Εξαντλούνται τα αποθεματικά - Αδυναμία αναχρηματοδότησης του χρέους
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχεί σοβαρά πλέον τις Βρυξέλλες, μετά και την τελευταία ραγδαία άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας.
Η Κομισιόν, που ανησυχεί και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για το σύνολο της ευρωζώνης η κηδεμονία μιας χώρας- μέλους της ΟΝΕ από το ΔΝΤ, θεωρεί ότι τη χρεοκοπία της Ελλάδας αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε πτώση της κυβέρνησης ενώ εκτιμά πως η αναταραχή που ακολούθησε τη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου επιδείνωσε την αξιοπιστία της Αθήνας στο εξωτερικό.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόσκεινται στους αρμόδιους για τα οικονομικά επιτρόπους, διευκρίνιζαν ότι ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία μπει ξανά σε επιτήρηση- κάτι που αναμένεται να γίνει έως τον Μάρτιο του 2009- δεν θα είναι αρκετό για να πείσει τις αγορές να δανείσουν την Ελλάδα. Όπως εξηγούσαν, η ρευστότητα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη αφού όλες οι χώρες στις δύσκολες αυτές συνθήκες θέλουν να δανειστούν ρευστό, ενώ και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα ασφυκτιά. Αποτέλεσμα, τα αποθεματικά της Ελλάδας να είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Υστέρηση εσόδων
Άλλος λόγος, συμφωνα πάντα με κοινοτικές πηγές, που η Αθήνα κινδυνεύει να μην μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της είναι η αμφισβήτηση που διακατέχει τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς αναφορικά με τη δυνατότητα της Αθήνας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να μειώνεται ραγδαία και με τα έσοδα του προϋπολογισμού να υστερούν δραστικά των προβλέψεων, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει τους πόρους για να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες της.
Τέλος- όπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές - «ακόμη κι αν υπάρξει κάποια ρευστότητα, προηγούνται άλλες χώρες που θα την καρπωθούν». Κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα προτιμήσει δηλαδή, ακόμη κι αν έχει διαθέσιμη ρευστότητα, να δανειοδοτήσει οικονομίες που θεωρεί πιο υγιείς, όπως η γερμανική (που κι αυτή ακόμη δυσκολεύεται να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές), παρά την «προβληματική» ελληνική.
Στις Βρυξέλλες έλεγαν ότι οι συχνές αναφορές του κ. Αλμούνια στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη να περιοριστεί ο δανεισμός, έχουν το νόημα ενός μηνύματος προς την Αθήνα: ότι η Ένωση δεν είναι σε θέση να βοηθήσει σε περίπτωση χρεοκοπίας. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και στις περιπτώσεις της Ουγγαρίας και της Λετονίας, όπου τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν στάθηκαν αρκετά για να τις σώσουν και υποχρεώθηκαν αμφότερες να καλέσουν το ΔΝΤ. Βεβαίως, το τελευταίο επέβαλε όρους όχι απλώς σκληρούς- όπως έκανε πάντα όταν εκαλείτο προς «σωτηρία» κάποιας χώραςαλλά πρωτοφανείς για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Υπονόμευση της ΟΝΕ
Οι αρμόδιοι της Κομισιόν, πάντως, δεν ανησυχούν μόνο επειδή νοιάζονται- αίφνης- για την Ελλάδα. Αλλά και διότι γνωρίζουν πως η προσφυγή μιας χώρας της ευρωζώνης στο ΔΝΤ υπονομεύει εκ των πραγμάτων την αξιοπιστία της ΟΝΕ συνολικά και αναδεικνύει εγγενείς αδυναμίες στη λειτουργία της. Εάν μάλιστα- όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες- η παρέμβαση του Ταμείου συνοδευτεί από πολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα θα καταστεί η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα πληρώσει με κυβερνητική κρίση τις παρενέργειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διεθνούς ύφεσης. Κύκλοι της Επιτροπής τοποθετούν την «ώρα της κρίσης» για τη διάσωση ή μη της ελληνικής οικονομίας σε διάστημα δυοτριών μηνών. Σημειώνουν ακόμη ότι οι προοπτικές για την Αθήνα δεν αναμένεται να βελτιωθούν. Αντιθέτως, θα επιδεινωθούν μετά τις 19 Ιανουαρίου, όταν η Κομισιόν θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες, αναθεωρημένες προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας (συνολικά και ανά χώρα). Όπως παραδέχθηκε και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Μάρκο Μπούτι μόλις προχθές, στη διάρκεια κλειστού γεύματος, υπάρχει κίνδυνος να διαρκέσει η ύφεση πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ η υψηλή ανεργία, που εκδηλώνεται με βραδύτερους ρυθμούς, θα σημειωθεί σε μεταγενέστερη φάση.
*** Χθες, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «ανεύθυνες» και «επικίνδυνες» τις «διαδόσεις για πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του χρέους». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι «εάν το δημόσιο χρέος αγνοείται, μπορεί να εκραγεί και να παρασύρει τα πάντα», ενώ «επιδεινώνεται κι από τα τελευταία γεγονότα, τα γεγονότα που πλήγωσαν την εικόνα της πατρίδας μας». Και κατέληξε: «Έχω κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου, το λέω ξανά και το λέω ευθέως: η παγκόσμια κρίση έχει στενέψει ασφυκτικά τα περιθώρια, απαιτεί υπευθυνότητα από όλους».
πηγη:taneaonline.gr