Αχχαχαχαχαχαχαχαχαχααχ.
www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=182188&dt=22/07/2007]Η «αδελφή Τόνια»[/url]
* Φήμες θέλουν την πρώην πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία να κρύβεται σε μοναστήρι χάρη στις γνωριμίες της με υψηλόβαθμους κληρικούς
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΡΟΥΣΑΛΗ | Κυριακή 22 Ιουλίου 2007
* Οι μίζες και τα εκατομμύρια από τους εμπόρους ναρκωτικών που σπαταλήθηκαν στα καζίνα
Ελυνε κι έδενε στους δικαστικούς κύκλους όλων των βαθμίδων η πρώην πρωτοδίκης Αντωνία Ηλία την περίοδο που πρωταγωνιστούσε στο παραδικαστικό κύκλωμα καθορίζοντας δικαστικές αποφάσεις, κρίνοντας ποιοι θα μπουν και ποιοι θα βγουν από τη φυλακή και ορίζοντας ποσά για τον επηρεασμό δικαστικών. Ο βίος και η πολιτεία της πρώην δικαστικής λειτουργού, η οποία φυγοδικεί εδώ και δύο χρόνια, περιγράφονται στην πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Κυριάκου Καρούτσου, ο οποίος αναφέρει ότι «η εξαφάνισή της αποτελεί εύγλωττη ομολογία των πράξεών της» και γι' αυτό ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με άλλους 23 συγκατηγορουμένους της. Η Αντωνία Ηλία, όπως λέγεται σε δικαστικούς κύκλους, δεν αποκλείεται να κρύβεται σε μοναστήρι λόγω των ισχυρών γνωριμιών της σε εκκλησιαστικούς κύκλους και κυρίως λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με μέλη της Ιεραρχίας. Ωστόσο άλλοι πρώην συνάδελφοί της επιμένουν στην εκδοχή ότι η πρώην δικαστική λειτουργός έχει διαφύγει στο εξωτερικό.
Ειδικότητα της «Τόνιας», όπως την αποκαλούσαν φίλοι και γνωστοί, ήταν οι αποφυλακίσεις εμπόρων ναρκωτικών. Ο κ. Καρούτσος καταγράφει στην πρότασή του 38 δικογραφίες για εμπορία ναρκωτικών στις οποίες η Αντωνία Ηλία ως 29η τακτική ανακρίτρια είχε διαφωνήσει με τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος πρότεινε την προφυλάκιση ή την απόρριψη αιτήσεων ή προσφυγών κατηγορουμένων για αποφυλάκιση. Μάλιστα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επέλυε πάντα τη διαφωνία υπέρ του εισαγγελέα και διέτασσε την προφυλάκιση των κατηγορουμένων. Οι εισαγγελείς και τα μέλη των δικαστικών συμβουλίων όμως λογάριαζαν χωρίς τον «ξενοδόχο» που άκουγε στο όνομα Τόνια Ηλία. Το «κόλπο» ήταν γνωστό σε όλους όσοι εμπλέκονταν είτε ως δικηγόροι είτε ως κατηγορούμενοι σε υποθέσεις ναρκωτικών. Οι προφυλακισμένοι έμποροι ναρκωτικών περίμεναν να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα και ζητούσαν να αποφυλακιστούν καταθέτοντας σχετική αίτηση στη «σίγουρη πόρτα» για να βγουν από τις φυλακές, που δεν ήταν άλλη από την Τόνια, όπως τη γνώριζαν στην «πιάτσα». Στην περίπτωση αυτή η «Τόνια» είχε τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο αφού η διαφωνία της με τον εκάστοτε εισαγγελέα δεν επρόκειτο να παραπεμφθεί προς επίλυση στο δικαστικό συμβούλιο. Ετσι με διάταξή της έκανε δεκτή την αίτηση του κατηγορουμένου και αντικαθιστούσε την κράτησή του με περιοριστικούς όρους.
* Η «σωτήρας» των εμπόρων
Στην πρόταση του εισαγγελέα αναφέρονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Οπως του Γ.Γ. που προφυλακίστηκε για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών καθώς στην κατοχή του βρέθηκε κάνναβη 2,7 κιλών. Στις 21 Μαΐου 2003 ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής του κράτησης και ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη της αίτησης. Η Αντωνία Ηλία ως «από μηχανής θεός» την έκανε δεκτή και αντικατέστησε την κράτηση με περιοριστικούς όρους.
Η Γ.Σ. διώχθηκε για αγορά, πώληση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών καθώς στην κατοχή της βρέθηκαν 1.170 δισκία ναρκωτικής ουσίας, 60 γραμμάρια κάνναβης και 0,3 γραμμάρια κοκαΐνης και μετά την απολογία της προφυλακίστηκε. Δύο μήνες μετά την προφυλάκισή της, στις 25 Ιουνίου 2003, υπέβαλε αίτηση αντικατάστασης της κράτησής της με περιοριστικούς όρους, η οποία έγινε δεκτή, παρά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα. Σε ποιον ανήκε η «πατρότητα» της σωτήριας για τη Γ.Σ. διάταξης; Σε ποιαν άλλη; Στην «Τόνια» του κυκλώματος.
Ο εισαγγελέας στην πρότασή του περιγράφει και μια άλλη περίπτωση, που αφορά μια τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα ποσότητα κοκαΐνης. Ο αλλοδαπός Α.D. διώχθηκε για απλή συνέργεια σε κατοχή 14,5 κιλών κοκαΐνης και προφυλακίστηκε μετά την απολογία του. Στις 16 Οκτωβρίου 2001 υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης και, παρά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα, η ανακρίτρια Αντωνία Ηλία την έκανε δεκτή αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτησή του με περιοριστικούς όρους. Ανάλογη είναι η περίπτωση του Κ.Σ. που προφυλακίστηκε μετά την απολογία του για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών, πράξεις που τελέστηκαν κατ' επάγγελμα και συνήθεια από δράστη ιδιαίτερα επικίνδυνο. Στην κατοχή τόσο του ιδίου όσο και άλλων ατόμων είχαν βρεθεί περίπου 121 γραμμάρια ηρωίνης. Στις 6 Ιουνίου 2003 ο κατηγορούμενος ζήτησε να αποφυλακιστεί και, παρά την απορριπτική πρόταση του εισαγγελέα, η Αντωνία Ηλία έκανε δεκτή την αίτησή του και διέταξε την αντικατάσταση της κράτησής του με περιοριστικούς όρους.
* Το πάθος του καζίνου
Και όλα αυτά γίνονταν με το αζημίωτο, με αποτέλεσμα, όπως λένε συνάδελφοί της, να βγάλει εκατομμύρια, τα οποία, όπως συμπληρώνουν, δυστυχώς γι' αυτήν, τα σπατάλησε στα καζίνα όπου σύχναζε παρά τις γενικές απαγορεύσεις για την παρουσία δικαστικών στους «ναούς» του μπλακ τζακ.
Ο «τζίρος» φαίνεται και από την κίνηση στους λογαριασμούς της, όπως τους περιγράφει ο εισαγγελέας. Ο κ. Καρούτσος στην πρότασή του κάνει λόγο για «ανήθικο πλουτισμό» της Αντωνίας Ηλία. Και στηρίζει τη θέση του στα στοιχεία που συγκέντρωσε η ανάκριση μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου της φυγόδικης Ηλία. «Αποκαλυπτικοί είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Αντωνίας Ηλία και οι εις αυτούς καταθέσεις» αναφέρει «που έγιναν από γνωστά και άγνωστα στην ανάκριση άτομα και εξηγούν όλες εκείνες τις αντικαταστάσεις της προσωρινής κρατήσεως με περιοριστικούς όρους κατηγορουμένων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών». Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η φυγόδικη πρώην δικαστική λειτουργός από τον Μάρτιο του 2000 ως και τον Σεπτέμβριο του 2004 έγινε πλουσιότερη κατά 226.845,7 ευρώ, ποσό το οποίο αποτελεί το σύνολο των καταθέσεων που έγιναν στους λογαριασμούς της εκείνη την περίοδο.
* «Με στηρίζει ο πρόεδρος»
Η Αντωνία Ηλία διορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2000 ανακρίτρια στο 29ο τακτικό ανακριτικό τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Καθ' όλο το διάστημα παραμονής της στη θέση αυτή χρησιμοποιούσε στο ανακριτικό γραφείο φαξ και τηλεφωνητή και είχε πάντα μαζί της δύο συσκευές κινητού τηλεφώνου και επιδείκνυε, όπως επισημαίνει ο εισαγγελέας, «απάδουσα σε δικαστικό λειτουργό συμπεριφορά προς πολίτες και συναδέλφους της», ενώ η συνεργασία της με τους άλλους δικαστές ήταν «προβληματική σε βάρος του οφειλόμενου δικαστικού έργου».
Η θητεία της έληξε στις 7 Δεκεμβρίου 2002 και η πρώην δικαστική λειτουργός έδειξε «έντονο ενδιαφέρον» να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Προκειμένου να πείσει τους συναδέλφους της που μετείχαν στην Ολομέλεια του Πρωτοδικείου Αθηνών να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της, μετήλθε, όπως αναφέρει ο εισαγγελέας, «δόλια και ανέντιμα μέσα». Ποια ήταν αυτά; «Διέδωσε τεχνηέντως ότι για την ανανέωση της θητείας της ενδιαφερόταν και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου». Χρειάστηκαν λοιπόν τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και να φτάσει η «ψευδής και ανέντιμη παράστασή της» στ' αφτιά του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου (ο οποίος εμμέσως ενημέρωσε την Ολομέλεια διά του προέδρου του τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών) προκειμένου τελικά να αποφασιστεί η μη ανανέωση της θητείας της Αντωνίας Ηλία στο 29ο ανακριτικό τμήμα.
Ο κ. Καρούτσος τονίζει ότι «η αδίστακτη εμμονή» της για την ανανέωση της θητείας της ως ανακρίτριας, σε συνδυασμό με την «εντελώς αδικαιολόγητη διαφωνία στις προτάσεις του εισαγγελέα για προσωρινή κράτηση των διωκομένων για ναρκωτικά», είχε προκαλέσει «σε ευρύ κύκλο προσώπων, ιδίως του δικηγορικού σώματος, σοβαρές υπόνοιες για την αμεροληψία και την εντιμότητά της».
Αυτές οι υποψίες, συνεχίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, «επαληθεύτηκαν όταν άρχισαν οι ανακρίσεις για το παραδικαστικό κύκλωμα, στο οποίο, όπως απεδείχθη, έπαιζε σημαντικό πρωταγωνιστικό ρόλο».
Μιλούσε ανοιχτά για μίζες
Η Αντωνία Ηλία, όπως αναφέρει ο κ. Καρούτσος, αντικαθιστούσε συναδέλφους της και έτσι «επετύγχανε τη συμμετοχή της σε συνθέσεις που επρόκειτο να δικάσουν υποθέσεις ενδιαφέροντος Ιακώβου Γιοσάκη».
Επιπλέον εκτελώντας τα καθήκοντα της ανακρίτριας «δεν δίσταζε να συζητεί ανοικτά με κατηγορουμένους για το ύψος της μίζας που έπρεπε να πληρωθεί για να αποφευχθεί η προσωρινή κράτησή των». Οι καταθέσεις στον λογαριασμό της, συμπληρώνει ο εισαγγελέας, «αποτελούν αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από το αδίκημα αυτό». Μια άλλη μέθοδος που ακολουθούσε η Αντωνία Ηλία για να αποσπάσει χρήματα ήταν η εξαπάτηση κατηγορουμένων ή γενικότερα προσώπων που είχαν εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις τις οποίες δεν χειριζόταν η ίδια. Χαρακτηριστικά ο κ. Καρούτσος αναφέρει: «Οταν δεν χειριζόταν η ίδια μια υπόθεση, με την παράσταση ψευδών γεγονότων ότι μπορεί να επηρεάσει τη συνάδελφό της, ελάμβανε χρηματικά ποσά και τα νομιμοποιούσε καταθέτοντάς τα στην τράπεζα σε λογαριασμό δικό της ή άλλων». Και ο εισαγγελέας καταλήγει: «Η δικτύωσή της με τους Ι. Γιοσάκη, Αθ. Κεχαγιόγλου, Γ. Νικολακόπουλο, Ν. Εμμανουηλίδη και Ν. Αθανασόπουλο αποτελούσε την καλύτερη εγγύηση της επιτυχίας των παράνομων ενεργειών της».