Oσον αφορα την ηλεκτροκινηση, θα αναφερω ενα ωραιο σχολιο που ακουσα στο ραδιοφωνο χθες.
Λεει καποιος "εγω παιρνω 800 ευρω το μηνα, δηλαδη 10 χιλιαρικα το χρονο. Και εχω αυτοκινητο 20ετιας, που κοστιζει πια ενα χιλιαρικο και δεν μπορω να το αλλαξω. Δηλαδη θα πληρωνω εγω φορους, για να επιδοτείται καποιος 5 χιλιαρικα, ενώ μπορει να δωσει 25.000 ευρω για να παρει ηλεκτρικο αυτοκινητο".
Δεν ξερω, δεν νομιζω οτι εχει και πολυ αδικο.
Τα ηλεκτρικα οχηματα ειναι πανακριβα. Και επιδοτουνται. Γιατι? Αφού μονο οσοι εχουν μεγαλη οικονομικη δυνατοτητα μπορουν να τα παρουν. Θα τους επιδοτησουμε κιολας? Και πόσοι θα ειναι αυτοι τελικα? Ενω θα παραμενουν χωρις κινητρα αλλαγης αυτοκινητου οσοι εχουν ρυπογονες σακαράκες 20ετιας και δεν μπορουν να τις αλλαξουν?
Ας προσπεράσουμε το γεγονός οτι αρχίδια φόρο πληρώνει με τα 10κ εισόδημα.
Ο φόρος του δεν φθάνει ούτε για επιδότηση της εξάτμισης του ηλεκτροκίνητου.
Πάμε στην ουσία του επιχειρήματος:
"Θα πληρώνω εγώ φόρο για την επιδότηση...." και κόλλησε ότι επιδότηση έχει δώσει το ελληνικό κράτος σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα ή επαγγελματική κατηγορία τα τελευταία 20 χρόνια.
... της θερμομόνωσης του απέναντι που έχει σπίτι ενώ εγώ μένω στο ενοίκιο.
... της αγοράς καινούριου καταλυτικού ενώ εγώ έχω σακαράκα.
... της επιδότησης ενοικίου ενώ εγώ πληρώνω τις δόσεις του δανείου μου.
... του εισιτηρίου στην Αθήνα ενώ πάω με γαϊδούρι στο Καρπενήσι.
... της εκπαίδευσης των επιστημόνων ενώ το παιδί μου δεν έχει βιβλία στο Γυμνάσιο.
... των φωτοβολταϊκών στους αγρότες για να κάθονται ενώ εγώ γαμιέμαι στην οικοδομή.
... των 800€ των γιατρών και των νοσηλευτών τώρα με τον covid ενώ οι πληρότητες στα νοσοκομεία έπεσαν κατά 50%
... κατοικίας των γύφτων για να έρχονται στην γειτονιά μου και να κλέβουν.
Μπορώ να συνεχίσω και με άλλες 10δες παραδείγματα αλλά νομίζω το νόημα το έπιασες.
Μεμονωμένα ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί οτι έχει δίκιο. Να βάλει υποψηφιότητα και αν τον εκλέξουν ας εφαρμόσει την δική του πολιτική.
Αλλιώς ας κάτσει στην γωνιά του να μυξοκλαίει που δεν είναι στην εκάστοτε ομάδα που ωφελείται.
Το κράτος κάνει κάποιον σχεδιασμό για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους χρησιμοποιώντας και το εργαλείο της επιδότησης.
Προφανώς δεν μπορεί να καταλάβει ο κάθε μαλακοπίτουρας που νοιώθει αδικημένος οτι η ενεργειακή αναβάθμιση ενός σπιτιού σε εθνική διάσταση αποφέρει δισεκατομμύρια σε εξοικονόμηση και πετρελαϊκή απεξάρτηση. Του φταίει οτι ο γείτονας πήρε πέντε χιλιάρικα και άλλαξε κουφώματα.
Ε, ας του φταίει. Ας βγει στο ραδιόφωνο να πει τον πόνο του.