γιατι το 09 ειχε ηδη υπερδανειστει πανω απο το κανονικο
Π. ΣΩΚΟΣ, («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»), 13-1-2010 : Κύριε Πρόεδρε, εξετάζετε εσείς ως κυβέρνηση να προσφύγετε μόνοι σας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρώτα απ’ όλα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη.
ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ : “Όταν λέω, υπερβάλλοντας, ότι όταν ήρθε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κλείσαμε το θέμα σε δεκαπέντε ημέρες, το κλείσαμε σε δεκαπέντε ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στον λαό. O Παπανδρέου με είχε πάρει τηλέφωνο από τον Νοέμβριο του 2009, λέγοντάς μου ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. “
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ : Η Ελλάδα είχε δυνατότητες διαπραγμάτευσης. Δεν το έκανε ποτέ όμως, γιατί ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του υλοποιούσε προειλημμένες αποφάσεις. Έχω επανειλημμένα τοποθετηθεί. Πρόκειται για ένα προμελετημένο και προσχεδιασμένο έγκλημα, το οποίο αρνήθηκε να υλοποιήσει ο Καραμανλής και γι αυτό και αποχώρησε στην ουσία από την εξουσία, δέχθηκε όμως με θέρμη να το υλοποιήσει ο κ. Παπανδρέου. Είναι όμως ένα σχέδιο εγκληματικό για τον ελληνικό λαό.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση απο τον οκτώβριο του 2009 είχε αποφασίσει σαν μόνη επιλογή την είσοδο στο ΔΝΤ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ : Έπρεπε λοιπόν να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα μόνοι μας, την επομένη των εκλογών. Δεν το κάναμε. Αντί αυτών μοιράζαμε επιδόματα και σχεδιάζαμε αυξήσεις σε μισθούς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ : Ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου και η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ήταν οι υπαίτιοι που μπήκε η χώρα στο ΔΝΤ, σχέδιο στο οποίο αντέδρασα τόσο ο ίδιος όσο και οι πρώην υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Αννα Διαμαντοπούλου. Ειχα εισηγηθει στο υπουργικο συμβουλιο τον οκτωβριο του 2009 σκληρα μετρα απο τοτε, αλλά δεν εισακούσθηκα.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο…«.. Ήμουν μεταξύ εκείνων που ζητούσαν σκληρά μέτρα αμέσως μετά από τις εκλογές του 2009. Δυστυχώς, ήταν άλλες οι προτεραιότητες εκείνη την περίοδο. Θεωρώ ότι αν είχαμε δράσει εγκαίρως, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει μεγάλο μέρος των όσων ακολούθησαν.
Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την ηγεσία του Κινήματος ότι γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αλλά θέλησε να κρύψει την πραγματικότητα. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πορεύθηκε χωρίς πυξίδα και άρχισε τους πειραματισμούς με ερασιτεχνικό τρόπο. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου για ερασιτεχνική άμυνα στις επιθέσεις των αγορών. Η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ακόμα ότι, στο γραφείο του Παπακωνσταντίνου, τον Οκτώβριο του 2009, του έλεγε να πάρει επειγόντως μέτρα, και αυτός την κοίταγε σαν ούφο
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ : “Μπορούσαμε να αποφύγουμε το ΔΝΤ. Ούτως ή άλλως κανείς δεν ήξερε τότε πόσα χρωστάμε ή ότι θα χρειαστούμε μία ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου το μεσημέρι, καρφώνοντας τον προκάτοχό του στην αρχηγεία του κόμματος, Γιώργο Παπανδρέου αλλά….και τον προκάτοχό του, τότε, στον θώκο του υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ : Είχα πει στον Γ Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 2009 ότι το έλλειμμα, ήδη, είναι διψήφιο με δυναμική ανόδου, και δεν ξέρουμε το χρέος. Άρα του είπα, επί λέξη, όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα κληθούμε να κυβερνήσουμε υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άρα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και τις στρατηγικές μας και τις πολιτικές μας. Να μην υιοθετούμε αιτήματα, να μην υιοθετούμε εύκολες λύσεις.
ΜΑΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ : Στενός συνεργάτης του ΓΑΠ. «Αθήνα 11 Ιουνίου 2012, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 1. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ήξερε για την κατάσταση της οικονομίας και αφού ήξερε έπρεπε να έχει μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση και συμπεριφορά, ως ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΝΗΣ : Καταλόγησε ηθική αυτουργία στον τ. πρωθυπουργό, και υπενθύμισε στον Ε. Βενιζέλο ότι ο Ελληνικός λαός στο σύνολο του απαιτεί την παραδειγματική τιμωρία του Παπανδρέου και πως ορισμένοι εκ των υπουργών του, θα έπρεπε ήδη να ήταν φυλακή»!
ΝΙΚΟΣ KΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ : Διέπραξαν εσχάτη προδοσία όσοι μας οδήγησαν στο μνημόνιο.
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ : Εκτίμησε ως ανεξήγητες και αντιφατικές τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2010 για τη διαχείριση της κρίσης καθώς όπως επεσήμανε υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις από την προσφυγή στο μνημόνιο και το ΔΝΤ. Τόνισε, δε, ότι αποτελεί αντικείμενο των δημοσιογράφων να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τους λόγους της αντιφατικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2010.