Δεν καταλαβαίνετε το πνεύμα μου. Παράγουν τα πάντα. Πρώτες ύλες στα πάντα. Και εδώ ακριβώς κολλάω.
Ήταν τόσο ΓΤΠ που δεν μπόρεσαν να τα εκμεταλλευτούν. Δεν γίνεται να παράγεις τόσα μέταλλα και να μην μπορείς να έχεις ένα αυτοκίνητο της προκοπής. Και δε μιλάω για το σήμερα. Αλλά για το τότε που ήταν σκέτη σιδεριά. Στην αγροτική παραγωγή. Είχαν τις τεράστιες εκτάσεις της κεντρικής Ασίας. Δεν γίνεται να μη μπορείς να παράξει ούτε μαϊντανό.
Δε μιλάμε για τη χώρα μας που δεν έχει βασικές πρώτες ύλες. Μιλάμε για την νούμερο ένα χώρα στον κόσμο. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να μη το έχει στο υπέδαφος της.
Όσο για την εκπαίδευση είχαν μια χαρά θετικές σχολές. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Αλλά όταν τον βγάζεις και σαν αφεντικό έχει το σφουγκοκωλαριο του κόμματος πως θα πάει μπροστά;
Πριν λίγους μήνες διάβασα σχετικά ένα θέμα για το πόσο πίσω έμειναν στη γενετική. Οι επιστήμονες πήγαν σχεδόν όλοι στα Γκουλάγκ διότι ο υπεύθυνος του υπουργείου ήταν δε θυμάμαι τι. Αλλά επειδή ήταν αγράμματος θεωρούσε τις εξελίξεις δυτική προπαγάνδα με αποτέλεσμα να εξαφανίσει μια γενιά επιστημόνων.
ΟΚ τώρα κατάλαβα τι εννοείς.
Γενικά τα προβλήματα του κομμουνισμού είναι αρκετά. Όλα έχουν την ίδια πηγή (τα μέσα παραγωγής στο κράτος), αλλά εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Πάντως δεν είναι το πρόβλημα της ιδεολογίας στο οποίο αναφέρεσαι.
- Το σημαντικότερο είναι πως οι τιμές των προϊόντων δεν λειτουργούν. Αυτό είναι ελαφρώς πολύπλοκη έννοια για να την συλλάβει κάποιος, αλλά όταν την συλλάβει, είναι πανεύκολο, ειδικά όταν παρατηρείς τον κόσμο γύρω σου με αυτήν την λογική. Διάβασε το "the use of knowledge in society" του Hayek και μετά διάβασε το "Human Action" του Mises, αν πραγματικά σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς. Αν δε, διαβάσεις τις υπερπολύπλοκες διαδικασίες που είχαν για να αποφασίσουν τι ύλες θα πάνε που, θα σε πιάσουν τα γέλια!
- Το παραπάνω οδηγεί σε παράλογα κίνητρα (incentives) παραγωγής. Π.χ. παρήγαγαν 4 φορές παραπάνω πόρτες από όσες αντιστοιχούν στα σπίτια που υπήρχαν για παράδειγμα.
- Φυσικά αφού δεν υπάρχει ιδιωτικός τομέας, ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος.
- Μετά είναι πως δεν υπάρχει κίνητρο για αποδοτικότητα σε όλα τα επίπεδα της εργασίας.
Γενικά το πρόβλημα του κομμουνισμού απορρέει από ένα πράγμα: τα μέσα της παραγωγής ανήκουν στο κράτος.
Καλώς ήλθες στην σπουδαιότερη ανακάλυψη της ανθρωπότητας: τον φιλελευθερισμό.