H χρονιά έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές για τις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η γερμανική εμπειρία στη χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η ελληνική δέσμευση υλοποίησης ενός προγράμματος πράσινης ανάπτυξης διευρύνουν το πεδίο πιθανών συνεργασιών αμοιβαίου οφέλους. Ο δυναμικός τομέας της πράσινης ενέργειας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών, μεγάλων εταιρειών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών που σταδιακά προσαρμόζεται στα καινούρια δεδομένα. Η γερμανική εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την Ελλάδα όχι μόνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και της προσπάθειας της χώρας να ανακάμψει μετά την πανδημία με σταθερά βήματα που θα εξασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Η Γερμανία, άλλωστε, εφάρμοσε τον πρώτο της νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήδη από το 2000.
Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της ενεργειακής της πολιτικής και να στηριχθεί περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η γερμανική τεχνογνωσία στο πεδίο αυτό είχε ήδη αρχίσει να αξιοποιείται πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, τουλάχιστον επιχειρηματικά. Από το Δεκέμβριο του 2016 και μετά, όμως, οι συμπράξεις έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο του Διμερούς Σχεδίου Δράσης. Το πλάνο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάστηκε το 2018 από την τότε ελληνική κυβέρνηση θέτει συγκεκριμένους στόχους, που εξυπηρετούνται καλύτερα μέσα από μία ενισχυμένη ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Αυτά όμως δεν αρκούν: Η ελληνική κοινωνία και ιδίως οι νέοι επιθυμούν επιτέλους την υλοποίηση των εξαγγελιών. Είναι θετικό, λοιπόν, ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδίδει έμφαση στα θέματα αυτά και παρουσιάζεται φιλόδοξος για τη συμβολή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Αυτό αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια για την Κλιματική Αλλαγή που κατέθεσε η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη του 2019, το οποίο επισπεύδει την απολιγνιτοποίηση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν αποφασίσει από την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2019 να ενώσουν δυνάμεις. Έτσι, στις αρχές Μαρτίου του 2020 πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό συνέδριο στη γερμανική πρωτεύουσα, που έδωσε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις από τις δύο χώρες να ανταλλάξουν απόψεις παρουσία της πολιτικής ηγεσίας.
Η αυξημένη ελληνογερμανική συνεργασία δεν συμβάλλει απλώς στη δημιουργία ενός νέου τρόπου πράσινης διαβίωσης αλλά ανοίγει το δρόμο για επενδύσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και για τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας.
Η Γερμανία θεωρείται διεθνώς, άλλωστε, μοντέλο παραγωγής πράσινης ενέργειας και εγγύησης βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ, παράλληλα, μπορεί να συμβάλλει σε μία καλύτερη κατανόηση των νέων προκλήσεων από την κοινή γνώμη, που ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερη υπευθυνότητα των πολιτών και σε έναν τρόπο ζωής με περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερη μόλυνση και ενεργότερη συμμετοχή στην κυκλική οικονομία.
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνει μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει το μείγμα της ενεργειακής της πολιτικής και να στηριχθεί περισσότερο σε ΑΠΕ.
www.capital.gr