Τώρα ξαναμπήκα και βλέπω πως έχουν γραφτεί αρκετά.
Απαντάω λοιπόν περιληπτικά σε όλους όσους κάτι έχω να πω:
@ΠΥΡΑΥΛΟΣ:
Στη Δρέσδη πέθαναν ~25.000 άμαχοι (τον αριθμό 130.000 κι εγώ κάπου τον θυμάμαι από τον Β΄ ΠΠ, αλλά δεν αντιστοιχεί στη Δρέσδη).
Οι αριθμοί είναι πάντοτε «κατά προσέγγιση» σε τέτοιες περιπτώσεις (αντιλαμβάνεσαι τους λόγους) αλλά εδώ υπάρχει ακόμα το στοιχείο πως η ιστορία γράφτηκε από τους νικητές. Οι ηττημένοι δεν είχαν τη δυνατότητα· έπρεπε πρώτα να φροντίσουν τα συντρίμια τους, χώρια που οι νικητές δεν θα τους άφηναν να πουν και όλες τις αλήθειες.
Το ότι 20-25.000 είναι οι «δηλωμένοι αγνοούμενοι» στις αρχές της Δρέσδης μετά το βομβαρδισμό, καταλαβαίνεις πόσο αξιόπιστο κάνει το νούμερο.
Η Δρέσδη την εποχή εκείνη είχε συγκεντρώσει πάρα πολλούς πρόσφυγες που έφευγαν δυτικά για να γλυτώσουν από τις φημολογούμενες θηριωδίες των Ρώσων που επέλαυναν από ανατολικά.
Η Δρέσδη «κάηκε» (όπως και το Αμβούργο). Οι φωτιές από το βομβαρδισμό δημιούργησαν έναν πύρινο τυφώνα (προς τα πάνω) ο οποίος λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας αυτοενισχύεται με πολύ δυνατούς ανέμους που συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη φωτιά μέχρις ότου εξαντληθεί οτιδήποτε καύσιμο.
Σε τέτοιες συνθήκες, και με χιλιάδες ξεσπιτωμένους πρόσφυγες που στοιβάζονταν σε όποιο χώρο εύρισκαν, είναι αστείο να μιλάμε για «δηλωμένους αγνοούμενους».
Και ο αριθμός 130.000 είναι εκτίμηση (δεν ξέρω ποιανού), και ο 110.000 που επίσης έχει αναφερθεί (από τον Ραιημόν Καρτιέ που έγραψε την πρώτη συγκεντρωτική ιστορία του ΒΠΠ). Πάντως σαφώς δεν μιλάμε για 20 και 30 χιλιάδες.
@rigormortis
ακούγεται λίγο αντιφατικό αυτό
τι σημαίνει "έγκλημα" σε περίοδο πολέμου;
Η διεξαγωγή μαχών δεν δίνει το δικαίωμα σ’ αυτούς που φέρουν όπλα να κάνουν ό,τι γουστάρουν στον άμαχο πληθυσμό των περιοχών για τις οποίες μάχονται. Ούτε καν στους αντιπάλους αιχμαλώτους.
Καταλαβαίνεις ότι μέσα στις 500.000 αμερικάνους φαντάρους που ήρθαν στην Ευρώπη και πολέμησαν, υπήρχαν και τα αντίστοιχα «μπουμπούκια» στο ποσοστό που υπάρχουν και στο γενικό πληθυσμό. Γιατί να μην υπάρχουν? Είτε πήδαγαν γυναίκες παρά τη θέληση τους, είτε έκλεβαν προμήθειες του στρατού και τις πούλαγαν στη μαύρη αγορά, είτε δεν ξέρω τι άλλο, η αμερικάνικη «ΜΡ» (Military Police) όποτε τους γράπωνε τους πήγαινε στα στρατοδικεία που επίσης στηνόντουσαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Χίλιοι απ’ αυτούς στήθηκαν στον τοίχο. Και αν θες, να βρω και την πηγή που το διάβασα.
@antisthenis
Για να γίνεις τέτοιο ζώο όμως χρειάζεται μια τέτοια άθλια θρησκεία.
Όλες οι θρησκείες είναι άθλιες.
Και το λέω στηριζόμενος στο γεγονός ότι η καθ΄εαυτώ ύπαρξη της θρησκείας (των θρησκειών μάλλον) στηρίζεται σε ένα αρχικό ψέμα: Την ύπαρξη κάποιου ανωτέρου όντος (ή ανωτέρων όντων), ή πνευμάτων, κλπ, πράματα δηλαδή που δεν αποδεικνύονται με τίποτα.
Προκειμένου οι έχοντες οφέλη από την επικράτηση αυτών των απόψεων να τα διατηρήσουν (τα οφέλη), εφευρίσκουν διάφορα άλλα που τα διαδίδουν. Ένα απ’ αυτά είναι ότι αν κάποιος δεν πιστεύει ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που πιστεύω εγώ είναι εχθρός μου, άρα εχθρός μας, άρα βοηθάτε να τον φάμε.
@Judge Dredd89
δες νορβηγια κρατος κ προνοια οσο δεν παει,κ παναμας, ολα ιδωτικα κ χαρτοκουτια για σπιτια...
διαλεγεις το δυο δηλαδη?
Συγκρίνεις ανόμοια πράματα. Φασόλια με μπίλιες ρουλεμάν.
Και συγκρίνεις δυο χώρες που η μια έχει $100.318 κατά κεφαλήν εισόδημα (Νορβηγία: δεύτερη στον κόσμο) και η άλλη $10.838 (Παναμάς: 64η στον κόσμο – τα στοιχεία είναι του 2013).
Επομένως τι νόημα έχει η ερώτηση «Ποια χώρα διαλέγεις?» Την πλούσια, προφανώς, αφού έχει να ξοδέψει τα δεκαπλάσια από την άλλη, για να περνάει ο κόσμος της καλά!
@asia_fun
Σε αυτό θα συμφωνήσω.
Και ένας από τους λόγους που μπαίνει μπροστά είναι η ισχύς που αποκτάει λόγω οικονομικής ανάπτυξης (= λεφτά), ΣΥΝ το ότι είναι κανονική πυρηνική δύναμη, επομένως οι «αποτρεπτικές» στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ δεν έχουν κάτι παραπάνω από τις κινέζικες.
Και κάτι ακόμα:
Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται προς πολέμους που δεν θα χάνονται στρατιώτες τους. Τα drones και όλη αυτή η ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας προς τα εκεί αποβλέπει.
Η Κίνα δεν έχει τέτοια προβλήματα. Και 100.000 κινέζοι να σκοτωθούν σε μια μάχη, σιγά! Κάτι θα τρέξει στα γύφτικα!
@tramountana
αμα είναι έτσι παίκτη μου τότε από τους σοβιετικούς δεν θα έπρεπε να έχει μείνει ρουθούνι από τα στρατοδικεία... ειδικά για βιασμούς ...
Όχι, δεν πάει έτσι.
Κατ’ αρχήν είναι άλλη η ευαισθησία των αμερικάνων σε τέτοια ζητήματα, και άλλη των του «ξανθού γένους». Και την περίοδο ακόμα αυτήν (1941-1945) έτσι ήταν.
Κατά δεύτερον οι σοβιετικοί επήλαυναν στην Γερμανία ΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟΙ τις θηριωδίες που είχαν κάνει οι γερμανοί στη χώρα τους (και στην Ουκρανία) όταν τις κατελάμβαναν, δηλαδή 2 χρόνια νωρίτερα, δηλαδή πρόσφατα. Υπήρχε ΕΠΙΣΗΜΗ διαταγή του Χίτλερ που χαρακτήριζε τους ανατολικούς (μη σου πω και τους Πολωνούς) «υπανθρώπους», και ανάλογα τους φερόντουσαν όσο κέρδιζαν. Μετά απ’ αυτό, οι σοβιετικοί θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα έκαναν κι αυτοί ότι γούσταραν (και μέσα σ’ αυτό ήταν βέβαια και το να πηδάνε όποια γερμανίδα τους γυάλιζε – τυχερή θα ήταν αν την άφηναν να ζήσει μετά), μη σου πω ότι και η επίσημη γραμμή των σοβιετικών αρχηγείων ήταν να γίνουν τέτοια. Μετά από καταλήψεις περιοχών, οι σοβιετικοί φαντάροι είχαν επίσημα (από τη μονάδα) τρεις μέρες «να ξεδώσουν», και βέβαια δεν επρόκειτο να περάσει στρατοδικείο κάποιος, αν μια γερμανίδα πήγαινε και κατάγγελνε ότι την βίασε.