«Αυτό που προβάλλεται στην Ελλάδα είναι έργο τρόμου»
«Είμαστε κατά της λιτότητας διότι από οικονομικής απόψεως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο κοινωνικό πεδίο οι συνέπειες είναι καταστροφικές».
Aυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ιδιοκτησίας της ιταλικής ένωσης βιομηχάνων.
«Ο ανταγωνισμός ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα, στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και στην ανεργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προχώρησε σε αναλυτικότερη αναφορά στις συνέπειες της πολιτικής- οικονομικής λιτότητας, τονίζοντας:
«Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων, για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης».
«Στην τετραετία του Μνημονίου», είπε, «η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε με μελέτη του OΟΣΑ».
Για να ξεπερασθεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί «τη διέξοδο από τη λιτότητα με μια πολιτική στροφή, με αύξηση της ζήτησης, ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης».
Παράλληλα, προτείνει τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού «New Deal» εντοπίζοντας ως προτεραιότητες, την έρευνα, την τεχνολογία, τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.
Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει, επίσης, ότι «δεν τον ανησυχεί ιδιαίτερα η ήττα του Φρανσουά Ολάντ, την οποία θεωρεί δικαιολογημένη» αλλά ότι «του προκαλεί έντονη ανησυχία η άνοδος της λαϊκίστικης ακροδεξιάς της Μαρί Λε Πεν, διότι αποτελεί ήττα της Ευρώπης και της Δημοκρατίας».
«Φοβάμαι ότι η ψήφος υπέρ της Λε Πεν δεν είναι, απλώς, ένα εκλογικό, αλλά κοινωνικό φαινόμενο» προσθέτει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την έλλειψη διαφάνειας και τη λειτουργία της βάσει γραφειοκρατικών κριτηρίων, προκαλεί την αποξένωση του πολίτη και, σε κάποιες περιπτώσεις και ένα ξεκάθαρο, ίσως, αίσθημα εχθρότητας».
Ερωτηθείς, τέλος, πώς κρίνει τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει:
«Δεν έρχομαι στην Ιταλία για να δώσω οδηγίες στον ιταλικό λαό ή στην κυβέρνηση της χώρας: ξέρουν καλύτερα από εμένα τι χρειάζεται να κάνουν και τι πρέπει να αποφύγουν. Περιορίζομαι στο να υπενθυμίσω ότι αυτό που προβάλλεται στην Ελλάδα, είναι ένα έργο τρόμου»
«Η Ιταλία», σημειώνει, «βγαίνει, με δυσκολία, από έξι χρόνια ύφεσης (αν εξαιρέσει κανείς την αχτίδα ανάπτυξη του 2010- 2011). Για φέτος, η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μια ασθενική ανάπτυξη του 0,7%».
«Δεν είμαι βέβαιος κατά πόσον μπορεί να συμβάλει στην όλη προσπάθεια το πρόγραμμα περικοπών των δημοσίων δαπανών, της τάξης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία. Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών δεν είναι άλλο από έναν ευφημισμό, αντί της λέξης λιτότητα», καταλήγει.
Αναρτήθηκε στις 10:28:00 μ.μ.