Παιδιά, μη βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Είναι πρώτη μέρα του πολέμου. Και δε λέω, η ρωσική νίκη είναι αναπόφευκτη, αλλά μην ξεχνάτε πως η Ουκρανία είναι πολύ μεγάλη. Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος στους Σοβιετικούς να την πάρουν πίσω από τους Γερμανούς. Θα μου πείτε, η ναζιστική Γερμανία δεν ήταν σχεδόν άοπλη σαν τους Ουκρανούς, αλλά ούτε η σημερινή Ρωσία είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν οι Σοβιετικοί (επιτίθεται σήμερα με 200 χιλιάδες άντρες, όταν τον Αύγουστο του 1943 έριξε στη μάχη 2,5 εκατομμύρια). Θα δούμε πόσο θα διαρκέσει και πώς θα τελειώσει. Δεν υπονοώ ότι οι Ουκρανοί έχουν αξιόλογες ελπίδες, απλά εννοώ το εξής: η Ουκρανία είναι πολύ μεγάλη και αν δεν βρεθεί τρόπος να παραλύσει γρήγορα η ουκρανική άμυνα, τότε θα πάρει κάμποσους μήνες να καταληφθεί η χώρα (και πιστεύω θα καταληφθεί ολόκληρη).
Πολύ έξυπνο και πολύ τολμηρό το σχέδιο των Ρώσων να αποβιβαστούν στο αεροδρόμιο. Είναι παρόμοιο με τον τρόπο που επιτέθηκαν το 1978 στο Αφγανιστάν και το 1968 στην Πράγα. Από τα βίντεο που έχω δει, μου κάνει εντύπωση ότι η Ρωσία δεν έριξε όλη την αεροπορία στη μάχη. Μόνο σε επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους. Προφανώς προσπαθούν να αποφύγουν απώλειες στους αμάχους, ώστε οι Ουκρανοί να μην νιώσουν ότι παλεύουν για την επιβίωσή τους και αμυνθούν λυσσαλέα. Πολύ ωραία η ιδέα να ορμήξουν αμέσως προς το Κίεβο. Πιστεύω ο στόχος είναι να το περικυκλώσουν γρήγορα ώστε να αναγκαστεί η ουκρανική ηγεσία να δει τι θα κάνει με τον εγκλωβισμένο άμαχο πληθυσμό και να συνθηκολογήσει. Αν το Κίεβο συνθηκολογήσει, η άμυνα σε όλες τις υπόλοιπες ουκρανικές περιοχές θα διασπαστεί και θα σταματήσει γρήγορα.
Από την απέναντι πλευρά, το σχέδιο των Ουκρανών δεν είναι λανθασμένο: αποφεύγουν τις αρματομαχίες στην ύπαιθρο και έχουν πιάσει τις πόλεις. Αν οι Ρώσοι τους αντιμετωπίσουν εκεί, θα πρέπει να βομβαρδίσουν αμάχους και να μπλέξουν σε οδομαχίες. Βέβαια, άμυνα σε πόλεις όταν ο εχθρός έχει κυριαρχία στην ύπαιθρο είναι καταδικασμένη να αποτύχει κάποια στιγμή (το δοκίμασε ο Χίτλερ το 1945 και δεν έπιασε). Εντύπωση μου έκανε και η αποτελεσματικότητα των αντιαρματικών που δώσαν στους Ουκρανούς οι δυτικοί. Έχω να παρατηρήσω όμως ότι η αεραπόβαση στο αεροδρόμιο τους έπιασε απροετοίμαστους. Μέχρι τώρα που μιλάμε δεν έχει γίνει αντεπίθεση.
Πιο πολλή εντύπωση μου κάνει πάντως ότι σήμερα πετούσε για ώρες πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο εντελώς ανενόχλητο.