Νέα

Ποια ξένη γλώσσα να μαθαίνω ως 'Ελληνας;

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα Dyvoir
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 41
  • Εμφανίσεις 4K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Dyvoir

Τιμημένος
Εγγρ.
2 Δεκ 2012
Μηνύματα
499
Κριτικές
9
Like
328
Πόντοι
21
Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, επειδή αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατά του Αλτζχάιμερ :think:. Αλλά ποια ξένη γλώσσα είναι η καλήτερη επιλογή; Θα προσπαθώ να βρω μια απάντηση σ' αυτήν την ερώτηση λαμβάνοντας υπόψη γλωσσικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτίρια.

Προς το παρόν υπάρχουν 7100 γλώσσες στον πλανήτη. Οι περισσότερες γλώσσες ανήκουν σε μια από περίπου 20 γλωσσικές οικογένειες. Η ελληνική γλώσσα ανήκει στη σημαντική ινδοευροπαϊκή γλωσσική οικογένεια, οπώς βλέπουμε στον πίνακα 1:

URL]


Πηγή:


Είναι λογικό ότι είναι πιο εύκολο για έναν 'Ελληνα να μαθαίνει μια ξένη γλώσσα που ανήκει στη δική του γλωσσική οικογένεια από το να μαθάινει μια γλώσσα που ανήκει σε μια ξένη γλωσσική οικογένεια – ας πούμε τα ιαπωνικά, μια και μερικές ινδοευρωπαϊκές γλώσσες έχουν μεγάλη σημασία. Αλλά ποιές γλώσσες στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια έχουν στενή γλωσσική σχέση με την ελληνική γλώσσα;

URL]


Πηγή:



Στον πίνακα 2 βλέπουμε τις λεξικολογικές σχέσεις των ευρωπαϊκών γλωσσών. Βλέπουμε, ότι στην Ευρώπη βασικά έχουμε 3 σημαντικές γλωσσικές ομάδες:
οι ρομανικές γλώσσες
οι γερμανικές γλώσσες
οι σλαβικές γλώσσες
εξάλλου
οι κελτικές γλώσσες
οι βαλτικές γλώσσες
οι φινλανδικές/ουγγρικές γλώσσες

Οι Ισπανοι, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί καταλαβαίνονται μεταξύ τους.
Οι Σκανδιναβοί καταλαβαίνονται ματαξύ τους.
Οι Γερμανοί και οι Αγγλοί έχουν στενή γλώσσική σχέση μέσω του ολλανδικού και του φριζικού.
Τα φινλανδικά, τα εσθονικά και τα ουγγρικά είναι οι μόνες ευρωπαϊκές γλώσσες που δεν ανήκουν στην ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια – ανήκουν στις γλώσσες του Ουράλ. Η ποιο απομονωμένη γλώσσα στην Ευρώπη είναι η ουγγρική, αφού δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τις άλλες γλώσσες.


Που βρίσκεται η ελληνική γλώσσα;
Ας ρίξουμε μια ματιά στον πίνακα 2:
Η ελληνική γλώσσα βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα!


'Ολες οι ευρωπαϊκές γλώσσες επιρεάζονται ουσιαστικά από την ελληνική γλώσσα. Σαν 'Ελληνας (που δεν είμαι) θα έλεγα ας μάθω κάποια ευρωπαϊκή ξένη γλώσσα, όπως και αν ποια είναι, θα είναι παιχνιδάκι, αφου η ελληνική γλώσσα έιναι η βασική γλώσσα της Ευρώπης. Δυστυχώς δεν έιναι έτσι.
(Παρέκβαση: Τα ελληνικά και τα τουρκικά.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες. Ωστώσο οι γλώσσες αυτών δύο λαών δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Η ελληνική γλώσσα είναι η βάση των ευρωπαϊκών γλωσσών, ενώ η τουρκική γλώσσα ανήκει στην γλωσσική οικογένεια των τουρκικών λαών, δηλαδή π. Χ. η περσική γλώσσα έχει πιο στενή σχέση με την έλληνική γλώσσα από την τουρκική, βλέπε πίνακα 1.)

Βλέπουμε στον πίνακα 2 ότι η ελληνική γλώσσα βρίσκεται στο κέντρο των σχέσεων, αλλά είναι σχετικά απομονωμένη και έχει μόνο ασθενείς σχέσεις με τις υπόλοιπες γλώσσες. Η ελληνική γλώσσα έχει την πιο στένη συγγένεια με την ... αλβανική γλώσσα. Τότε πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα, ότι είναι το καλύτερο για τους 'Ελληνες να μαθαίνουν αλβανικά σαν ξένη γλώσσα;
Προφανώς όχι! Γιατί όμως;
Γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την οικονμική/πολιτική σημασία της ξένης γλώσσας.


Α.
Πιο διαδεδομένες γλώσσες

Κι όμως ίσως είναι διαφορετικές από αυτές που νομίζουμε. Τα αγγλικά καταλαμβάνουν μόλις την τέταρτη θέση στη λίστα πίσω από τα κινεζικά και τα ισπανικά και τα hindi. Από τη λίστα απουσιάζουν τα γαλλικά, παρόλο που χρησιμοποιούνται από πολλούς σαν δεύτερη γλώσσα. Να τονίσουμε ότι τα δημογραφικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς προς όφελος των γλωσσών που ομιλούνται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

10. Γερμανικά (118.000.000)
Ομιλούνται εκτός από τη Γερμανία, στην Αυστρία, την Ελβετία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν σαν επίσημη γλώσσα αλλά και από γερμανικές μειονότητες σε άλλες γειτονικές χώρες.

9. Ιαπωνικά (123.000.000)
Οι περισσότεροι ομιλούντες την ιαπωνική είναι κάτοικοι Ιαπωνίας. Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί Ιάπωνες στην Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Είναι επίσης επίσημη γλώσσα στα νησιά Παλάου.

8. Πορτογαλικά (220.000.000)
Αν και μικρή χώρα η Πορτογαλία, η γλώσσα της είναι ευρύτατα διαδεδομένη λόγω του αποικιακού της παρελθόντος. Τα πορτογαλικά είναι επίσημη γλώσσα της Βραζιλίας αλλά και σε χώρες της Αφρικής όπως η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, το Πράσινο Ακρωτήριο ή του Ινδικού όπως το Ανατολικό Τιμόρ.

7. Bengali (250.000.000)
Χρησιμοποιείται κυρίως στο Μπαγκλαντές αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας.

6. Ρωσικά (250.000.000)
Επίσημη γλώσσα, εκτός από τη Ρωσία, στις περισσότερες δημοκρατίες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Μεγάλο πλήθος ρωσώφωνων ζουν στην Ουκρανία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία.

5. Αραβικά (440.000.000)
Με διάφορες παραλαγές χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου αλλά και στις χώρες του Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική). Είναι επίσημη γλώσσα σε 26 χώρες περιλαμβανομένου του Ισραήλ.

4. Αγγλικά (450.000.000)
Είναι επίσημη γλώσσα σε όλες τις χώρες της Βρετανικής κοινοπολιτείας και η περισσότερο ομιλούμενη στον πλανήτη, αν υπολογίσουμε και όσους τη χρησιμοποιούν σα δεύτερη γλώσσα.

3. Hinti-Urdu (490.000.000)
Παρόλο που η Ινδία έχει πληθυσμό που ξεπερνά το ένα δισεκατομύριο, η παρουσία πολλών διαλέκτων οδηγεί την κύρια γλωσσα στη χρήση από λιγότερο από το μισό του πληθυσμού! Το ίδιο ισχύει και για το Πακιστάν. Η hinti είναι επίσημη γλώσσα στην Ινδία ενώ η urdu στο Πακιστάν. Ωστόσο είναι απόλυτα συγγενείς γλώσσες και μπορούμε να τις κατηγοριοποιήσουμε σα μία.

2. Ισπανικά (500.000.000)
Μια ακόμη γλώσσα που οφείλει τη διάδοσή της στο αποικιακό παρελθόν της Ισπανίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής τα Ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα, ενώ ακόμη και στις ΗΠΑ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιλά ισπανικά.

1. Κινεζικά (1.025.000.000)
Συγκεκριμένα η μανδαρίνικη διάλεκτος ( αναφέρονται σαν κινεζικά μόνο από τους μή ομιλούντες την κινεζική), καθώς στην Κίνα υπάρχουν πολλές διάλεκτοι με δέυτερη πιο γνωστή τα καντονέζικα.

Πηγή:


Β.

Ονομαστικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (2013) σε trισεκατομμύρια US-$


Παγκόσμιο 74,0

ινδοευροπαϊκά:
Ευροπαϊκή 'Ενωση 17,4

αγγλικά:
ΗΠΑ 16,8
Καναδάς 1,8
Αυστραλία 1,5
Μεγάλη Βρετανία 2,5

κινέζικα:
Κίνα 9,5

hinti-urdu
Ινδία 1,9

ιαπωνικά:
Ιαπωνία 4,9

γερμανικά:
Γερμανία 3,6
Αυστρία 0,4
Ελβετία 0,7

σκανδιναβικά:
Σουηδία 0,6
Νορβηγία 0,5
Δανία 0,3

γαλλικά:
Γαλλία 2,7

Ελλάδα 0,2
Αλβανία 0,1
Τουρκία 0,8


ισπανικά/πορτογαλικά:
Ισπανία 1,4
Πορτογαλία 0,2
UNASUR (Unión de Naciones Suramericanas) 4,2

σλαβικά:
Ρωσία 2,1
Ουκρανία 0,2

ασιατικές γλώσσες:
ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) 2,4

αραβικά:
Σαουδική Αραβία 0,7
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 0,4
Κουβέιτ 0,4
Αίγυπτος 0,4

Νιγηρία 0,3
Νότια Αφρική 0,4


Πηγή:
Wikipedia



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
1. Η ελληνική γλώσσα είναι η βασική γλώσσα των ευρωπαϊκών γλωσσών.
2. Η ελληνική γλώσσα έχει την πιο στενή σχέση με την αλβανική γλώσσα.
3. Το παγκοσμιο ΑΕΠ (σε 2013) ανέρχεται στα 74 trισεκατομμύρια US-$.
4. Το ελληνικό ΑΕΠ (σε 2013) είναι 0,2 trισεκατομμύρια US-$.
5. Το αλβανικό ΑΕΠ (σε 2013) είναι 0,1 τρισεκατομμύρια US-$.
6. Η πιο διαδεδομένη γλώσσα του πλανήτη είναι η κινεζική (>1 δισεκατομμύρια άτομα).
7. Το κινεζικό ΑΕΠ ανέρχεται στα 9,5 τρισεκατομμύρια US-$ (σε 2013).
8. Οι πιο μεγάλες οικονομικές χώρες έιναι η ΕΕ με ΑΕΠ 17,4 τρισεκατομμύρια US-$ και η Βόρεια Αμερική με ΑΕΠ 18,6 τρισεκατομμύρια US-$ (σε 2013).
9. Πρώτη επιλογή ανάμεσα στις ξένες γλώσσες παραμένει η αγγλική γλώσσα.
10. Ξεχνάτε τα γαλλικά και τα ιαπωνικά – έχουν μόνο περιορισμένη σημασία.
11. Ξεχνάτε επίσης την κινέζική γλώσσα – δεν μας πάει.
12. Τουρκικά και αραβικά μόνο για τους λάτρεις.
13. Εκτός από τα αγγλικά επιλέξτε μία από τις ρομανικές, μια από τις γερμανικές και μια απο τις σλαβικές γλώσσες, δηλαδή από αυτές τις γλώσσες που βασίζονται στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η στρατιγική θα φέρνει το πιο μεγάλο όφελος.
 

gusmx5

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
3.138
Κριτικές
6
Like
61
Πόντοι
16
επειδη μακρυγορεις και δεν υπαρχει λογος θα σου πω.
Πρωτη απ ολες αγγλικα.
Μιλιεται παντου στον πλανητη και ολο το ιντερνετ μιλαει αυτη.
Πρεπει να γινει δευτερη σου γλωσσα,σαν μητρικη.
Απο κει και περα η επιλογη ειναι δικη σου.
Εγω θα προτεινα Ρωσικα η κινεζικα για διαφορους λογους.
Πρωτα γιατι οι κινεζοι ειναι παντου πλεον και το εκτιμανε αν μιλας τη γλωσσα τους και επειδη ολα παραγονται πλεον στην κινα η οποια ειναι μια τεραστια αγορα.
Τα ρωσικα επειδη μιλιουνται απο ενα μεγαλο ποσοστο του πλανητη,επειδη ειναι περιζητητα σε τουριστικες περιοχες και επειδη η Ρωσια ειναι ενα καλο μερος για δουλεια,ιδιως η Μοσχα που υπαρχουν ευκαιριες και πρωτου πει καποιος τη μαλακια του,εχω γκομενα στη Μοσχα η οποια μου λεει τι γινεται...
γερμανικα θα σου χρησιμευσουν μονο αν πας γερμανια που εγω μονο κ μονο απο εγωισμο δε θα πηγαινα ποτε...
Ισπανικα κτλ τα θεωρω αχρηστα,μονο αν πας λατινικη Αμερικη για δουλεια η ως τουριστας...
 

tramountana

Σεβαστός
Εγγρ.
2 Φεβ 2010
Μηνύματα
76.754
Κριτικές
2
Like
2.724
Πόντοι
1.306
νομίζω ότι οι Ελληνες θα πρέπει να αρχίσουν να μαθαίνουν Ελληνικά...
 

tsakalakos(1)

Μέλος
Εγγρ.
21 Δεκ 2015
Μηνύματα
50
Like
0
Πόντοι
0
Ρώσικα ψηλέ, για σύσφιξη σχέσεων με το ανατολικό μπλοκ  ;)
 

max-mad

Σπουδαίος
Εγγρ.
29 Ιαν 2009
Μηνύματα
1.826
Κριτικές
10
Like
467
Πόντοι
3.245
Αγγλικα πρωτα,γιατι είναι η παγκοσμια γλωσσα επικοινωνιας στην συγχρονη εποχη,αλλα για την νοητικη σου υγεια και ακμη,ΑΡΧΑΙΑ ελληνικα .Μακραν το καλυτερο από ότιδηποτε άλλο !
 

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Μηνύματα
732
Like
2
Πόντοι
6
Η γλώσσα που ηχεί πιο ωραία στα αυτιά μου, ιδιαίτερα όταν την ακούω απο γυναίκες είναι Ιταλική.  :wanker: και φυσικά απο Ιταλίδες πουτάνες είναι μαγεία.....Ιταλικά λοιπόν, η πιο ερωτική γλώσσα !!
 

gusmx5

Μέλος
Εγγρ.
6 Ιαν 2007
Μηνύματα
3.138
Κριτικές
6
Like
61
Πόντοι
16
Η γλώσσα που ηχεί πιο ωραία στα αυτιά μου, ιδιαίτερα όταν την ακούω απο γυναίκες είναι Ιταλική.  :wanker: και φυσικά απο Ιταλίδες πουτάνες είναι μαγεία.....Ιταλικά λοιπόν, η πιο ερωτική γλώσσα !!
Ναι αλλα αχρηστη...δε μιλιεται πουθενα εκτος απο την ιταλια...μονο αν εχεις σχεσεις με ιταλια η θα δουλεεις εκει χρειαζεται.Αλλιως...
 

Jybe

Μέλος
Εγγρ.
28 Απρ 2011
Μηνύματα
732
Like
2
Πόντοι
6
Ναι αλλα αχρηστη...δε μιλιεται πουθενα εκτος απο την ιταλια...μονο αν εχεις σχεσεις με ιταλια η θα δουλεεις εκει χρειαζεται.Αλλιως...

άχρηστη ναι, αλλά καύλα. Να μιλάς με Ιταλίδες. και μάλλον όχι δύσκολη για τους έλληνες. Αν ο σκοπός εκμάθησης μιας γλώσσας είναι για γαμήσια, τότε ρώσικα νομίζω είναι 1η προτίμηση.
 

ng1964

Μέλος
Εγγρ.
2 Μαΐ 2011
Μηνύματα
3.987
Like
0
Πόντοι
16
Είναι πάντα μια καλή ιδέα να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, επειδή αυτό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος κατά του Αλτζχάιμερ :think:. Αλλά ποια ξένη γλώσσα είναι η καλήτερη επιλογή;

καλιαρντά μαθε καλε...... :grin:
 

Jasone

Μέλος
Εγγρ.
15 Μαρ 2012
Μηνύματα
477
Like
24
Πόντοι
1
επειδη μακρυγορεις και δεν υπαρχει λογος θα σου πω.
Πρωτη απ ολες αγγλικα.
Μιλιεται παντου στον πλανητη και ολο το ιντερνετ μιλαει αυτη.
Πρεπει να γινει δευτερη σου γλωσσα,σαν μητρικη.
Απο κει και περα η επιλογη ειναι δικη σου.
Εγω θα προτεινα Ρωσικα η κινεζικα για διαφορους λογους.
Πρωτα γιατι οι κινεζοι ειναι παντου πλεον και το εκτιμανε αν μιλας τη γλωσσα τους και επειδη ολα παραγονται πλεον στην κινα η οποια ειναι μια τεραστια αγορα.
Τα ρωσικα επειδη μιλιουνται απο ενα μεγαλο ποσοστο του πλανητη,επειδη ειναι περιζητητα σε τουριστικες περιοχες και επειδη η Ρωσια ειναι ενα καλο μερος για δουλεια,ιδιως η Μοσχα που υπαρχουν ευκαιριες και πρωτου πει καποιος τη μαλακια του,εχω γκομενα στη Μοσχα η οποια μου λεει τι γινεται...
γερμανικα θα σου χρησιμευσουν μονο αν πας γερμανια που εγω μονο κ μονο απο εγωισμο δε θα πηγαινα ποτε...
Ισπανικα κτλ τα θεωρω αχρηστα,μονο αν πας λατινικη Αμερικη για δουλεια η ως τουριστας...
Οταν λες και οτι υπαρχουν ευκαιριες στη Μοσχα  σαν τι ευκαιριες?  για δωσε τα φωτα σου τι λεει αυτη η γκομενα τι γινεται?
 

dleivas

Μέλος
Εγγρ.
19 Μαρ 2009
Μηνύματα
3.570
Κριτικές
4
Like
498
Πόντοι
36
αγγλικα και ισπανικα που εχουν πολλα κοινα και μιλας σχεδον σε ολο τον πλανητη.αν δε σε ενδιαφερει ολος ο πλανητης μαθε ρωσικα να κανεις καμακι σε κανενα καλο μουνι
 

pacwman

Ανώτερος
Εγγρ.
6 Νοε 2005
Μηνύματα
382
Κριτικές
104
Like
570
Πόντοι
6.280
αγγλικα και ισπανικα που εχουν πολλα κοινα και μιλας σχεδον σε ολο τον πλανητη.αν δε σε ενδιαφερει ολος ο πλανητης μαθε ρωσικα να κανεις καμακι σε κανενα καλο μουνι
Σωστος!!!
Κι εγω συμφωνω Αγγλικα - οπωσδηποτε - και 2η γλωσσα Ισπανικα , ομιλουμενη σε πολλες χωρες με μικρες παραλλαγες.

Τωρα, αν οι αναγκες σου ειναι αυτες που μας απασχολουν ολους εδω (sto bou) τα ρωσσικα και τα ρουμανικα μιας που απ οτι φαινεται τα κοριτσια εκτιμουν πολυ οσους μιλουν τη γλωσσα τους.
 

Επισκέπτης
Ισπανικα ειναι αχρηστα εκτος αν ζησεις ισπανια η πας λατινική αμερικη.πορτογαλικα μια απ τα ιδια.για λογους οικονομικους αγγλικα,γερμανικα,ρωσικα και σε λιγο κινεζικα.

κατι μαλακιες που γραφτηκαν παραπάνω δεν στεκουν.μαθε λεει ρωσικα να χτυπας γκομενες.εδω δεν μπορεις να βγαλεις γκομενα με τα ελληνικα που τα ξερεις θα βγαλεις με τα ρωσικα;

αρχαια ελληνικα ακονιζουν λεει το μυαλο.ακονιζουν ενα παπαρι,αστικος μυθος ειναι αυτο για εσωτερικη καταναλωση και εντελως αχρηστα.

σαν ελληνες παντως η βοδινη γλωσσα θα μας ταιριαζε γαντι.διαλεγεις και παιρνεις.
 

Επισκέπτης
Μαθετε ρωσικα, βουλγαρικα, ρουμανικα για ...... να γαμισετε :headbang: :headbang:
Ρε σεις, αυτες τις γαματε με 10-20 ευρω στα μπουρδελα, αν μιλατε τις γλωσσες τους θα σας αγαπησουν ?
Τα αλβανικα τα ξεχασατε ή δεν γαμαμε Αλβανες ?
 

asia_fun

Μέλος
Εγγρ.
19 Νοε 2009
Μηνύματα
3.888
Κριτικές
1
Like
5
Πόντοι
16
να τελοιοποιησει κανεις τα αγγλικα ειναι χιλιες φορες καλυτερο απ το να μιλαει τσατρα πατρα 3-4 γλωσσες
(το βλεπω απ τον ευατο μου)
ιντερνετ υπολογιστες επιστημες τα παντα ειναι στα αγγλικα  :uglystupid:
βεβαια σαν ομιλια (ανεση ομιλιας) προφορα χρηση πιο ψαγμενου λεξιλογιου και οχι καθημερινου 
οσα πτυχια και να παρεις στην ελλαδα και να τελειοποιησεις την γραμματικη
ειναι αχρηστα, αν δεν ζησεις εξωτερικο 
εχω γνωστο  που εχει προφισενσι και δεν το εχει με την ομιλια καθολου
μια ζωη ελλαδα εκτος απο μερικα ταξιδια με ποιον να μιλησει?

εκτος απο κινεζικα (μανταριν) ισπανικα, ρωσικα, γερμανικα, πορτογαλικα
μεγαλη δυναμικη εχουν και τα γαλλικα  περα απο γαλλια βελγιο ελβετια καναδα
στη πλειοψηφια δυτικης και κεντρικης αφρικης (πλην νιγηριας, γκανας κτλ)  ειναι επισημη γλωσσα σε 20-30 χωρες (κονγκο η μεγαλυτερη) και στο δημοτικο μονο γαλλικα
μαθαινουν τα παιδακια πλεον
βορεια αφρικη επισης (τυνησια, αλγερια, μαροκο) τα παιδια κανουν αραβικα στο μαθημα και βγαινουν στα διαλλειματα και μιλαν
γαλλικα μεταξυ τους
αν εχει κανεις μικρα παιδια
δεν ειναι ασχημη ιδεα τα γαλλικα
σε 20-30 χρονια με την αναπτυξη που θα ερθει στην αφρικη
θα εχει καλοπληρωμενες θεσεις στελεχων

η πιο ομορφη γλωσσα by far ειναι τα ιταλικα παντως
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom