Στόχος να λειτουργήσουν το 2009
Νόμο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων ετοιμάζει η κυβέρνηση
Στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο η λειτουργία του πρώτου πριν από τη λήξη της κυβερνητικής θητείας, ει δυνατόν το 2009. Για τον σκοπό αυτό ήδη έχει προβεί σε συγκεκριμένες συντονισμένες κινήσεις, ενώ πιέσεις ασκούνται από τα ιδιωτικά κολέγια, τις Βρυξέλλες αλλά και από τις ΗΠΑ.
Στενότατος συνεργάτης του Πρωθυπουργού επιβεβαίωσε στα Νέα ότι σαφής πολιτική βούληση του κ. Καραμανλή -αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει και με την ομιλία του στη Φλώρινα αλλά και με τη ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή- είναι η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Εκφράζοντας την απορία του για το γεγονός ότι «ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε σε μία από τις βασικές του πεποιθήσεις έναντι των εσωκομματικών του πιέσεων», είπε πως ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί «ημίμετρα» όπως θα ήταν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια με τη μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ενώ διαφώνησε με τις πρωτοβουλίες που φέρεται ότι αναλαμβάνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Κακλαμάνης για Πανεπιστήμιο του Δήμου. Ξεκαθάρισε πως «μιλούμε για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δηλαδή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου».
Η ίδια πηγή έλεγε ότι στην απόφασή της να ιδρύσει ιδιωτικά ΑΕΙ, η κυβέρνηση έχει δύο «συμμάχους». Ο ένας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί αντίθετη με το κοινοτικό Δίκαιο την ελληνική απαγόρευση της λειτουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ο άλλος είναι η κοινή γνώμη, που -όπως πιστεύουν συνεργάτες του κ. Καραμανλή είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τις κυβερνητικές προθέσεις.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τέσσερις μόλις ημέρες μετά την απόρριψη της συνταγματικής αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου 16 από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επανήλθε διευκρινίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
«Υπήρχε και υπάρχει η δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης, η οποία να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» σε σχετικές ερωτήσεις των κ.κ. Αλέκας Παπαρήγα και Αλέκου Αλαβάνου.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφή την πρόθεσή του να εφαρμόσει τον νόμο-πλαίσιο: «Θα εφαρμόσω στο ακέραιο τον νόμο-πλαίσιο» είπε χαρακτηριστικά.
Το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προχωρήσει ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας του νόμου για τη λειτουργία των ιδιωτικών ΑΕΙ. Προχωρά όμως με πολύ προσεκτικά βήματα, στηριζόμενο πρωτίστως σε νομικές γνωμοδοτήσεις επί του θέματος, έτσι ώστε ο νόμος να καλύπτεται από το άρθρο 16 του Συντάγματος- που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ.
Για την κατάρτιση του νόμου υπάρχει συνεργασία όχι μόνο με τις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως με προσωπικότητες του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς η κυριότερη ανησυχία των στελεχών του υπουργείου Παιδείας είναι μήπως ο νόμος ψηφιστεί μεν από τη Βουλή, αλλά στη συνέχεια καταπέσει στο ΣτΕ έπειτα από προσφυγή κάποιου πανεπιστημίου.
Και ας γυρίσουμε στο θέμα μας......
Με απλά λόγια.....
Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομοθετήσει γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό, και εν συνεχεία θα προσπαθήσει να ελεγξει τη μη προσφυγή στο ΣτΕ μέσω του ελέγχου των πρυτάνεων... (Επεσαν κάτι ψιλές προχθές στη Θεσσαλονίκη.....)
Δημοκρατικά και θεσμικά, η σύγχρονη δεξιά για άλλη μια φορά ορίζει ως μεταρρύθμιση και επανίδρυση την αντισυνταγματική νομοθεσία και την απαξίωση των θεσμών.....
Δλδ η θέση του Κωστή για να είμαστε και πιο λαικοί.....
Είτε θέτε, είτε δε θέτε, εγώ σας γράφω όλους στ αρχίδια μου και ιδρύω πανεπιστήμια ιδιωτικού δικαίου........
Λέω ότι έχω και την έγκριση της κοινής γνώμης (και γω λέω ότι η κοινή γνώμη θεωρεί δίκαιο έναν αρχικό μισθό τα 700 Ευρώ) και δίδω την ανώτατη εκπαίδευση σε ολίγους να φάνε με χρυσά κουτάλια......
Κατά τα λοιπά το πρόβλημα με τα Πανεπιστήμια είναι οι 200 κουκουλοφόροι....
Χμ...................................................