Sapiens
Συγγραφεας: Yuval Noah Harari
Genre: Science/Anthropology
So....
Εχεις ξεκινησει απο τον VY-Canis Majoris-9, να πας διακοπες στα ξαδέλφια σου στο UY Scuti-15, οταν ξαφνικα μενεις απο φλατζα στον διακβαντικο μετουσιωτη υπερβαρυονικου πλασματος του μουρατου μεν, αντικα δε, καμπριο διαστημοπλιου σου εξω απο τον γαλαζωπο Sol-3. H αναγκαστικη προσγειωση σε βγαζει νυχτα σε ενα γραφικο μερος που ο γαλαξιακος χαρτης το αναφερει λακωνικα ως Kam-1 Vurla. Βγαινεις σωος και αβλαβης, τα δυο σου κεφαλια και τα 19 σου πλοκαμια αθικτα, και κοιτας μαγεμενος τη neon ταμπελα των μοτελ Λεβεντη να αναβοσβηνει με υπνωτιστηκο τεμπο ''Welcome''....''Welcome''...''Welcome''... Παραδιπλα ενα βενζιναδικο με ανοικτο μινιμαρκετ, τα εμπειρα πολυεδρικα ματια σου πανω στους ευελικτους στημονες τους εντοπιζουν την παρουσια εργαλειων, μποουλονιων, καλωδιων, και η ευαισθητες προβοσκιδες σου διακρινουν αναμεσα στις ευωδίες της σβουνιας και του φασκομηλου την αδιαψευστη παρουσια της πανσυμπαντικα γνωριμης οσμης λαδιου μηχανης.
''Εδω ειμαστε'' σκεφτεσαι, ''ευτυχως που το εριξα σε σωστο σημειο...''
Αλλα, ειναι οι ντοπιοι αξιοι να βαλουν χερι στο μουράτο αντικέ μηχανημα μου;
''Ας κανω λιγο σκαουτινγκ για συλλογη πληροφοριων'', λες απο μεσα σου.
Μπαινεις αθορυβα στο μινιμαρκετ, ενα χλωμο-χωρις-εξωσκελετο-διποδο κοιμαται στο ταμειο (τα ταμεια ειναι επισης μια πανσυμπαντικη σταθερα) χωρις να σε αντιληφθει, και την προσοχη σου κεντριζει ενα σταντ με ογκους απο επαλληλα φυλλα επεξεργασμενης κυτταρινης μαρκαρισμενα με καποιο ειδος γραφης. ''Βιβλια'' σου λεει η εσωτερικη σου φωνη, που αμεσως σου μεταφραζει και ο,τι βλεπεις.
''Ευτυχως που εμβολιαστηκα κι εχω 10G και επικοινωνω με την Unigoogle αμεσα'' σκεφτεσαι καθως ψαχουλευεις κανενα βιβλιο να σου τραβηξει την προσοχη.
''Για να δουμε, θα βρω κατι που να μου δωσει περισσοτερες πληροφοριες απ'ο,τι η Unigoogle για τους ιθαγενεις;''
''Oταν ο Χαρυ γνωρισε τον Μπαμπη''
...μπααα...
''Σαρακοστιανα με τη Βεφα''
...δε νομιζω...
''Το Δογμα του Σοκ''
...ελεος, μεχρι κι εδω εφτασε αυτη η παπαριά;
''Τσιπρας: Η Αυτοβιογραφια μου''
...αυτο θα το παρω μπας και μου τελειωσει το χαρτι υγειας...
''Sapiens: Mια συντομη Ιστορια Του Ανθρωπoυ''
...ωπα...
Εδω ειμαστε...
===========================================
Πυκνο, ευληπτο, εκλαικευμενο χωρις να χανει την βαρυτητα του, με ευρυ πεδιο μελετης (πρακτικα, η ιστορια του H. Sapiens απο την εποχη των τροφοσυλλεκτων μεχρι σημερα), χωρις να κρυβει την ''διδασκαλικη'' ιδιοτητα του συγγραφεα (πολλα σημεια του εχουν αριθμηση σαν να προκειται για βιβλιο πανεπιστημιου), με συμπερασματα που μπορουν να φανουν ακραια σε πρωτη αναγνωση, αλλα που ειναι δυσκολο να τα αντικρουσει/αμφισβητησει κανεις ευκολα, ριχνει μια ματια ρεαλιστικη, ελαφρα πεσιμιστικη καμμια φορα, σιγουρα γραμμενο με χαρακτηρα επιστημονικο χωρις να ειναι στεγνο ή βαρετο.
Συναρπαστικο, παιδευτικό, για δυο αναγνωσεις σιγουρα, ενα απο τα δυο βιβλια που θα επρεπε να διαβασεις αν ησουν εξωγηινος και εκανες αναγκαστικη προσγειωση στα Καμμενα Βουρλα και ηθελες να μαθεις ποιο σκατα ειναι το κυριαρχο ειδος του πλανητη.
Κανει και για την παραλια για να τσιμπαν τα πιπινια στις διπλανες ξαπλωστρες.