Παίδες, για να μην τσακωνόμαστε...
Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του επενδυτικό προφίλ. Κάποιος είναι πιο επιθετικός και παίρνει ρίσκα με βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, κάποιος άλλος είναι πιο συντηρητικός και το πάει μακρυπρόθεσμα με αποταμίευση. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι ο ένας τρόπος είναι σωστός κι ο άλλος λάθος. Απευθύνονται σε διαφορετικά προφίλ. Ο μεν πρώτος πάει για γρήγορα κέρδη έτσι ώστε να κάνει άλλη επένδυση κι ο άλλος απλά φροντίζει να έχει κάποια φράγκα για τα γεράματά του.
Παράδειγμα #1: Τι να το κάνει ο Μαρινάκης το αποταμιευτικό 20ετίας? Αυτός θα πάει να βάλει 5 μύρια για να βγάλει 8 μετά από μικρό χρονικό διάστημα.
Παράδειγμα #2: Ο κυρ Τάκης που είναι μισθωτός και βγάζει 1.500 το μήνα τι θα κάνει? Θα πάει να βάλει 2-3 μισθούς για να βγάλει 1-2 ακόμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ή θα διαθέτει ένα ποσό από τον μισθό του κάθε χρόνο για να κάνει την αποταμίευση?
Αυτό που είναι σίγουρο είναι το εξής: Αυτός που θα πάει μακρυπρόθεσμα, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει, αλλά ούτε να κερδίσει πολλά. Κι αυτό το διασφαλίζει ο χρόνος.
Έχω τέτοιο πρόγραμμα από το 2002. Λήγει το 2022. Πιστεύετε ότι έχω χάσει? Απεναντίας, κερδίζω! Όχι πολλά, αλλά σαφώς περισσότερα από αυτά που έχω βάλει όλα αυτά τα 18 χρόνια. Σκεφτείτε τι έχει μεσολαβήσει από το 2002 μέχρι σήμερα... Κρίση, capital controls, τούρκοι, κορωνοϊος... Εγώ είχα κλείσει τα αυτιά μου και απλά πλήρωνα την δόση κάθε φορά σαν να μην συμβαίνει τίποτα!
Από την άλλη, αυτός που θα πάει βραχυπρόθεσμα υπάρχει μεγάλη περίπτωση να βγάλει πολλά αλλά και εξίσου μεγάλη περίπτωση να χάσει πολλά. Δεν χρειάεται να είσαι οικονομικός επιστήμων για να δεις τι γίνεται. Πολύ απλά δείτε ιστορικά στοιχεία επενδύσεων και θα καταλάβετε.
Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα:
Στην περίπτωση του βραχυπρόθεσμου επενδυτή το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να χάσει πολλά. Το πλεονέκτημα ότι μπορεί να κερδίσει πολλά. Επίσης, ένα μειονέκτημα ακόμα είναι ότι θα πρέπει να είναι μονίμως πάνω από μια οθόνη να βλέπει τι γίνεται στην αγορά.
Από την άλλη, ο μακροπρόθεσμος έχει το μειονέκτημα ότι έχει κλειστά τα λεφτά του για πολλά χρόνια και δεν θα έχει τις αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου. Πλεονεκτήματα είναι ότι δεν θα χάσει όμως και δεν χρειάζεται να είναι μονίμως πάνω από μια οθόνη και να παρακολουθεί.