Όλοι πήραν με την έννοια ότι επειδή η χώρα δεν έχει παραγωγή ,οι κυβερνήσεις κρατούσαν υψηλό το βιοτικό επίπεδο με συνεχή δανεικά. Μέχρι βέβαια που έσκασε η φούσκα
Για να μη λέμε πράγματα που δεν ισχύουν. Τα δανεικά δεν έχουν σχέση με τα ΚΠΣ, αυτά που μάθαμε να λέμε πακέτα Ντελόρ. Επί Προεδρίας του πήραμε δυο, 7 και 13 δις ευρώ. Από το 1981 έως το 2014 πήραμε γυρω στα 70 δις ευρώ. Τα αξιοποιήσαμε λάθος. Άναρχη διάθεση χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό.
Μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση έχει περίπου το 50% της παραγωγικότητας μιας ανταγωνιστικής χώρας της ΕΕ. Κάπου είχα διαβάσει μια τοποθέτηση του ΣΕΒ ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις παράγουν 30% λιγότερη προστιθεμενη αξία σε σχέση με το 2008, οταν οι αντίστοιχες πορτογαλικές παρουσιάζουν αυξηση 18% και η διαφορά αυτή απεικονίζεται και στον όγκο εξαγωγών, όπου οι Πορτογάλοι υπερτερούν.
Τα μπουζούκια, οι πουτάνες, τα Καγιέν είναι τα γνωστά κλισέ. Όμως δεν εξηγούν το γιατί είμαστε εδώ από άποψη είτε πρωτογενούς παραγωγής είτε μεταποιητικής είτε βιομηχανικής παραγωγής.
Κι αν διαβάσεις τους στόχους του νεου ΕΣΠΑ καταλαβαίνεις ότι στο βροντο θα πάνε και τα νέα πακέτα.