Επανειλημμένως έχει επισημανθεί ότι η πραγματική ιστορία της «παραδοσιακής» ελληνικής τρομοκρατίας (ΕΛΑ-17Ν) δεν έχει ακόμα γραφτεί. ‘Η έχει γραφτεί εν μέρει, αφού άκρως σημαντικές πτυχές της είτε έχουν συγκαλυφθεί, είτε δεν έχουν βρεθεί στοιχεία Την περίοδο της εξάρθρωσης πυρήνων της 17 Νοέμβρη, το καλοκαίρι του 2002, που συνοδεύτηκε από επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με επικεφαλής τον κ.Μ.Χρυσοχοΐδη και της Αστυνομίας, αν και αφειδώς έδιδαν στη δημοσιότητα και διέρρεαν πλήθος στοιχείων για την οργάνωση, αποσιώπησαν σοβαρά ευρήματα. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα για σειρά όπλων που βρέθηκαν στις γιάφκες δεν έχει διευκρινιστεί ούτε καν η προέλευσή τους. Μεταξύ αυτών, ένα υποπολυβόλο «Μπερέττα», που βρέθηκε στην μπανιέρα της γιάφκας της οδού Δαμάρεως και συνδέεται με την Λιβύη του Καντάφι.
Στις 21/12/2003, δηλαδή περί τον ενάμιση χρόνο μετά την εξάρθρωση μέρους της οργάνωσης, ο δημοσιογράφος στο «Βήμα» τότε, Κώστας Χατζίδης, σε κείμενο με τον τίτλο «Υπόθεση Beretta, η διεθνής διαπλοκή των τρομοκρατών», ανέφερε ότι η Αστυνομία είχε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το όπλο αυτό προερχόταν από παρτίδα τέτοιων υποπολυβόλων που είχε πουλήσει η Ιταλία στον Καντάφι το 1975. Σημείωνε δε, ότι η ΕΛΑΣ ουδέποτε δημοσιοποίησε αυτό το στοιχείο. Η επιβεβαίωση για την Beretta προέκυψε από σχετική απάντηση που έδωσαν οι ιταλικές αρχές στην Ελλάδα. Τώρα, υπό το φώς των μεγάλων γενονότων στη Λιβύη, το στοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, αφού θεωρείται βέβαιον πως στην περίπτωση ανατροπής του Καντάφι, πολλά σημαντικά ντοκουμέντα γύρω από την ενίσχυση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ευρώπη και τη Μ.Ανατολή θα αποκαλυφθούν.
Ιδού όμως, τι έγραφε, ανάμεσα στα άλλα, στο δημοσίευμά του ο Κ.Χατζίδης:
«Τα νέα στοιχεία, που δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αφορούν το άγνωστο παρελθόν της οργάνωσης, τους δαιδαλώδεις διαδρόμους και τις άγριες ρεματιές στις οποίες βρέθηκε κάποια χρονική στιγμή η 17N. Στο συμπέρασμα αυτό συγκλίνουν τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το «ΒΗΜΑ-reportage». Σημείο αναφοράς η γιάφκα της 17N στο Παγκράτι. H ιστορία που ακολουθεί θα ονομαστεί «Το σκοτεινό παρελθόν της Μπερέτας». Ιδού γιατί: Μεταξύ των όπλων που βρέθηκαν στην μπανιέρα της Δαμάρεως ήταν και ένα αυτόματο όπλο μάρκας Beretta. Όπως διαπιστώθηκε από την πρώτη έρευνα, επρόκειτο για όπλο ιταλικής κατασκευής το οποίο παρήγαγε η ομώνυμη εταιρεία. Παρά τη φθορά του χρόνου – και την καταστροφή των αποτυπωμάτων που επεδίωξε μέλος της οργάνωσης- τα ηλεκτρονικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) κατάφεραν να αποκαλύψουν τον αύξοντα αριθμό του όπλου, που αποτελεί και τη διαχρονική του ταυτότητα. Με αυτόν τον κωδικό αριθμό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, ζήτησαν να μάθουν την «καταγωγή» τής Μπερέτας. Απευθύνθηκαν στις ιταλικές αρχές ζητώντας να πληροφορηθούν την ταυτότητα του αυτόματου όπλου. Αν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ανταποκρίθηκε η ιταλική πλευρά στο σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών, η απάντηση προκάλεσε σοκ στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του μεγάρου της οδού Κατεχάκη!
Σύμφωνα με τους Ιταλούς, η στρατιωτικού τύπου Μπερέτα που βρέθηκε στη γιάφκα της οργάνωσης κατασκευάστηκε το 1975 και πουλήθηκε την ίδια χρονιά στην κυβέρνηση της Λιβύης, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αγοραπωλησίας όπλων μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της χώρας του Μουαμάρ Καντάφι. H έκπληξη που προκάλεσε στα ηγετικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. το άνοιγμα του φακέλου με το απόρρητο σήμα των Ιταλών δεν θα σταματήσει εκεί. Μια νεότερη διαπίστωση, ακόμη πιο σημαντική, η οποία προέκυψε από τη συγκριτική εξέταση των ανεξιχνίαστων τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη χώρα μας, θα παγώσει την ατμόσφαιρα στον 12ο όροφο του μεγάρου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), όπου στεγάζεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ).
Όπως αποκαλύφθηκε από τη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων, ιδίου τύπου αυτόματη Μπερέτα είχαν χρησιμοποιήσει οι ξένοι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν το κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» το καλοκαίρι του 1988. Το ντόμινο των αποκαλύψεων θα συνεχισθεί όταν γίνει γνωστό ότι τόσο η Μπερέτα του «City of Poros» όσο και η Μπερέτα της 17N προέρχονταν από τα φορτία που απέκτησε το καλοκαίρι του 1975 η Λιβύη από την Ιταλία. Το αρχικό μούδιασμα θα δώσει τη θέση του στη βουβαμάρα.
Όταν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνήλθαν από τον αιφνιδιασμό στρώθηκαν αμέσως στη δουλειά. Το πρώτο θέμα που τους απασχόλησε ήταν ο τρόπος με τον οποίο η 17N προμηθεύθηκε ένα όπλο των λιβυκών υπηρεσιών! Τα πιθανά σενάρια πολλά: Εφθασε στα χέρια τους μέσα από Αραβες που δραστηριοποιούνται στο λαθρεμπόριο όπλων; Από αραβικές οργανώσεις που διατηρούσαν στενές σχέσεις με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι; Από μέλη ένοπλων οργανώσεων της Ευρώπης που είχαν αναπτύξει κοινή δράση με εξτρεμιστικές παλαιστινιακές οργανώσεις και άλλες ένοπλες αραβικές ομάδες οι οποίες είχαν επαφή με τον λίβυο ηγέτη; Αν τα ερωτήματα αυτά θεωρούνται κρίσιμα, η ανεύρεση του αόρατου νήματος που συνδέει το όπλο της 17N με την πιο σκοτεινή και φονική τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποίησαν αλλοδαποί στη χώρα μας θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας. Οι απαντήσεις που αναμένεται να δοθούν στο επίμαχο θέμα ίσως ανατρέψουν όσα γνωρίζαμε ως σήμερα για το φαινόμενο 17N. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα πάντως που μπορεί για την ώρα να εξαχθεί είναι ότι η 17N -σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν τα στελέχη της και όσα έγιναν γνωστά από τις αστυνομικές και τις δικαστικές έρευνες- διατηρούσε τμήμα διεθνών σχέσεων.» (αναλυτικά το δημοσίευμα του Βήματος:
).
Να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με αστυνομική αναφορά, μετά από έρευνα στο σπίτι του Xριστόδουλου Ξηρού, βρέθηκαν εκεί «δύο αποκόμματα εφημερίδων που απεικονίζουν τις εκρήξεις που έγιναν στα πλοία «City of Poros» και «Sailor». Όπως είναι γνωστό στην περίπτωση του City of Poros ενεπλάκησαν ισραηλινές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς και μέλη της οργάνωσης του «μισθοφόρου» -όπως κατάντησε- παλαιστινιακής καταγωγής τρομοκράτη, Aμπού Nιντάλ. Ως γνωστόν, στο παρελθόν οι Αμερικανοί είχαν κατηγορήσει ευθέως το ΠΑΣΟΚ για επαφές με τον Αμπού Νιντάλ. Μεταξύ των άλλων σημείωναν σε έκθεσή τους (Oυάσιγκτων 4-11-1989. «Mόνον για να δείς» -eyes only) ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε «αρνηθεί να εκδώσει τον Aλ Zομάρ (σ.σ. πλαιστινιακής καταγωγής), ο οποίος ήταν ένας από τα μέλη της ομάδας του Nιντάλ που επετέθη σε συναγωγή στη Pώμη» στη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, ανέφεραν, «αφού εξέτισε αρκετά χρόνια φυλάκισης στην Ελλάδα -μια από τις κατηγορίες ήταν για κατοχή όπλων- μεταφέρθηκε κρυφά, αεροπορικώς στη Λιβύη».
Eκτός του υποπολυβόλου, Beretta, ουδέν στοιχείο έχει δοθεί έως σήμερα και για το πολυβόλο «τύπου Oύζι» (μάρκα Iνγκραμ), που ανακαλύφθηκε στη γιάφκα των K.Πατησίων. Ακόμα, δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για πιστόλι γαλλικής παραγωγής, το οποίο είναι παλαιό και εν πολλοίς άχρηστο, ένα ακόμα γερμανικής κατασκευής, καθώς και ορισμένα ακόμη, τα οποία είναι άγνωστο εάν αποκτήθηκαν στο εξωτερικό ή εντός της Ελλάδος στη διάρκεια της χούντας, τη Mεταπολίτευση ή ακόμα και στη δεκαετία του1960.