λοιπόν .. τα ερωτήματα ένα ένα
(1) για περίθαλψη οι Αγγλοι θεωρητικά δεν πληρώνουν… παρόλα αυτά η συμμετοχή στα φάρμακα είναι 7.25 λίρες για κάθε συνταγή ανεξάρτητα από το κόστος του φαρμάκου… κάθε συνταγή περιέχει δύο μόνο φάρμακα..επιπλέον στην Αγγλία δίνονται από το σύστημα υγείας περίπου το 60% των σκευασμάτων που δίνονται στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα τα πληρώνει ο ασθενής… και κάτι ακόμη στην Αγγλία ΔΕΝ μπορείς να πάρεις φαρμακο ΧΩΡΙΣ συνταγή γιατρού… και φυσικά ξεχνάμε τα πρωτότυπα φάρμακα από τις πληρωμένες από το σύστημα υγείας συνταγές…
πάμε στους γιατρούς… δεν μπορείς να πάς σε ειδικό γιατρό χωρίς παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό (γενικής ιατρικής) ούτε φυσικά σε νοσοκομείο (εκτός αν σε πάνε ως επείγον περιστατικό σε φορείο).. μέση αναμονή για να κλείσεις με ειδικό γιατρό είναι οι 8 εβδομάδες με όριο επίσημο τις 18 εβδομάδες (δηλαδή μπορεί να σου κλεισουν ραντεβού μετά από 4 μήνες για να σε εξετάσει πχ ένας ενδοκρινολόγος)…
αν κλεισεις ραντεβού με γενικό ή ειδικό γιατρό και δεν εμφανιστείς (χωρίς να το ακυρώσεις) τότε πληρώνεις 25 λίρες
τα ραντεβού στον γενικό γιατρό απαιτούν από 3-10 μέρες (αναλόγως τον φόρτο εργασίας του γιατρού).. μπορείς να πάς και να περιμένεις εκτός ωραρίου (αμφίβολο αν θα σε δεί) ή να πάς σε κέντρα υγείας στα οποία η ελάχιστη αναμονή είναι 2-3 ώρες και η μέγιστη έχει καταγραφεί σε 11 ώρες
φυσικά αν πάς στο κέντρο υγείας στο οποίο έχεις δηλώσει μπορεί να σε εξετάσει η νοσοκόμα!! και να σου δώσει κάποιες οδηγίες (όχι φυσικά φάρμακα)…
στην εγκυμοσύνη επιτρέπονται 2 υπερηχογραφήματα και 4 εξετάσεις αίματος εκτός περιπτώσεων που παρατηρηθεί κάποια επιπλοκή… οι γενικοί γιατροί συνήθως έχουν μαμή η οποία παρακολουθεί την έγγυο (και πολλές φορές την ξεγεννά)
φτάνουν αυτά ή να συνεχίσω
(2) φόρος κατοικιών… γίνεται από την τοπική αυτοδιοικηση (γιαυτό ονομάζεται council tax) και ο φτηνότερος σε όλη την Αγγλία είναι 950 λίρες τον χρόνο.. το πόσος είναι εξαρτάται από την αξία του σπιτιού όπως την καθορίζει ένα συμβούλιο και στηρίζεται στις αξίες των σπιτιών το 1991 ή προκειμένου για νεώτερες κατασκευές ή ανακατασκευές σε αποτίμηση του συμβουλίου αυτού… ο ακριβώτερος φυσικά μπορεί να φτάσει και στις 10.000 λίρες τον χρόνο..
για παράδειgma Sheffield το φτηνοτερο είναι 995 λίρες τον χρόνο και αφορά σπίτια περίπου 60 τμ σε απλές περιοχές…
επιπλέον υπάρχει και φόρος μεταβίβασης και φόρος κληρονομίας… τα κλειστά σπίτια πληρώνουν επίσης τον φόρο εκτός το έχεις κλείσει για επισκευές (μέχρι 9 μήνες κάθε 10 χρόνια)… αν στο σπίτι μένεις μόνος σου τότε ο φόρος μειώνεται κατά 20% περίπου.. επίσης δεν επιβάλλεται στα σπίτια που μένουν φοιτητές (όλοι οι ένοικοι δηλαδή αν ένας φοιτητής μένει με τους γονείς του πληρώνον κανονικά).. δεν επιβάλλεται ο φόρος (από ότι γνωρίζω και ανάλογα με τον δήμο) σε κτίρια του Grade I δηλαδή σε κτίρια υψηλοτάτης πολιτιστικής κληρονομιάς (στα οποία φυσικά ο ιδιοκτήτης ΔΕΝ μπορεί να κάνει καμμία απολύτως αλλαγή τόσο στην μορφή όσο και στα υλικά δηλαδή για παράδειγμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα πορτοπαράθυρα με αλουμινίου αλλά θα πρέπει να βάλει ξύλινα ίδιας μορφής με τα παλιά)…
οι επαγγελματικοί χώροι υπόκεινται και αυτοί στον ίδιο φόρο εφόσον είναι στον αστικό ιστό… οι βιομηχανικοί χώροι επίσης αλλά υπολογίζεται με άλλον τρόπο
τον φόρο τον καταβάλλει ο ιδιοκτήτης και τον μετακυλείει στον ενοικαστή…
επίσης αν θέλεις τηλεόραση πρέπει να πληρώσεις 135 λίρες τον χρόνο (δεν ξέρω για ποιά κανάλια νομίζω κάποια δορυφορικά θέλουν επιπλέον συνδρομή γιατί δεν έχω τηλεόραση και δεν με ενδιαφέρει να βάλω)
(3) μισθοί … το βασικό ωρομίσθιο είναι 6.45 λίρες εκτός από το Λονδίνο που είναι 7.35 (ή λίγο παραπάνω)..
ένας απόφοιτος ΤΕΙ (college) τεχνικός έχει αρχικό μισθό γύρω στις 10.000 λίρες τον χρόνο και από κει και πέρα η μισθολογική του εξέλιξη εξαρτάται από αυτόν και τον εργοδότη του..
για παράδειγμα ένας χειριστής CNC με 12 χρόνια προυπηρεσία παίρνει περίπου 18.000 λίρες τον χρόνο
(4) ασφαλιστικές εισφορές… εξαρτάται πάντα από το πότε άρχισες εργασία… η ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 67 χρόνια για όλους.. για παράδειγμα οι δικές μου εισφορές είναι 390 περίπου λίρες τον μήνα (και του εργοδότη περίπου 430)..
αυτά για την κρατική σύνταξη η οποία δίνεται στα 67 και η μέγιστη της σήμερα είναι περίπου 170 λίρες την εβδομάδα συν κάποια επιδόματα και φτάνει το πολύ 200
από κει και πέρα υπάρχει και η ιδιωτική στην οποία είσαι υποχρεωμένος να εισφέρεις κατ ελάχιστον 2% του μισθού σου και ο εργοδότης 4%… συνηθισμένη πρακτική είναι 5% εργαζόμενος και 10% εργοδότης.. από τα λεφτά αυτά το κράτος παρακρατεί το 10% και εγγυάται το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.. δεν υπάρχει εγγύηση απόδοσης αλλά δεν μπορεί να είναι και αρνητική… στο ότι πάρεις επιβαλλεται φορολογία κανονικά και με τον νόμο σαν να είναι εισόδημα του έτους που τα πήρες..
(5) φορολογία .. αφορολόγητο ποσό 9990 λίρες για την τρέχουσα χρονιά και από κει και πέρα 0-31370 λίρες 20% 31371-150000 40% , 150000+ 50%
υπόψιν οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν αλλά φορολογούνται
(6) ενοίκια … πανάκριβα.. στο Λονδίνο απλησίαστα στην επαρχία πχ για ένα σπίτι 70 τμ από 550 - 1200 λίρες τον μήνα (πλέον φώς, νερό, αέριο και δημοτικό φόρο)
(7) ΦΠΑ 20% σε ΟΛΑ
(8) αυτοκίνητα.. σχετικά καλές τιμές στα καινούργια καλύτερες στα μεταχειρισμένα… τέλη κυκλοφορίας λίγο φτηνότερα απο εδώ στα μικρά κυβικά περισσότερα στα μεγάλα.. μετά την διετία υποχρεωτικά ΚΤΕΟ κάθε χρόνο (και όταν λέμε ΚΤΕΟ εννοούμε ΚΤΕΟ και όχι μαλακίες) … ασφάλιση αστα να πάνε αμα είσαι νέος οδηγός φτάνει και τις 2.500 λίρες τον χρόνο αλλά είναι γύρω στις 1000-1200 τον χρόνο (εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, είδος αυτοκινήτου, αν έχεις κλειστό ή ανοικτό χώρο στάθμευσης, προηγούμενη ιστορία οδηγού, προηγούμενη ιστορία αυτοκινήτου και πολλά άλλα)
(9) μετακίνηση… λεωφορεία και τράμ και μετρό αναλόγως την πόλη… εδώ που είμαι έχει λεωφορείο και τράμ.. εισητήριο σε ζώνες από 0.5 λίρα (κέντρο) έως 2.70 λίρες προάστεια..
τα λεωφορεία έχουν μία πόρτα για επιβίβαση/αποβίβαση και η πληρωμή του εισητηρίου γίνεται στον οδηγό (ή η επίδειξη καρτας διαδρομών, φοιτητικού εισητηρίου, κάρτας υπερήλικα κλπ κλπ κλπ)
(10) εκτός πόλης μετακίνηση… τραίνο βασικά (και λεωφορεία).. τα τραίνα είναι ακριβά και το πόσο θα πληρώσεις εξαρτάται από το πόσο νωρίς θα κλείσεις το εισητήριο (όσο νωρίτερα τόσο φτηνότερα) και την ώρα της μετακίνησης (στις ώρες αιχμής τα εισητήρια είναι ΑΚΡΙΒΑ) .. υπάρχουν και εδώ κάρτες διαδρομών .. για παράδειγμα μια κάρτα διαδρομών ετήσια Sheffield-Doncaster (25 λεπτά με το τραίνο) έχει περίπου 1.200 λίρες..
(11) τρόφιμα.. όχι φτηνά ίσως ένα 30% ακριβώτερα από εδώ και στ Λονδίνο 50%… το καλό είναι ότι πουλιούνται σε συσκευασίες που καλύπτουν ημερήσιες ανάγκες και μπορείς να αγοράσεις όσα θέλεις για να καλύψεις την ημέρα σου..
(12) διασκέδαση.. ένας καπουτσίνο σε καφέ κάνει από 2.50-3.50 λίρες .. φυσικά σερβίρεται χωρίς νερό και κάτι άλλο… μπύρα σε πάμπ από 2.70-6.00 λίρες το πάιντ (0.62 περίπου λίτρα)
κρασί όσο βρούνε και πιάσουνε… φαγητό σε εστιατόριο από 20-60 λίρες το κεφάλι (με μια μπύρα το πολύ)… κινηματογράφος από 8-20 λίρες (αναλόγως το έργο κλπ κλπ κλπ)…
ελπίζω να σε κάλυψα