Και συνεχίζω. Κατά τ' άλλα κόπτονται όλοι τους για το περιβάλλον
Φόρος 14.000 ευρώ για φωτοβολταϊκά
Τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια βάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην εγκατάσταση οικιακών μονάδων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας
Γολγοθά... τσουχτερής γραφειοκρατίας, κόστους 14.000 ευρώ, έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες που θέλουν να εγκαταστήσουν μικρής ισχύος φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους ώστε να πωλούν ρεύμα στη ΔΕΗ. Μάλιστα, πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ καθιστά τα οικιακά φωτοβολταϊκά βιομηχανικές εγκαταστάσεις όταν διοχετεύουν όλο το ρεύμα στο δίκτυο της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από ζώνες αμιγούς κατοικίας.
«Η Πολεοδομία δεν θα αφήσει τους οικιακούς παραγωγούς να συνδεθούν στο δίκτυο γιατί θα τους θεωρήσει βιομηχάνους και έτσι θα απαιτήσει χρήσεις γης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ή το υπουργείο δεν έχει καταλάβει τι συνέβη ή δεν επιθυμεί τους οικιακούς παραγωγούς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειάζεται μία ερμηνευτική εγκύκλιος για να καταλάβουμε τι ακριβώς ισχύει», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών κ. Γιώργος Ανεμοδουράς.
Για την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος και τη σύνδεσή του στο δίκτυο της ΔΕΗ χρειάζονται υπεύθυνες δηλώσεις αναθέσεων και αναλήψεων μελετών καθώς και επιβλέψεων του έργου, διάγραμμα κάλυψης, σχέδια, προϋπολογισμός του έργου, αποδεικτικά πληρωμής φόρων αλλά και εισφορών και αμοιβών μηχανικών από το ΤΕΕ.
ΦΠΑ και λογιστικά
Επιπλέον, ο μικροπαραγωγός θα πρέπει να κάνει έναρξη επιτηδεύματος, να πληρώνει ΦΠΑ επί των 0,45 ευρώ που τιμολογεί η ΔΕΗ την κιλοβατώρα από τα φωτοβολταϊκά και βεβαίως να τηρεί λογιστικά βιβλία εσόδων- εξόδων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Greenpeace, το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας που καλείται να πληρώσει ο οικιακός παραγωγός- είτε εγκαταστήσει 1 κιλοβάτ είτε 10- ανέρχεται σε περισσότερο από 14.000 ευρώ για την έκδοση των προαναφερθεισών αδειών και την έναρξη επιτηδεύματος. «Αυτά δεν ισχύουν σε άλλες χώρες όπου τρέχουν ανάλογα προγράμματα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», σημειώνει ο κ. Ανεμοδουράς.
«Είχα εγκαταστήσει 6 κιλοβάτ και είχα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες από το καλοκαίρι του 2006. Τελικά τα φωτοβολταϊκά συνδέθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2007. Ήμουν από τους πρώτους που μπήκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ- άλλη μία σύνδεση έχει γίνει στην περιοχή μας και είναι σε σούπερ μάρκετ», αναφέρει ο κ. Κηπουρός, οικιακός παραγωγός ρεύματος. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ενός κιλοβάτ, που έχει τελική τιμή περί τα 8.000 ευρώ, αποδίδει σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου 1.500 κιλοβατώρες τον χρόνο, οι οποίες με 0,45 ευρώ την κιλοβατώρα αποφέρουν στον οικιακό παραγωγό 675 ευρώ ανά έτος.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί του χώρου, αντί αυτής της γραφειοκρατίας που θέτει σημαντικούς φραγμούς στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα έπρεπε η Πολιτεία να παράσχει κίνητρα και όχι εμπόδια στους οικιακούς παραγωγούς ρεύματος. «Θα μπορούσαν με μία αίτηση σύνδεσης και έναν κοινό μετρητή για το εισερχόμενο και εξερχόμενο ρεύμα να απλοποιήσουν πάρα πολύ την κατάσταση και να βοηθήσουν στην πραγματική εξάπλωση των φωτοβολταϊκών. Στο τέλος του τριμήνου θα μπορούσαν να δουν πόση ενέργεια πούλησε ο οικιακός παραγωγός στη ΔΕΗ και πόση αγόρασε. Αν ο παραγωγός είχε προμηθεύσει περισσότερο ρεύμα απ΄ όσο τράβηξε από το δίκτυο, τότε θα του γινόταν πίστωση με την επιδοτούμενη τιμή της κιλοβατώρας για προσμέτρηση στο επόμενο τρίμηνο. Αν είχε έλλειμμα θα έπρεπε να πληρώσει αφαιρώντας την ενέργεια που προμήθευσε στη ΔΕΗ. Στο τέλος του έτους θα μπορούσε να πραγματοποιείται λογιστική εκκαθάριση όταν είναι να πληρώσει ο ΔΕΣΜΗΕ τον παραγωγό», επισημαίνει ο κ. Χρήστος Καλυβιώτης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο των φωτοβολταϊκών.
Αναφέρει δε ότι εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 3 κιλοβάτ αρκεί για να καλύψει τις μέσες ενεργειακές ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, αν 130.000 σπίτια στην Ελλάδα είχαν από 3 κιλοβάτ φωτοβολταϊκών δεν θα υπήρχαν κίνδυνοι μπλακάουτ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Με τετρακόσια μεγαβάτ οικιακών φωτοβολταϊκών δεν θα αντιμετωπίζαμε το έλλειμμα που αναμένεται να έχουμε κατά τις ώρες αιχμής φέτος το καλοκαίρι», τονίζει ο κ. Ανεμοδουράς.
Αλλά φυσικά.....
Η Βουλή εξαιρέθηκε από τη ρύθμιση
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ σύστημα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εγκαθίσταται... κατ΄ εξαίρεση στη Βουλή, έπειτα από τις διαμαρτυρίες των Οικολογικών Οργανώσεων, αλλά και του προέδρου της κ. Δ. Σιούφα. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ενέκρινε την αίτηση εξαίρεσης για το - διατηρητέο- μέγαρο της Βουλής που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Νίκος Στεφάνου έπειτα από εντολή του Δημήτρη Σιούφα, ο οποίος είχε δεσμευθεί, όταν εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, ότι «θα αναλάβει πρωτοβουλίες με συμβολική και ουσιαστική περιβαλλοντική διάσταση». Το φωτοβολταϊκό σύστημα θα έχει συνολική ισχύ 78,336 ΚW από 192 φωτοβολταϊκές γεννήτριες. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη μέρους των αναγκών της Βουλής, ενώ σε περιπτώσεις πλεονάσματος θα διοχετεύεται δωρεάν στο δίκτυο της ΔΕΗ.