Για το θέμα με τους Μακεδόνες. Σχετίζεται με το θέμα του αντίστοιχου κράτους. Οπότε ας το δούμε λίγο αναλυτικά.
Το κράτος αυτό συνορεύει με 4 κράτη γύρω γύρω . Από τα κράτη αυτά μακράν το πιο φιλικό είναι η Ελλάδα. Και είναι ουσιαστικά το κράτος στο οποίο χρωστά την ύπαρξή του ως τώρα. Από τα άλλα 3 η μεν Βουλγαρία είναι αυτή η οποία θεωρεί το κράτος αυτό ως τμήμα της και δεν αναγνωρίζει καμιά ξεχωριστή εθνότητα αλλά τους θεωρεί Βούλγαρους ( κάτι στο οποίο " κρυφοσυμφωνούν" και οι ίδιοι οι πολίτες του κράτους αυτού) . Η χώρα στα βόρεια η Σερβία, κάποτε έλεγχε τη χώρα αυτή ως Γιουγκοσλαβία, και φυσικά δεν καλοβλέπει την ανεξαρτησία τους. Βέβαια επειδή είχε την προσοχή της αλλού , δλδ στην αρχή με τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας , στα δυτικά και τα βόρεια, δλδ στη Βοσνία και την Κροατία, ενώ αργότερα είχε να ασχοληθεί με το Κόσοβο και προστέθηκαν άλλα προβλήματα. Επομένως δε πολυασχολήθηκαν.
Και στα δυτικά η Αλβανία ( όχι επισήμως αλλά οι Αλβανοί του Τετόβου) διεκδικούν σχεδόν τη μισή χώρα.
Μέσα σε όλες αυτές τις χώρες η μόνη η οποία και δεν διεκδικεί τίποτα από τη χώρα αυτή , και την αναγνωρίζει ως ξεχωριστή εθνότητα, και υποστηρίζει την ακεραιότητά της και την ανεξαρτησία της και μάλιστα με θέρμη, είναι η Ελλάδα. Μάλιστα και με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το 2001 , όταν είχαν κινητοποιηθεί οι Αλβανοί του Τετόβου ( κάτι που είναι θέμα χρόνου να ξαναγίνει και σε μεγαλύτερη κλίμακα) η Ελλάδα είχε δηλώσει διά στόματος του τότε Υπουργού Άμυνας Τσοχατζόπουλου ότι η Ελλάδα
"θα εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της FYROM"!!!!! Δλδ κάτι τέτοιο δε το είχε κάνει η Ελλάδα ούτε για την Κυπριακή Δημοκρατία!
Όσο για τους διεθνείς οργανισμούς, δε χρειάζεται πλέον να βάλει βέτο η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ π.χ. Πλέον μέλη του ΝΑΤΟ είναι και η Αλβανία και η Βουλγαρία.
Η Ελλάδα απλά έχει ζήτημα στο θέμα του χαρακτήρα της ξεχωριστής αυτής εθνότητας. Βούληση της Ελλάδας είναι να υπάρχει εκεί ένα ανεξάρτητο κράτος. Αλλά προυπόθεση για αυτό, είναι μια ξεχωριστή εθνότητα. Έλα όμως που αυτό αντιφάσκει με την ελληνική ιδέα περί έθνους. Δλδ οι " μακεδόνες" θεωρούνται υποσύνολο των Ελλήνων επομένως κάπου υπάρχει αντίφαση. Αυτό ωστόσο συζητιέται.
Η Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να πει ότι ξέρετε εμείς συντασόμαστε με τη Βουλγαρία. Οι κάτοικοι εκεί είναι Βούλγαροι και δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Επίσης υποστηρίζουμε την αυτοδιάθεση των Αλβανών του Τετόβου. Με μια πιθανή απόσχιση των Αλβανών του Τετόβου, απομένει ένα μικρό ασθενές κρατίδιο. Το οποίο με μια εναντιωμένη σε αυτό Βουλγαρία και Ελλάδα, δε θα έχει καμιά ελπίδα να επιβιώσει μια και θα έχουν θαφτεί οριστικά όλες οι ελπίδες για την είσοδο σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Αλλά και γενικότερα σε θέματα συνεργασίας κλπ. Επομένως και το λοιπό θα ενσωματωθεί στην Βουλγαρία και τελειώνει το ζήτημα