μην το λες αυτό σε μένα... στους υπέρμαχους του κρατισμού να τα λές... εγώ είμαι ακραίος νεοφιλελεύθερος...
υποστηρίζω μόνο την στοχευμένη αυστηρή κοινωνική πολιτική σε αυτούς που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν ανάγκη και η οποία ανάγκη προέκυψε από λόγους ανεξάρτητους της θελήσεως τους (αρρώστια, ατύχημα, εκ γεννετής πρόβλημα κλπ κλπ)...
Ανεξάρτητα από το τι θεωρείτε
εσείς ή εγώ ή ο καθένας, ως "κοινωνική πολιτική", υπάρχει ο "ορισμός" της, ο οποίος είναι ο εξής:
Η κοινωνική πολιτική αποτελεί την οργανωμένη παρέμβαση του κράτους ή του εκάστοτε φορέα άσκησης εξουσίας, η οποία μέσα από την αναγνώριση και την κάλυψη αναγκών- σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο- στοχεύει στην ρύθμιση της κοινωνικής αναπαραγωγής και στην εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. Η επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας αποτελεί έναν σημαντικό αλλά όχι αναγκαίο στόχο της, ενώ στις σύγχρονες κοινωνίες της διακινδύνευσης προσανατολίζεται προς την στήριξη της ατομικής διαχείρισης των κινδύνων. Συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνική αλλαγή, την οποία μπορεί να προωθεί, να καθυστερεί ή να παρεμποδίζει και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο επίτευξης των στόχων μίας ευρύτερης «κοινωνιακής πολιτικής» σε εποχές αναδιάρθρωσης κοινωνικών δομών και σχέσεων σε βάθος και έκταση. Την κοινωνική πολιτική μπορούμε να την κατανοήσουμε μέσα σε συγκεκριμένα ιστορικά και πολιτισμικά πλαίσια και μέσα από τον κυρίαρχο λόγο τον οποίο εκφέρουν οι κύριοι παράγοντες σχεδιασμού και εφαρμογής της, και οι επιστημονικοί μελετητές της. Ως γνωστικό αντικείμενο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από την σύζευξη θεωρίας και εφαρμογής, μέσα από διαφορετικές κάθε φορά θεωρητικές και ιδεολογικές προσεγγίσεις.
Στη βιβλιογραφία ο όρος κοινωνική πολιτική συνδέεται γενικότερα με την καταγραφή, ιεράρχηση και κάλυψη κοινωνικών κινδύνων και αναγκών μέσα από σύνολα ρυθμίσεων και παροχών σε τομείς όπως:
-η υγεία
-η ασφάλιση
-η απασχόληση
-η στέγαση
καθώς και λοιπές προνοιακές υπηρεσίες, νοούμενες ως σύνολο παρεμβάσεων που στοχεύουν στην εξατομικευμένη φροντίδα και κάλυψη αναγκών συνδεδεμένων ιδίως με:
-την παιδική μέριμνα
-την προστασία της τρίτης ηλικίας
-την ενίσχυση της οικογένειας
-την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες.
Για την πραγματοποίηση όλων αυτών, το ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
Εσείς τώρα μας γράφετε για εφαρμογή "στοχευμένης" (άρα περιορισμένης) κοινωνικής πολιτικής (στα πλαίσια της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης εκλογίκευσης των εξόδων του κράτους, υποθέτω), συνεχίζοντας όμως να πληρώνουμε τους φόρους και τις εισφορές που ανταποκρίνονται στην εφαρμογή της ευρείας.
Λαμπρά.