Από τα πρακτικά της βουλής, για την υπόθεση Βασιλέλη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεύτερη είναι η με αριθμό 709/7-3-2001 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, κας Παρθένας Φουντουκίδου προς τους Υπουργούς Υγείας και Πρόνοιας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με την πρόσφατη τραγική κατάληξη του παιδιού στη Μυτιλήνη κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κας Φουντουκίδου έχει ως εξής:
"Συγκλόνισε το πανελλήνιο η τραγική ιστορία του μικρού Παναγιώτη από τη Μυτιλήνη, θύμα της αρτηριοσκληρωτικής γραφειοκρατίας και αντίληψης, της έλλειψης υπευθύνων "αρμοδίων" ικανών να χειρίζονται κρίσεις και ιδιαίτερα περιστατικά, όπως αυτό που συνέβη.
Πέρα από την ανάδειξη των τραγικών αδυναμιών σε υποδομή, πρόνοια και πολιτική προστασίας της υγείας των πολιτών από κάθε αιτία με αποτελεσματικούς τρόπους παρέμβασης, ο θάνατος ενός αθώου παιδιού θα 'πρεπε να ταρακουνήσει συνειδήσεις και περίμενα να προκαλέσει, μία, έστω μία, παραίτηση υπευθύνου.
Κανείς δε φταίει για τίποτα; Τα μάτια του μικρού Παναγιώτη, πριν
σβήσουν, ήταν στραμμένα κατευθείαν στους υπευθύνους.
Γι'αυτό ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:
Νιώθετε πολιτικά και ηθικά υπεύθυνοι για την απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία που επιδείξατε στην περίπτωση του Παναγιώτη Βασιλέλη, η περιπέτεια και οι συνθήκες θανάτου του οποίου σόκαραν την κοινή γνώμη ώστε να υποβάλετε την παραίτησή σας;"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Θάνος.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας): Πρώτα απ'όλα, κύριε Πρόεδρε, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για την απώλεια του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη.
Ο Παναγιώτης Βασιλέλης εισήχθη στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" το Σεπτέμβριο του 1999 σε ηλικία είκοσι μηνών. Από την ιατρική διάγνωση διαπιστώθηκε ότι έπασχε από νευροβλάστωμα, στάδιο τέταρτο. Η εν λόγω πάθηση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά βαριά και η πρόγνωσή της είναι δυσμενής.
Ωστόσο στην ιατρική πρέπει να παλεύεις, έστω και αν ξέρεις ότι μόνος σύμμαχος είναι ο Θεός, γιατί η ελπίδα και η προσπάθεια είναι προϋπόθεση ζωής. Ο χώρος της υγείας περικλείει μέσα την προσφορά, τη ματαιότητα, την απογοήτευση, αλλά και την ελπίδα και τη δικαίωση.
'Αρχισε, λοιπόν, μια δύσκολη μάχη σε μια από τις καλύτερες μονάδες μεταμοσχεύσεων στον κόσμο, αυτή του "Αγία Σοφία", όπου νοσηλεύονται αρκετές δεκάδες παιδιά το χρόνο και μισά περίπου από αυτά κερδίζουν τη μάχη της ζωής. Ο ασθενής υπεβλήθη άμεσα σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της νεοπλασματικής μάζας.
Μετά την επέμβαση εφαρμόσθηκε χημειοθεραπεία, όπως ενδείκνυται από την παγκόσμια ιατρική βιβλιογραφία και μάλιστα το σχήμα ήταν το λεγόμενο Memorial, γιατί εφαρμόζεται στο Memorial. Προς επίτευξη του τελικού σκοπού ίασης έγινε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δυστυχώς, η ασθένεια υποτροπίασε.
'Εγινε εκ νέου προσπάθεια αφαίρεσης της καρκινικής μάζας, αλλά επειδή το νευροβλάστωμα διηθούσε ευγενή όργανα και αγγεία, αυτό δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί στη χειρουργική επέμβαση. 'Ετσι ο ασθενής υπεβλήθη σε ακτινοθεραπεία και σε νέα σειρά χημειοθεραπειών.
Αναφέρομαι στο ιατρικό ιστορικό και στις προσπάθειες, γιατί η δικαιολογημένη δυσκολία να συμβιβασθούμε με το θάνατο ενός παιδιού και η αναζήτηση πιθανών αιτιών, δεν επιτρέπεται να αδικεί το έργο και την προσφορά των εργαζομένων στο χώρο της υγείας γιατρών και νοσηλευτών, ιδιαίτερα σε δύσκολες μονάδες, όπως αυτή των μεταμοσχεύσεων παιδιών του "Αγία Σοφία", εκεί που δοκιμάζονται ανθρώπινες αντοχές και κορυφαία ανθρώπινα συναισθήματα. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσήλωση στο καθήκον, τη φιλοτιμία και την αλληλεγγύη ανθρώπων, που δίνουν καθημερινά μάχες δύσκολες και συχνά άνισες.
Διευκρινίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του μικρού
Παναγιώτη δεν υπεβλήθη από τους γονείς αίτημα για έγκριση νοσηλείας στο εξωτερικό, όπως θα μπορούσε λόγω της έμμεσης ασφάλισης του μικρού στο ΙΚΑ και όπως συμβαίνει με εκατοντάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ ή και άλλων ασφαλιστικών ταμείων ή ακόμη και με άπορους.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μόλις ενημερώθηκε για το πρόβλημα, την ίδια μέρα έστειλε προς την Εθνική Τράπεζα επιστολή, την
οποία καταθέτω, στην οποία αναφερόταν ότι το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του ν.5101 και να προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις η δυνατότητα έγκρισης συγκέντρωσης χρημάτων σε λογαριασμούς που έχουν ήδη ανοιχθεί επ'ονόματι οικονομικά αδύνατων ατόμων για την αντιμετώπιση σοβαρότατων προβλημάτων υγείας.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Δημ. Θάνος
καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής.)
Μετά την επιστολή αυτή, την επόμενη μέρα η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε
να διαθέσει το ποσόν των δώδεκα εκατομμυρίων δραχμών στην οικογένεια του μικρού ασθενούς, ενώ η τροπολογία συμπεριελήφθη στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας στις 11 Δεκεμβρίου.
Το νοσοκομείο "Αγία Σοφία" έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για τη σωτηρία του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη. Το Υπουργείο προχώρησε σε ψήφιση τροπολογίας για την αποδέσμευση των χρημάτων, μόλις ενημερώθηκε γι'αυτό το θέμα. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών υγείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και την προσπάθεια ίασης εκεί που υπάρχουν δύσκολα και ακραία προβλήματα.
Ευχαριστώ.