Χαλκιδική, 1998-99 , εγώ 10 ετών περίπου, με τους γονείς και οικογενειακούς φίλους σε μπαράκι στην άθυτο(κατ'άλλους άφυτο)Χαλκιδικής, εμείς χαλαρά σε τραπεζάκι, οι μεγάλοι μαζί και οι μικροί χώρια, δίπλα δίπλα βέβαια, απλά οι μεγάλοι λέγανε τα δικά τους, κιεγώ νάχω σταμπάρει μια ξανθιά μουνάρα, με μια μελαχρινή στο μπαράκι και να την κοιτάω επίμονα, ως μικρό παιδάκι που ήμουν...
Ανέκαθεν είχα αδυναμία στις ξανθιές, γούσταρα τη Ζωή Λάσκαρη σε όλα τα ελληνικά που είχα δει από μικρός και αυτή η τύπισσα στο μπαρ θα μου μείνει για πάντα, ως η κλασική ξανθιά μουνάρα Ελληνίδα(πριν εξελιχθούν σε ελλεεινίδες στη ζωή μου ως ενήλικος) που κάθεται στο μπαρ και την κάνουμε χάζι...Θυμάμαι ότι την κοιτούσα τόσο επίμονα που όλοι οι μεγάλοι με ρώταγαν τί κοιτούσα και εγώ τους είπα ότι κοιτούσα την ξανθιά κοπέλα στο μπαρ. Έπαιξαν φυσικά κάποια χαμόγελα όταν κατάλαβε και αυτή ότι εγώ είχα πάθει πλάκα και αμέσως ο θείος μου, δε θα το ξεχάσω, καθότι μεγάλος κυνηγός,συνοδεύοντας βέβαια γκόμενα εκείνο το βράδυ, μου λέει για πλάκα "άντε, πάμε να της πεις ένα γεια", εγώ φυσικά χεσμένος, εννοείται ότι δεν πλησίασα και αρκέστηκα στο να τη χαιρετήσω όταν φεύγαμε, με το παιδικό στυλάκι , κουνώντας το χέρι όπως χαιρετάνε τα πιτσιρίκια μέσα από τα αμάξια.
Το βλέμμα της τύπισσας του τύπου "χαχα, ένα πιτσιρίκι με κοζάρει", είναι το ίδιο που εισπράττω ακόμα και τώρα όταν κεντράρω στο στόχο πριν πάω να μιλήσω σε μια γκόμενα, ή οι γκόμενες όντως παίζουν με εμάς (ανεξαρτήτου ηλικίας) ή εγώ παίρνω πάντα το ίδιο παιδικό βλέμμα όταν εντυπωσιάζομαι από μια γκόμενα(αν και πλέον έχω το θάρρος να πάω και να της μιλήσω).Ή όσον αφορά εμένα ισχύουν και τα δύο.
Η εικόνα της ξανθιάς στο μπαρ, αν και δε θυμάμαι λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά της, αντιπροσωπεύει την κλασική έννοια της μουνάρας και μαυτήν την έννοια, ήταν και η πρώτη μουνάρα που με εντυπωσίασε στη ζωή μου και διεμόρφωσε το γλεντοκόπο.
Καλά γλέντια,
Γλεντοκόπος
Υστερόγραφο Σημείωμα:10 χρόνια αργότερα, μέσα σε ένα πούλμαν με άλλα παόκια,στο δρόμο για τούμπα , το σύνθημα που φωνάξαμε , όταν είδαμε δύο μωρά στο δρόμο, "φέρτε την ξανθιά για πισωκολλητά και η μελαχρινή, θα γαμηθεί κιαυτή,ξανθό ,μπουμπούκι, κάνε μας τσιμπούκι" , με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πλέον είχε έλθει το πλήρωμα του χρόνου για ναρχίσω να γλεντάω.