Άρης Χατζηστεφάνου, Νέα Υόρκη
Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι «είναι δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς της Γάζας, είναι ψευδής και παραπειστική. Έχει ως μοναδικό στόχο να δικαιολογήσει τη γενοκτονία – για την οποία θα μπορούσε να οδηγηθεί και ο ίδιος σε διεθνές δικαστήριο για τη στήριξη που παρέχει στο Τελ Αβίβ. Ας δούμε γιατί…
Σύμφωνα με τον Δ. Καλτσώνη, καθηγητή θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «η κατοχή της Παλαιστίνης παραβιάζει τον πυρήνα των αρχών του ΟΗΕ (σεβασμός εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, αρχές ειρηνικής συνύπαρξης καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών…. Επομένως είναι λαθεμένη και παραπλανητική η συζήτηση για το αν το Ισραήλ εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων. Απλούστατα δεν πρόκειται για άμυνα. Πρόκειται για επιχειρήσεις εδραίωσης της κατοχής».
Όπως εξηγεί ο ίδιος «οι επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, όταν μάχονταν ενάντια στις ανταρτικές δυνάμεις της Ελλάδας δεν ήταν αυτοάμυνα. Ούτε οι επιχειρήσεις των Οθωμανών ενάντια στους εξεγερμένους Έλληνες το 1821 ήταν αυτοάμυνα».
Το ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επικαλείται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα έχει επιβεβαιώσει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντζέσκα Αλμπανέζε. Καταρχάς, όπως εξηγεί η ίδια το συγκεκριμένο δικαίωμα αφορά απειλές μεταξύ κρατών (και συνεπώς η Χαμάς και τώρα η Χεζμπολάχ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις). Επίσης δεν υπάρχει δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι σε μια απειλή η οποία προέρχεται από έδαφος το οποίο αυτό το κράτος κατέχει παράνομα.
Παρεμπιπτόντως όπως εξηγεί ο Δ. Καλτσώνης «σύμφωνα με ερμηνεία του άρ 1 π. 2 του Χάρτη, που θεμελιώνει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, νομιμοποιείται η χρήση βίας μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης από την ξένη κατοχή. Επομένως ο λαός της Παλαιστίνης νομιμοποιείται να αγωνίζεται και ένοπλα».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει ανοιχτά και έμπρακτα ένα κράτος που
σύμφωνα με τον ΟΗΕ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για τον ίδιο λόγο
η Γερμανία οδηγήθηκε στο διεθνές δικαστήριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κατηγορούμενο για γενοκτονία, Βενιαμίν Νετανιάχου, ακυρώνουν στην πράξη
την ψήφο της ελληνικής διπλωματίας στον ΟΗΕ, που στήριξε το ψήφισμα για την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη σε διάστημα 12 μηνών. Η κυβέρνηση αυτοαναιρείται παρουσιάζοντας το Μαξίμου να βρίσκεται ουσιαστικά΄ σε διάσταση από το υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα επιτρέποντας την
πλεύση ισραηλινών αρματαγωγών στο Αιγαίο ενώ το Τελ Αβίβ κλιμακώνει την επίθεσή του στο Λίβανο, η κυβέρνηση εμπλέκει άμεσα τη χώρα στην αντιπαράθεση μετατρέποντάς την σε στόχο στρατιωτικών αντιποίνων.
Μας είναι άγνωστο ποια γραμμάτια ξεπληρώνει η οικογένεια Μητσοτάκη απέναντι στο βαθύ κράτος του Ισραήλ – το οποίο ΄έχει σταθεί δίπλα της μέσω διαφόρων γραμματοκομιστών από την εποχή του πατριάρχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Γνωρίζουμε όμως ότι για πρώτη φορά από την εποχή Τσολάκογλου ένας Έλληνας πρωθυπουργός στηρίζει ανοιχτά ένα γενοκτονικό καθεστώς.