Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να ξεκινήσει να τρυπάει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, πρόκειται για το ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017, η ΕΝΙ καθόρισε ως τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο», αφού μελέτησε λεπτομερώς και με δειγματοληψία με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ.
Το μόνο που έκανε η Τουρκία ήταν απλά να μετονομάσει τον ίδιο στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία-1».
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΝΙ, είχε αδειοδοτηθεί στο τέλος του 2017 για γεώτρηση στο ίδιο ακριβώς σημείο (η διαφορά είναι μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων), στον ίδιο στόχο.
Μάλιστα, πρόκειται για το «σημείο 3» από εννέα συνολικά σημεία στην επιφάνεια του βυθού που είχε μελετήσει η ΕΝΙ, η οποία επέλεξε το εν λόγω σημείο επειδή ήταν το πιο ασφαλές για ναυάγιο και συγκεντρώσεις αμφορέων στην γύρω περιοχή. Κάτι για το οποίο προφανώς καμία έγνοια δεν έχει η Τουρκία.
Επίσης, τα τεχνικά δεδομένα της παράνομης γεώτρησης του «Γιαβούζ» όπως θαλάσσιο βάθος και βάθος στόχου κάτω από τον βυθό, είναι ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται στον λεπτομερή σχεδιασμό της ENI και για τα οποία αδειοδοτήθηκε.
Τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, αναφέρουν ότι σε κάποιο στάδιο στις αρχές φθινοπώρου του 2017, υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου και της Ιταλίας, διερευνούσαν ιδιαίτερα διακριτικά το ενδεχόμενο διαρροής τεχνικών στοιχείων των σχεδιασμών της ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Σουπιά» και το «Ερατοσθένης Νότιο» που έστειλε τώρα το «Γιαβούζ» η Τουρκία.
Προφανώς, απογοητευμένοι από τους στόχους των πέντε προηγούμενων παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με τα γεωτρύπανα «Πορθητής» και «Γιαβούζ», η Τουρκία αποφάσισε να μην εμπιστευθεί τους γεωλόγους και αναλυτές των δικών της σεισμογραφικών και να δοκιμάσει «έτοιμη» συνταγή της ΕΝΙ.
Πάντως, τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου» της Κύπρου, δείχνουν ότι μετά τις ανακαλύψεις σε Καλυψώ και Γλαύκο και την αποτυχία στην Ανθία, η ΕΝΙ αναθεώρησε για γεωλογικούς λόγους με βάση τα ευρήματα, τις πιθανότητες για κοίτασμα στο εν λόγω σημείο.
Πολλά ερωτηματικά…
Η εν λόγω αποκάλυψη έρχεται λίγες ώρες μετά τη «βόμβα» ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζει στο κάδρο των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και συγκεκριμένα στη θαλάσσια ζώνη που προκύπτει από την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης, την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα».
Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, αν γίνει αυτό τότε θα υπάρχουν πολύ διαφορετικές εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνεται πως η στάση της Ιταλίας είναι διφορούμενη απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση της για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.
Από την Ιταλία δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, εάν όμως ισχύουν τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου αυτό θα αποτελέσει «μαχαιριά» για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, αν καρποφορήσουν οι συζητήσεις, επί της ουσίας η Ιταλία θα αναγνωρίσει τα παράνομα τουρκο-λιβυκά μνημόνια δημιουργώντας νέα δεδομένα στην περιοχή.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ΕΝΙ είναι εταιρία με έδρα την Ιταλία, προκαλούνται έντονα ερωτηματικά κατά πόσο η οι δύο εξελίξεις σχετίζονται μεταξύ τους.