Διπλωματικό θρίλερ
Η επόμενη ημέρα για τους έλληνες στρατιωτικούς
Σε εξέλιξη βρίσκεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή την σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.
Οι δύο στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι η κατηγορία αφορά μόνο την παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη, χαρακτηρίζοντας ως ακραία προπαγάνδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι στις κατηγορίες συγκαταλέγεται και αυτή της κατασκοπείας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει και διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές.
Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως ανέφεραν αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι κατηγορίες είναι αυτές, προβλέπονται ποινές ορισμένων μηνών με αναστολή, εξαγοράσιμες. Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον επικρατήσει αυτό το θετικό σενάριο, η δίκη της Δευτέρας θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.
Εκτός κι αν η Άγκυρα θελήσει να το «τραβήξει» περισσότερο και να συνδέσει την τύχη των δύο στρατιωτικών με αυτή των οκτώ τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και ζητά από την Ελλάδα την έκδοσή τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτήρισε συνωμοσιολογία σενάρια τους ισχυρισμούς αυτούς, προσθέτοντας ότι ελληνικές και τουρκικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ωστόσο ότι η αίσθηση που έχει αποκομίσει από τη συνάντηση του με τον τούρκο πρέσβη είναι ότι ο ίδιος ο πρέσβης δεν εκτιμά πως υπάρχει πρόθεση να γίνει συμψηφισμός, όπως είπε, των δύο ελλήνων με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές εξαντλούν την αυστηρότητά τους στην εφαρμογή των «τυπικών διαδικασιών», με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε εγρήγορση έναντι πιθανών εκπλήξεων μέχρι την επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το πρωί του Σαββάτου δεν υπήρχε καμιά επίσημη αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε ο Ερντογάν που επέστρεψε από περιοδεία στην Αφρική αναφέρθηκε στο θέμα. Στην Άγκυρα τηρούν στάση σιωπής χωρίς να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους κι ανεπίσημα λένε ότι πρόκειται για δουλειά της δικαιοσύνης και θα τηρηθούν τα νόμιμα.
Περιορισμένη έμφαση στο θέμα δίνουν και τα τουρκικά ΜΜΕ, με την η υπόθεση να απουσιάζει από τα εξώφυλλα των εφημερίδων. Αρκετά χαμηλά εμφανίζεται η είδηση και στους τουρκικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.
Η Hurriyet, το CNN Turk, το Anadolu και άλλα πρακτορεία δίνουν περισσότερη έμφαση σήμερα στις σελίδες τους σε θέματα όπως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφρίν και η επίσκεψη του Ερντογάν στις αφρικανικές χώρες, αναφερόμενα μόνο επιγραμματικά στις εξελίξεις με τους δύο στρατιώτικούς.
λογικα τη δευτερα θα εχουμε αισιο τελος αν ολα πανε καλα
ηδη στην τουρκια το θεμα πεφτει
μια χαρα