Νέα

Περί θητείας στρατού

  • Μέλος που άνοιξε το νήμα JohnKal
  • Ημερομηνία ανοίγματος
  • Απαντήσεις 6K
  • Εμφανίσεις 233K
  • Tagged users Καμία
  • Βλέπουν το thread αυτή τη στιγμή 1 άτομα (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Το ΥΕΘΑ εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής θητείας στα 18...

  • Συμφωνω

    Ψήφοι: 171 44,5%
  • Διαφωνω

    Ψήφοι: 14 3,6%
  • Να παραμείνει όπως έχει σήμερα

    Ψήφοι: 33 8,6%
  • Είμαι κατά της υποχρεωτικής στράτευσης γενικά

    Ψήφοι: 162 42,2%
  • Δεν ξέρω / Δεν απαντώ

    Ψήφοι: 4 1,0%

  • Μέλη που ψήφισαν συνολικά
    384

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Μετά το Κέντρο θα πάρεις μετάθεση για τη μονάδα. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι πραγματικό στρατό καταλαβαίνει κάποιος μόνο αν πάει στη μονάδα. Στη μονάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από το Κέντρο.

Καταρχήν στη μονάδα θεωρείται περίπου δεδομένο ότι γνωρίζεις βασικά αντικείμενα που πρέπει να ξέρει κάθε στρατιώτης και βασικά αντικείμενα της ειδικότητάς σου. Αν χρειαστεί, θα σε εκπαιδεύσουν και στη μονάδα. Πολλά από αυτά που άκουσες στο κέντρο θα τα ακούσεις και στη μονάδα ενώ θα μάθεις και καινούργια πράγματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα κληθείς να εφαρμόσεις στην πράξη όλα όσα μαθαίνεις. Ασκήσεις, πορείες, σκηνάκια, βολές, είναι στην ημερήσια διάταξη. Μη φανταστείς ότι θα τα κάνεις όλα αυτά κάθε μέρα και δεν θα κάθεσαι στιγμή, αλλά σίγουρα κατά τη διάρκεια της παραμονής σου στη μονάδα θα τα κάνεις αρκετές φορές.

Κατά την παρουσίαση σου στη μονάδα, όπως και στο Κέντρο, θα χρεωθείς οπλισμό και υλικά (σεντόνια, κουβέρτες κλπ). Μία από τις επόμενες ημέρες θα περάσεις από συνέντευξη τόσο από το διοικητή του λόχου στον οποίο θα σε έχουν τοποθετήσει, όσο και από τον Διοικητή της μονάδας. Όπως και στο κέντρο, έτσι κι εδώ οι συνεντεύξεις είναι απόρρητες και μπορείς να αναφέρεις τυχόν προβλήματα που έχεις.

Επίσης θα κληθείς να συμπληρώσεις Φρουρές Προτίμησης. Οι φρουρές προτίμησης είναι οι περιοχές στις οποίες θα ήθελες να μετατεθείς κατά προτεραιότητα μετά την παρέλευση της εξάμηνης υποχρεωτικής παραμονής σου στη μονάδα που έχεις τοποθετηθεί. Συμπλήρωσε πολύ προσεκτικά τις φρουρές προτίμησης, έχοντας υπόψη τις συνθήκες των μονάδων και της περιοχής που επιθυμείς να μετατεθείς. Μπορείς, αν το επιθυμείς, να δηλώσεις ότι επιθυμείς να παραμείνεις εκεί και να μη λάβεις μετάθεση. Οι υπόχρεοι μειωμένης θητείας συνήθως δεν δικαιούνται μετάθεσης.

Στην αρχή τα πράγματα ίσως σου φανούν λίγο δύσκολα, διότι καλείσαι να προσαρμοστείς στο κλίμα της μονάδας. Την πρώτη  εβδομάδα υπάρχει η λεγόμενη "εβδομάδα προσαρμογής" κατά την οποία για να προσαρμοστείς καλύτερα στη μονάδα δεν θα εκτελείς υπηρεσίες. Αμέσως μετά είναι πιθανόν να εκτελείς υπηρεσία με ένα παλαιότερο στρατιώτη για να εγκλιματιστείς καλύτερα.

Εδώ σε αντίθεση με το Κέντρο όπου όλοι ήσασταν νέοι θα βρεις στρατιώτες που κοντεύουν να απολυθούν και γενικά στην αρχή οι περισσότεροι θα είναι παλαιότεροι από εσένα. Ορισμένοι θα το "παίζουν" παλαιοί και πιθανόν να μη σου φερθούν όπως πρέπει. Επικρατεί η άποψη ότι οι νέοι θα πρέπει να φορτώνονται περισσότερες υπηρεσίες και περισσότερες αγγαρείες απ'ό,τι οι παλαιότεροι, το σημαντικότερο είναι να μην επιτρέψεις σε κανέναν παλαιότερο να  σου φερθεί με τρόπο προσβλητικό που να προσβάλλει εσένα και την προσωπικότητα σου. Δεν είναι απαραίτητα κακό να κάνεις στην αρχή περισσότερα πράγματα από αυτά που κάνουν οι παλαιότεροι αλλά δεν είναι σωστό να σε υποβάλλουν σε περιττές και άσκοπες ταλαιπωρίες μόνο και μόνο επειδή είσαι νέος. Πρέπει επίσης να γνωρίζεις ότι ανάρμοστη συμπεριφορά παλαιών προς νέους, τιμωρείται!

Όμως, όπως οι άλλοι θέλεις να σου φέρονται καλά, έτσι να φέρεσαι κι εσύ στους άλλους. Μην το "παίζεις" έξυπνος και μην προσπαθείς να "χώνεις" τους άλλους να κάνουν πράγματα κι εργασίες που θα έπρεπε να κάνεις εσύ. Προσπάθησε να πιάσεις φιλίες με τα άτομα που θες κι απλώς φέρσου καλά στους υπόλοιπους. Όπως θα έμαθες και στο Κέντρο, στον στρατό, όπως και γενικότερα σε οποιοδήποτε μέρος όπου η ζωή είναι κοινοβιακή, θα πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλους για να είναι αρμονική η συμβίωση.

Όπως, όμως δεν είναι σωστό να "χώνεις" τους άλλους, δεν χρειάζεται να το παίζεις πρόθυμος πάντα διότι πολλοί μπορεί να μην το εκτιμήσουν και να  βάζουν σε επιπρόσθετες εργασίες πάντα εσένα. Να προθυμοποιείσαι να κάνεις εργασίες εκεί που πρέπει και θα ανταμειφθείς, δεν χρειάζεται όμως να "χώνεσαι" από μόνος σου παντού.

Όταν παλαιώσεις κι εσύ να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να κάνεις αυτά που δεν ήθελες να σου κάνουν οι άλλοι. Προσπάθησε να βοηθάς τους νέους συναδέλφους σου ώστε να προσαρμοστούν κι αυτοί στη ζωή της μονάδας. Δεν υπάρχει λόγους να τους τρέχεις άσκοπα. Η μεγαλύτερη εξάλλου ικανοποίηση θα είναι όταν απολυθείς ή μετατεθείς από τη μονάδα να σε θυμούνται θετικά και όχι να σε βρίζουν από  πίσω σου.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
μαθημα σε νεους σημερα.
φραντζεσκα διαβαζε προσεκτικα.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Οι υπηρεσίες στον στρατόΣτον στρατό για την ασφάλεια του στρατοπέδου αλλά και για την τήρηση της τάξης υπάρχουν οι υπηρεσίες. Οι πάντες, ανεξάρτητα από τον βαθμό τους  υποχρεούνται να κάνουν υπηρεσίες, ο καθένας ανάλογα με τον βαθμό του. Εδώ θα ασχοληθούμε με τις κυριότερες υπηρεσίες των στρατιωτών και τα καθήκοντά τους. Η αλήθεια είναι ότι τα καθήκοντα αυτά θα τα ακούσεις εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια της θητείας σου, διότι πριν από την ανάληψη της υπηρεσίας υπάρχει η λεγόμενη "φρουρά" όπου ο Αξιωματικός Υπηρεσίας (ΑΥΔΜ) εξηγεί τα καθήκοντα των στρατιωτών που έχουν υπηρεσία. Συνοπτικά οι υπηρεσίες που θα κληθείς να κάνεις στον στρατό είναι:




Σκοπός
Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ένοπλος στρατιώτης που να μην έχει κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του έστω και μερικές ώρες σκοπιά. Σε μερικούς αρέσουν οι σκοπιές ενώ άλλοι τις βρίσκουν βαρετές. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές οι ώρες ης σκοπιάς είναι ατελείωτες αλλά είναι και μία καλή ευκαιρία για διαλογισμό...! Πολλοί σκοποί για να περνάει η ώρα αποφασίζουν να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως να καπνίσουν, να ακούσουν ραδιόφωνο, να μιλήσουν στο κινητό, να γράψουν στις σκοπιές, να διαβάσουν κανένα περιοδικό. Ε, όλα αυτά απαγορεύονται και τιμωρούνται, αν φυσικά σάς πάρουν είδηση. Στις περισσότερες μονάδες, πλέον, οι υπηρεσίες των σκοπών εκτελούνται από δύο άτομα ταυτόχρονα.




Οι σκοποί το μόνο που επιτρέπεται να κάνουν είναι να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να κάνουν σωστή αναγνώριση σε όσους πλησιάζουν... Οι σκοποί πρέπει να ελέγχουν όλους όσους κινούνται στον χώρο ευθύνης τους και να τους κάνουν σωστή αναγνώριση, να φροντίζουν ώστε να μην εισέλθει ή εξέλθει κανείς από το στρατόπεδο χωρίς άδεια, να ελέγχουν τον χώρο τους για τυχόν πυρκαγιές.




Είναι όμως αλήθεια ότι δεν υπάρχει σκοπός που να μην έχει κάνει έστω και την παραμικρή παρασπονδία κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Ακόμα και αν κάνουν τα στραβά μάτια αν σε δουν να κάνεις κάτι από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, μάλλον δεν θα στο συγχωρήσουν αν σε βρουν να κοιμάσαι στη σκοπιά. Η ποινή είναι συνήθως είκοσι μέρες φυλακή ενώ αν ο διοικητής θέλει μπορεί να σε στείλει και στρατοδικείο.




Θαλαμοφύλακας
Θεωρείται από τις πιο "κυριλέ" υπηρεσίες που συνήθως τις κάνουν οι παλαιότεροι ή όσοι είναι άοπλοι. Συνήθως εκτελείται μέσα στο κτίριο του λόχου. Ο θαλαμοφύλακας είναι υπεύθυνος για τα εγερτήρια όλως όσων έχουν υπηρεσία, και άρα ούτε αυτός πρέπει να κοιμάται!, αλλά και για τη φύλαξη του οπλισμού. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει που βρίσκονται οι στρατιώτες του λόχου του, τον αριθμό των όπλων καθώς και το πού βρίσκεται κάθε όπλο. Κανονικά ό,τι απαγορεύεται για τους σκοπούς απαγορεύεται και για τον θαλαμοφύλακα όμως είναι πολύ πιθανόν να κάνουν τα στραβά μάτια αν σε δουν να διαβάζεις περιοδικά ή να πίνεις καφέ...!




Περίπολο
Εκτελείται από δύο άτομα ταυτόχρονα, έναν περιπολάρχη και τον βοηθό του. Τα περίπολα θεωρούντα κινητές σκοπιές καθώς γυρίζουν τον χώρο του στρατοπέδου και ελέγχουν τους χώρους μεταξύ των σκοπιών. Επίσης ελέγχουν αν ο σκοποί εκτελούν σωστά την υπηρεσία τους και αν είναι καλά στην υγεία τους.




Κανονικά η σωστή εκτέλεση του περιπόλου προβλέπει ότι ο επικεφαλής του περιπόλου προχωράει μπροστά και από πίσω του ακολουθεί ο βοηθός του. Στην πράξη, όμως, τις περισσότερες φορές, πηγαίνουν και οι δύο μαζί (σαν τους Χιώτες!).




Δεκανέας Αλλαγής
Ο Δεκανέας Αλλαγής φροντίζει για την αντικατάσταση των σκοπών όταν έρθει η ώρα. Παραλαμβάνει τους σκοπούς που πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσία και αλλάζει τους παλαιότερους. Κανονικά είναι υπεύθυνος ώστε οι σκοποί να μην φέρουν πάνω τους αντικείμενα που δεν επιτρέπεται (κινητά, ραδιόφωνα κλπ) ενώ οφείλει να ελέγξει αν τα πυρομαχικά βρίσκονται στη θέση τους και ότι  τα όπλα δεν περιέχουν πυρομαχικά και είναι ασφαλισμένα.


Λοχίας Υπηρεσίας
Συνήθως την υπηρεσία αυτή την εκτελούν υπαξιωματικοί (έφεδροι και εθελοντές) και παλιότεροι στρατιώτες. Ο Λοχίας Υπηρεσίας αντικαθιστά τον Διοικητή του Λόχου κατά τις  μη εργάσιμες ώρες και ημέρες. Είναι υπεύθυνος για την τάξη και καθαριότητα στον λόχο του, για τη συγκέντρωση της φρουράς, οφείλει να γνωρίζει πού βρίσκονται οι στρατιώτες του λόχου του, δίνει αναφορά στον διοικητή του λόχου το πρωί σχετικά με τους παρόντες και απόντες στρατιώτες από την αναφορά.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
ΆδειεςΚατά τη διάρκεια της θητείας σου, φυσικά θα πάρεις και άδειες από το στρατόπεδο για να πας να δεις τους δικούς σου. Οι περισσότεροι στρατιώτες περιμένουν πώς και πώς την ημέρα που θα πάρουν την επόμενη άδεια, ακόμα και αν έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από την προηγούμενη.

Οι άδειες χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες και αυτές είναι:

Μικρότερες του 24ωρου
Είναι οι λεγόμενες «έξοδοι». Κάθε στρατιώτης ο οποίος δεν έχει υπηρεσία εντός του στρατοπέδου και δεν είναι τιμωρημένος ή Ελεύθερος Υπηρεσίας δικαιούται να πάρει έξοδο. Όσοι μένουν μόνιμα στην περιοχή που βρίσκεται το στρατόπεδο δικαιούνται να πάρουν διανυκτέρευση, δηλαδή μπορούν να διανυκτερεύσουν στο σπίτι τους, οι υπόλοιποι οφείλουν να βρίσκονται πίσω στη μονάδα δύο ώρες μετά το βραδινό προσκλητήριο, δηλαδή συνήθως στις 23.45. Εννοείται ότι αυτού του είδους οι άδειες δεν γράφονται.



ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αυτές είναι οι άδειες απουσίας που σίγουρα θα πάρεις κατά τη διάρκεια της θητείας σου. . Όλοι οι οπλίτες  δικαιούνται κανονική άδεια ίση με τον αριθμό των διμήνων που υπηρετούν επί τρία. Δηλαδή για 12μηνη θητεία δικαιούνται συνολικά 18 ημέρες αδείας.



ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αυτές είναι άδειες που τις λαμβάνει κάποιος οπλίτης για ειδικούς λόγους. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις λάβει υποχρεωτικά και για τη χορήγηση τους πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Μερικές από τις ειδικές άδειες που μπορεί κάποιος να λάβει είναι:



Φοιτητικές Άδειες
Όσοι είναι φοιτητές ή σπουδαστές μπορούν να λάβουν φοιτητική άδεια για να συμμετέχουν στις εξετάσεις του τμήματος τους. Θα πρέπει ωστόσο μετά τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις να φέρουν βεβαιώσεις συμμετοχής σε καθένα από τα μαθήματα που έλαβαν μέρος. Καλό θα είναι να έχεις μαζί σου και ένα επικυρωμένο αντίγραφο του προγράμματος εξετάσεων. Οι άδεις αυτές είναι τρεις ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο στρατιωτικής θητείας και το σύνολο τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 18 ημέρες.

Αγροτικές Άδειες
Μερικοί προσπαθούν να το παίξουν έξυπνοι εδώ και ζητούν αγροτικές άδειες χωρίς να έχουν ουδεμία σχέση με τη γεωργία. Για να πάρεις αγροτική άδεια θα πρέπει να είσαι κατ’ επάγγελμα αγρότης, και να το έχεις δηλώσει κατά την κατάταξή σου στο Κέντρο.  Επιπλέον πρέπει να φέρεις βεβαίωση από τον δήμο ή την κοινότητα ότι είσαι κατ’ επάγγελμα αγρότης και ότι κατά τη διάρκεια της άδειάς σου ασχολήθηκες με συγκεκριμένες αγροτικές εργασίες οι οποίες και πρέπει να αναφέρονται ονομαστικά. Οι άδειες αυτές είναι τρεις ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο στρατιωτικής θητείας και το σύνολο τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 18 ημέρες.

Προσωπικές Άδειες
Αν συντρέχει σοβαρός οικογενειακός λόγος μπορείς να ζητήσεις από τον Διοικητή σου άδεια απουσίας. Ανάλογα με τις περιστάσεις ο διοικητής μπορεί να σου ζητήσει να φέρεις μαζί σου και κάποιο είδους δικαιολογητικό που θα αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει τέτοιος λόγος.

Εκτός από τις παραπάνω υπάρχουν και άλλου είδους ειδικές άδειες που μπορείς να πάρεις



ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αναρρωτικές άδειες χορηγούνται μόνο από στρατιωτικά νοσοκομεία και ύστερα από γνωμάτευση της Επιτροπής Αναρρωτικών Αδειών. Θα πρέπει επίσης να έχεις νοσηλευτεί σε στρατιωτικό νοσοκομείο για να λάβεις αυτού του είδους τις άδειες. Το σύνολο της αδείας είναι τρεις ημέρες για κάθε πλήρες δίμηνο στρατιωτικής υπηρεσίας, δηλαδή 18 ημέρες για 12μηνη θητεία. Αν χρειαστεί να λάβεις μεγαλύτερη αναρρωτική άδεια αυτή υπηρετείται, εκτός αν μετά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης διαπιστωθεί ότι τραυματίστηκες κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σου και εξαιτίας αυτής (πόρισμα δηλαδή που σπάνια βγαίνει σε ΕΔΕ!).



ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Αυτές οι άδειες είναι οι καλύτερες γιατί είναι άγραφες. Ο Διοικητής της Μονάδας μπορεί να σου δώσει τιμητικές άδειες επειδή διακρίθηκες σε κάποια πράξη, στην εκπαίδευση, συνεισέφερες με την εργασία σου στη μονάδα ή απλώς επειδή τιμάει την μέχρι σήμερα παρουσία σου σε αυτή. Κάθε τιμητική άδεια δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα ημέρες.

Αιμοδοτικές Τιμητικές Άδειες

Αυτές είναι ειδικές κατηγορίες αδειών οι οποίες χορηγούνται σε όσους εθελοντικά δίνουν αίμα κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η διάρκεια τους είναι μέχρι τέσσερεις ημέρες και ένας οπλίτης μπορεί να πάρει μέχρι δύο αιμοδοτικές άδειες. Η χορήγηση των αιμοδοτικών αδειών είναι υποχρεωτική, όχι όμως και αριθμός των ημερών τους, δηλαδή ο νόμος ορίζει ότι μπορεί να είναι μέχρι τέσσερεις μέρες η καθεμία, το σύνηθες είναι να δίνονται δύο ημέρες ανά αιμοδοσία, δηλαδή μέχρι τέσσερεις μέρες συνολικά!

Τιμητικές Λόγω Παραμεθορίου
Αυτό είναι ένα είδος αδειών που καθιερώθηκε για όσους υπηρετούν τη θητεία τους στις παραμεθόριες περιοχές (π.χ στον Έβρο). Κάθε στρατιώτης δικαιούται δύο μέρες τιμητικής αδείας για κάθε μήνα υπηρεσίας σε μονάδες της παραμεθόριο (μονάδες Θράκης, Αν. Αιγαίου, Δωδεκανήσων αλλά και Κύπρος) Προσοχή! Η χορήγηση αυτής της άδειας είναι υποχρεωτική από τους Διοικητές των μονάδων, γράφονται κανονικά και χορηγούνται επιπλέον των κανονικών ημερών αδείας που δικαιούστε. Επίσης η αδεία αυτή ΔΕΝ χορηγείται σε όσους είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών αυτών!

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Η πρώτη 48ώρη άδεια απουσίας που θα πάρεις από το στρατόπεδο είναι αυτή της ορκωμοσίας. Πριν την ορκωμοσία δεν δίνονται έξοδοι ή άδειες απουσίας παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Οι 24ωρες άδειες απουσίας ΔΕΝ γράφονται και δεν λογίζονται ως κανονικές άδειες απουσίας

Σε περίπτωση που το σύνολο των ειδικών ή αναρρωτικών αδειών ξεπερνάει τις συνολικά δικαιούμενες ημέρες  και δεν υπάρχει η δυνατότητα να συμψηφιστεί με τις κανονικές άδειες, τότε οι επιπλέον ημέρες αδείας υπηρετούνται. Ειδικά για τις αναρρωτικές άδειες οι ημέρες αυτές δεν υπηρετούνται αν αποδειχθεί ότι κάποιος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο επειδή τραυματίστηκε με ευθύνη της υπηρεσίας.

Τις τιμητικές άδειες λόγω παραμεθορίου δεν τις δικαιούνται οι ΔΕΑ

Στις κανονικές άδειες δικαιούσαι και καταστάσεις επιβίβασης. Το σύνολο των καταστάσεων επιβίβασης που δικαιούσαι ισούται με το ήμισυ της θητείας που υπηρετείς, δηλαδή για 12μηνη θητεία δικαιούσαι έξι καταστάσεις επιβίβασης. Από αυτές οι μισές πάλι (δηλαδή τρεις για 12μηνη θητεία) μπορεί να είναι αεροπορικώς ή με Intercity εφόσον δεν εξυπηρετείται με αεροπορική συγκοινωνία η περιοχή που υπηρετείς κι εφόσον υπηρετείς σε μονάδες των  νομών Έβρου, Ροδόπης, νήσων Ανατολικού Αιγαίου, Λήμνου, Δωδεκανήσου, Κρήτης και Κύπρου ή διαμένεις στις περιοχές αυτές μόνιμα και ο τόπος μόνιμης κατοικίας σου  ή οι Μονάδες που υπηρετείς αντίστοιχα απέχει άνω των 500 χιλιομέτρων.

Κανονικά όταν παίρνεις άδεια οφείλεις να την θεωρήσεις στο πλησιέστερο φρουραρχείο του τόπου για τον οποίο παίρνεις άδεια, τόσο την ημέρα που μεταβαίνεις στο μέρος που αναγράφεται στην άδειά σου όσο και την ημέρα που φεύγεις. Αυτό γίνεται για να αποδείξεις ότι όντως πήγες στην άδεια σου στο μέρος που ζήτησες και όχι κάπου αλλού. Πρακτικά άλλοι διοικητές μονάδων και υπομονάδων απαιτούν κάτι τέτοιο και άλλοι όχι. Καλό είναι να μάθεις πριν φύγεις για άδεια αν οι ανώτεροι σου ζητούν τη θεώρηση της άδεια σου ή όχι, για να μην τιμωρηθείς άδικα.

 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Υπόχρεοι Μειωμένης ΘητείαςΠολλοί στρατεύσιμοι έχουν λόγους να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία. Επειδή το θέμα απασχολεί πολλούς, παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό άρθρο του νόμου περί Στρατολογίας των Ελλήνων.

Άρθρο 7

Μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση

1. Μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμούν, οι παρακάτω κατηγορίες οπλιτών:

α. Εξάμηνης διάρκειας:

(1)  Όλοι οι αδελφοί από έξι ή περισσότερα ζώντα αδέλφια, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από πέντε ζώντα αδέλφια.

(2)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.

(3)  Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.

(4) Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.

(5)  Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

(6) Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

(7) Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του τριακοστού πέμπτου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι, επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησης τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3284/2004 (ΦΕΚ 217 Α').

β. Εννεάμηνης διάρκειας:

(1)  Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί από τέσσερα ζώντα αδέλφια.

(2)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος αδελφός από τρία ζώντα αδέλφια.

(3)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.

(4)  Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.

(5) Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

2.  Οι στρατεύσιμοι μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον με τη μεταφορά τους δεν απομένει υποχρέωση παραπέρα εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και τυχόν πρόσθετης.

3. Όσοι διατελούν σε ανυποταξία, υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου μετά τη διακοπή της ανυποταξίας και εφόσον με τη μεταφορά τους δεν απομένει υποχρέωση παραπέρα εκπλήρωσης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και τυχόν πρόσθετης απολύονται. Οι λιποτάκτες υπάγονται στις ίδιες διατάξεις μετά τη διακοπή της λιποταξίας τους.

4.  Η μεταφορά στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης δεν ανακαλείται, αν μετά την υποβολή του αιτήματος εκλείψουν οι σχετικοί λόγοι.

5.  Στις περιπτώσεις (1) και (2) της υποπαραγράφου α' της παραγράφου 1 και στις περιπτώσεις (1), (2), (3) και (4) της υποπαραγράφου β' της ίδιας παραγράφου του άρθρου αυτού, αν ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό. Δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση του δικαιώματος μεταφοράς στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, στις περιπτώσεις που οι δικαιούχοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα αυτό και έχουν ήδη εκπληρώσει μειωμένη στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση.

6.  Οι έφεδροι αξιωματικοί, οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί και οι επίκουροι αξιωματικοί δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου αυτού.



Μερικές Παρατηρήσεις
Αν πιστεύεις ότι έχεις δικαίωμα να  υπηρετήσεις μειωμένη θητεία θα πρέπει να απευθυνθείς το συντομότερο δυνατό στο στρατολογικό σου γραφείο για να μάθεις ακριβώς τι δικαιολογητικά χρειάζονται

Την ημέρα της κατάταξης σου στον στρατό σε ρωτούν  αν έχεις λόγους να υπηρετήσεις μειωμένη θητεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τελικά θα υπηρετήσεις μειωμένη θητεία αν δεν καταθέσεις τα  απαραίτητα δικαιολογητικά στο Στρατολογικό Γραφείο που ανήκεις.

Μπορείς να καταθέσεις τα δικαιολογητικά και αφού παρουσιαστείς στον στρατό, πάντα όμως στο στρατολογικό γραφείο που ανήκεις και όχι στη μονάδα που υπηρετείς. Μόνο η αρμόδια επιτροπή του οικείου σου στρατολογικού γραφείου είναι αρμόδια να αποφανθεί αν δικαιούσαι τελικά ή όχι μειωμένη θητεία βάση των δικαιολογητικών που κατέθεσες και της περίπτωσής σου.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
ΠοινέςΟι ποινές είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον στρατό. Είναι αυτές που φοβούνται όχι μόνο οι στρατιώτες αλλά ακόμα και τα μόνιμα στελέχη, καθώς κι εκείνα μπορούν να τιμωρηθούν. Εδώ φυσικά θα μας απασχολήσουν οι ποινές των στρατιωτών.

Καταρχήν για ποιους λόγους μπορείς να τιμωρηθείς; Για χίλιους δύο: Επειδή ήσουν..ακομβίωτος ή επειδή έχεις γράψει στο τζόκεϊ σου, επειδή αντιμίλησες σε ανώτερο, επειδή δεν εκτέλεσες εντολή ανωτέρου σου, επειδή διέπραξες κάποιο αδίκημα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας σου.  Από όλα τα παραπάνω τα σοβαρότερα είναι αυτά που σχετίζονται με εκτέλεση της υπηρεσίας καθώς αφορούν την ασφάλεια του στρατοπέδου και γι αυτό τιμωρούνται αυστηρότερα.  Από εκεί και πέρα είναι απολύτως σχετικό το πόσο θα τιμωρηθείς για ένα συγκεκριμένο αδίκημα. Ο Στρατιωτικός Κανονισμός αναφέρει συγκεκριμένες ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία (και που συνήθως είναι αναρτημένα και στους λόχους), και έχει γενικές κατευθύνσεις σχετικά με τα είδη των αδικημάτων και τα είδη της ποινής που επιβάλλονται. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι στο χέρι του Διοικητή.

Είδη Ποινών:
Στέρηση Άδειας Εξόδου: Αν και θεωρείται το ελαφρύτερο είδος ποινής είναι πολλές φορές το χειρότερο. Σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος δεν έχει υπηρεσία και είναι κανονικά εξοδούχος δεν θα βγει έξω. Αυτό σε μονάδες όπου η υπηρεσία δεν πάει και τόσο καλά είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιους στρατιώτες.

Περιορισμός και Κράτηση: Οι στρατιώτες μένουν μέσα στο στρατόπεδο για όσες μέρες διαρκεί ο περιορισμός ή η κράτηση. Στις μέρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες υπηρεσίας. Ουσιαστική διαφορά, πλέον, αυτών των δύο ποινών μεταξύ τους δεν υπάρχει.

Φυλάκιση: Οι στρατιώτες επίσης μένουν μέσα στο στρατόπεδο για όσο καιρό διαρκεί η φυλάκιση συμπεριλαμβανομένων και των ημερών υπηρεσίας με τη μόνη διαφορά ότι οι ποινές φυλάκισης γράφονται στα ατομικά έγγραφα των οπλιτών.

Αυστηρή φυλάκιση: Σε αυτή την περίπτωση οι στρατιώτες εκτείουν την ποινή τους στο πειθαρχείο της μονάδας (αν υπάρχει).

 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Όλοι οι άντρες οι οποίοι συμπληρώνουν τα 19 τους χρόνια είναι υποχρεωμένοι να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν, για οποιοδήποτε λόγο κάποιος πάρει αναβολή υποχρέωσης κατάταξης (βλ. παρακάτω για τις αναβολές), παρουσιάζεται μόλις εκλείψουν οι λόγοι της αναβολής του. Η υποχρέωση κατάταξης δεν εκλείπει παρά μόνο όταν κάποιος συμπληρώσει τα 45 του χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος κηρυχθεί ανυπότακτος κινδυνεύει να συλληφθεί ανά πάσα στιγμή μέχρι να συμπληρώσει τα 45 του χρόνια.

Όσοι επίσης το επιθυμούν μπορούν να καταταγούν εθελοντικά στον στρατό εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 17 τους χρόνια.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Ανυπότακτοι

Ανυπότακτοι καλούνται όλοι αυτοί οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν στον στρατό αλλά δεν το έπραξαν.

Οι ανυπότακτοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: σε ανυπότακτους εσωτερικού, δηλαδή σε όσους διαμένουν στην Ελλάδα και μετά την ανυποταξία τους και σε ανυπότακτους εξωτερικού, περιλαμβάνονται δηλαδή όλοι εκείνοι οι οποίοι είναι ανυπότακτοι και διαμένουν στο εξωτερικό.

Οι ανυπότακτοι αντιμετωπίζουν μία σειρά από διοικητικές κυρίως κυρώσεις, καθώς οι ποινικές κυρώσεις πολλές φορές δεν εφαρμόζονται. Σε γενικές γραμμές, εφόσον συλληφθούν, τους επιβάλλεται πρόσθετη εξάμηνη στρατιωτική υπηρεσία ενώ δεν μπορούν να διοριστούν στο ελληνικό δημόσιο.

Η ανυποταξία και οι συνέπειες αυτής, διακόπτεται με την οικειοθελή ή μη παρουσίαση του ανυπότακτου για να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή με τη συμπλήρωση του 45ου έτους της ηλικίας του ανυπότακτου.

Στους ανυπότακτους εσωτερικού δεν χορηγείται διαβατήριο και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Οι  Έλληνες ανυπότακτοι εξωτερικού μπορούν ωστόσο  να λάβουν ελληνικό διαβατήριο ενώ πλέον επιτρέπεται στους ανυπότακτους να επισκεφτούν την Ελλάδα άνευ αιτιολόγησης μέχρι τριάντα συνολικά ημέρες τον χρόνο.

Όσοι είναι κάτοικοι χωρών μελών της Συνθήκης Σέγκεν μπορεί να έλθουν στην Ελλάδα με αρκετές πιθανότητες να μην συλληφθούν, καθώς δεν γίνεται έλεγχος διαβατηρίων σε όσους ταξιδεύουν μεταξύ των χωρών αυτών. Μπορεί όμως να συλληφθούν αν γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος των διαβατηρίων τους, όπως έχει δικαίωμα κάθε χώρα να πράξει.

Ωστόσο όσοι παρουσιαστούν οικειοθελώς στον στρατό, μπορούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία και την υπόλοιπη να την εξαγοράσουν.

Πλέον επίσης επιτρέπεται για όσους είναι άνω των 35 ετών να υπηρετήσουν μόνο 45 ημέρες και να εξαγοράσουν τον υπόλοιπο χρόνο της θητείας τους προς €810 το μήνα.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι είναι άνω των 35 ετών, και πρέπει να υπηρετήσουν 12μηνη θητεία μπορούν να υπηρετήσουν μόνο 45 μέρες και τους υπόλοιπους 10,5 μήνες να τους εξαγοράσουν προς €810 x 10,5 = € 8.505. Όσοι δικαιούνται να υπηρετήσουν μειωμένη θητεία, θα πληρώσουν μόνο τους μήνες που θα υπηρετούσαν τη θητεία τους.

Κατά τη διάρκεια της αναβολής οι -πρώην πλέον- ανυπότακτοι μπορούν να επισκέπτονται κανονικά την Ελλάδα, ενώ από την κατάταξη τους αίρονται όλες οι ποινικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε αυτούς.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Συνθήματα - ΕμβατήριαΤα συνθήματα και τα εμβατήρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον στρατό. Υποτίθεται ότι εμψυχώνουν τους στρατιώτες και τονίζουν το αίσθημα ενότητας που αυτοί πρέπει να έχουν. Τους κάνουν επίσης υπερήφανους για το σώμα ή το μέρος που υπηρετούν.

Συνθήματα
Τα συνθήματα διαφέρουν από όπλο σε όπλο και από περιοχή σε περιοχή για αυτό αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά μερικά:




Ψηλά - Ψηλά τα μαύρα τα μπερέ (ΤΘ)


Ο εκπαιδευτής αναφωνεί: Α-ρι-θμήσατε και η κλάση φωνάζει: Εν, δυο, τρι-τες, εν δυο, τρί-τες (και κατόπιν πιο γρήγορα) εν, δυο, τρί-τες, εν δυο τρί-τες Έξι- Δέκα Δύναμη (το όνομα της μονάδας ή του λόχου).

Πυροβόλα  στη γραμμή, κεραυνοί τη χαραυγή, για να κάψουν σαν λαμπάδα όποιον βλάψει την Ελλάδα.

Υπάρχουν ασφαλώς και εθνικιστικά συνθήματα τα οποία αν και μερικές φορές ακούγουνται θα πρέπει να ξέρεις ότι έχουν απαγορευθεί με διαταγές.

 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Τα είδα όλα κωλυόμενα: Σημαίνει ότι μου φάνηκε κάτι βουνό, μπλοκάρισα επειδή μου έπεσαν όλα μαζεμένα ή/και δεν ήξερα τι να κάνω

Δίκας και Υπόδικας: Ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής

Λελεόχαρτο: Το απολυτήριο

Λελέ - Απολελέ - Είμαι λελέ: Κοντεύω να απολυθώ, να πάρω απολυτήριο.

Παρτάλι: Ο φαντάρος που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους και γενικά αυτός που δεν πολυνοιάζεται για πολλά (παρτάλι στην κυριολεξία είναι το κουρέλι)

Τούφα - Ζωάρα: Περνάω καλά μέσα στο στρατόπεδο, συνήθως καλύτερα από τους υπόλοιπους

Μπιφτέκι: Έφαγα μπιφτέκι, κάνω την υπηρεσία κάποιου άλλου ενώ ήμουν εξοδούχος, χώθηκα την τελευταία στιγμή.

Εμπλοκή: Με πάει εμπλοκή, έφαγα εμπλοκή. Κάνω συνέχεια υπηρεσίες, καθημερινά ενώ έχω να πάρω πολλές μέρες έξοδο.

Σειρά ή Σειρούλα: Προσφώνηση σε κάποιον άλλο που είναι ίδια ή παραπλήσια  σειρά με αυτόν που την λέει.

Κοντοσείρια: Φαντάροι Παραπλήσιων Σειρών

Παλιοσειρά: Ο παλιός φαντάρος

Λούι: Ο Λοχίας Υπηρεσίας

Θαλαμοdog ή θαλαμόσκυλο: Ο Θαλαμοφύλακας

Θα βαρέσω αναβολή: Λέγεται όταν κάποιος δεν αντέχει κάτι και υπονοεί ότι κάποιος θα πάρει αναβολή για να ησυχάσει. Στην πραγματικότητα αυτός που το λεει πολύ σπάνια εννοεί ότι στην πραγματικότητα θα πάρει αναβολή.

Ψάρι ή Ψαρούκλα: Συνήθως αναφέρεται στους νέους στρατιώτες, μερικές φορές αναφέρεται και σε παλαιότερους οι οποίοι είναι πολύ τυπικοί επειδή φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν  "Ασε μωρέ, αυτός ακόμα ψάρι είναι"

Προβλέπεται ή δεν προβλέπεται για την ΕΣΣΟ μου: Εννοεί ότι κάποιος είναι ή δεν είναι υποχρεωμένος  με βάση τους άγραφους νόμους του στρατού να κάνει κάτι. Για παράδειγμα "Προβλέπεται για την ΕΣΣΟ σου να πας αγγαρεία ενώ για μένα δεν προβλέπεται" (εννοεί ότι εσύ είσαι ακόμα νέος ενώ εγώ που πάλιωσα δεν πρέπει να πηγαίνω αγγαρείες)

Αγγαρεία: Η επιπρόσθετη υπηρεσία, συνήθως στα εστιατόρια (π.χ πλύσιμο πιάτων, καθάρισμα πατατών και λοιπές χρήσιμες ενασχολήσεις!)

Έφαγα 5 Φι ή 10 Κάπα: Τα Φι και τα Κάππα είναι η Φυλακή και η Κράτηση αντίστοιχα

Σ.ΕΞ Η στέρηση εξόδου

Δεν προλαβαίνω, απολύομαι: Συνήθως λέγεται από φαντάρους που κοντεύουν να απολυθούν όταν τους λένε να κάνουν μία δουλειά.

Καραβάνες: τα αγγεία εστιάσεως, δηλαδή τα μεταλλικά σκεύη όπου τρώνε οι φαντάροι όταν βρίσκονται εκτός στρατοπέδου σε άσκηση.

Καραβανάς: Χαρακτηρισμός που αποδίδεται στους μόνιμους στρατιωτικούς

Γιωτάς: Ο στρατιώτης που έχει σωματική ικανότητα Ι3 ή Ι4, μερικές φορές αναφέρεται γενικά στους ανίκανους ή τεμπέληδες στρατιώτες. Παλαιότερα και μερικές φορές και σήμερα οι γιωτάδες αποκαλούνταν και ντακότες.

Το πλοίο της αγάπης: Αναφέρεται στην σκουπιδιάρα, δηλαδή στο όχημα το οποίο χρησιμοποιείται για τη συγκομιδή σκουπιδιών από το στρατόπεδο. Αν σου προσφέρουν μια βόλτα με το πλοίο της αγάπης μην βιαστείς να δεχτείς, διότι σημαίνει ότι σε στέλνουν να μαζέψεις σκουπίδια με τη σκουπιδιάρα, μετά την οποία θα χρειαστεί να κάνεις επειγόντως μπάνιο!

Με πάει μία μία: Εννοεί ότι οι υπηρεσίες είναι  μία μέρα μέσα και μία έξω.

Θα σε βγάλω στον τάκο: Θα βγεις αναφορά

Tακ λάιν: Η γραμμή της αναφοράς

Γόπινγκ: Ο καθαρισμός του στρατοπέδου από τα αποτσίγαρα (γόπες).

Τσάπινγκ: Η αποψίλωση από χόρτα.

Μαυροσκούφηδες: Οι στρατιώτες Τεθωρακισμένων, επειδή φορούν μαύρο μπερέ

Πρασινοσκούφηδες: Όσοι υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις, πάλι από το χρώμα του μπερέ τους
 

Yorgos

Τιμημένος
Εγγρ.
21 Σεπ 2005
Μηνύματα
15.504
Κριτικές
22
Like
55
Πόντοι
4.095
αριθμός διψήφιος πολίτης υποψήφιος

δεν μπορώ να περπατήσω με τραβάνε οι μήνες πίσω
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Το πλήρες κείμενο του στρατιωτικού όρκου:




Ορκίζομαι να τηρώ πίστη εις την πατρίδα.

Υπακοή εις το Σύνταγμα τους νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους.

Υποταγήν εις τους ανωτέρους μου.

Να εκτελώ προθύμως και άνευ αντιλογίας τας διαταγάς των.

Να υπερασπίζω με πίστην και αφοσίωσιν, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος μου, τας Σημαίας.

Να μη τας εγκαταλείπω μηδέ να αποχωρίζομαι ποτέ απ’αυτών.

Να φυλάττω δε ακριβώς τους στρατιωτικούς νόμους.

Και να διάγω εν γένει ως πιστός και φιλότιμος στρατιώτης.
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Παρακάτω είναι το πλήρες κείμενο της εσπερινής προσευχής του στρατού, η οποία λέγεται κατά την βραδινή αναφορά πριν το σιωπητήριο.




Δέσποτα Παντοκράτωρα, ο καταξιώσας ημάς διελθείν το μήκος της ημέρας ταύτης,

Πρόσδεξε τας εσπερινάς ημών δεήσεις και κατέπεμψεν το πλήθος του ελέους Σου επί πάντας ημάς τους δεομένους Σου.

Τοίχισον ημάς τοις Αγίοις Αγγέλοις Σου, περιχαράκωσον ημάς την αληθείαν Σου, φρούρησον ημάς τη δύναμιν σου, φύλαξε υπό την σκέπην Σου τον στρατόν και άπαν το ελληνικόν έθνος.

Παράσχου, δε ημίν και την επερχομένην νύχτα ειρηνικήν και αναμάρτητον ως και πάσας τας ημέρας της ζωής ημών.

Ταις πρεσβείας της υπεραγίας ημών Θεοτόκου και πάντων των Αγίων,

Αμήν

 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Οι τελευταίες ημέρες στον ΣτρατόΜετά από μία πολύμηνη -και για πολλούς- ατελείωτη θητεία έρχεται κάποια στιγμή και η ώρα για να παραλάβεις το περιβόητο "λελεόχαρτο". Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κρατήσει αρκετές μέρες άδειας και την παίρνουν στο τέλος ενώ επιστρέφουν την τελευταία ημέρα που είναι να απολυθούν. Άλλοι πάλι είτε επειδή δεν έχουν άδεια είτε επειδή δεν το επιθυμούν τις τελευταίες ημέρες τις περνούν μέσα στην μονάδα.


Το πρώτο πράγμα που καλό θα είναι να προσέξεις είναι η συμπεριφορά σου απέναντι στους νεότερους συναδέλφους σου. Μην κάνεις αυτά που δεν ήθελες να σου κάνουν όταν ήσουν νέος, με άλλα λόγια μην το παίζεις παλιός, με την έννοια της άσχημης συμπεριφοράς απέναντι στους νέους στρατιώτες. Εξάλλου θα πρέπει να σκεφτείς και πώς θα ήθελες να σε θυμούνται όταν απολυθείς. Θα ήθελες δηλαδή κάποια μέρα, όταν θα συναντήσεις στον δρόμο έναν νεότερο συνάδελφο σου να σε χαιρετήσει ή να αλλάξει στενό βρίζοντας σε;


Εϊναι περίεργα τα αισθήματα που αισθάνεται κανείς όταν απολύεται. Ενώ οι περισσότεροι περιμένουν πώς και πώς εκείνη την ημέρα, όταν έρθει συνειδητοποιούν ότι δεν αισθάνονται και τόσο πολύ μεγάλη χαρά όπως περίμεναν. Μάλιστα τα αισθήματα είναι ανάμικτα. Χαρά, γιατί επανέρχονται και πάλι στην πολιτική ζωή αλλά και λύπη γιατί αποχωρίζονται φίλους που ίσως δεν ξαναδούν ποτέ. Είναι ωστόσο γεγονός ότι οι καλύτερες φιλίες γίνονται στον στρατό.


Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το τυπικό μέρος της απόλυσής σου. Φρόντισε αρκετές ημέρες πριν να έχεις βγάλει ακτινογραφία απολύσεως. Όπως όταν παρουσιάστηκες έβγαλες ακτινογραφία, έτσι και όταν απολύεσαι πρέπει να έχεις βγάλει μία ακτινογραφία απολύσεως σε οποιοδήποτε στρατιωτικό, ύστερα από παραπεμπτικό του γιατρού της μονάδος, ή πολιτικό νοσοκομείο.



Η τελευταία μέρα
Την τελευταία ημέρα μπορείς να σηκωθείς και να φορέσεις πλέον τα πολιτικά σου ρούχα. Θα πρέπει να έχεις φροντίσει δύο-τρεις ημέρες πριν να έχεις έτοιμη τη διαχειριστική βεβαίωση με όλες εκείνες τις απαραίτητες υπογραφές (για όσους δεν το γνωρίζουν η διαχειριστική βεβαίωση πιστοποιεί ότι δεν υπέχεις καμία οικονομική ή άλλου είδους υποχρέωση στη μονάδα).


Το απολυτήριο (ή Ειδικό Φύλλο Πορείας όπως είναι επισήμως το όνομα του) θα το παραλάβεις από το 1ο Γραφείο της μονάδας. Εκεί θα βάλεις ορισμένες υπογραφές. Ελάχιστοι δίνουν προσοχή στο τι υπογράφουν. Για να ξέρεις λοιπόν τι υπογράφεις, βάζεις τρεις υπογραφές στις οποίες δηλώνεις ότι τα στοιχεία της διεύθυνσής σου που αναφέρονται είναι σωστά, διαφορετικά θα πρέπει να το αναφέρεις για να διορθωθούν, ότι σε περίπτωση απώλειας του απολυτηρίου ή αλλαγή διεύθυνσης θα ενημερώσεις αμέσως το αρμόδιο στρατολογικό σου γραφείο και ότι παρέλαβες το απολυτήριο.


Το χρώμα του ΕΦΠ μπορεί να είναι λευκό ή πράσινο, αν έχεις πράσινο απολυτήριο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν να σε καλέσουν για μετεκπαίδευση εφεδρείας, ως επίστρατο.

Επιπλέον θα παραλάβεις και τη Βεβαίωση απόλυσης την οποία μπορείς να χρησιμοποιείς στις σχέσεις σου με οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική υπηρεσία.

Επίσης παραδίδεις την στρατιωτική σου ταυτότητα,  και το δελτίο εισόδου στη μονάδα το οποίο τυχόν έχεις. Από τη μονάδα σου παραδίδεται το δελτίο της αστυνομικής σου ταυτότητας, το τυχόν δίπλωμα οδήγησης στρατιωτικού οχήματος που έχεις, το οποίο δεν ισχύει ούτε μπορεί να μετατραπεί σε πολιτικό δίπλωμα, αυτό το δίπλωμα ισχύει μόνο σε περίπτωση επιστράτευσης ή όταν σε καλέσουν για μετεκπαίδευση.


Μετά από αυτό και αφού αποχαιρετήσεις όλους τους συναδέλφους σου, είσαι ελεύθερος πολίτης!
 

francesco

Σεβαστός
Εγγρ.
23 Ιαν 2007
Μηνύματα
2.469
Κριτικές
13
Like
1
Πόντοι
2.007
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΘΑΛΑΜΟΦΥΛΑΚΑ

1)Οφειλει να ξυπναει ολους τους θαλαμιζομενους στο εγερτηριο ,η αυτους που εχουν υπηρεσια(σκοπου,περιπολου κτλ)καποια συγκεκριμενη ωρα
2)Δεν αφηνει ατομα απο αλλο Λοχο η διμοιρια να εισερχονται στον θαλαμο χωρις καποιο λογο.
3)Φροντιζει για την καθαριοτητα του θαλαμου
4)Προσεχει ωστε να μην καπνιζει η πινει κανεις μεσα στον θαλαμο
5)Προσεχει τους ελευθερους υπηρεσιας να μην απομακρυνονται απο τον θαλαμο
6)Βγαζει ολες τις αρβυλες εξω απ τον θαλαμο
7)Προσεχει ωστε η εξαρτυση του να ειναι καλα προσαρμοσμενη πανω του
8)Γνωριζει ποσα οπλα βρισκονται εκτος και εντος οπλοβαστου,τα οποια, οποια οπλα βγαινουν η μπαινουν
τα γραφει στο βιβλιο <<Διακινησης Οπλισμου>>και στα οποια τα χρεωνεται και ειναι υπευθυνη του.
Ετσι πρεπει να ξερει και τον αριθμο θαλαμιζομενων (παροντων,αποντων,κωλυομενων κτλ)
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
Ελληνικός Στρατός-Μέση ανθρώπινη υπομονή: ΣΗΜΕΙΩΣΑΤΕ 1
Είναι ορισμένες στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που νομίζεις ότι όσες λέξεις και να χρησιμοποιήσεις δεν φτάνουν για να περιγράψεις το "μεγαλείο" τους. Μια τέτοια περίοδος είναι και η λεγόμενη περίοδος "στρατιωτικοποίησης". Ας τα πάρουμε από την αρχή, μπας και βγει κάποιο νόημα....

ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ: Η αποφράδα μέρα κατάταξης. Με το που περνάς την πύλη αρχίζει η προσωπική οδύσσεια του καθενός. Μας κατατάσσουν άμα τη εμφανίση σε διμοιρία και λόχους (το ΚΕΜΧ έχει 3 Λόχους) και μας πάνε μπουλούκι στο ΚΨΜ. Εκεί ένας καραβανάς μας κάνει μια παρουσίαση του τι γαμάτο που είναι το στρατόπεδο και πόσο έχει εκσυγχρονιστεί ο στρατός και τι καλά που θα περάσουμε. Δηλώνεις επιτόπου τις 4 μεταθέσεις που προτιμάς (λες και έχει καμιά σημασία) και βουρ στο Λόχο να αφήσεις πράγματα. Από εκεί μαγειρία να φάμε (είχε φτάσει μεσημέρι) μην τους λιποθυμήσουμε πρώτη μέρα!! Πριν καλά καλά κατέβει η μπουκιά, σφαίρα στα συνεργεία κατάταξης. Σου παίρνουν την ταυτότητα και συμπληρώνεται το ατομικό δελτίο οπλίτη (κάπως έτσι το λένε) που αποτελεί το προσωπικό φακέλωμα του καθενός σε όλη τη θητεία. Αμέσως μετά σου δίνουν τον πρώτο μισθό (!!!!!) που ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 8.60€ (!!!!!!!!!!!!!!!). Απέλπιδες προσπάθειες να μας καλοπιάσουν για να δούμε τι ωραία που είναι στο στρατό.....Μετά τις πολλές γραφειοκρατίες, γραφείο Υ.Ε.Α. κλπ. ήρθε η ώρα για το στρατό. Θρυλική ατάκα κατά τον έλεγχο: σήκωσε το πουλί σου. Μου'ρθε να πω πάρτο στη μούρη αλλά κρατήθηκα :-) Ακολουθούν εμβόλια, ένδυση και αισίως είχε νυχτώσει.

Αυτό που δεν έχει πει κανένας ποτέ και πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο στρατό συνεχώς ντύνεσαι και ξεντύνεσαι. Την πρώτη μέρα δοκιμάζεις στο θάλαμο όλα τα ρούχα παρουσία ανθυπολοχαγού, ξαναντύνεσαι, την επομένη ξεντύνεσαι και βάζεις στολή εξόδου για να πας στο ράφτη να συμμαζέψει τα ασυμάζευτα, ξεντύνεσαι, την επομένη ξαναβάζεις στολή εξόδου για να πας για φωτογραφίες για την ταυτότητα, ξαναβάζεις παραλλαγή....Εμένα προσωπικά μου την είχε δώσει στα νεύρα.

ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Όπως γνωρίζουν οι στρατευμένοι είναι πιο δύσκολο να καταλάβει κάποιος πώς εκτελείται η προσοχή και η ημιανάπαυση παρά να λύσει επικαμπύλιο ολοκλήρωμα γι'αυτό δικαιολογείται να το κάνεις αδιαμαρτύρητα από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι επί τρεις μέρες συνεχόμενα!! Μαγειρία, θαμαμοφυλίκια, καθαριότητες στην ημερήσια διάταξη...Ξύρισμα, γυάλισμα επίσης. Το πρωινό περιλαμβάνει και κεϊκ! Λέω κοίτα περιποίηση ο Ε.Σ. Ένας ΛΥΒίτης φροντίζει να με ενημερώσει ότι μας το δίνουν μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά κόβεται...Όντως έτσι έγινε..

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Ατελείωτες πρόβες του όρκου και της παρέλασης μέσα στο ήλιο, σε σημείο που το 70% του τάγματος έβγαλε σπυράκια στα αφτιά (μας ενημέρωσαν ότι ήταν αλλαργική αντίδραση στην υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο). Προσωπικά τα δικά μου ακόμα ξεφλουδίζουν. Ώστόσο πήραμε σοκολατί χρωματάκι 5 μήνες πριν από τον υπόλοιπο κόσμο, κάτι είναι κι αυτό. Πριν τις πρόβες: αγγαρείες. Μετά τις πρόβες: επ' ώμου, παραπόδα και τα συναφή. Την Τρίτη είχε και νυχτερινή εκπάιδευση μέχρι τις 10 το βράδυ. Δεν περίμενα ότι θα δω φαντάρους να παρακαλάνε να είναι υπηρεσία (έστω και μαγειρία!) προκειμένου να γλυτώσουν κάτι...

ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Οι υποψήφιοι Ράμπο πάνε για βολή...Τα 0/0 απανωτά, εκτός από ελάχιστους που έφεραν μέχρι και 10/45!! Πληρώνω τα λάθη της παιδικής ηλικίας γιατί αν κυνηγούσα κι εγώ μπεκάτσες και ορτύκια θα είχα μια μέρα τιμητική. Μην ξεχνάμε τις πρόβες γιατί το απο-καλυφθείτε και το υψώσατε την δεξιά, πώς να το κάνουμε, απαιτούν σκληρή εκπαίδευση...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ: Μέχρι τώρα μετράω 2 θαλαμοφυλίκια τέταρτο νούμερο, ένα πρωινό μαγειρίο (δηλαδή από τις 6 το πρωί μέχρι τις 2:30 το μεσημέρι), ένα απογευματινό (δηλαδή 2:30 μέχρι 12:30 το βράδυ), πλυντήρια (από πρωί μέχρι μεσημέρι), 2 καλλιόπες, μία κηπουρική και δεν ξέρω πόσες καθαριότητες. Πριν μπω ήθελα να πάω ΔΕΑ, να είμαι συνεπής και φιλότιμος κλπ. Τώρα, είμαι της άποψης ούτε μια μέρα παραπάνω στο άντρο του παραλογισμού, ψάχνω τρόπους να λουφάρω και γενικά να μη θυμάται κανένας το όνομά μου....

ΚΕΜΧ: Χωρίς αστεία πολύ όμορφο στρατόπεδο, μέσα στα πεύκα...Αυτό έχει το μειονέκτημα ότι συνεχώς μαζεύουμε πευκοβελόνες! Το φαγητό σε υψηλό επίπεδο, οι τουαλέτες διαρκώς σκατωμένες μετά διαπεραστικής μπόχας, τα μπάνια με ζεστό νερό μόνο τις ώρες που θες να κοιμηθείς...Από τους 3 Λόχους ο πιο χαλαρός είναι ο πρώτος και με διαφορά. Τη μέρα κατάταξης έβρεχε και τη βραδυνή αναφορά μας την κάνανε όπως ήμασταν ξαπλωμένοι! Στους άλλος δυο τους βγάλανε μες στη βροχή. Οι καραβανάδες καλύτεροι από ότι τους περίμενα, αν και δε λείπουν οι κλασικοί βλάχοι, μουστακαλήδες λοχαγοί...

Σε γενικές γραμμές οι πρώτες 3 βδομάδες είναι δύσκολες...Διαρκώς τρέχεις, αναφέρεσαι, γυαλίζεσαι, κωμβιώνεσαι και δε συμμαζεύεται. Ωστόσο κάθε αρχή και δύσκολη, όταν πάμε σε μονάδα ελπίζω να έχει λιγότερη κούραση. Όλη την άδεια ορκωμοσίας την πέρασα κοιμώμενος, και ακόμα νυστάζω :-) Τώρα που θα έχουμε εξόδους θα σας ενημερώνω συχνότερα για το μαγευτικό μου ταξίδι στον κόσμο των Ενόπλων Δυνάμεων...
 

james70

Μέλος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.133
Like
2
Πόντοι
16
τι είναι αυτό ρε αρκ?:think:

σε πήραν φαντάρο ή πάλι copy-paste και μας μπερδεύεις? :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
 

arcans70

Μέλος
Εγγρ.
6 Σεπ 2009
Μηνύματα
830
Like
16
Πόντοι
6
τι είναι αυτό ρε αρκ?:think:

σε πήραν φαντάρο ή πάλι copy-paste και μας μπερδεύεις? :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny: :2funny:
τζειμς δεν ειναι δικα μου ρε.copy-paste ειναι.
απλα εκανα μια ενημερωση σε νεοσυλλεκτους και γιωταδες.αλλαξανε τζειμς τα πραγματα.οποιος λενε οτι ειναι υπερ του στρατου ειναι στρατογκαβλος.και οι κουραδες που δεν υπηρετουν και βγαινουν γιωταδες ειναι μαγκες.λες να ειναι ετσι? :think: :think: :think: :think:
 

james70

Μέλος
Εγγρ.
17 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.133
Like
2
Πόντοι
16
τζειμς δεν ειναι δικα μου ρε.copy-paste ειναι.
απλα εκανα μια ενημερωση σε νεοσυλλεκτους και γιωταδες.αλλαξανε τζειμς τα πραγματα.οποιος λενε οτι ειναι υπερ του στρατου ειναι στρατογκαβλος.και οι κουραδες που δεν υπηρετουν και βγαινουν γιωταδες ειναι μαγκες.λες να ειναι ετσι? :think: :think: :think: :think:
γιατί αμφιβάλλεις?
 

Stories

Νέο!

Stories

Top Bottom