πως να αναπτυχθει η χωρα οταν υπαρχει διαφθορα και μαλιστα καλυπτεται??πως να υπαρξει αναπτυξη οταν η εκαστοτε κυβερνηση ειτε ειναι ανικανη ,ειτε δεν θελει να λυσει τα απλα καθημερινα προβληματα των πολιτων?
Πάνω στο θέμα της διαφθοράς που είναι τεράστιο και με πολλές όψεις, έχω να πω τα εξής γενικά:
1. Η διαφθορά αφορά όλα τα επίπεδα της Ελληνικής κοινωνίας, όλα τα κομματα και όλη τη δράση των πολιτών. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία.
2. Η διαφθορά εισχωρεί σε όλα τα κράτη και τις κοινωνίες που δεν έχουν οργανωθεί αποτελεσματικά, δεν έχουν ισχυρά συστήματα ελέγχων και θεσμούς.
3. Η διαφθορά υπήρχε , υπάρχει και θα υπάρχει σε όλες τις κοινωνίες και τα κράτη. Απλά ο βαθμός διαφέρει.
4. Διαφθορά δεν είναι μόνο αυτά που βγαίνουν στην φόρα. Υπάρχουν 1.000.000 ακόμα υποθέσεις, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους
5. Στο θέμα της διαφθοράς επιτυχία για μια χώρα και μια κυβέρνηση, δεν είναι να την εξαλείψει πλήρως. Αυτός είναι ανέδαφικός στόχος. Στόχος είναι απλά να μειωνεται. Πάνω σε αυτό έχουν γίνει αρκετα πιστευω, από το 1989 που ήταν η κορύφωση. Απλά τώρα βγαίνουν στη φόρα πιό πολλές περιπτώσεις και γιαυτο έχουμε την αίσθηση ότι χειροτερευουμε σε αυτό το θέμα.
πχ. Η Ινδια που έχει 1000% διαφθορά, θα είναι επιτυχία αν την κατεβάσει στο 800% και σε μια δεκαετια στο 400%. Παρόλαυτά ακομα και στο 400% κάποιοι θα λένε ότι γίνονται σκάνδαλα,διαφθορά κτλ. αλλά η ουσία είναι ότι η χώρα ήταν σε μεγάλο βόθρο και τώρα σιγα σιγα υπάρχει ελπίδα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Ελλάδα (με διαφορετικά ποσοστά βέβαια).
6. Σκανδαλα τύπου Πάχτα (ΠΑΣΟΚ), ΑΓΕΤ (ΝΔ), Γιος Τσιτουρίδη που πήρε μεταγραφή, Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (και επί Αρσένη και επί Κουτσίκου) κτλ. πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από αντιπολιτευτικές προεκλογικές τακτικές.
Με την ΑΓΕΤ χάσαμε μιά πολύ καλή ευκαιρία να αρχίσουμε γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις και να συνεχιστούν και μέχρι σημερα να είχαμε τελειώσει τις πιό πολλές.
Με την υπόθεση Παχτα χάσαμε μια πολύ καλή ευκαιρία η Χαλκιδική με τις εκατοντάδες διαφορετικές παραλίες σαν 50 νησιά μαζί, να αρχίσει και να αναπτύσεται τουριστικά σε άλλο επίπεδο. Και ας κέρδιζαν οι μεγαλοεπιχειρηματιες πάρα πολλά, το θέμα είναι ότι θα ανέβαινε γενικότερα ο τουρισμός της Χαλκιδικής που έχει τεράστιες δυνατότητες, και συν το χρόνο θα κέρδιζαν και οι μικροι επιχειρηματιες, τωρα θα περιμένουν πολύ μεχρι να του ξαναρθει κάποια καλή ευκαιρία. Ξέρεις πόσα κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στισ Γαλλικές Ριβιέρες/Μονακό/Νίκαια κτλ? Απίστευτα ποσά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την γαλική κυβέρνηση να τους ευννοήσει, γιατί ήξεραν ότι θα αρχιζαν να αναπτύσονται και οι μικροεπιχειρηματίες μετά, όπως και έγινε.
Με τις δυσκοιλιοτητες που κάνουμε στην Παιδεία, με αυτα και με αυτά , καθυστερουμε στην κούρσα με τις άλλες φιλελευθερες χώρες. Η χώρα έχει βαλτώσει με τα κομμουνιστικά τσιτάτα για την παιδεία (ψωμι παιδεια ελευθερια, κατω ο ιμπεριαλισμος κτλ), και έχει μείνει πίσω τραγικά. Θα μπορούσαν να είχαν γίνει οι αλλαγές από Μητσοτάκη ακόμα, ή έστω επί Αρσένη, αλλά ακόμα το σέρνουμε το θέμα με την κοκορομυαλια μας. Σε όλο τον κόσμο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεργάζονται με πανεπιστήμια , για έρευνες, για απασχόληση, για οτιδήποτε, και εμεις εδώ φοβόμαστε. Ξέρεις΄πόση πρόοδο έχουν οι επιστήμες παγκοσμίως τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω της στενής συνεργασία Πανεπιστημίων-Επιχειρήσεων? Ξέρεις με πόσα εκατομμυρια μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ιδιωτες τα πανεπιστήμια? Με το αζημιωτο βεβαια , και εννοειται, αλλα όπως και και στη περιπτωση του τουρισμού, κοντά στον μεγάλο , αναπτύσεται και ο μικρός. Έτσι δουλευει όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος. Έτσι έχει βγει απο τη μιζέρια που μαστίζει όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Συμπέρασμα: Να ελέγχουμε τις κυβερνήσεις και να τις κράζουμε αμα λαχει, αλλά να ξέρουμε, ότι και εμμεις οι πολίτες φταίμε. γιατί γινόμαστε ευκολόπιστοι σε διαφορες μεριές που μας χρησιμοποιούν και χωρις να το θέλουμε γινόμαστε εμπόδια σε κάποιες καλές αλλάγές που προωθούνται.