Κι εδώ η αντίδραση ενός κυρίαρχου κράτους στην επίσκεψη Νούλαντ. Την έγραψε κυριολεκτικά στ' αρχίδια του. Παρόλο που του ζήτησε πράγματα που ζήτησε και σε μας και δεν ακούστηκε κιχ. Προέχει το εθνικό του συμφέρον.
«Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην «Καθημερινή» για τον EastMed.
Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε χαρακτηριστικά: «
Ας κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, ας συνειδητοποιήσουμε ποια περιουσιακά στοιχεία έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος».
Υπογράμμισε, ωστόσο, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος, επισημαίνοντας πως «συζητούμε για τον EastMed για 12-13 χρόνια, ώσπου οι Αμερικανοί μας είπαν ότι δεν οδηγεί πουθενά. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς εξεπλάγην, αλλά αν αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, ας σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές».
«Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ στην «Καθημερινή» γ
www.defence-point.gr
Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη Τριμερής Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, η κ. Ελχαράρ δεν επιβεβαίωσε την προαναγγελθείσα από την Άγκυρα επίσκεψη εργασίας του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας Φ. Ντονμάζ καθώς η Τουρκική πλευρά πιέζει ασφυκτικά για να εξασφαλίσει μια καταρχήν Συμφωνία με το Ισραήλ για εξαγωγή του φυσικού αερίου του προς την Ευρώπη μέσω αγωγού προς την Τουρκία.
Ο Ντονμάζ μάλιστα λίγες ώρες αργότερα έσπευσε να προαναγγείλει «σημαντικές εξελίξεις στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου» κάτι που πιθανότατα συνδέεται με την ολοκλήρωση επεξεργασίας των σεισμογραφικών δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το Oruc Reis.
«Αν και η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να συνεργαστεί, δεν έχω προγραμματίσει συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ή σχέδιο εργασίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί ως κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να εξετάσουμε τα υπέρ και τα κατά και στη συνέχεια να αποφασίσουμε» δήλωσε η κ. Ελχαράρ ενώ η Jerusalem Post επισημαίνει ότι παρά τις κινήσεις ομαλοποίησης των σχέσεων των δυο χωρών «δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ, Liberal Πρόκριμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου φαίνεται
hellasjournal.com