευχαρίστως να συζητήσουμε σε άλλο thread.

Όλα τώρα που γίνονται αποβλέπουν στην επάνοδο της τάξης στη χώρα με διάφορους τρόπους. Ο Γιώργος ο μπούς έδωστε στον "πρωθυπουργό" του Ιράκ διορία 2 μήνες. Για να λάβει σαν απάντηση ότι σε 2 μήνες δε γίνονται θαύματα.

Ο Σαντάμ μόνο σαν εργαλείο προπαγάνδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Θα δούμε πως θα το χειριστούν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι απέδειξαν τις ολέθριες επιπτώσεις του να κάνεις στρατηγικό σχεδιασμό, νομίζοντας ότι το Ιράκ είναι η Αλαμπάμα. ʼγνοια των ιδιαίτερων συνθηκών οδηγεί σε αποτυχία.
 

moutsos13

Μέλος
Εγγρ.
30 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.131
Like
196
Πόντοι
16
«Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»...!!!  :tickedoff: :tickedoff: :tickedoff:

Πανωλεθρια για τον μεγα τρομοκρατη στις εκλογες!!!!
Επιτελους ξυπνησανε και τα ζωα οι αμερικανοι και καταψηφισανε την πολιτικη του μπους.
Ελπιζω ο πανηλιθιος πλανηταρχης να πηρε ενα πρωτο μηνυμα και να κανει αλλαγη πολιτικης. (Ο πρωτος που την πληρωσε ειναι το καθικι ο ραμσφελντ, που αποτελει πλεον παρελθον για την κυβερνηση των φονιαδων)
 

germaon

Σεβαστός
Εγγρ.
29 Απρ 2006
Μηνύματα
1.655
Κριτικές
18
Like
15
Πόντοι
2.007
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι μερικοι (η πλειοψηφια) των Ελληνων χαιρονται για τη νικη των Δημοκρατικων στις ΗΠΑ. Δηλαδη αυτοι ειναι καλυτεροι? Για ρωτα και το Βελιγραδι? Ή μηπως πιστευετε οτι αν η 11 Σεπτεμβριου γινοταν επι Δημοκρατικων δε θα καναν και αυτοι "πολεμο εναντιον της τρομοκρατιας". Και εν πασει περιπτωσει ο πολεμος στο Ιρακ εγινε το 2003. Οι εκλογες στις ΗΠΑ το 2004 . Τότε δηλαδη γιατί ο Μπους επικροτηθηκε? Και δε μου αρεσουν αυτα τα "ξυπνησαν οι Αμερικανοι". Δηλαδη οποτε ψηφιζουν αυτο που μας συμφερει ειναι "ξυπνιοι" και οποτε αυτο που δε μας αρεσει(Μπους το 2000 και το 2004) ειναι "προβατα και βλακες"?
 

moutsos13

Μέλος
Εγγρ.
30 Μαρ 2006
Μηνύματα
3.131
Like
196
Πόντοι
16
Δεν μπορω να καταλαβω γιατι μερικοι (η πλειοψηφια) των Ελληνων χαιρονται για τη νικη των Δημοκρατικων στις ΗΠΑ. Δηλαδη αυτοι ειναι καλυτεροι?
Εγω καταρχην ανεκαθεν ειμαι εναντια στη πολιτικη που ακολουθουν οι εκαστοτε κυβερνησεις των ηπα.
Συμφωνω οτι και  αυτοι δεν πανε πισω, αλλα εδω μιλαμε τεραστια εγκληματα (τρεις πολεμους χωρις ΚΑΝΕΝΑΝ λογο )
Συγκριτικα πιστευω οι ρεπουμπλικανοι ειναι χειροτεροι.



Τότε δηλαδη γιατί ο Μπους επικροτηθηκε? Και δε μου αρεσουν αυτα τα "ξυπνησαν οι Αμερικανοι". Δηλαδη οποτε ψηφιζουν αυτο που μας συμφερει ειναι "ξυπνιοι" και οποτε αυτο που δε μας αρεσει(Μπους το 2000 και το 2004) ειναι "προβατα και βλακες"?
Τι θα πει ρε φιλε  η λεξη μας συμφερει????    σε θεματα πολεμου, εγκληματων αμαχων, γυναικοπαιδων δεν χωρανε τετοιες λεξεις.
Ναι το 2000 και το 2004 ηταν ζωα που επικροτουσαν τον μπους. Τωρα απλα η κατασταση εχει φτασει στα απροχωρητο
και επιτελους ξυπνησαν και εκαναν αυτο που επρεπε.Ειναι η πρωτη φορα απ οσο θυμαμαι που κανουν κατι τετοιο τα τελευταια 10 χρονια και γι αυτο το ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ.
 
OP
OP
S

stavros51

Moderator
Γλομπεο-στέλεχος
Εγγρ.
4 Νοε 2005
Μηνύματα
6.870
Like
60
Πόντοι
66
...Επιτελους ξυπνησανε και τα ζωα οι αμερικανοι και καταψηφισανε την πολιτικη του μπους....

Για να γίνει αυτό που λες, μούτσε, χρειάζονται ακόμα 200~300 χρόνια, κι αν γίνει ποτέ...
 

germaon

Σεβαστός
Εγγρ.
29 Απρ 2006
Μηνύματα
1.655
Κριτικές
18
Like
15
Πόντοι
2.007
Παντως εγω τον Μπους δεν τον αντιπαθω. Οσοι φωναζουν για τους πολεμους που κανει απλα θα τους πω κατι.. Ο Μπους  κοιταξε καταματα και θελησε να καταπολεμησει, εν τη γενεσει του, ενα προβλημα που ,κακα τα ψεματα,αργα ή γρηγορα ολοκληρος ο δυτικος κοσμος θα κληθει να αντιμετωπισει (με πολεμο) . Τον ισλαμικο φονταμενταλισμο. Η συγκρουση δεν αποφευγεται δυστυχως. Κανεις δε θελει τον πολεμο,προς Θεού, αλλα προς τα εκει πανε τα πραγματα... :( :- :'(
 

Sincity

Μέλος
Εγγρ.
20 Ιαν 2006
Μηνύματα
820
Like
6
Πόντοι
6
germaon η προσέγγιση μπους στο θέμα που αναφέρεις, έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα από πριν.

Δε νομίζω ότι σκοπός του ήταν να λύσει κάποιο πρόβλημα. Ο μπους είναι πλασιέ επιχειρηματικών και θρησκευτικών συμφερόντων και βάσει αυτού έκανε το business plan του.

Όντας ο ίδιος θρησκόληπτος και περικυκλωμένος από ανθρώπους με θρησκευτικό φανατισμό, δεν άκουσε κάποιες μετριοπαθείς φωνές και πήρε αποφάσεις που απλά δεν είχαν αξιόλογη λογική βάση. Πιστεύοντας ότι επιτελεί αποστολή του θεού, επιτέθηκε στο Ιράκ έχοντας την πεποίθηση ότι θα δικαιωθεί. Η πίεση από τους συμβούλους του ήταν τόσο μεγάλη που δεν θέλησε να καταλάβει ότι άλλο ο φανατικός χριστιανός της αλαμπάμα και άλλο η ιρακινός φανατικός στον οποίο επιτίθεσαι για να "απελευθερώσεις".

Μάλιστα πριν 1,5 μήνα περίπου ο Economist αναρωτιόταν πόσο τελικά έχει επηρρεάσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ η θρησκευτικός φανατισμός. Η απάντηση ήταν - ΠΟΛΥ.

Ο Μπούς λοιπόν κατά την προσωπική μου άποψη δεν πήγε να λύσει κάποιο πρόβλημα. Πήγε να εγκαταστήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ σαν άλλος σταυροφόρος προσπάθησε να στήσει εκεί κάποιο χριστιανικό μηχανισμό χτυπώντας τον ανταγωνισμό.

Έχω την εντύπωση δε, ότι ο ίδιος δεν είναι πολύ κακό παιδί αλλά παρασύρθηκε από τους γύρω του. Δεν είναι και ιδιαίτερα έξυπνος. Η τέλεια μαριοννέτα είναι.
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom