Τι σημαίνει έχω μία ιδεολογία; Σημαίνει ότι έχω πειστεί ότι ο κόσμος λειτουργεί με κάποιους κανόνες που εγώ τους πιστεύω και τίποτα δε με πείθει για το ότι μπορεί να είμαι λάθος. Είναι δηλαδή μία άρνηση της αλήθειας. Το πρόβλημα αυτό δεν υπάρχει μόνο στην αριστερά, αλλά εκεί είναι πολύ πιο δυνατό. Ο λόγος είναι ότι τα πιστεύω της στην ισότητα, τη μοναδικότητα και τον ανθρωποκεντρισμό την εμποδίζουν να έχει την όποια αντικειμενικότητα.
Γι' αυτό το λόγο η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ιδέα καταδικασμένη στην αποτυχία με παρόμοιο τρόπο αυτού του σοσιαλισμού, ελληνιστί κοινωνισμού. Ουσιαστικά αγνοεί ότι ο λόγος για την αποτυχία του μέσου αποτυχημένου δεν είναι μία συνωμοσία που σκέφτηκαν κάποιοι εναντίον του, αλλά το αποτέλεσμα την δικών του προσωπικών ελλείψεων κι ελλειμμάτων.
Όπως και στο σοσιαλισμό, ο χρόνος και η προσπάθεια του γιατρού για να γίνει γιατρός έστω σε μέτριο επίπεδο (δηλαδή δεν κάνει κάτι το τρομερό αλλά καταφέρνει να ιαίνει τους πελάτες του) είναι κατά ασύγκριτο βαθμό υψηλότερη απ' αυτήν την οποία έχει επενδύσει στον εαυτό του ο νυχτοφύλακας. Προφανώς χρήσιμοι είναι και οι δύο αλλά νυχτοφύλακας γίνεσαι πολύ πιο εύκολα απ' ότι ιατρός.
Κάπως έτσι είναι κι η αριστερά: παίρνει φυσιολογικούς ανθρώπους και τους κάνει ρεμάλια, παράσιτα και μη-γαμεύσιμους... το τελευταίο και με τις δύο έννοιες. Οι πιο αριστερές χώρες προφανώς έχουν και το σοβαρότερο ζήτημα αναφορικά το δημογραφικό τους... αναρωτιέμαι για τι και για ποιον λόγο...