αν βάλεις 300 ευρώ τον μηνα για 35 χρόνια τοκιζόμενα με 2.5% ετησίως στα 35 χρόνια θα έχεις καταβάλλει 126.000 και τοκιζόμενα θα σου δώσουν 502.525 ευρώ ….
@ Tramountana
Για ξανακάνε τις πράξεις με τον τόκο είναι πολύ λιγότερα. Τα 3.600 του πρώτου έτους τοκίζονται για 34,5 χρόνια, του δεύτερου για 33.5 κλπ.
Όσον αφορά για τις κρατήσεις το 1990, τότε ένας ΠΟΛΥ καλός μισθός ήταν 100.000 δρχ δηλαδή 300 €, όχι οι κρατήσεις. Άρα αν οι κρατήσεις για σύνταξη ήταν 50 € τότε και με 5% στα 24 χρόνια (μακάρι τα ταμεία να πετύχαιναν το 5%), δίνουν σημερινά 160 €, όχι 300.
Ακόμα περιμένω σε συζητήσεις να μου πει κάποιος αν η σύνταξη που δινόταν -ως σήμερα τουλάχιστον - δικαιολογείται ΜΟΝΟ από τις εισφορές του. Στους μόνο που ΙΣΩΣ δικαιολογείται είναι σε αυτούς που είχαν βαρέα και ανθυγιεινά με τις εξωφρενικές εργοδοτικές εισφορές
για τον υπολογισμό χρησιμοποίησα την συνάρτηση FV (future value) Excel με υποθετικές καταβολές 300 ευρώ τον μήνα για 35 χρόνια και ετήσιο επιτόκιο 2.5% (2.5/1200 μηνιαίο) ανατοκιζόμενο ανά μήνα… αυτό βγάζει το σύνολο του κεφαλαίου και τόκων μετά από 35 χρόνια μηνιαίων καταβολών…
επίσης για τον της μηνιαίας σύνταξης έβαλα το κεφάλαιο που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη άσκηση σαν δάνειο και το απέσβεσα με μηνιαίες δόσεις σε βάθος 20ετίας πάλι με επιτόκιο 2.5% ετησίως (συνάρτηση ΡΜΤ)
το σενάριο με τα 300 τον μήνα είναι υποθετικό… όπως επίσης και το επιτόκιο είναι το εγγυημένο μαθηματικό επιτόκιο των ασφαλιστικών συμβολαίων συνταξης και δεν είναι αυτό που δίνουν οι τράπεζες κάθε φορά… και η εικοσαετία είναι το προσδοκώμενο όριο ζωής μετά την ηλικία συνταξιοδότησης (σχετικά αυθαίρετος υπολογισμός)
έχω βάλει τα δικά μου από τότε που άρχισα να δουλεύω κρατάω αρχείο με τους μηνιαίους μισθούς και τις κρατήσεις στο ΙΚΑ αναλυμένες κατά κάλυψη (σύνταξη, ασθένεια, παροχές σε είδος, παροχές σε χρήμα, ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία) και έκανα την άσκηση κανονικά με τις διαφορές μέχρι πέρισυ τον Νοέμβριο (μετά βαρέθηκα να συνεχίσω)…
βέβαια πάντα ήμουν καλοπληρωμένος (να σκεφτείς ότι το 1984 που ξεκίνησα έπαιρνα 80.000 μηνιάτικο όταν η τότε γκόμενα μου και μετά γυναίκα μου στο δημόσιο έπαιρνε 32.000 με τρία ήδη χρόνια υπηρεσία και ο βασικός ήταν 15.000) … το αποτέλεσμα είναι να φανεί ότι η σύνταξη που θα πάρω είναι τραγική σε σχέση με αυτά που θα μπορούσα να αποταμιεύσω …
φυσικά επαναλαμβάνω ότι το σενάριο είναι υποθετικό και βασίζεται σε σταθερή καταβολή εισφορών οπότε δίνει μόνο ενδείξεις.. βαριέμαι να κάτσω να κάνω πλήρη ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιώντας τα επιτόκια που ισχύουν κάθε φορά κλπ κλπ κλπ… έτσι και αλλιώς θα κλάψω αν δώ το αποτέλεσμα (ας μην λησμονούμε ότι το εγγυημένο μαθηματικό επιτόκιο ήταν 5.2% μέχρι το 1994 και μετά έγινε 4.6%, 3.8%, 3.2% )
αν όμως κάνουμε αυτό το υποθετικό σενάριο με έναν ο οποίος πλήρωσε για 20 χρόνια από 300 ευρώ τον μήνα και βγήκε σε σύνταξη στα 48 του (οπότε το κεφάλαιο θα το πάρει σε 32 χρόνια πίσω σαν σύνταξη) τότε έχουμε τα ακόλουθα
συνολικές καταβολές 300*20*12=72000
αξία μετά από 20 χρόνια με τους τόκους 93.500
μηνιαία σύνταξη για 32 χρόνια 355 ευρω
ενας λοιπόν τύπος σαν και αυτόν τρώει από τα λεφτά τα δικά μου
και για το πρώτο παράδειγμα έχεις δίκιο ... υπολόγισα λάθος το PV
στην περίπτωση 35 ετών ασφάλισης με 300 τον μήνα και συνταξιοδότηση στα 60 είναι
καταβολές 126.000
με τόκους 202.000 (για εφάπαξ καταβολή)
σύνταξη για 20 χρόνια 1080 ευρώ τον μήνα (στο τέλος της εικοσαετίας θα έχει εισπράξει 256.000)