Η Τουρκια για να μπει στο Αφριν, εφτυσε αιμα, οπως και στην προηγουμενη επιχειρηση κατα των Κουρδων. Και ολα αυτα, εχοντας συντριπτικη υπεροπλια, και απεναντι σε ανταρτες εμπειρικα εκπαιδευμενους, με φτωχο οπλισμο, χωρις τεχνολογια, μεσα και γενικα την υποστηριξη και εκπαιδευση που μπορει να παεχει ενα συγκροτημενο κρατος.
Το Ισραηλ στο Λιβανο το 2006 επαθε πανωλεθρια. Ο πολεμος εχει πλεον αλλαξει και εχει αλλαξει η εννοια του χωρου της μαχης και του τροπου μαχης. Η μαχη δε γινεται σε ενα ενιαιο μετωπο, αλλα με χειρουργικα χτυπηματα απονευρωσης. Αν λοιπον υπαρχουν παραδειγματα οπου φτωχα εξοπλισμενοι ανταρτες, διχως αλλη υποστηριξη, καθηλωσαν υπερτερες δυναμεις και επιθεσεις με αρματα, τοτε πολυ περισσοτερο το ιδιο θα ειναι σε θεση να κανει μια πιο συγκροτημενη και εκπαιδευμενη δυναμη.
Στο κατω κατω εαν η δυναμη αρματων μπει, θα εχει νοημα να αντιμετωπισει συγκεντρωμενα στρατευματα και να τα χτυπησει.
Για την αεροπορια, αν γινει ανακατανομη πορων και αντι για οπλα που δε προσφερουν πλεονεκτημα, δαπανηθουν εκει που πρεπει, τοτε μπορει η αεροπορια να αποκτησει υπεροπλια, πραγματα που ειναι ζητημα κλειδι για μια χωρα με τα χαρακτηριστικα της Ελλαδας. Αν σταματησεις να αγοραζεις αχρηστα αρματα, πυροβολα, και συντηρεις τοσα στρατοπεδα και στρατευσιμους που ειναι αμφιβολο τι αμυντικη αξια θα προσδοσουν, τοτε θα μπορεις να εχεις πιο ουσιαστικα πραγματα.
Οσο για το νησι, εστω και αποβιβαζονται 100-200 πεζοναυτες στη Σαμο. Εαν με ισχυροτερη αεροπορια και ναυτικο, την αποκλεισεις, τοτε τι στρατηγικο σκοπο θα επιτελεσουν 200 πεζοναυτες στη Σαμο? Στελνεις και ενα σωμα απο 1000 δικους σου και πετας τα πτωματα στη θαλασσα.
Βεβαια, τα πραγματα δεν ειναι ετσι οπως τα γραφω εγω απο τον καναπε, μου αλλα τα γραφω και λιγο παραστατικα ( κουβεντα κανουμε αλλωστε),για να δειξω τη γνωμη μου πιο εμφατικα καπως.